Nye ildfaste plader til brændeovnen

Hvis de isolerende ildfaste plader i brændeovnen er gået i stykker, går det ud over ovnens forbrænding. Heldigvis er det let at skifte sten til brændeovnen ud, så du igen får fuldt udbytte af brændet.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 time
Pris
1100 kroner

Intro

Plader til brændeovn

I alle moderne brændeovne er der monteret stenplader, der typisk har en tykkelse 30 mm, i siderne af brændkammeret. Ofte er pladerne af typen skamol eller chamotte. Pladerne isolerer ovnen og sikrer, at den kan holde på varmen.

Sten til brændeovn knækket

Plader til brændeovn er ofte lavet i et materiale, der er porøst og ikke tåler slag eller stød. Ofte skyldes revner, at materialet er blevet stødt, da der blev fylde brænde i ovnen.

Køb færdige plader til brændeovnen

Du kan vælge at købe plader til brændeovn, der skal skæres til, men det nemmeste er at købe et færdigt sæt plader, der passer til din brændeovn, hos en brændeovnsforhandler.
Her kan du også købe hele sæt inklusive røgvenderplade (den, der sidder i toppen af ovnen) og tilhørende metalramme til at holde pladen på plads.

LÆS OGSÅ: Få varme i hele huset med et varmeflytningsanlæg

Hvornår skal du skifte plader til brændeovn?

Hvis de ildfaste plader til brændeovnen er i stykker, får du ikke det optimale ud af din ovn. Det betyder ikke noget, at pladerne har små sprækker, men falder de helt fra hinanden, går det ud over forbrændingen, og så skal de skiftes. Pladerne til brændeovn skal skiftes ud, når de er slidt ned til ca. halv tykkelse. Heldigvis er det let at skifte stenpladerne ud, så du igen får fuldt udbytte af brændet.

I denne vejledning viser vi dig trin for trin, hvordan du selv skifter plader til brændeovnen.

Redaktionen anbefaler: 14 tips: Få mere ud af dit brænde

Tidsforbrug

En times tid

Pris

Cirka 1100 kroner for et komplet stensæt.

Sværhedsgrad

Et fint begynderprojekt, hvor alle kan være med.

Vejledning

01
Sådan gør du 5 Trin

Fjern gamle sten til brændeovn 1

Fjern de gamle sten i ovnens brændkammer. Hvis de sidder godt fast, kan det være nødvendigt at bruge en skruetrækker e.l. for at få dem ud. Fjern også stenene i bunden af ovnens brændkammer.

Rengør brændeovn 2

Gør ovnen rent indvendigt, inden du sætter de nye sten op, så stenene placeres på en helt plan flade. Det er en god idé at bruge en støvsuger.

Ildfaste plader til brændeovn er skåret til og sættes på plads 3

Sæt stenene på plads. Start med stenene i den ene side og derefter de bageste. Tag så den forreste sten i den anden side, og slut af med den bageste sidesten. Nu er alle sten placeret, men kan være lidt svære at styre, fordi de står løst.

Metalramme i brændeovn passer til røgvenderpladen 4

Sæt metalrammen på plads, så de løse sten bliver låst fast. Rammen placeres på kanten af stenene hele vejen rundt. Når rammen er på plads, lægges røgvenderpladen op på rammen.

Plader til brændeovn lægges i bunden rundt om risten 5

Læg bundstenene på plads. Det er vigtigt, at du lader dem falde lige ned. Hvis de ligger skævt, kan de være temmelig svære at få fat i igen. Når det er gjort, er ovnen så god som ny og brænder optimalt.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Brændeovn