Video
Let
Svær
Når de nye plader er på plads i ovnen, er den klar til at blive fyret op i – nu med mulighed for optimal forbrænding og udnyttelse af ovnens varme.

Når de nye plader er på plads i ovnen, er den klar til at blive fyret op i – nu med mulighed for optimal forbrænding og udnyttelse af ovnens varme.

Plader til brændeovn

I alle moderne brændeovne er der monteret stenplader, der typisk har en tykkelse 30 mm, i siderne af brændkammeret. Ofte er pladerne af typen skamol eller chamotte. Pladerne isolerer ovnen og sikrer, at den kan holde på varmen.

Brændeovn sten knækket

Plader til brændeovn er ofte lavet i et materiale, der er porøst og ikke tåler slag eller stød. Ofte skyldes revner, at materialet er blevet stødt, da der blev fylde brænde i ovnen.

Hvornår skal du skifte plader til brændeovn?

Hvis de isolerende plader til brændeovnen er i stykker, får du ikke det optimale ud af din ovn. Det betyder ikke noget, at pladerne har små sprækker, men falder de helt fra hinanden, går det ud over forbrændingen, og så skal de skiftes. Pladerne til brændeovn skal skiftes ud, når de er slidt ned til ca. halv tykkelse. Heldigvis er det let at skifte stenpladerne ud, så du igen får fuldt udbytte af brændet.

Køb færdige plader til brændeovn

Du kan vælge at købe plader til brændeovn, der skal skæres til, men det nemmeste er at købe et færdigt sæt plader, der passer til din brændeovn, hos en brændeovnsforhandler. Her kan du også købe hele sæt inklusive røgvenderplade (den, der sidder i toppen af ovnen) og tilhørende metalramme til at holde pladen på plads.

Hent den komplette vejledning til at skifte plader til brændeovn

Når stenen til brændeovnen er knækket, yder brændeovnen ikke optimalt. Det er derfor en god idé at få skiftet stenen ud. Et nyt sæt koster cirka 1.100 kr. og tager en times tid at skifte ud. Samtidig er det et gør det selv-projekt, hvor de fleste kan være med. Hvis du henter vores komplette vejledning, kan du følge vores eksperts detaljerede trin for trin-vejledning. Her skifter han alle de indvendige plader til brændeovnen. Den 10 år gamle ovn bliver som ny igen.

God fornøjelse.

SÅDAN GØR DU:

1. Fjern de gamle sten i ovnens brændkammer

Hvis de sidder godt fast, kan det være nødvendigt at bruge en skruetrækker e.l. for at få dem ud. Fjern også stenene i bunden af ovnens brændkammer.

2. Gør ovnen rent indvendigt

inden du sætter de nye sten op, så stenene placeres på en helt plan flade. Det er en god idé at bruge en støvsuger.

3. Sæt stenene på plads

Start med stenene i den ene side og derefter de bageste. Tag så den forreste sten i den anden side, og slut af med den bageste sidesten. Nu er alle sten placeret, men kan være lidt svære at styre, fordi de står løst.

4. Sæt metalrammen på plads

så de løse sten bliver låst fast. Rammen placeres på kanten af stenene hele vejen rundt. Når rammen er på plads, lægges røgvenderpladen op på rammen.

5. Læg bundstenene på plads

Det er vigtigt, at du lader dem falde lige ned. Hvis de ligger skævt, kan de være temmelig svære at få fat i igen. Når det er gjort, er ovnen så god som ny og brænder optimalt.

Læs mere om brændeovne her.

Redaktionen anbefaler: Er dit brænde tørt nok?

Brænde bør have en fugtighed på under 18 %, inden du fyrer med det. Ellers opnår du ikke den optimale høje forbrændingstemperatur. Vådt træ i brændeovnen vil desuden udvikle mere røg, der kan sætte sig i skorstenen som løbesod, der i yderste konsekvens forårsage en skorstensbrand.

Derfor anbefaler vi, at du altid tjekker om dit brænde er tørt nok, inden du fyrer med det. Den mest sikre metode er at bruge en fugtmåler.

LIGE NU: Du får 2 nr af Gør Det Selv og en 6i1 multidetektor med fugtmåler for kun 89 kroner. Du sparer 459 kroner!

Ja, tak: Vis mig det gode tilbud NU!

Her kan du også se en video af 6i1 multidetektorens seks forskellige funktioner.