Vælg den rigtige tætningstape

Der findes mindst 40 forskellige slags tape på gør det selv-markedet, og blandt dem findes en gruppe med særlige egenskaber, når det gælder opgaver, hvor tæthed er det vigtigste. Få overblikket over de vigtigste typer her.

Vælg den rigtige tætningstape

Tætningstape dækker over en gruppe af tape, der kun har det tilfælles, at de tætner. Her får du et overblik over de forskellige varianter af tætningstape.

HVAD BRUGES TÆTNINGSTAPE TIL?

TÆTNING MOD VAND
Vandslanger, vandrør og tagrender! Hvor der er vand, kræves der tæthed. Her findes der tapetyper, der både kan klare nødreparationer og permanente løsninger.

TÆTNING MOD VARMETAB
Når varmerør isoleres, tætnes samlinger med tape. Det gøres både for at minimere varmetabet og for at sikre, at der ikke kommer luft ind, der kan danne kondens.

TÆTNING MOD STRØM
Beskadigede ledninger og kabler dur ikke. Enten skal de skiftes eller repareres midlertidigt med en velegnet tape.

Hvordan bruges tætningstape?

Tætningstape dækker over en gruppe af tape, der kun har det tilfælles, at de tætner. Måden, man arbejder med dem på, kan være meget forskellig. Her går vi tæt på, hvordan man arbejder med dampspærretape.

Når man monterer en dampspærre, er det afgørende for virkningen, at den er helt tæt. Ved rørgennemføringer, stikkontakter og lampeudtag klares det med særlige tætningsmanchetter.

Hvor banerne af dampspærrefolie samles, klemmes og tapes banerne sammen på et fast underlag, fx et forskallingsbræt. På resten af dampspærren skal selv de mindste huller efter klammerne, der er brugt til fastgøring, dækkes med små stykker af dampspærretape.

LÆS MERE: Guide til dampspærre

VARIANTER AF TÆTNINGSTAPE

BUTYLTAPE
Vandtæt tape, der især er velegnet til at tætne revner i tagrender, nedløbsrør, tagovergange og andre steder, der udsættes for regn og fugt.

ALUTAPE
Denne type tape kan lappe nedløbsrør, ventilationsrør og andre ting af metal. Også velegnet til tætning af rørisolering. Tapen tåler temperaturer helt op til +150 grader og kan desuden modstå åben ild.

ELEKTRIKERTAPE
Blandt elektrikerne kaldes denne type tape også for isoleringstape. Tapen findes i mange forskellige farver og bruges til at reparere bøjelige ledninger, fx strømkabler og højttalerkabler. God til farvekodning.

PAKTAPE
Denne type, der også kaldes gevindtape eller teflontape, bruges til tætning af gevindsamlinger af rør. Der er ikke nogen justeringsmulighed. Drejer man for langt, er man nødt til at starte forfra.

DAMPSPÆRRETAPE
Bruges til indendørs samlinger af dampspærre og fugtspærre. Dampspærretape findes i to varianter: en variant til langs- og tværgående samlinger og en særlig fleksibel variant til tætning af buede emner.

LÆS MERE: Derfor SKAL du bruge dampspærretape

VULKANISERINGSTAPE Har ingen klæbeside. Den virker i stedet ved, at tapen strækkes ud og vikles rundt om et emne. Efter lidt tid “smelter” tapen sammen til en fast, tæt masse. Klæber på langt de fleste materialer.

GAFFATAPE Vælger man en gaffatape af god kvalitet, får man en stærkt klæbende, vandfast og meget slidstærk allroundtape. Velegnet til lapning af alt fra telte, luftmadrasser og badebassiner til tagrender.

Vigtig om tætningstape!

Uanset hvor stærk en tape er, kræver den en rengjort og affedtet overflade for at kunne hæfte helt tæt og ordentligt. Først vaskes med vand og sæbe, og er der fedt og olie på overfladen, fjernes det med salmiakspiritus blandet med vand efter anisningerne på flasken.

Temperaturen på tapen og det, den sættes på, skal som udgangspunkt være nogenlunde den samme. Indendørs giver det ikke problemer. Udendørs kan man fx opvarme stedet med en hårtørrer.

Tætningstape: Bredde og længe

Tætningstape findes i mange forskellige fabrikater i forskellige længder og bredder. Herunder ses de mest almindelige mål:

 • Butylbånd: bredde 5-20 mm, længde 22,5 meter
 • Alutape: bredde 50 mm, længde 5-50 meter
 • Elektrikertape: bredde 19 mm, længde 20 meter
 • Paktape: bredde 12 mm, længde 12 meter
 • Dampspærretape: bredde 50 og 100 mm, længde 25 meter
 • Vulkaniseringstape: bredde 19 mm, længde 5 meter
 • Gaffatape: bredde 50 mm, længde 50 meter

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Materialer