Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nye plader til brændeovn giver bedre forbrænding

Print Gem artikel

Hvis de isolerende plader til din brændeovn er i stykker, går det ud over ovnens forbrænding. Heldigvis er det let at skifte sten til brændeovnen ud, så du igen får fuldt udbytte af brændet.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 time
Pris
1100 kroner

Intro

Plader til brændeovn

I alle moderne brændeovne er der monteret stenplader, der typisk har en tykkelse 30 mm, i siderne af brændkammeret. Ofte er pladerne af typen skamol eller chamotte. Pladerne isolerer ovnen og sikrer, at den kan holde på varmen.

Brændeovn sten knækket

Plader til brændeovn er ofte lavet i et materiale, der er porøst og ikke tåler slag eller stød. Ofte skyldes revner, at materialet er blevet stødt, da der blev fylde brænde i ovnen.

Hvornår skal du skifte plader til brændeovn?

Hvis de isolerende plader til brændeovnen er i stykker, får du ikke det optimale ud af din ovn. Det betyder ikke noget, at pladerne har små sprækker, men falder de helt fra hinanden, går det ud over forbrændingen, og så skal de skiftes. Pladerne til brændeovn skal skiftes ud, når de er slidt ned til ca. halv tykkelse. Heldigvis er det let at skifte stenpladerne ud, så du igen får fuldt udbytte af brændet.

Redaktionen anbefaler: 14 tips: Få mere ud af dit brænde

Køb færdige plader til brændeovn

Du kan vælge at købe plader til brændeovn, der skal skæres til, men det nemmeste er at købe et færdigt sæt plader, der passer til din brændeovn, hos en brændeovnsforhandler.
Her kan du også købe hele sæt inklusive røgvenderplade (den, der sidder i toppen af ovnen) og tilhørende metalramme til at holde pladen på plads.

God fornøjelse.

Vejledning

Sådan gør du

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

I alle moderne brændeovne er der monteret 30 mm tykke stenplader i siderne af brændkammeret, typisk af typen skamol eller chamotte. Pladerne isolerer ovnen og sikrer, at den kan holde på varmen. Det betyder ikke noget, at pladerne har små sprækker, men falder de helt fra hinanden, går det ud over forbrændingen, og så skal de skiftes.

Det nemmeste er at købe et færdigt sæt plader hos en brændeovnsforhand-ler. Her kan du også købe hele sæt inklusive røgvenderplade (den, der sidder i toppen af ovnen) og tilhørende metalramme til at holde pladen på plads. Her skifter vi alle nævnte dele på en 10 år gammel ovn, der bliver som ny igen.

1

Fjern de gamle sten i ovnens brændkammer. Hvis de sidder godt fast, kan det være nødvendigt at bruge en skruetrækker e.l. for at få dem ud. Fjern også stenene i bunden af ovnens brændkammer.

2

Gør ovnen rent indvendigt, inden du sætter de nye sten op, så stenene placeres på en helt plan flade. Det er en god idé at bruge en støvsuger.

3

Sæt stenene på plads. Start med stenene i den ene side og derefter de bageste. Tag så den forreste sten i den anden side, og slut af med den bageste sidesten. Nu er alle sten placeret, men kan være lidt svære at styre, fordi de står løst.

4

Sæt metalrammen på plads, så de løse sten bliver låst fast. Rammen placeres på kanten af stenene hele vejen rundt. Når rammen er på plads, lægges røgvenderpladen op på rammen.

5

Læg bundstenene på plads. Det er vigtigt, at du lader dem falde lige ned. Hvis de ligger skævt, kan de være temmelig svære at få fat i igen. Når det er gjort, er ovnen så god som ny og brænder optimalt.

Tidsforbrug

En times tid

Pris

Cirka 1100 kroner for et komplet stensæt.

Sværhedsgrad

Et fint begynderprojekt, hvor alle kan være med.

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Reparation: Nye plader til brændeovn giver bedre forbrænding
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage