GULV: Store fliser på gulvet kan skabe et roligt indtryk I større rum.

GULV: Store fliser på gulvet kan skabe et roligt indtryk I større rum.

HVORDAN ARBEJDER DU MED KLINKER OG FLISER?

Fliser sættes eller lægges altid i fliselim, som trækkes på med en tandspartel. Overfladen skal være tør og ren, inden limen påføres. Og tandspartlen skal passe til den størrelse fliser, du skal lægge. Ved små fliser skal det være en tandspartel med kort afstand mellem tænderne.

Når du lægger fliserne, bruges enten flisekryds eller flisesnor til at sikre, at fugerne bliver lige brede.

Når en flise skal skæres til, er det nemmest at bruge en fliseskærer. Rundinger kan laves med en flisetang. Du kan også få klinger til fliser til din stiksav og specielle skæreskiver til din vinkelsliber. Når fliserne er lagt eller sat op, fyldes fugerne med fugemørtel.

LÆS OGSÅ: Få flotte fliser med en fliseskærer

**KLINKER**
Ordene klinker og fliser bruges ofte I flæng, og forskellen er heller ikke synlig. Men klinker er brændt ved en højere temperature end fliser, så de er hårdere. De fleste gulvfliser er i virkeligheden klinker.

KLINKER Ordene klinker og fliser bruges ofte I flæng, og forskellen er heller ikke synlig. Men klinker er brændt ved en højere temperature end fliser, så de er hårdere. De fleste gulvfliser er i virkeligheden klinker.

**FLISER**
Keramiske fliser er den betegnelse, vi oftest bruger om de fliser, vi lægger på gulvet eller sætter på væggen. De er beregnet til indendørs brug. Kun fliser med frostsymbol kan bruges udendørs.

FLISER Keramiske fliser er den betegnelse, vi oftest bruger om de fliser, vi lægger på gulvet eller sætter på væggen. De er beregnet til indendørs brug. Kun fliser med frostsymbol kan bruges udendørs.

**MOSAIKSTEN OG -FLISER**
Mosaiksten er normalt sat på et net, så de er nemmere at lægge eller sætte op. Med mosaiksten kan du virkelig lege med farver og mønstre. Mosaiksten fås også i natursten, metal og som glasmosaik.

MOSAIKSTEN OG -FLISER Mosaiksten er normalt sat på et net, så de er nemmere at lægge eller sætte op. Med mosaiksten kan du virkelig lege med farver og mønstre. Mosaiksten fås også i natursten, metal og som glasmosaik.

**NATURFLISER (HÅRDE)**
Hårde natursten som granit og skifer er robuste materialer, der også kan lægges i rum med stor slitage, og de er nemme at holde rene. Store fliser af sort skifer eller granit har i årtier været brugt på gulve.

NATURFLISER (HÅRDE) Hårde natursten som granit og skifer er robuste materialer, der også kan lægges i rum med stor slitage, og de er nemme at holde rene. Store fliser af sort skifer eller granit har i årtier været brugt på gulve.

**NATURFLISER (BLØDE)**
Marmor og kalksten er flotte, men også porøse materialer. Fordi de ikke er helt vandtætte, skal de behandles med voks, hvis du vil bruge dem i vådrum. Normalt vil de ikke kunne tåle at blive afkalket.

NATURFLISER (BLØDE) Marmor og kalksten er flotte, men også porøse materialer. Fordi de ikke er helt vandtætte, skal de behandles med voks, hvis du vil bruge dem i vådrum. Normalt vil de ikke kunne tåle at blive afkalket.

**GLASFLISER**
Glasfliser – eller glasmosaik – fås primært som små fliser på et net. Hvert net er fx 32,7 x 32,7 cm. Fliserne er hårde, og overfladen er blank. Glasfliser tåler normalt frost, så de også kan bruges udendørs.

GLASFLISER Glasfliser – eller glasmosaik – fås primært som små fliser på et net. Hvert net er fx 32,7 x 32,7 cm. Fliserne er hårde, og overfladen er blank. Glasfliser tåler normalt frost, så de også kan bruges udendørs.

**METALFLISER**
Metalfliser af stål, aluminium eller kobber bruges primært i køkkener. Fliserne fås primært som små fliser på et net, og der er mange at vælge mellem. De sættes op som andre små fliser på net.

METALFLISER Metalfliser af stål, aluminium eller kobber bruges primært i køkkener. Fliserne fås primært som små fliser på et net, og der er mange at vælge mellem. De sættes op som andre små fliser på net.

STØRRELSER PÅ KLINKER OG FLISER:

Klinker og fliser fås i et utal af størrelser. Kvadratiske fliser fås helt ned til 2 x 2 cm, mens der er helt store fliser på 79,8 x 79,8 cm.

Blandt de mest almindelige er:

  • 10,8 x 10,8 cm
  • 14,7 x 14,7 cm
  • 19,7 x 19,7 cm
  • 29,7 x 29,7 cm
  • 59,7 x 59,7 cm

Rektangulære fliser fås ofte i størrelserne:

  • 9,7 x 19,7 cm
  • 9,7 x 29,7 cm
  • 14,7 x 29,7 cm
  • 19,7 x 39,7 cm

TIP: Små fliser er bedst til gulvet I brusenichen, fordi det er nemmere at lave korrekt fald hen mod afløb, når du har valgt små fliser.

Når du skal købe fliser, er det altid fornuftigt at købe en del flere, end du skal bruge. Dels vil der være et spild, når fliserne skal lægges. Dels er det rart at at have ekstra, hvis en af fliserne senere får en skade.

SÆRLIGT VED KLINKER

Hvor robust en flise er, kan du finde ud af ved at tjekke dens hårdhed. Det fremgår af producentens materiale.

Hårdheden angives på en skala fra 1 til 5, hvor 5 er det hårdeste. Skal du lægge fliser på et gulv med stor slitage, bør du vælge en flise med hårdhed 4 eller 5.