Derfor SKAL du bruge dampspærretape

Skal du sætte dampspærre op, er der kun én slags tape, der dur: dampspærretape. Den er din garanti for et godt resultat og - hvis uheldet er ude - vigtig dokumentation i forhold til forsikringen.

Derfor SKAL du bruge dampspærretape

Dampspærretape er den eneste tape, du må bruge til dampspærrefolie.

“Jeg har masser af gaffertape – det klæber virkelig godt, så det virker vel også?”

Ja, måske. Men det er ikke lavet til at klæbe dampspærre, og derfor er det heller ikke gennemtestet. Der er ganske enkelt en risiko for, at tapen slipper sit tag i dampspærrefolien, og så er konsekvenserne alvorlige: Du risikerer, at varm, fugtig indeluft trænger ind i isoleringen, møder kulde og kondenserer. Og så har du skimmelsvamp og mulig råd i konstruktionerne. Brug derfor dampspærretape!

Dampspærretape giver dig garanti

En næsten lige så vigtig pointe er, at HVIS tapen slipper sit tag, og du får følgeskader i dit hus, så vil dit forsikringsselskab kunne kræve, at du har fulgt producentens anvisninger.

Producenten af dampspærren er også dem, der laver dampspærretapen, og de garanterer, at hvis du bruger deres dampspærrefolie og deres dampspærretape i forening, så holder det. Men bruger du en anden slags tape, ja så er det på egen risiko. Og så kan du formentlig vinke farvel til en forsikringssum.

LÆS MERE: Guide til dampspærre

Dampspærretapen skal bruges rigtigt

Selv om du bruger den rette dampspærretape, er du ikke sikret. Du skal også følge de øvrige anvisninger fra producenten. Det betyder for eksempel, at dampspærretapen skal bruges på en bestemt måde. Lader du to baner dampspærrefolie overlappe for at klæbe dem sammen til en bredere bane, der kan dække hele væggene eller loftet, så skal samlingen laves på et fast underlag. Du må altså ikke samle de to baner folie ovenpå blød isolering. Det skal ske på en lægte, et spær, et forskallingsbræt eller et andet fast underlag, så du kan trykke dampspærretapen godt fast.

Der findes flere typer dampspærretape

Den mest almindeligt forekommende type dampspærretape er lavet til de lige samlinger mellem baner af dampspærrefolie eller til at klæbe folien fast til vægge og gulv. Men der findes også mere fleksible udgaver, som er praktiske, hvis du skal lave en tætning omkring en gennemføring. Det kunne fx være et eksisterende ventilationsrør, du skal rundt om. Men igen bør dampspærretapen være af samme fabrikat som folien.

Dampspærre sættes op med folieklæber

Når du klæber dampspærren fast, så brug folieklæber, og kun det.

Reglerne gælder også klæbemasse

Én ting er dampspærretape, men skal du klæbe dampspærrefolie fast til en væg, fx fordi du sætter dampspærre på et loft og lader den række et stykke ned ad væggen, så den hænger sammen med væggens dampspærre, så kan det være praktisk at bruge klæbemasse (lim) frem for tape.

Men også her skal du følge reglerne om producentens anvisninger. I praksis vil det sige, at du skal bruge en folieklæber. Den er testet til formålet.

"Jeg har en rigtig god monteringslim, som jeg bruger til alt. Den er utrolig stærk, så den virker vel også her?"

Ja, måske. Men det kan lige så vel være, at den vil slippe sit tag i dampspærrefolien efter nogle måneder eller år. Og så har du også her risikoen for skimmel og råd.

LÆS MERE: Hvor skal en dampspærre ligge?

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Isolering