Tæt isolering på loft med gitterspær

På et loft med gitterspær er der mange forhindringer. Så her kan du med fordel bruge både batts og granulat for at sikre, at det bliver helt tæt. Se hvordan.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
30 kroner/m2

Intro

Det er ikke kun ved for lidt, men også ved for dårligt udført isolering, at det betaler sig at give husets overfrakke ekstra opmærksomhed. Langt det meste af den varme, der slipper ud af huset, forsvinder nemlig op gennem loftet. Derfor er det typisk her, din investering i ny eller ekstra isolering giver mest for pengene.

Når du selv vil stå for isoleringsarbejdet, er de klassiske batts (eller isolering i ruller) det oplagte valg.

Her skal loftets tynde lag mineraluldsisolering suppleres med et ekstra lag - standard 60 x 96-cm-mineraluldsbatts, der er 95 mm tykke.

Det ekstra lag isolering lægges ud oven på det gamle og placeres, så samlingerne ligger tæt og forskudt i forhold til samlingerne på de underliggende batts. Du kan kun lægge isolering oven på den eksisterende, hvis den er intakt. Er den ikke det, må du fjerne den gamle isolering og lægge to nye lag.

Planlæg altid isoleringsarbejde, så du ikke skal gøre det midt om sommeren, hvor loftet kan være ulideligt varmt.

Klæd dig ordentligt på

 • Dragten skal beskytte så meget som muligt af kroppen.
 • Støvmasken hindrer generende isoleringsrester i luftvejene.
 • Handskerne skal være kompakte, så hænderne sikres.

Vejledning

01
Gangbro 3 Trin

Har du ikke en gangbro på loftet, er det en god idé at benytte lejligheden til at bygge en, når du alligevel skal i gang med at isolere. Her viser vi dig, hvordan du kan bygge underliggende vanger først, som er lette at få op på loftet, hvor de foldes ud, og plader monteres ovenpå.

Har du allerede en gangbro, skal du starte med at forhøje den, så du kan bevæge dig rundt på loftet uden at ødelægge isoleringen. Det gøres lettest ved at isolere oven på den eksisterende gangbro med trykfaste batts. Oven på den “hårde isolering” kan du lægge et lag nye gulvplader.

1

Byg de underliggende gangbrofag. De består af to lange, kraftige vanger, der holdes sammen af tværgående lægter. Lægterne monteres blot med en enkelt skrue, så gangbroen kan foldes sammen.

2

Gangbroen foldes ud og placeres på loftet. Den skal ligge oven på spærene, som den skrues fast til med lange skruer. Fjern isoleringen ved de tværgående vanger, så de kan fastgøres ordentligt til spærene.

3

Læg en topplade oven på vangerne, når du har fyldt rummet mellem vangerne op med isolering. Toppladerne får en gang lim i samlingerne, inden de skrues fast til vangerne.

02
Klargøring 5 Trin

Inden du for alvor kan gå i gang med isoleringen, skal du lige gennemgå den eksisterende isolering og tjekke, om der evt. er huller, du skal have lukket. Hvis der ligger løse dele oven på isoleringen, skal de også fjernes, og du skal have styr på evt. ledninger på loftet.

Hvis det bliver nødvendigt at bevæge dig rundt på isoleringen, skal du bruge en stor plade, som du kan sætte dig på. Den fordeler trykket fra din vægt, så isoleringen ikke bliver beskadiget - enten ved at den blive trykket flad eller åbner sig i samlingerne.

1

Ryd loftet, og fjern alt det, der har hobet sig op. Loftsrummet skal være tomt og fuldstændig ryddet, så du kan komme til at arbejde uden forhindringer.

2

Få styr på rør, kabler og andre installationer. Arrangér dem, så de ligger så fladt som muligt på den eksisterende isolering. Brug evt. en plade til at fordele vægten, hvis du skal bevæge dig rundt oven på isoleringen.

3

Ret den eksisterende isolering til, så den bliver så plan som muligt. Er der steder, hvor der mangler isolering, skal du lægge en “lap” i, så der ikke opstår hulrum under den nye isolering.

4

Fyld revner og huller i den eksisterende isolering, fx omkring spær og bjælker, med granulat, så alle utætheder lukkes. Granulat lukker effektivt og er let at fylde i selv de sværeste steder.

5

Tjek også isoleringen omkring aftræks- og isolationsrør. Er den manglende eller nedslidt som her, skal du isolere rørene, før du forøger isoleringen på loftet.

03
Isolering 5 Trin

Når du har klargjort underlaget, hævet eller bygget gangbroen og sikret ventilationen, er selve isoleringen relativt hurtigt overstået.

Ved en taghældning under 20 grader som her er det svært at komme helt ud under tagfoden. Sørg derfor for at bruge en plade til at fordele din vægt, når du kravler rundt på isoleringen. Brug evt. også en tynd, glat plade, fx en masonitplade, til at skubbe det nye lag isolering på plads med, helt ud under tagfoden. De steder, hvor det ikke går op med hele isoleringsbatts, lukkes der med granulat, så du har en hel, lukket flade.

1

Start i et hjørne ude ved tagfoden. Mål op, og planlæg isoleringen, så du får mindst muligt spild. Typisk betyder det, at du skal vende det nye lag isolering modsat af det øverste af de eksisterende lag.

2

Sørg for, at de enkelte batts ligger tæt op ad hinanden og i helt lige rækker, så de ikke vrider sig. Så undgår du nemlig sprækker i samlingerne.

3

Vær omhyggelig med tilskæringen, så du får helt tætte samlinger, når isoleringen lægges på plads. Der findes særlige knive til isolering, der gør tilskæringsarbejdet lettere og resultatet bedre.

4

Samlingen skal også være helt tæt omkring spærene og evt. rør, kabler og andre forhindringer. Du kan vælge at skære isoleringen helt præcist til efter spæret, så der bliver lukket helt af.

5

Ved spærene kan du også vælge at lægge hele batts. Så vil der være store revner, men de lukkes effektivt med granulat.

04
Granulat til de svære steder 3 Trin

Granulat er isolering i findelte stykker. Det købes i blokke, hvor isoleringen er presset sammen. Når den findeles til små stykker, er den ideel til at “lappe” huller i eksisterende isolering eller som supplement til nye hele batts, hvis der er nogle besværlige steder, hvor det ikke lige går op.

1

Granulatet puttes op i en stor balje. Det købes i store blokke, som du kan brække stykker af og findele til mindre stykker lidt ad gangen.

2

Rør rundt i baljen med et piskeris i boremaskinen, så granulatet bliver “løsnet” til små stykker, der passer ind alle steder.

3

Granulatet lukker her en revne mellem to batts, som ikke kunne lægges helt tæt pga. to spær. Pas på ikke at presse granulat for meget sammen - så mister det sin effekt.

05
Sådan laver du ventilation 2 Trin

Når du lægger et tykkere lag isolering ind på loftet, er der risiko for, at du får blokeret for den ventilation, som skal holde loftsrummet tørt og sundt. Det er vigtigt, at der kommer luft op gennem udhænget, og at den kan trække uhindret op på oversiden af isoleringen. Du kan sikre en god ventilation ved hjælp af en stump masonitplade (A) og tre stykker reglar (B), der monteres til hvert spærfag og sikrer, at den forhøjede isolering (D) ikke lukker af for ventilationen.

1

Et stykke masonitplade (A) passes til, så det passer på længden mellem spærene. Pladen sømmes fast til to lange og et kort stykke lægte (B).

2

De lange lægter (B) gør det nemt at montere “ventilationspladen” mellem spærene. Den skal placeres ved spær foden, så isoleringen holder afstand til undertaget, og luften kan cirkulere.

Materialer

 • Isoleringsbatts
 • Isoleringsgranulat

Specialværktøj

 • Isoleringskniv
 • Piskeris til boremaskine

Tidsforbrug

Ca. 2-3 dage.

Pris

Ca. 30 kr. pr. kvm.

Sværhedsgrad

Det er ikke svært at isolere, men det kan være meget ubehageligt, hvis der er varmt på loftet, og du ikke er klædt på til opgaven.

Video

Præcis tilpasning af isolering

Læg isoleringen forskudt

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Isolering af loft