Hvad bruges krydsfiner til?
KRYDSFINER INDENDØRS
Det er indendørs, vi bruger krydsfiner mest. Vi beklæder vægge med hele plader, vi lægger krydsfinerpladerne under et parketgulv, og vi bygger flotte møbler af krydsfiner.
KRYDSFINER UDENDØRS
Udendørs bruger vi ofte krydsfiner, når vi skal bygge et nyt tag, hvor krydsfineren er beskyttet af fx tagpap.
Hvordan bruges krydsfiner?
Varianter af krydsfiner
ØSTENFINÉR
Østenkrydsfinér er normalt rødligt eller gulligt i overfladen. Det bruges primært til indendørs-byggeri eller møbler, når de skal fremstilles billigt. Kvaliteten er svingende.
Pris: Lav/middel.
BIRKEKRYDSFINÉR
Birkekrydsfinér består af mange tynde lag. Derfor er det både formstabilt og stærkt. Åretegningerne er diskrete. Det bruges ofte til møbler, der ikke skal males.
Pris: Middel/høj.
STØBEKRYDSFINÉR
Støbekrydsfinér er fremstillet af hårdt træ og har mange lag, fordi det er nødt til at være meget formstabilt. Pladerne er ret tunge at arbejde med.
Pris: Middel/høj.
TAGKRYDSFINÉR
Tagkrydsfinér er fremstillet af billigt nåletræ og kan have mange fejl i overfladen. Her er lav pris vigtigere end udseendet. Pladerne vejer ikke så meget.
Pris: Meget lav.
PROFILERET KRYDSFINÉR
Krydsfinér med fræsede spor (profiler) er fremstillet af nåletræ. De kaldes også for Douglas-plader. Bruges fx på husgavle og i skure. Fås kun i ret tynde dimensioner.
Pris: Lav.
GULVKRYDSFINÉR
Gulvkrydsfinér minder meget om tagkrydsfinér. Det er fremstillet af billigt nåletræ, kan have fejl i overfladen og har altid fer og not i sider og ender.
Pris: Meget lav.