Indret gårdhaven med farvede sten og fliser

Med fliser i flere farver kan du lave små hyggelige rum og spændende mønstre på terrassen eller i gårdhaven.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 uger
Pris
360 kr/pr. m²

Intro

Det er ualmindelig praktisk at have en terrasse af sten. Men ofte bliver det lidt kedeligt, særligt nær vi lægger sten og fliser på store arealer, og det hele ender gråt i gråt.

LÆS OGSÅ: I krig mod flisepest

Her gør vi derfor noget andet: Vi indretter med farvede sten og fliser imellem de grå sten. Vi skaber små rum, eller pladser, om man vil, og en buet sti, der bryder både farve- og formmæssigt i forhold til de mange grå sten, vi lægger ind imellem. For at bryde yderligere med de mange rette linjer lægger vi de grå sten diagonalt.

I det følgende arbejder vi med en ramme, en buet sti, et “tæppe” til gårdhavens hyggekrog og den diagonale belægning ind imellem det hele. Du vil næppe kopiere det hele, men du kan frit plukke og lade dig inspirere af de enkelte elementer.

For overskuelighedens skyld præsenterer vi hvert element for sig. I realiteten skal ramme, sti, tæppe og den diagonale belægning lægges løbende.

Inden du kan starte, skal du naturligvis have rettet af og lagt flere lag grus med den rette hældning.

Vejledning

01
Rammen 4 Trin

Uanset om du vil have en eller flere farvede fliser i din belægning, er det en god idé at starte med rammen udenom.

Så kan du få lagt den præcist og i den form, du ønsker - og den er med til at styre de fliser, du fylder ud med, når du skal lave resten af belægningen.

Rammen indkranser hele belægningen. Den består af to rækker kvadratiske grå sten, der fortsætter hele vejen rundt. Langs rammens yderkant er det en god ide at kantsikre med en lille vold af tørbeton.

1

Følg snoren. Vi trækker en snor, så vi præcist kan følge den retning, vi har bestemt. Kanten består her af to rækker grå, kvadratiske sten.

2

Læg stenene i halvforbandt. De er altså forskudt en halv sten, så de “holder på hinanden”.

3

Kør en række uden om forhindringer. Her møder kanten et bed, og for effektens skyld stopper vi den ene række fliser og nøjes med at lade den anden fortsætte rundt om bedet.

4

Frie kanter skal sikres mod udskridning. Langs frie kanter lægger vi derfor en lille vold af tørbeton (1 del cement og 4 dele læggerus) godt op på siden af stenene og trykker den godt til.

02
Gangstien 7 Trin

Den buede gangsti tilføjer et helt særligt element til gårdhaven. Den har en anden farve end hovedparten af belægningen; producenten IBF kalder den Gyldenmix, og den består af kvadratiske sten ligesom rammen rundt om det hele.

For at kunne styre buen gør vi et patentbånd fast til et centrum, så buen får den radius, vi ønsker. Og patentbåndet er så med til at styre stenenes retning, mens de bliver lagt.

Stiens gyldne sten rammer vi ind med to rækker grå sten, så stien på den måde får sin egen ramme. Og det er igen rammen, vi starter med at lægge.

1

Styr buen med patentbånd. Vi har sat et langt stykke patentbånd fast med en skrue i et centrum, så vi kan lave buen. Husk at holde båndet stramt.

2

Styr kanterne. For at sikre, at kanten af stenene flugter, har vi med en tusch markeret den første stens kant. De følgende sten skal ramme samme mærke.

3

den sidste del rettes ind. Slutningen af den buede sti skal ramme indgangen i hækken, så her retter vi den ind efter en retskinne. Et langt lige bræt kan også bruges.

4

Læg de gyldne fliser. Rækkerne med de gyldne sten skal ligge i forbandt med den grå ramme. Igen er det patentbåndet, der styrer retningen.

5

Ret ind med halve sten. Den buede belægning betyder, at fugerne forskyder sig hele tiden. Der må ikke ligge to samlinger over for hinanden, så undervejs retter vi til med halve sten.

6

Læg flere rækker ad gangen. Du kan anlægge stien løbende, i fuld bredde, men de inderste rækker, tættest på den ene kant, skal hele tiden være foran. Det er dem, der styrer.

7

Læg den anden kant. Stien sluttes af med endnu en grå ramme, der støder op til de øvrige sten.

03
Tæppet 5 Trin

Midt i gårdhaven vil vi have et “tæppe”, der bryder den grå belægning og de mange kvadratiske sten. Tæppet skal være gårdhavens hyggekrog, hvor havebordet og stolene skal stå.

Vi har valgt nogle specielle betonfliser (Hacienda gulmix fra RBR) med en farvet overflade, der matcher den buede gangstis gyldne farver.

Fliserne fås i mange forskellige størrelser, og det giver lidt ekstra spil.

Igen vælger vi en ramme af grå sten udenom, så vi har en ramme at arbejde i. Først lægger vi de to af siderne vinkelret på hinanden, så fliserne og til sidst de to resterende sider af rammen.

1

Lav en prøveoplægning. Med de mange fliseformater er der et væld af kombinationer. Prøv dig frem ved at lægge dem op på et plant underlag.

2

Læg to sider af rammen. Igen har vi valgt en grå ramme rundt om tæppet, som vi lægger op som det første.

3

Sørg for, at hjørnet bliver vinkelret. Her bruger vi en stor byggevinkel. Alternativt kan du bruge 3:4:5-princippet. Læs mere på www. goerdetselv.dk.

4

Læg tæppet fra hjørnet. Du kan enten vælge et flisesystem i fast mønster eller med vilje lade det være tilfældigt. Det sidste kræver lidt flere fliser for at få det til at gå op.

5

Læg de sidste to kanter. Til sidst lægger vi de to sidste sider af rammen.

Tips: Skal en side i rammen forlænges eller afkortes, kan du skære en sten over.

04
De diagonale sten 7 Trin

Nu er det tid til at fylde alle “hullerne” inden for rammen ud. Det gør vi med rektangulære belægningssten.

Men for at bryde linjerne vælger vi at lægge stenene diagonalt i forhold til rammen og tæppet.

Her skal den store byggevinkel igen i brug for at finde de 45°. Alternativet er, igen, Pythagoras’ 3:4:5-princip, som du kan finde på hjemmesiden.

Undervejs skal der klippes eller skæres en del sten til, så lej en fliseklipper, eller køb eller lej en stor vinkelsliber forsynet med skæreskive til sten.

1

Læg de første sten i den rette vinkel. Vi bruger en stor byggevinkel til at sørge for, at stenene ligger i en 45° vinkel i forhold til rammen.

2

Læg alle sten op i ét område ad gangen. Først herefter begynder du at skære sten til at fylde hullerne ud.

VIGTIGT! Du skal holde forbandt og retning, også når det skaber små huller.

3

Hold styr på retningen. Spænd en snor op, og sørg for, at fugerne flugter på begge sider af forhindringerne (her stien). Og hold øje med, at fugerne den anden vej flugter for hver anden række.

4

Mærk op til hullerne. Læg en sten hen over hullet, og streg op med lineal og blyant. En lille sump patentbånd holder stenen oppe i den ene ende.

5

Skær stenene til. Du kan bruge en vinkelsliber som her eller leje en fliseklipper, der kan klare de fleste snit.

VIGTIGT! Spænd stenen godt fast, og brug briller og høreværn.

6

Læg stenene på plads. Kontroller, at der er plads til fuge (3-5 mm, selv om det kan lyde af meget). Stenene skal altså ikke hverken slås eller presses ned i hullet.

7

Kom fugesand mellem fliserne. Fej diagonalt på fugeretningen, indtil fugerne er fyldt. Vibrer det hele med en pladevibrator, fyld mere sand i, og fortsæt, til alle fuger er helt fyldt.

  • Grå betonsten, 5 x 14 x 21 cm
  • Grå betonsten, 5 x 14 x 14 cm
  • Gyldne betonsten, 5 x 14 x 14 cm
  • Gyldne betonsten, forskellige størrelser (her Hacienda gulmix)
  • Grå betonsten, 14 x 14 x 21 mm

Desuden:

  • Stabilgrus
  • Afretningsgrus
  • Fugegrus

Specialværktøj:

  • Byggevinkel
  • Pladevibrator

Tidsforbrug

De 85 m² her tog cirka to uger at lægge, inklusive forarbejde og fugning.

Pris

Cirka 360 kroner pr. m²

Sværhedsgrad

Det er et stort projekt at lægge en så stor belægning. Diagonale fliser og en buet gang giver ekstra tilskæringsarbejde.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Fliseterrasse