Haven er skrå – sådan bygger du lige!

Et skråt terræn er ingen hindring for at bygge en flot og snorlige terrasse. Det er faktisk lettere end man skulle tro.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 dage
Pris
10.000 kroner

Intro

Her i Danmark bugter de fleste grunde sig som bekendt i bakkedal. Men et skråt terræn er bestemt ingen hindring for at bygge en flot og snorlige terrasse.

Hemmelighederne tæller blandt andet en bomstærk støttemur, et stabilt underlag, den helt rigtige opbygning og en grundig forberedelse.

Når du har besluttet, hvor terrassen skal placeres, går planlægningen for alvor i gang.

LÆS OGSÅ: I krig mod flisepest

Det får du i artiklen
Vi guider dig gennem:

  • Hvor terrassen skal placeres
  • Hvordan du forbereder grunden
  • Hvad hemmeligheden er bag den snorlige støttemur
  • Hvordan du lægger et klippestabilt underlag
  • Hvordan du lægger fliserne

Vejledning

01
Fjern al muldjorden 3 Trin

1

Start med at fjerne al mulden fra stedet, hvor du vil anlægge din nye terrasse. Grav dernæst en 40 centimeter bred rende ned til 90 centimeter under terræn langs kanten, hvor støttemuren senere skal placeres.

2

Fyld bundsikringsgrus i renden i lag af 20 cm, og komprimér med en jordloppe. Når renden er fyldt op, kører du også en tur over resten af bunden med jordloppen for at sikre, at den er banket godt sammen.

3

Fyld nu hele udgravningen op med bundsikringsgrus, til det kommer op i niveau med terrænet. For hver 20 cm bundsikringsgruslag skal du komprimere med jordloppen eller pladevibratoren.

02
Sæt blokkene til støttemuren 11 Trin

Støttemuren skal holde konstruktionen i regn, slud, frost og blæst i de næste mange år. Og den skal ikke blot holde terrassens forskellige underlag på plads på længere sigt, men også på kort sigt under alle vibrationerne, når du senere i projektet komprimerer underlagene med en pladevibrator.

Vi bygger støttemuren af hule blokke på 30 x 60 x 10 cm (b, l, h). Blokkene sættes og fyldes med grus og beton, så de får noget tyngde.

1

Sæt snore op for at markere retningen af murene. Snorene sættes i samme højde som det omgivende terræn. Vær omhyggelig med at få hjørnerne helt vinkelrette.

2

Gruset rettes af i en bredde på 40 cm og 15 cm under snoren. Så bliver der plads til 10 cm beton og 5 cm af de nederste blokke.

3

Skær blokkene til. Når dine støttemursblokke og topblokke skal “rundt om hjørnet”, kommer du til at skære blokkene i vinkel med en vinkelsliber. Mærk hjørnerne op på blokkene, og skær forsigtigt. Du skal også skære en portion halve blokke.

4

Bland en trillebørfuld jordfugtig beton. Sørg for, at konsistensen er fast. Start ved murens laveste punkt, og udlæg et lag beton på 10 cm til de første nederste blokke.

5

Den første blok bankes ned i betonen, så den stikker 5 cm op over snoren/terrænet. De øvrige blokke i første skifte (lag) sættes på samme måde. Fortsæt, indtil overkanten på sidste blok i skiftet er 5 cm under snoren.

6

Kontrollér med jævne mellem rum, at skiftet er vandret. Det gøres med et langt vaterpas. Her kan du i øvrigt se, hvordan den laveste hjørneblok stikker 5 cm op over snoren, mens den bagerste blok ligger 5 cm under snoren.

7

Lav en trekantstøbning på 10 x 10 cm på både for- og bagsiden af blokkene i nederste skifte. Herefter skal du fortsætte med at lægge den første tilskårne hjørneblok, så du kan fortsætte arbejdet rundt om hjørnet.

8

Fyld beton i hjørnerne. Når der som her ikke er deciderede hjørneblokke og derfor ikke noget stabilt forbandt, fyldes hjørnerne med beton for at sikre, at siderne hænger solidt sammen.

9

Dæk trekantstøbningerne til med grus, efterhånden som du laver dem. Dette er for at sikre, at den jordfugtige beton ikke tørrer ud for hurtigt, og at støbningerne bliver så stærke som overhovedet muligt.

10

Sæt nu 2. skifte, indtil det når 5 cm under snoren. Start fra det laveste hjørne (oven på det nederste skifte), og udlæg ny beton, efterhånden som blokkene i 2. skifte arbejder sig videre forbi blokkene fra nederste skifte.

11

Fortsæt med at sætte støttemursblokke i skifter, indtil det sidste skifte når hele vejen rundt om terrassen (bortset fra den åbne side). Til sidst fyldes de hule blokke med stabilt grus, som stampes godt sammen.

03
Byg terrassens underlag op 6 Trin

Nu starter opbygningen af terrassens underlag. Nederst lægges bundsikringsgrus, der skal dræne vandet, som trænger ned i gruslagene, væk og forhindre, at frosten hæver belægningen. Derefter lægger vi et lag stabilt grus, som udlægges så præcist, at afretningslaget under fliserne bliver så tyndt som muligt, og helst et sted mellem 2 og 4 cm.

Pas på ikke at skubbe til støttemuren, når du komprimerer lagene. Brug en pladevibrator på højst 130 kg.

1

Bundsikringsgruset lægges i lag af maksimalt 15 cm og komprimeres med pladevibratoren. Fortsæt, indtil du er 23 cm fra toppen af den øverste blok (8 cm fliser, 3 cm afretning og 12 cm stabilgrus). Bemærk, at topblokken ikke er talt med.

2

Er bundsikringsgruset meget tørt, vandes det over inden komprimeringen. Gruset komprimeres med pladevibratoren, 3-4 overkørsler og med 50 procents overlap. Men kør ikke for tæt på støttemuren!

3

Brug en hjemmelavet brolæggerjomfru til at komprimere gruset langs støttemuren med. På den måde skåner du støttemuren for de hårde vibrationer fra pladevibratoren.

4

Sidste lag bundsikringsgrus planeres med en asfaltrager. Oversiden skal falde 1,5-2 procent mod terrassens åbne side. Tag højde for, at det sidste lag stabilt grus sætter sig i omegnen af 2,5 centimeter.

5

Det øverste lag stabilt grus lægges og komprimeres. Laget skal være 12 cm tykt, og da det sætter sig 2-3 cm, lægges det i et lag på 14-15 cm. Til sidst komprimeres laget. Husk faldet på de 1,5-2 procent!

6

Læg fliserne
Terrassen nærmer sig sin afslutning. Nu skal du lægge et tyndt afretningslag ud på 2-4 cm og derefter lægge fliserne. Når du har lagt fliserne, skal du sætte topblokkene på plads for at dække støttemursblokkene af. Til sidst afslutter du projektet ved at feje fugegrus ned i fugerne, så fliserne ikke skrider.

Pas på ikke at træde på afretningslaget, når du lægger fliserne, og slut af med at lægge topblokkene.

Materialer

  • Stabilt grus: 2 m³
  • Bundsikringsgrus: 10 m³
  • Afretningssand: 1 m³
  • Fugegrus: 25 kg
  • Fliser (60 x 60 x 8 cm): 24 stk.
  • Tørbeton: 15 x 25 kg
  • Støttemursblokke (30 x 60 x 10 cm): 75 stk.
  • Topblokke: 21 stk.

Specialværktøj

  • Pladevibrator, maks. 130 kg • Jordloppe
  • • Vinkelsliber med diamantklinge

Tidsforbrug

4 dage.

Pris

Ca. 10.000 kr. for 12 m² terrasse.

Sværhedsgrad

At bygge en terrasse på et skråt ter ræn er nemt, men hårdt arbejde.

Tegning

Planlæg placeringen

Når du har besluttet, hvor terrassen skal placeres, går planlægningen for alvor i gang. Det er vigtigt på forhånd at vide, hvilke fliser du vil bruge. Flisernes samlede længde og bredde bestemmer nemlig støttemurens placering, og det er dén, du skal starte med at lave. Vi bruger fliser i en størrelse på 60 x 60 cm, og da vi har tænkt os at lave terrassen fire fliser bred og seks fliser lang, ender de indre mål, altså målene inden for støttemuren, på 240 x 360 cm.

Planlæg placeringen

3D-model

3D-model

Fliseterrasse

Fliseterrassens underlag består af bundsikringsgrus, beton, stabilgrus, afretningssand og fliser.

Åbn 3D-model

Video

TEKNIK: Fald på belægning

Med et måleplan er det nemt at måle op til fald

VÆRKTØJ: Sådan bruger du pladevibratoren

Pladevibrationen er en relativ simpel maskine, til gengæld er den helt uundværlig, når du skal sikre en fast og jævn bund under fliser og belægningssten. I denne video kan du se, hvordan du betjener maskinen.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du vinkelsliberen

I videoen her kan du se, hvad vinkelsliberen kan, og hvordan du bruger den. Sliberen giver dig masser af power, når du skal skære i jern, beton og sten. Og med den rigtige skæreskive kan du skære præcise snit i alt fra aluminium og plast til hårdtbrændte klinker. Du lærer også alt om indstillinger og beskyttelsesudstyr, så du kan arbejde sikkert.

TEKNIK: Deling af sten og fliser

En kraftig vinkelsliber med diamantskive klarer opgaven

TEKNIK: Fugning af sten og fliser

Med rigtigt fugesand bliver belægningen stærk

TIPS: Vip flisen på plads

Tips & Tricks

UNDGÅ SÆTNINGSSKADER Løs muldjord er gift for tunge byggeprojekter som en terrasse. Derfor er det vigtigt, at du graver mulden væk, inden du bygger op.

LETTERE LØFT Støttemuren bygges op af hule blokke. I modsætning til massive blokke er de hule meget lettere at løfte og arbejde med.

FLOT RESULTAT I FØRSTE HUG* Hemmeligheden bag den snorlige støttemur er at arbejde efter en snor, som følger det omkringliggende skrånende terræn.

KLIPPESTABILT UNDERLAG* Underlaget skal holde i længden. Derfor skal gruslagene komprimeres med jordloppe eller pladevibrator for hver 15-20 cm lagtykkelse.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Fliseterrasse