Reparation
Let
Svær
Når de nye plader er på plads i ovnen, er den klar til at blive fyret op i – nu med mulighed for optimal forbrænding og udnyttelse af ovnens varme.

Når de nye plader er på plads i ovnen, er den klar til at blive fyret op i – nu med mulighed for optimal forbrænding og udnyttelse af ovnens varme.

Plader til brændeovn

I alle moderne brændeovne er der monteret stenplader, der typisk har en tykkelse 30 mm, i siderne af brændkammeret. Ofte er pladerne af typen skamol eller chamotte. Pladerne isolerer ovnen og sikrer, at den kan holde på varmen.

Brændeovn sten knækket

Plader til brændeovn er ofte lavet i et materiale, der er porøst og ikke tåler slag eller stød. Ofte skyldes revner, at materialet er blevet stødt, da der blev fylde brænde i ovnen.

Hvornår skal du skifte plader til brændeovn?

Hvis de isolerende plader til brændeovnen er i stykker, får du ikke det optimale ud af din ovn. Det betyder ikke noget, at pladerne har små sprækker, men falder de helt fra hinanden, går det ud over forbrændingen, og så skal de skiftes. Pladerne til brændeovn skal skiftes ud, når de er slidt ned til ca. halv tykkelse. Heldigvis er det let at skifte stenpladerne ud, så du igen får fuldt udbytte af brændet.

Redaktionen anbefaler: 14 tips: Få mere ud af dit brænde

Køb færdige plader til brændeovn

Du kan vælge at købe plader til brændeovn, der skal skæres til, men det nemmeste er at købe et færdigt sæt plader, der passer til din brændeovn, hos en brændeovnsforhandler. Her kan du også købe hele sæt inklusive røgvenderplade (den, der sidder i toppen af ovnen) og tilhørende metalramme til at holde pladen på plads.

Hent den komplette vejledning til at skifte plader til brændeovn

Når stenen til brændeovnen er knækket, yder brændeovnen ikke optimalt. Det er derfor en god idé at få skiftet stenen ud. Et nyt sæt koster cirka 1.100 kr. og tager en times tid at skifte ud. Samtidig er det et gør det selv-projekt, hvor de fleste kan være med. Hvis du henter vores komplette vejledning, kan du følge vores eksperts detaljerede trin for trin-vejledning. Her skifter han alle de indvendige plader til brændeovnen. Den 10 år gamle ovn bliver som ny igen.

God fornøjelse.