Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varianter af træolie

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Træolie har flere gode egenskaber. Det bringer træets oprindelige glød tilbage, og det forlænger holdbarheden, fordi det lukker af for vand og hæmmer råd og svampeangreb. Eneste minus er, at behandlingen skal gentages hvert år for at beskytte effektivt.

Træolie: Træværkets holdbarhed kan forlænges til nærmest uendeligt, hvis det får olie hvert år.

Træværkets holdbarhed kan forlænges til nærmest uendeligt, hvis det får olie hvert år.

HVAD BRUGES TRÆOLIE TIL?

Træolie: Træolie til terrasser og havemøbler

TRÆOLIE TIL TERRASSER OG HAVEMØBLER. Terrasser og møbler, der ikke er blevet behandlet i årevis, kan blive næsten som nye med trærens og olie. Træolien påføres med en rulle på store flader og med pensel i krogene.

Træolie: Træolie til gulve

TRÆOLIE TIL GULVE. Olierede gulve får en flot glød, står silkematte og er lette at vedligeholde. Træolien påføres med rulle og poleres ned i træet med en polermaskine. Den lejes i et byggemarked.

Træolie: Træolie til køkkenbordet

TRÆOLIE TIL KØKKENBORDET. En bordplade, der er mættet med olie, er godt beskyttet mod vand og dagligt slid. Træolien påføres med en klud, hvorpå den slibes ind i træet langs med årerne med en grov nylonsvamp.

Hvordan påføres træolie?

Træolien påføres med rulle, pensel eller klud, afhængigt af hvor stor fladen er, og hvor mange kroge og fordybninger der er. En stol med udskæringer olieres bedst med en klud, mens et gulv klares med en rulle eller en bred pensel på skaft. Havemøblerne er lettest at behandle med pensel.

Uanset hvordan man vælger at påføre træolien, er det vigtigste, at den overskydende træolie skal tørres godt af, når den har fået lov at trænge ind et stykke tid. Ellers vil træolien hærde og lægge sig i noget, der ligner små, blanke og fedtede søer på overfladen. De søer er umulige at få af ved aftørring, så de skal slibes af med slibepapir. På emballagen kan man læse, hvor længe der skal gå før aftørring. Det svinger fra et kvarter til 2 timer.

VARIANTER AF TRÆOLIER

Træolie varianter: Gulvolie, hvid eller klar

GULVOLIE, HVID ELLER KLAR En lugtsvag træolie, der hærder hurtigt, da den indeholder opløsningsmidler. Klar til at gå på efter 24 timer. 2-3 lag træolie anbefales. Hvis der kræves ekstra slidstyrke, kan det 3. lag olie erstattes af klar gulvlak.

Træolie varianter: Gulvolie, 2k

GULVOLIE, 2K Tokomponent olie, der er hurtigttørrende og giver ekstra holdbarhed. Træolien er beregnet til professionelle, og selvom man kan finde den på nettet, må man faktisk ikke bruge den som privatperson.

Træolie varianter: Havemøbelolie

HAVEMØBELOLIE En træolie, der trænger dybt ind i træet, uanset træsort. Den er ekstremt vandafvisende, når den er gennemhærdet. Det tager en uge, men den kan behandles anden gang efter 24 timer.

Træolie varianter: Terrasseolie

TERRASSEOLIE Vandopløselig og hurtigttørrende træolie. Efter kun 1 time kan den få anden gang. Ideel til træterrassen, uanset om den er af trykimprægneret eller eksotisk træ.

Træolie varianter: Bordpladeolie

BORDPLADEOLIE Fås i forskellige toner samt sort og hvid. Trælien hærder hårdt op i løbet af ca. 3 døgn, og i den tid må der ikke stå noget på bordpladen. For optimal beskyttelse behandles mindst en gang om året.

Træolie varianter: Linolie, inde

LINOLIE, INDE Koldpresset olie af hørfrø, der trænger dybt ind i træværket og hærder ved dagslys og ilt. Olien er 3-6 dage om at hærde, så den ikke længere klæber. 2 timer efter påføring tørres overskydende træolie af.

Træolie varianter: Linolie, ude

LINOLIE, UDE Koldpresset olie tilsat fungicider, der hæmmer svampevækst. Olien kan bruges til alt træ, men især gammelt, porøst træ kan have gavn af den, fordi den trænger dybt ind og udvider sig under hærdning.

Træolie: Forbrug

Træolier fås i alt fra helt små 1/4-litersflasker med teakolie til store 10-litersspande med terrasseeller gulvolie. På nogle leverandørhjemmesider findes der beregnere, så man nemt får et overblik over, hvor meget der skal købes.

I eksemplet her er der beregnet, hvor meget olie der går til 20 m2 overflade, der skal have 2 gange.

Hvis træet er meget sugende, skal der bruges mere.

 • Havemøbler: 3,1 liter/20 m2.
 • Terrasse: 2,9 liter/20 m2.
 • Lyst trægulv: 3,5 liter/20 m2.
 • Eksotisk trægulv: 2 liter/20 m2.
 • Køkkenbord: 3-3,5 liter/20 m2.

Vigtigt om træolie!

Klude vædet med træolie kan selvantænde. Så de skal destrueres, dvs. brændes eller køres på genbrugspladsen. Men indtil de havner der, skal de opbevares lufttæt, fx i et syltetøjsglas med låg.

Særligt ved linolie

Rå, koldpresset linolie består af meget små molekyler, der trænger dybt ind i træets porer. Når olien er påført, hærder den langsomt (3-6 dage) ved at optage ilt og ved påvirkning af uv-stråler. Under hærdningen udvider olien sig op til 20 % og gør derved træet stærkere.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel: Varianter af træolie
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage