Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

14 tips: Få mere ud af dit brænde

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Det er smart at fyre optimalt i brændeovnen, ikke bare for at få mest muligt ud af brændslet, men også for dine naboers og miljøets skyld. Se her, hvordan du tuner dine fyringsevner.

fire_4edi

Ud over at være stemningsfuld er brændeovnen også en effektiv varmekilde, som kan nedbringe dine årlige varmeomkostninger betragteligt. Hvis du fyrer rigtigt, vel at mærke.

Det betaler sig at sørge for at vedligeholde brændeovnen, så du kan fyre optimalt. Det får du gode råd til her.

Du bør udelukkende fyre med tørt, rent og naturligt træ uden maling og andre tilførte stoffer. Træsorten er mindre afgørende, men du skal være opmærksom på, at der er forskel på brændværdien, alt efter hvilken type brændsel du vælger. Og priserne kan variere meget, så tjek markedet, inden du køber. Ofte er der også gode mængderabatter.

Der er mange penge at spare, hvis du ikke køber dit brænde klar til brug. Kan du fx selv opbevare det under tørringen, kan rummeterprisen nedbringes med 60 pct., og kan du selv fælde træerne, køre dem hjem, save, kløve og stable - ja, så er rummeterprisen helt nede på 25 pct. af det fyringsklare brænde.

14 gode råd om brænde og brændeovne

1. Den nødvendige dåbsattest
Brændeovne, der opstilles nu, skal have en attest på, at de opfylder de regler, som trådte i kraft 1. juni 2008. Attesten skal underskrives af skorstensfejeren ved syn.

2. Køb af brugt ovn
Du skal kun købe en brugt brændeovn, hvis den har en attest fra producenten på, at den opfylder kravene, som blev indført 1. juni 2008 og blandt andet sikrer en renere forbrænding.

3. Giv ovnen et serviceeftersyn
Hold ovnen i orden, så intet er i stykker. Pakningen ved lågen skal gøre den tæt, den ildfaste indmad skal være hel, spjæld og lignende skal virke, og overgangen mellem ovn og skorsten skal være tæt.

4. Lyt til brændet
Når to tørre stykker brænde slås mod hinanden, er lyden høj og klar, mens der fra vådt brænde kommer en dump lyd.

5. Tag træet ind i tide
I kulde bør brændet tages ind mindst et døgn inden brug, så det kan akklimatisere. Ellers kan den varme luft kondensere i træet.

6. Tjek fugt i midten
Når du skal måle fugtigheden i træet, så flæk et stykke brænde, så det kan måles i midten.

7. Fugtmålere virker!
En ny undersøgelse af fugtmålere til priser fra 70 til 4000 kroner har påvist, at de alle måler korrekt i området omkring 20 procents fugtighed, men at ingen er helt optimale i yderpunkterne.

8. Kig efter revner i enden af træet
Revner i træets ender er tegn på, at træet har en vandprocent under 26 og er ved at være klar til at komme i brændeovnen.

9. Optimer optændingen
Optændingsblokke er overflødige, hvis du har tilpas tørre og tynde pinde at tænde op med. Men vil du booste optændingen, så er du sikker på succes, hvis du bruger optændingsblokke. Gå efter de mest miljøvenlige.

10. Gem lidt aske
Ovnen brænder bedst, når der er en vis mængde aske i den. Tøm ikke hele brændkammeret, kun askeskuffen.

11. Optimer din skorsten
Få skorstensfejeren til at vurdere, om der er høje huse el. træer, som gør din skorstens brændeudnyttelse mindre effektiv.

12. Hold øje med din røg
Gå udenfor, og tjek røgen, når ovnen brænder jævnt. Røgen skal være næsten usynlig og lugtfri.

13. Køb træ om foråret
Det betaler sig at købe brænde om foråret. Jo tørrere brænde, desto dyrere. Du sparer meget ved selv at save, kløve og tørre.

14. Tjek pallestørrelsen
Der er ingen standarder for pallestørrelser til brænde. Spørg derfor, hvor mange kubikmeter træet fylder tæt stablet, så du ved, hvad du får til prisen.

Sådan fyrer du korrekt

Ved korrekt fyring kan man stort set ikke lugte eller se røgen fra skorstenen.

TÆND OP med 8-10 tommelfingertykke pinde og måske en optændingsblok.

SÆT FULDT KNALD PÅ. Åbn for luften, både forneden og ved lågen, så gasserne brændes af i stedet for at ryge op i skorstenen, hvor de giver sod. Primær luft tilføres under brændet. Sekundær luft kommer ind lige over brændet via lågen og leverer ilt til forbrænding af de gasser, som frigives. Med for lidt luft kan der dannes kulilte, som er farlige og mere forurenende end den kultveilte, der dannes ved korrekt fyring.

LÆG BRÆNDESTYKKER PÅ, når dine optændingspinde er blevet til stærke gløder. Vær ikke for ivrig - for store portioner brænde køler bålet ned og ødelægger den gode forbrændingsproces.

REGLEN over alle regler er, at du kun må fyre med tørt brænde. Fugt sænker temperaturen i ovnen, giver en dårlig udnyttelse af brændet og forurener. Fugtigheden i brændet må højst være 18-20 procent.

GIV MINDRE LUFT, så bålet ikke brænder for hurtigt, og du bedre kan styre det. Giv stadig sekundær luft ved lågen til afbrænding af gasserne, som opvarmer ovnen.

NÅR GASSERNE ER BRÆNDT , flammerne væk, og gløderne hersker, skal du fyre igen cirka en gang i timen - eller lade bålet gå ud. Uanset hvad skal der igen luft til forneden, så du ender med en hvid og næsten sandagtig askerest. Det er beviset på, at fyringen har været optimal.

LÆR NU hele husstanden at fyre optimalt.

Tørre facts om typer af brænde

Mange køber brænde, som er klar til brug - hugget, kløvet og tørret i luft eller ovn eller forarbejdet til briketter. Gran og fyr har så lav brændværdi, at det handles langt sjældnere end de mest udbredte træsorter, ask, bøg, birk og eg. Priserne varierer en del, så det betaler sig at shoppe rundt, inden du køber.

Undlad at fyre natten over

Det er dumt at fyre igennem om natten med brænde og lav lufttilførsel. Det sviner alt for meget og er hverken godt for miljø eller skorsten.

Ingen brændeovn er i stand til ved egen hjælp eller lovet automatik at holde dampen oppe hele natten på de 850 vamegrader, der skal til, for at træ eller briketter brænder optimalt uden forurening. Heller ikke ved brug af specielle briketter, som flere brændselsforhandlere ellers lover.

Dit brænde skal opbevares rigtigt

TRÆ, SOM SKAL LUFTTØRRE, skal have så meget sol og vind som muligt.

FLÆK TRÆET INDEN 1. APRIL, for luften er tør fra januar til juni. Mellem juli og december optager brændet fugt fra luften.

LÆG ALDRIG BRÆNDE direkte på jorden. Stabl det, så træet ligger fast, fx mellem to pæle, for svindet, der kan være op til 10 procent, kan få stablerne til at vælte.

ANBRING HØJST TO RÆKKER uden luft imellem.

DÆK KUN TOPPEN med fx en presenning i april og maj, og dæk ekstra om vinteren.

Skift de ildfaste plader i brændeovnen

Mange brændeovne er foret med ildfaste vermiculitplader, også kaldet skamol-eller skamolexplader, der har indf ydelse på luftcirkulation og forbrænding. Derfor er det vigtigt, at pladerne skiftes, hvis de er i stykker. De fås som reparationssæt til nogle ovne. Hvis du selv tilpasser pladerne og sætter dem op, kan du spare penge.

1

Brug den gamle plade som skabelon for den nye. Mangler pladen, kan du indhente målene hos producenten og lave en papirskabelon.

2

Lige sider kan saves til med fukssvans, mens buede kræver en stiksav. Sav forsigtigt, og sæt evt. tape, hvor der skal saves, for at undgå, at kanten smuldrer.

3

Kanterne afrundes eller affases nemt og præcist med slibeklods og -papir. Her er brugt korn 100 med et meget fint og professionelt resultat.

4

Toppladen kan nu lægges på plads og passer præcis lige så godt som den gamle. Udskiftes bagpladen, skal du være forsigtig, når du borer hullerne.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage