Bedre forbrænding med ekstra luft

En brændeovn har brug for luft for at udnytte brændet bedst muligt, udlede færre partikler og sikre nem optænding. Det er ofte en udfordring i nutidens meget tætte huse. Heldigvis findes der en nem og billig løsning. For ca. 1.500 kr. kan du montere et friskluftssystem. Det kræver, at ovnen er forberedt til tilslutning, hvilket er tilfældet på stort set alle nye brændeovne.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
En halv dag
Pris
1.500 kroner

Intro

Ild har brug for luft

Når der er ild i ovnen, suger skorstenen røgen opad. Det skaber undertryk inde i ovnen, der kan kvæle ilden pga. iltmangel. Med en slange i bunden, der føres ud gennem væggen lige bag ovnen og “lukkes” med en rist på ydersiden, tilføres frisk luft, så forbrændingen bliver optimal.

Luften føres ind gennem væggen i en isoleret flexslange, der gøres fast i bunden af ovnen.

Vejledning

01
Sådan gør du 7 Trin

Her monterer vi et Varde AirBox-system, men der findes andre systemer, der fungerer efter samme princip. Hele fidusen ligger i at trække frisk luft til forbrænding ind fra husets yderside i stedet for at bruge af luften i det rum, ovnen står i.

Luften trækkes ind i ovnen via en 80 mm flexslange, der kobles på en studs i ovnen under forbrændingskammeret.

Slangen føres ud via ovnens bagside og gennem ydervæggen. Har du kælder under ovnen, kan du også trække røret ned gennem gulvet og ud gennem kældervæggen.

1

Fjern dækpladen på bagsiden af ovnen. Den sidder i små tappe (her 5 stk.), der skæres over med en multicutter. Hvis slangen skal ned gennem gulvet, fjernes dækpladen i ovnens bund i stedet.

2

Bor hul gennem væggen. Midten af hullet markeres 7-8 cm over gulvet, og et hul på 105 mm bores, så der er plads til både luftslange og isolering. Bor både indefra og udefra.

3

Luftslangen (et flexrør) isoleres med 20 mm mineraluld. Hold isoleringen fast med alutape, mens du vikler derudad. Slut af med at vikle flere lag alutape rundt om isoleringen.

4

Luftslangen monteres forfra. Stik røret ind gennem den nederste låge, og gør det fast til bunden med alutape. Isoleringen skal stoppe ca. 4 cm fra ovnens bund. Den anden ende stikkes ud igennem bagvæggen.

5

Afslutning ude i det fri. Den medfølgende krave skubbes ind i luftslangen, hvor den holdes fast af en gummitætning. Læg lidt gummifugemasse i toppen af kraven, inden du skubber den på plads i hullet.

6

Gennemføringen tætnes indefra. Mellemrummet tætnes med fugebagstop og akrylfugemasse, der kan overmales. Det er vigtigt at tætne, så der ikke kommer varm luft ud i væggen. Det kan danne kondens.

7

Skjul slangen. Det er ikke strengt nødvendigt, men det ser pænere ud, hvis du bygger en kasse, der skjuler luftslangen. Den kan du bygge af bræddestumper eller gipsplade.

Materialer

  • Lufttilførselssystem (her Varde AirBox-system)
  • Isolering til rør
  • Gummifugemasse, fugebagstop og akrylfugemasse

Specialværktøj

  • Bor til gennembrydning af væg

Tidsforbrug

En halv dag.

Pris

Ca. 1.500 kroner.

Sværhedsgrad

Når der er styr på ovnens placering, er det let at montere luftindtaget.

Video

Sådan bruger du multicutteren

I denne video lærer du alt om maskinens smarte funktioner og tilbehør. De mange forskellige slags tilbehør gør det muligt både at save, stemme ud, afkorte, fræse og slibe på steder, hvor andre værktøjer ikke kan komme til. Og maskinen kan bruges i både træ, plast, metal, mørtelfuger mm.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Brændeovn