Krydsfiner: Vælg den rigtige type krydsfiner

STORT OG SMÅT: Krydsfiner kan bruges til både små og store byggeopgaver. Det er nemt og hurtigt at arbejde med.

HVORDAN BRUGES KRYDSFINER?

Sammenlignet med andre træplader hører krydsfiner til i den lette ende. Krydsfinerpladerne vejer mindre end fx mdf- og spånplader. De er også lettere at skrue i – skruerne får nemmere fat og glider hurtigere i. Skal du lime to plader sammen, er det også nemmere med krydsfiner end fx mdf.

Krydsfiner: Hvordan bruges krydsfiner

Til gengæld er krydsfiner lidt sværere at save i, hvis du gerne vil opnå et pænt snit, fordi krydsfinerpladerne nemt flosser. Hvis du bruger en fintandet klinge på saven, bliver problemet meget mindre.

Krydsfiner: Hvordan bruges krydsfiner

Skal du fx bygge et møbel helt uden flossede kanter, kan det være nødvendigt at save i flere krydsfiner-plader samtidig. Så er det kun de yderste plader, der vil flosse. De flossede krydsfinerplader smider du væk og bruger kun de pæne.

VIGTIGT OM KRYDSFINER!

Udendørs og til byggeri i fugtige miljøer er det vigtigt, at du bruger vandfast krydsfiner. Pladerne er ofte limet sammen med fenolbaseret lim. Du kan kende pladerne på, at ”fugerne” mellem de mange lag træ er mørke.

SÆRLIGT VED KRYDSFINER

Krydsfiner er fremstillet af flere tynde lag træ. Krydsfinerpladerne er ret formstabile og stærke, fordi de mange lag ligger skiftevis på langs og på tværs og er limet sammen. Plader med mange tynde lag har større styrke end dem med få tykke.

VARIANTER AF KRYDSFINER

Krydsfiner: Varianter af krydsfiner

ØSTENFINÉR
Østenkrydsfinér er normalt rødligt eller gulligt i overfladen. Det bruges primært til indendørs-byggeri eller møbler, når de skal fremstilles billigt. Kvaliteten er svingende.
Pris: Lav/middel.

Krydsfiner: Varianter af krydsfiner

FYRRETRÆSKRYDSFINÉR
Udendørs bruger vi ofte krydsfinéren, når vi skal bygge et nyt tag, hvor krydsfinéren er beskyttet af fx tagpap.

Krydsfiner: Varianter af krydsfiner

BIRKEKRYDSFINÉR
Birkekrydsfinér består af mange tynde lag. Derfor er det både formstabilt og stærkt. Åretegningerne er diskrete. Det bruges ofte til møbler, der ikke skal males.
Pris: Middel/høj.

Krydsfiner: Varianter af krydsfiner

STØBEKRYDSFINÉR
Støbekrydsfinér er fremstillet af hårdt træ og har mange lag, fordi det er nødt til at være meget formstabilt. Pladerne er ret tunge at arbejde med.
Pris: Middel/høj.

Krydsfiner: Varianter af krydsfiner

TAGKRYDSFINÉR
Tagkrydsfinér er fremstillet af billigt nåletræ og kan have mange fejl i overfladen. Her er lav pris vigtigere end udseendet. Pladerne vejer ikke så meget.
Pris: Meget lav.

Krydsfiner: Varianter af krydsfiner

PROFILERET KRYDSFINÉR
Krydsfinér med fræsede spor (profiler) er fremstillet af nåletræ. De kaldes også for Douglas-plader. Bruges fx på husgavle og i skure. Fås kun i ret tynde dimensioner.
Pris: Lav.

Krydsfiner: Varianter af krydsfiner

GULVKRYDSFINÉR
Gulvkrydsfinér minder meget om tagkrydsfinér. Det er fremstillet af billigt nåletræ, kan have fejl i overfladen og har altid fer og not i sider og ender.
Pris: Meget lav.

Krydsfiner: Varianter af krydsfiner

OSB
OSB-plader er fremstillet af træspåner og bruges ofte på byggepladser. I de senere år er det blevet et populært materiale til indendørs-byggeri – på fx låger og vægge.
Pris: Meget lav.

KRYDSFINER: DIMENSIONER

Næsten alle træplader har standardmålet 122 x 244 cm. Krydsfiner fås i mange tykkelser – nogle helt ned til 3 mm, mens de tykkeste er op til 40 mm tykke:

  • De mest almindelige tykkelser er 9, 12, 15, 18 og 21 mm.
  • Tykkelser på 3-6 mm og over 21 mm skal du bestille i byggemarkedet i god tid.

Se den fascinerende proces, når skrælleren forvandler træstammerne til krydsfiner: