Isoler på loftet - uden brug af handsker

Isolering er normalt forbundet med kløe og ubehag. Men med en smart slags isolering, der både fås som batts og i ruller, kan du klare dig uden lange ærmer og handsker.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
60 kroner pr. m²

Intro

Det er desværre ikke et særsyn: et loft, hvor kasser står stablet direkte oven på isoleringen, isoleringen flere steder er taget væk og aldrig lagt på plads igen, mens den isolering, der ligger, er tynd og ikke slutter ordentligt til rundt omkring.

Sådan kan det ligge hen i årevis, fordi loftet ikke lige er det sted, man kommer mest. Og der er så meget andet, der skal ordnes, og det er nu engang sjovere at sætte stuen i stand end at isolere på et støvet loft.

Men faktisk bliver der hurtigt råd til at sætte stuen ekstra godt i stand, hvis du starter på loftet, for en tyndslidt isolering, der bliver skiftet ud med et godt, tykt og tæt lag, er penge lige ind på kontoen. I et hus med 100 mm isolering på loftet vil blot de 145 mm isolering, vi lægger oven på det eksisterende, betyde en årlig besparelse på varmeregningen på ca. 2000 kr. - til en investering på under 10.000 kroner. Et dobbelt lag tager længere tid at tjene ind, men varmebesparelsen er næsten dobbelt så stor.

Uden støv og kløe

Men det klør og er ubehageligt at isolere, vil mange sikkert indvende. Men nej, den undskyldning har en ny type isolering netop aflivet.

Det gamle støv

Mens den isolering, vi ruller ud på loftet her, er fri for kløe, gælder det ikke den gamle isolering. Den klør og støver ganske meget. Så under oprydningen forud for isoleringen er der ingen vej udenom: På med den langærmede trøje, bukserne ned i strømperne og handsker og støvmaske på.

Arbejder du kun med den nye type isolering, er en støvmaske fuldt tilstrækkeligt. Den anbefales, også selv om det reelt ikke støver.

Vejledning

01
Rul isoleringen ud 4 Trin

Efter at have ryddet grundigt op på hele loftet og erstattet ødelagt isolering med nyt starter vi med at forhøje bjælkelaget - altså gulvet - med 45 x 170 mm spærtræ (på højkant).

Spærtræet lægger vi på tværs af det eksisterende bjælkelag. På den måde kommer den eksisterende og den nye isolering til at ligge på tværs af hinanden, og vi undgår kuldebroer: steder, hvor der er huller eller sprækker i isoleringen og kulden kan slippe igennem.

To gulvplader, der kan skubbes rundt oven på det gamle bjælkelag, beskytter den eksisterende isolering, mens vi kravler rundt på loftet.

1

Sæt spærtræet op, så der kan ligge hele ruller isolering imellem. Rullerne er 96 cm brede, og med 94 cm imellem spærtræet ligger rullerne tæt til.

2

Skru et vinkelbeslag på hver side af spærtræet. Sæt dem skiftevis på højre og venstre side, så spærtræet ikke vælter, når du senere lægger plader på.

3

Læg rullen mellem spærtræet. Sørg for, at den vender, så den kan rulles ud, når du skærer plasticen op.

4

Skær plasticen op, og rul ud. lsoleringen er komprimeret og vil i løbet af 10-15 minutter puste sig op til sin fulde tykkelse.

Rullen er så komprimeret, at den let kan smutte igennem loftslemmen.

02
Ret isoleringen til 3 Trin

1

Skær isoleringen til langs de kanter, hvor rullen er for bred. Køb eller lån en skarp isoleringskniv. Den gør arbejdet let. Alternativet er en gammel brødkniv.

2

Skær, så isoleringen lægger tæt til overalt. Møder du, som her, skrå spær, må du rette isoleringen til.

3

Kontroller langs spær og andre steder, at isoleringen slutter tæt. Ellers må du stoppe strimler ned i sprækkerne.

03
Læg gulv på 2 Trin

For at historien ikke skal gentage sig, så den nye isolering bliver trykt flad som den gamle af kufferter og andet, der skal opbevares på loftet, lægger vi gulv på i et område omkring loftslemmen. Samtidig lægger vi to gulvplader ud, som kan flyttes rundt oven på spærtræet, hvis vi fx skal reparere taget indefra.

Vil du have endnu mere plads, kan du naturligvis fortsætte og lægge gulv på så stor en del af loftet, som du har lyst til.

Vi fik fat i nogle gulvplader med fer og not. Pladerne måler 60 x 240 cm. De har den fordel, at de kan komme igennem loftslemmen på bredden.

1

Skær gulvpladerne til udendørs. Det støver en del, så skal du stå inden døre, bør du have et spånsug monteret på rundsaven for at undgå det værste.

2

Læg første plade ud til kanten af trappehullet. Så vil de næste plader komme til at flugte med trappehullets kant. Skru pladerne fast i spærtræet med 4 x 60 mm spunskruer.

Gulvpladerne beskytter isoleringen og giver plads til kufferter mv.

Materialer

Til isolering og opbygning:

  • 45 x 170 mm spærtræ
  • 5 x 9 x 9 cm vinkelbeslag
  • 145 mm isolering (her fra Knauf)
  • 4 x 40 mm beslagskruer
  • 4 x 60 mm spunskruer

Desuden:

  • 21 mm gulvplader

Tidsforbrug

Med rullerne går det stærkt. Vi brugte en dag på loftet, der er cirka 70 m² stort.

Pris

Cirka 60 kroner pr. m² isolering

Sværhedsgrad

Isolering er noget af det letteste arbejde at udføre - men du skal være omhyggelig med at gøre det tæt.

Video

Præcis tilpasning af isolering

Læg isoleringen forskudt

Sådan bruger du rundsaven

I videoen her lærer du alt om om rundsavens muligheder, klinger og funktioner. Rundsaven er bomstærk og kan med den rigtige indstilling klare alt fra grove til helt fine snit - både lige og forskellige vinkler. Og med den rigtige klinge kan du bruge saven i både træ, metal, gasbeton, murværk og kunststof.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Isolering af loft