Bedre varmeøkonomi med korrekt optænding

Din brændeovn forurener meget mindre, når du tænder op i toppen af brændet. Og i tilgift får du mere varme ud af dit brænde. Lær teknikken her.

De fleste har lært, at når der skal ild i brændeovnen, skal der små pinde og kviste i bunden og større stykker træ ovenpå. Men du opnår en renere forbrænding og får mere værdi ud af brændet, hvis du tænker modsat.

Vender du bålet på hovedet, så små pinde og kviste ligger øverst, vil de varme ovnens brændkammer op. Lidt efter lidt vil ilden få fat i de store stykker, der ligger i bunden. Men temperaturen skal helt op på 680 grader, før de store stykker brænder helt rent.

Så fordelene ved at tænde i toppen er: renere forbrænding, bedre udnyttelse af varmeenergien i træet og mindre sod i skorstenen.

Læs her, hvordan du gør.

Redaktionen anbefaler: 14 tips: Sådan får du mere ud af dit brænde

1

Optændingsbålet bygges med to-tre tørre brændestykker i bunden af ovnen, lagt med god luft imellem, og oven på dem flere lag tyndt optændingsbrænde. Brændestykkerne bør være 6-8 cm i tværsnit.

2

Mellem de øverste lag lægger du to-tre optændingsposer eller -blokke, som tændes. Flammerne er små og rene, du ser ingen røg. Lad ilden få rigeligt med luft, mens flammerne vokser.

3

Efter 5-10 minutter er ovnen og skorstenen så varme, at de selv trækker luft ind. Lågen lukkes, men du åbner for begge ovnens luftindtag. Som du ser, brændes røgen i bunden af på vejen op.

4

Herefter passer den moderne ovn stort set sig selv. I en ældre ovn skal du selv sikre, at ilden får netop så meget luft, at flammerne er lyse: Så brænder træet rent, uden at varmen bare blæser op i skorstenen.

5

Når flammerne mindskes, kan du skrue ned for luften for at strække varmen. Når der kun er kul tilbage, frigiver træet nemlig næsten ingen gasser, og træet brænder kun i takt med den tilførte ilt.

6

Næste brænderunde er langt lettere: Ovnen er varm, og du lægger blot et par brændestykker i gløderne og skruer op for luften; de er lynhurtigt i flammer, og efter 5-10 minutter skrues ned for luften.

4 tips til korrekt fyring

  1. Gem lidt aske. Der må gerne ligge 2-3 cm aske i bunden af ovnen. Det isolerer, så ovnen hurtigere bliver varm. Men for meget aske i bunden blokerer for lufttilførslen.
  2. Brug aldrig papir. Læg aldrig avispapir i ovnen, det brænder dårligt, det danner aske, og det forurener. Tænd i stedet op med optændingsposer eller optændingsblokke.
  3. Kun tørt, rent træ. Læg kun tørt, rent træ i ovnen. Fugtigt træ holder temperaturen nede, og så ryger træet op i skorstenen som røg og sod.
  4. Ingen nattesjov. Det er fristende at fyre natten over, men det kan ikke lade sig gøre uden at skabe røg og sod. Tænd op på ny om morgenen.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Brændeovn