Optændingsbålet bygges med to-tre tørre brændestykker i bunden af ovnen, lagt med god luft imellem, og oven på dem flere lag tyndt optændingsbrænde. Brændestykkerne bør være 6-8 cm i tværsnit.
Mellem de øverste lag lægger du to-tre optændingsposer eller -blokke, som tændes. Flammerne er små og rene, du ser ingen røg. Lad ilden få rigeligt med luft, mens flammerne vokser.
Efter 5-10 minutter er ovnen og skorstenen så varme, at de selv trækker luft ind. Lågen lukkes, men du åbner for begge ovnens luftindtag. Som du ser, brændes røgen i bunden af på vejen op.
Herefter passer den moderne ovn stort set sig selv. I en ældre ovn skal du selv sikre, at ilden får netop så meget luft, at flammerne er lyse: Så brænder træet rent, uden at varmen bare blæser op i skorstenen.
Når flammerne mindskes, kan du skrue ned for luften for at strække varmen. Når der kun er kul tilbage, frigiver træet nemlig næsten ingen gasser, og træet brænder kun i takt med den tilførte ilt.