I krig mod flisepest

Vil du vide, hvad der virker allerbedst i kampen mod haveejerens mest genstridige fjende, flisepest, så læs de overraskende testresultater her. Testen er udført af Bolius over en periode på halvandet år og viser tydeligt, hvad der virker i længden!

Selv den smukkeste terrasse eller indkørsel bliver et ualmindeligt trist syn, når den først er angrebet af flisepest – de grimme, lyse plamager, der umiddelbart ligner en blanding af fugleklatter og udtrådte tyggegummier.

Selvom navnet nok lyder drabeligt, har flisepest i virkeligheden intet med sygdommen pest at gøre. Den er tværtimod en harmløs blanding af svamp og grøn- eller brunalge, kaldet lav eller lavsvamp, der vokser alle steder. Og da lav er en yderst beskeden organisme, der kan gro på fugtige, næringsløse overflader, er fliser det ideelle levested.

FLISEPEST: I krig mod flisepest

Flisepest er en blanding af svamp og grøn- eller brunalge, kaldet lav eller lavsvamp, der vokser alle steder.

Rå vold eller kemisk krigsførelse mod flisepest?

Højtryksrenser med terrassevasker (en såkaldt patio cleaner), brun sæbe, kost og fugesand og fliserens er de fire våben, man typisk vil tage i brug mod flisepest. Men der er ekstremt stor forskel på, hvor godt de forskellige midler virker, og selvom det nok er højtryksrenseren, der umiddelbart virker mest effektiv, taber den overraskende nok i længden.

Pas på flisernes overflader

Vælger du at bruge en højtryksrenser alligevel, så sørg endelig for, at der sidder en terrassevasker for enden. Hvis du bare spuler direkte løs på fliserne med højtryksrenserens hårde vandstråle, ødelægger du nemlig flisernes overflade og gør dem paradoksalt nok endnu mere sårbare over for flisepestangreb.

Her kan du læse, hvem der vinder testen som det ubestridt bedste våben mod flisepest. Så slipper du for at spilde en masse tid, kræfter og penge og kan bekæmpe flisepest med det, der virker bedst. God kamp!

Redaktionen anbefaler: Sådan bygger du en SNORLIGE terrasse

Testen i detaljer

Udgangspunktet var en stor og flisepestbefængt terrasse. Der blev testet fire metoder mod flisepest, og derfor blev der markeret fire felter på hver 70 x 70 cm. Her kunne metoderne testes direkte op imod hinanden.

De fire mærker, som er brugt i testen, er tilfældigt udvalgt og ikke et udtryk for, at de nødvendigvis er bedst inden for deres produktgruppe.

FLISEPEST: De fire felter med flisepest

Fire felter blev markeret med malertape. Felterne var 70 x 70 cm og fordelt, så der var masser af flisepest i hvert af dem.

TESTOMRÅDET:

  1. Kost og sand
  2. Terrassevasker
  3. Fliserens
  4. Brun sæbe

Sand og kost dumper testen i kampen mod flisepest

Flisepest: Fugesand i kamp mod flisepest

Her ses tydeligt, at der ikke er den store forskel, efter at fliserne er blevet “slebet” med fugesand.

Denne metode til at fjerne flisepest kræver sand, kost, knofedt og tålmodighed. Idéen er, at du bruger sandet som “slibepapir” og med en stiv kost eller gulvskrubbe skraber stenoverfladen fri for flisepest.
Problemet er bare, at metoden stort set ikke virkede. Selv efter flere minutters hård slibning gav det kun en meget lille forskel, grænsende til det usynlige. Af de fire metoder er det denne, som virker klart dårligst.

Pris:

  • ca. 100 kroner (for 25 kg fugesand)

Fordele:

  • Ingen kemi
  • Billigt at udføre

Ulemper:

  • Mindst effektivt
  • Virker ikke i længden
  • Kræver hårdt arbejde

Brun sæbe er ikke effektivt mod flisepest

Flisepest: Brun sæbe er ikke effektivt mod flisepest

Efter en enkelt omgang brun sæbe er der faktisk synlige resultater. Halvandet år efter var flisepesten dog tilbage.

Metoden med brun sæbe fungerer ved, at du laver en opblanding af 1,5 dl fast brun sæbe til 5 liter vand. Blandingen påføres området, der skal renses, og det skrubbes grundigt med en stiv kost eller børste. Efterfølgende skylles efter med masser af vand for at undgå, at den brune sæbe efterlader en hinde på fliserne.

Ligesom med sand og kost er det et hårdt arbejde, og du kommer til at give fliserne mere end bare en enkelt omgang, før flisepesten forsvinder. Det værste er dog, at denne metode mod flisepest heller ikke virker i længden.

Pris:

  • ca. 50 kroner (for en bøtte brun sæbe)

Fordele:

  • Billigt at udføre
  • Virker på kort sigt

Ulemper:

  • Virker ikke i længden
  • Kemisk produkt
  • Kræver hårdt arbejde

Terrassevasker klarer sig bedst i første omgang

FLISEPEST: Terrassevasker klarer sig bedst i første omgang

Terrassevaskeren har effektivt fjernet ethvert spor af flisepest (og fugesand). Året efter var fliserne dog igen under angreb.

En højtryksrenser monteret med terrassevasker (patio cleaner) er mest effektiv til at fjerne flisepest i første omgang. Den er nem at arbejde med, og du slider ikke dig selv op undervejs.

På minussiden er så, at du bliver nødt til at anskaffe dig en højtryksrenser og en terrassevasker, der i billigste fald koster rundt regnet 600 kroner.

LÆS OGSÅ: Find den bedste højtryksrenser i vores nyeste test af højtryksrensere

Terrassevaskerens roterende børster kan også være meget hårde ved fugerne, som sandsynligvis skal efterfyldes. Sidste og største minus er, at behandlingen i sig selv ikke holder. Efter halvandet år var der igen flisepest.

Pris:

  • ca. 600 kroner (for en højtryksrenser + patio cleaner)

Fordele:

  • Effektiv i første omgang
  • Nem at bruge
  • Ingen kemi

Ulemper:

  • Fugerne skal efterfyldes
  • Virker ikke i længden

VINDER! Fliserens er bedst mod flisepest!

FLISEPEST: Fliserens er bedst mod flisepest!

I første omgang var der faktisk en smule flisepest tilbage på fliserne. Men som tiden gik, forsvandt den også.

Glem alt om sand, kost, brun sæbe og en dyr højtryksrenser. Fliserens er den absolut bedste kur mod flisepest, og den virker også i længden!

Vil du give din belægning den mest effektive behandling mod flisepest, er det fliserens, der skal til. Det viser testen tydeligt. Metoden fungerer lidt ligesom med den brune sæbe. Først skal området vandes grundigt, og dernæst påføres en blanding af fliserens og vand. Nu lader du fliserensen virke i 20-30 minutter, inden du skyller fliserne rene med vand. Herefter skurer du efter med en stiv børste for at fjerne resterne af belægningerne. Anvendelse af fliserens tager længere tid end med terrassevaskeren, men resultatet taler for sig selv.

Læs også: Indret haven med farvede sten og fliser

Det pudsige er, at fliserensen i første omgang ikke virkede lige så effektivt som højtryksrenseren med terrassevaskeren. Men tag ikke fejl. Fliserensen virker nemlig i dybden, og efter et stykke tid begyndte den faktisk at fjerne mere og mere flisepest.

Halvandet år efter behandlingen med fliserens stod det klokkeklart, at det netop var denne metode, som virkede allerbedst i det lange løb.

Pris:

  • ca. 90 kroner (for 2,5 liter fliserens)

Fordele:

  • Fjerner effektivt flisepest
  • Beskytter i det lange løb

Ulemper:

  • Kemisk produkt
  • Kræver hårdt arbejde

Kampen mod flisepest: Halvandet år senere

Man skal ikke lade sig narre af terrassevaskerens umiddelbart stærke effekt på flisepest. For halvandet år efter var sagen nemlig en helt anden.

På billedet her til højre kan du se de fire felter, hvor de to absolutte tabere, brun sæbe (4) og kost og sand (1), allerede er komplet dækket af et nyt lag flisepest. De to øvrige felter tilhører terrassevasker (2) og fliserens (3), hvor det største og pæneste felt er behandlet med fliserens.

Konklusionen er klokkeklar: Fliserens giver den mest effektive og langtidsholdbare behandling af flisepest.

LÆS OGSÅ: 3-2-1: Sådan renser du dine fliser

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Fliseterrasse