Vælg den rigtige type krydsfiner

Krydsfiner er et fremragende byggemateriale: Du kan bygge møbler af det, beklæde vægge med det eller lægge det under gulvet. Men du skal bruge den rigtige type!

Krydsfiner: Vælg den rigtige type krydsfiner

STORT OG SMÅT: Krydsfiner kan bruges til både små og store byggeopgaver. Det er nemt og hurtigt at arbejde med.

Krydsfiner er et fremragende byggemateriale og oven i købet relativt billigt.

Så du kan roligt gøre som IKEA og andre møbelproducenter: Bruge krydsfiner til at bygge møbler med. Du kan også beklæde vægge med krydsfiner eller lægge det under gulvet. Du skal bare bruge den rigtige type af krydsfiner.

Klik på overskrifterne for at komme direkte til afsnittet i artiklen.

Hvad bruges krydsfiner til?

KRYDSFINER INDENDØRS
Det er indendørs, vi bruger krydsfiner mest. Vi beklæder vægge med hele plader, vi lægger krydsfinerpladerne under et parketgulv, og vi bygger flotte møbler af krydsfiner.

KRYDSFINER UDENDØRS
Udendørs bruger vi ofte krydsfiner, når vi skal bygge et nyt tag, hvor krydsfineren er beskyttet af fx tagpap.

KRYDSFINER TIL STØBEFORME
Det er også krydsfiner, vi bruger til at bygge en form, når vi skal formstøbe beton – uanset om det er store fliser, en havebænk eller en blomsterkumme.

Hvordan bruges krydsfiner?

Sammenlignet med andre træplader hører krydsfiner til i den lette ende. Krydsfinerpladerne vejer mindre end fx mdf-plader og spånplader. De er også lettere at skrue i – skruerne får nemmere fat og glider hurtigere i. Skal du lime to plader sammen, er det også nemmere med krydsfiner end fx mdf.

Til gengæld er krydsfiner lidt sværere at save i, hvis du gerne vil opnå et pænt snit, fordi krydsfinerpladerne nemt flosser. Hvis du bruger en fintandet klinge på saven, bliver problemet meget mindre.

Skal du fx bygge et møbel helt uden flossede kanter, kan det være nødvendigt at save i flere krydsfiner-plader samtidig. Så er det kun de yderste plader, der vil flosse. De flossede krydsfinerplader smider du væk og bruger kun de pæne.

Varianter af krydsfiner

ØSTENFINÉR

Østenkrydsfinér er normalt rødligt eller gulligt i overfladen. Det bruges primært til indendørs-byggeri eller møbler, når de skal fremstilles billigt. Kvaliteten er svingende.

Pris: Lav/middel.

BIRKEKRYDSFINÉR

Birkekrydsfinér består af mange tynde lag. Derfor er det både formstabilt og stærkt. Åretegningerne er diskrete. Det bruges ofte til møbler, der ikke skal males.

Pris: Middel/høj.

STØBEKRYDSFINÉR

Støbekrydsfinér er fremstillet af hårdt træ og har mange lag, fordi det er nødt til at være meget formstabilt. Pladerne er ret tunge at arbejde med.

Pris: Middel/høj.

TAGKRYDSFINÉR

Tagkrydsfinér er fremstillet af billigt nåletræ og kan have mange fejl i overfladen. Her er lav pris vigtigere end udseendet. Pladerne vejer ikke så meget.

Pris: Meget lav.

PROFILERET KRYDSFINÉR

Krydsfinér med fræsede spor (profiler) er fremstillet af nåletræ. De kaldes også for Douglas-plader. Bruges fx på husgavle og i skure. Fås kun i ret tynde dimensioner.

Pris: Lav.

GULVKRYDSFINÉR

Gulvkrydsfinér minder meget om tagkrydsfinér. Det er fremstillet af billigt nåletræ, kan have fejl i overfladen og har altid fer og not i sider og ender.

Pris: Meget lav.

OSB

OSB-plader er fremstillet af træspåner og bruges ofte på byggepladser. I de senere år er det blevet et populært materiale til indendørs-byggeri – på fx låger og vægge.

Pris: Meget lav.

Krydsfiner: Dimensioner

Næsten alle træplader har standardmålet 122 x 244 cm. Krydsfiner fås i mange tykkelser – nogle helt ned til 3 mm, mens de tykkeste er op til 40 mm tykke:

  • De mest almindelige tykkelser er 9, 12, 15, 18 og 21 mm.
  • Tykkelser på 3-6 mm og over 21 mm skal du bestille i byggemarkedet i god tid.

Se den fascinerende proces, når skrælleren forvandler træstammerne til krydsfiner:

    Andre læser lige nu ...