
Sådan fyrer du korrekt
Ved korrekt fyring kan man stort set ikke lugte eller se røgen fra skorstenen.
• TÆND OP med 8-10 tommelfingertykke pinde og måske en optændingsblok.
• SÆT FULDT KNALD PÅ. Åbn for luften, både forneden og ved lågen, så gasserne brændes af i stedet for at ryge op i skorstenen, hvor de giver sod. Primær luft tilføres under brændet. Sekundær luft kommer ind lige over brændet via lågen og leverer ilt til forbrænding af de gasser, som frigives. Med for lidt luft kan der dannes kulilte, som er farlige og mere forurenende end den kultveilte, der dannes ved korrekt fyring.
• LÆG BRÆNDESTYKKER PÅ, når dine optændingspinde er blevet til stærke gløder. Vær ikke for ivrig - for store portioner brænde køler bålet ned og ødelægger den gode forbrændingsproces.
• REGLEN over alle regler er, at du kun må fyre med tørt brænde. Fugt sænker temperaturen i ovnen, giver en dårlig udnyttelse af brændet og forurener. Fugtigheden i brændet må højst være 18-20 procent.
• GIV MINDRE LUFT, så bålet ikke brænder for hurtigt, og du bedre kan styre det. Giv stadig sekundær luft ved lågen til afbrænding af gasserne, som opvarmer ovnen.
• NÅR GASSERNE ER BRÆNDT , flammerne væk, og gløderne hersker, skal du fyre igen cirka en gang i timen - eller lade bålet gå ud. Uanset hvad skal der igen luft til forneden, så du ender med en hvid og næsten sandagtig askerest. Det er beviset på, at fyringen har været optimal.
• LÆR NU hele husstanden at fyre optimalt.

Undlad at fyre natten over
Det er dumt at fyre igennem om natten med brænde og lav lufttilførsel. Det sviner alt for meget og er hverken godt for miljø eller skorsten.
Ingen brændeovn er i stand til ved egen hjælp eller lovet automatik at holde dampen oppe hele natten på de 850 vamegrader, der skal til, for at træ eller briketter brænder optimalt uden forurening. Heller ikke ved brug af specielle briketter, som flere brændselsforhandlere ellers lover.
Dit brænde skal opbevares rigtigt
• TRÆ, SOM SKAL LUFTTØRRE, skal have så meget sol og vind som muligt.
• FLÆK TRÆET INDEN 1. APRIL, for luften er tør fra januar til juni. Mellem juli og december optager brændet fugt fra luften.
• LÆG ALDRIG BRÆNDE direkte på jorden. Stabl det, så træet ligger fast, fx mellem to pæle, for svindet, der kan være op til 10 procent, kan få stablerne til at vælte.
• ANBRING HØJST TO RÆKKER uden luft imellem.
• DÆK KUN TOPPEN med fx en presenning i april og maj, og dæk ekstra om vinteren.
Skift de ildfaste plader i brændeovnen
Mange brændeovne er foret med ildfaste vermiculitplader, også kaldet skamol-eller skamolexplader, der har indf ydelse på luftcirkulation og forbrænding. Derfor er det vigtigt, at pladerne skiftes, hvis de er i stykker. De fås som reparationssæt til nogle ovne. Hvis du selv tilpasser pladerne og sætter dem op, kan du spare penge.
Brug den gamle plade som skabelon for den nye. Mangler pladen, kan du indhente målene hos producenten og lave en papirskabelon.
Lige sider kan saves til med fukssvans, mens buede kræver en stiksav. Sav forsigtigt, og sæt evt. tape, hvor der skal saves, for at undgå, at kanten smuldrer.
Kanterne afrundes eller affases nemt og præcist med slibeklods og -papir. Her er brugt korn 100 med et meget fint og professionelt resultat.