Intro
Vejledning
01
Første række må pusles på plads
7
Trin
Du må altid regne med at skulle tilpasse den nederste række fliser på underkanten for at følge gulvet, samtidig med at deres overside danner en helt vandret linje.
På en normal væg skruer man ofte en liste op på væggen, som den næstnederste fliserække stilles op på, når den klæbes fast. Men for at bevare vådrumssikringen vælger vi at pusle den nederste række fliser på plads enkeltvis først, skåret til på undersiden og løftet fri af gulvet, så der er plads til en fuge.
Vi begynder det dybeste sted i rummet, hvor vi stiller en flise op på 4 mm afstandsklodser, så der er plads til en fuge mellem gulv og væg. Det laveste sted er nede ved det lange afløb i nichens ene side.
En vandret streg i højde med den første flise trækkes ud fra overkanten af den første flise. Linjen viser, hvor oversiden af første række fliser skal være. Her i nichen er gulvet lagt med fald ned mod afløbet.
Ud fra den vandrette streg skærer vi alle fliserne i nederste række til i deres underkant, så der under dem alle bliver plads til den planlagte 4 mm brede fuge.
Fliseklæberen røres op og trækkes på væggen med en 4 mm tandspartel. Vi tester konsistensen ved at trykke en flise ind i klæberen og løfte den af - så bør mindst 80 procent af flisen være fugtig.
De første fliser klæbes op. De stilles i første omgang på 4 mm afstandsklodser, så der er plads til fugen.
En ny vandret linje trækkes lidt højere oppe på væggen. Den giver os noget nemt og sikkert at styre efter, nu hvor klæberen har dækket den oprindelige vandrette streg.
02
Væggen bygges op på nederste række
2
Trin
Selv om klæberen holder fliserne fast på væggen, kan den ikke hindre, at de skrider en smule, inden den er hærdet. Men med den nederste række fliser på plads har du en vandret kant, som de øvrige fliser kan støtte på - adskilt i hver række af en 4 mm fugesnor. Ligesom hvis du bruger flisekryds vil den bære fliserne ovenover - men du kan med snoren justere en smule i fugens bredde, og den er nem at fjerne, når klæberen kan bære fliserne alene.
Er klæberen for tør, griber den ikke fast. Er den for blød, skrider fliserne.
Fugesnoren støtter fliserne i de næste rækker perfekt. Den fås i mange tykkelser, her har vi valgt 4 mm fuger til de små og elegante fliser. Snoren er nem og hurtig at bruge - og endnu nemmere at fjerne.
03
Fugerne kræver tid og grundighed
3
Trin
Træk fugemørtel på med et gummibræt, når klæberen har hærdet. Massen arbejdes godt ned i fugen. De skrå kanter kræver omhu, tålmodighed, et blødt gummibræt - og at du kun rører lidt mørtel op ad gangen.
Overskydende mørtel fjernes med en fugtig svamp, når fugen er blevet fast. Et rullespandsæt kan ikke undværes. Den opskårne svamp fjerner den ekstra mørtel, og to ruller er geniale at trykke vandet ud på.
Materialer
- Metrofliser 7,5 x 15 cm (fra Evers)
- Blå fliseklæb (fra LIP)
- Hvid fugemasse (fra Mapei)
Specialværktøj
- Flisesnor (4 mm)
- Flisefugesæt med rullespand og opskåret skumbræt
- Blødt gummibræt
- Fliseskærer
Tidsforbrug
3-4 dage med tørretider.
Pris
Cirka 350 kr. pr. m² inkl. lim og fuge.
Sværhedsgrad
De elegante fliser er ikke svære at sætte op, men du belønnes for at arbejde omhyggeligt og tålmodigt.
Video
Tips & Tricks
Historisk flise med nye toner
I de over 100 år gamle stationer i metroen i Paris ser du først og fremmest den helt originale lyse metroflise, der er dobbelt så bred, som den er høj – men der er også farvede fliser, kvadratiske fliser og fine mosaikker.
Den tradition har fliseproducenterne taget til sig i de senere år, hvor fliserne for alvor er kommet op på væggene i de moderne køkkener og badeværelser, og du finder i dag de karakteristiske skråt affasede kanter på fliser i mange kulører og formater.
Den sorte udgave af metroflisen giver et helt anderledes spil med lyset end den hvide, og farvede fliser kan også lægges ind som mønster i en anden farve.
Designerne har virkelig taget de klassiske metrofliser til sig, og de optræder både i en enkel, hvid grundudgave og i helt nye farveskalaer.