Vælg den rigtige tætningstape

Tætningstape dækker over en gruppe af tape, der kun har det tilfælles, at de tætner. Her får du et overblik over de forskellige varianter af tætningstape.

Hvordan bruges tætningstape?

Tætningstape dækker over en gruppe af tape, der kun har det tilfælles, at de tætner. Måden, man arbejder med dem på, kan være meget forskellig. Her går vi tæt på, hvordan man arbejder med dampspærretape.

Tætningstape til dampspærre

Når man monterer en dampspærre, er det afgørende for virkningen, at den er helt tæt. Ved rørgennemføringer, stikkontakter og lampeudtag klares det med særlige tætningsmanchetter.

Hvor banerne af dampspærrefolie samles, klemmes og tapes banerne sammen på et fast underlag, fx et forskallingsbræt. På resten af dampspærren skal selv de mindste huller efter klammerne, der er brugt til fastgøring, dækkes med små stykker af dampspærretape.

LÆS OGSÅ: Dampspærre for dummies

Tætningstape: Selv de mindste huller dækkes med små stykker af dampspærretape.

Vigtig om tætningstape!

Uanset hvor stærk en tape er, kræver den en rengjort og affedtet overflade for at kunne hæfte helt tæt og ordentligt. Først vaskes med vand og sæbe, og er der fedt og olie på overfladen, fjernes det med salmiakspiritus blandet med vand efter anisningerne på flasken.

Temperaturen på tapen og det, den sættes på, skal som udgangspunkt være nogenlunde den samme. Indendørs giver det ikke problemer. Udendørs kan man fx opvarme stedet med en hårtørrer.

Tætningstape: Bredde og længe

Tætningstape findes i mange forskellige fabrikater i forskellige længder og bredder. Herunder ses de mest almindelige mål:

  • Butylbånd: bredde 5-20 mm, længde 22,5 meter
  • Alutape: bredde 50 mm, længde 5-50 meter
  • Elektrikertape: bredde 19 mm, længde 20 meter
  • Paktape: bredde 12 mm, længde 12 meter
  • Dampspærretape: bredde 50 og 100 mm, længde 25 meter
  • Vulkaniseringstape: bredde 19 mm, længde 5 meter
  • Gaffatape: bredde 50 mm, længde 50 meter