En af de bedste træbeskyttelser, man kan købe, kendes herhjemme under navnet svenskrød. Sjovt nok fås den også i fx lys rød og sort – og den hedder i virkeligheden Falu Rödfärg.
Farven er en såkaldt slamfarve, der har eksisteret siden engang i 1700-tallet, og den opfylder faktisk alle moderne krav til en effektiv træbeskyttelse, da den lever flot op til nutidige ønsker om begrænsning af betænkelig kemi og til arbejdsmiljøkrav. Og samtidig løser den sin opgave på træværket både æstetisk og teknisk tilfredsstillende.
Hvor ejendommeligt det end er, så kan sådan en gammel malingstype sagtens konkurrere med nutidens højteknologiske produkter. Og så kan man endda selv lave den, hvis man har lyst.
REDAKTIONEN ANBEFALER: Derfor skal du eje en fugtmåler
Ingen fabrikshemmeligheder
Falu Rödfärg består af vand, rugmel, et jernsulfat (jernvitriol), pigment og linolie. Pigmentet er et biprodukt fra udvinding af kobbermalm i Sverige. Det indeholder kiselsyrekrystaller, som giver farven en meget smuk lysrefleksion. Jernvitriolet indvirker også på farven og gør den levende, når jernpartiklerne ruster med tiden. Farven bliver mørkere og mørkere, i modsætning til de fleste andre farver, som falmer.
Brug af farven
Falu Rödfärg er kun beregnet til udendørs træværk og bedst på uhøvlede brædder. Gerne på nyt eller vejrbidt træ, som enten er ubehandlet, ellers hvis tidligere beskyttelse er meget slidt. Grånet trykimprægneret træ kan også behandles med Rödfärg.
Forarbejdet er ret enkelt. Nyt træ kostes af for løse partikler og stryges to gange med et døgns mellemrum. Gammel løsnet Rödfärg børstes grundigt af med en stålbørste før maling.
Man kan undre sig over, at et bindemiddel af kogt rugmel kan fungere udendørs, men 250 års erfaring viser, at det holder glimrende på træ. Behandlingen holder 10-15 år og er billig sammenlignet med andre træbeskyttelser.