Suveræn træbeskyttelse: Svenskrød

Den kendte røde farve på svenske træhuse stammer fra 1700-tallet, men er en suveræn træbeskyttelse med helt moderne kvaliteter. Den er holdbar, nem at bruge, og så fås den også i andre farver ...

Rödfärg skifter nuance efter sollyset og i regnvejr ligesom kalkede overflader.

En af de bedste træbeskyttelser, man kan købe, kendes herhjemme under navnet svenskrød. Sjovt nok fås den også i fx lys rød og sort – og den hedder i virkeligheden Falu Rödfärg.

Farven er en såkaldt slamfarve, der har eksisteret siden engang i 1700-tallet, og den opfylder faktisk alle moderne krav til en effektiv træbeskyttelse, da den lever flot op til nutidige ønsker om begrænsning af betænkelig kemi og til arbejdsmiljøkrav. Og samtidig løser den sin opgave på træværket både æstetisk og teknisk tilfredsstillende.

Hvor ejendommeligt det end er, så kan sådan en gammel malingstype sagtens konkurrere med nutidens højteknologiske produkter. Og så kan man endda selv lave den, hvis man har lyst.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Derfor skal du eje en fugtmåler

Ingen fabrikshemmeligheder

Falu Rödfärg består af vand, rugmel, et jernsulfat (jernvitriol), pigment og linolie. Pigmentet er et biprodukt fra udvinding af kobbermalm i Sverige. Det indeholder kiselsyrekrystaller, som giver farven en meget smuk lysrefleksion. Jernvitriolet indvirker også på farven og gør den levende, når jernpartiklerne ruster med tiden. Farven bliver mørkere og mørkere, i modsætning til de fleste andre farver, som falmer.

Brug af farven

Falu Rödfärg er kun beregnet til udendørs træværk og bedst på uhøvlede brædder. Gerne på nyt eller vejrbidt træ, som enten er ubehandlet, ellers hvis tidligere beskyttelse er meget slidt. Grånet trykimprægneret træ kan også behandles med Rödfärg.

Forarbejdet er ret enkelt. Nyt træ kostes af for løse partikler og stryges to gange med et døgns mellemrum. Gammel løsnet Rödfärg børstes grundigt af med en stålbørste før maling.

Man kan undre sig over, at et bindemiddel af kogt rugmel kan fungere udendørs, men 250 års erfaring viser, at det holder glimrende på træ. Behandlingen holder 10-15 år og er billig sammenlignet med andre træbeskyttelser.

Falu på flere måder

Ægte Falu Rödfärg kan købes færdigoprørt i få røde til brunlige toner samt sort. Men du kan også købe farverne som pulver, der oprøres i vand og tilsættes linolie. Den løsning kan være praktisk ved forsendelse. Endelig kan rødfarvepigmentet købes alene, hvis du selv vil koge din slamfarve.

Oprøring af pulver

Ægte Falu Rödfärg i pulverform tilsættes vand, linolie og en smule flydende sæbe. Pulveret tåler opbevaring i frost og har ikke begrænset holdbarhed. Så kan du oprøre den mængde farve, du skal bruge, uden større spild. Det tager kun få minutter at oprøre farven, og der skal ikke bruges kogegrej, som hvis du fremstiller slamfarve helt fra bunden..

Træbeskyttelse

Bevaring af træværk udendørs hviler på flere egenskaber i beskyttelsen. Falufarven har dem alle. Den spærrer for sollys, som ellers nedbryder træets overflade og gør den mere fugtsugende. Farvelaget kan ånde og fremmer dermed en hurtig tørring af træet - en meget vigtig egenskab, som nutids malinger ikke har tilstrækkeligt af. Indholdet af jernvitriol hæmmer algevækst. Det er ikke påvist, at mineralet også virker hæmmende på trænedbrydende svamp, men alene farvens glimrende evne til at lade træet tørre hæmmer råd og svamp, som kun optræder, hvor træ har en fugtprocent over 20. Endelig medvirker linolien i farven til at mindske fugtoptagelsen i træet.

Kog din egen slamfarve

Falu Rödfärg får sin røde farve af pigment, som udvindes af slagger fra en nu nedlagt kobbermine i Sverige. Moderne pigmenter kan også bruges, hvis du selv vil koge din maling. Udskiftes jern vitriol med zinkvitriol, kan slamfarve koges med lyse pigmenter eller med andre farver. Find opskriften på www.falurodfarg.com.

Læs mere ...

Du kan læse meget mere om Falu Rödfärg på internettet. Gå ind på www.falu-maling.dk eller www.falurodfarg.com, her kan du også kontakte fabrikken og få oplyst, hvordan du får fat i malingen, hvis du har fået lyst til at prøve den.

Slamfarve som Falu Rödfärg står med en fløjlsagtig overflade, der minder om en kalkning. Men slamfarve kan bære langt mere pigment end farvet kalk og blive mere intens i farven. Som kalk har også slamfarve afsmitning, hvilket generelt er en god egenskab, fordi sådan en overflade renholder sig selv, mens den langsomt nedbrydes. Der opbygges ikke tykke og afskallende farvelag som ved malinger med stærke bindemidler.

Nyt træ fejes for løse partikler. Gamle overflader renses for løs farve med en stålbørste.

Farven fortyndes med 10-20 % vand i første strygning. Herefter tørrer den et døgn.

Næste dag kan du male anden gang med ufortyndet farve. Værktøjet renses i sæbevand.

Efter to strygninger er træet dækket, og der er 10-15 år, til du skal male igen.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Træbeskyttelse