Reparation
Let
Svær

Det er helt klassisk: Den gamle terrasse er blevet ujævn, og du skal have en hel kasse med kiler med ud, hvis borde og stole ikke skal vippe faretruende under middagen i det fri.

Årsagen er ofte for dårlig fundering eller manglende fugesand mellem terrassens fliser.

Ret op

Men du behøver ikke at sælge huset og løbe skrigende bort. Du kan rette de gamle fliser op og få en næsten helt ny terrasse ud af arbejdet.

Løsningen er knap så omfattende som at lægge en helt ny terrasse, og resultatet bliver klippestabilt.

Du skal have terrassens fliser op, og så vil nyt lag grus, der er rettet af i vater og stampet korrekt, gøre underværker. Renser du fliserne, får du oven i købet et flot resultat, når de er lagt igen.

LÆS OGSÅ: I krig mod flisepest

Solidt underlag

En af årsagerne til, at en fliseterrasse bliver skæv og ujævn kan være dårlig fundering. Den fejl skal du ikke begå igen. Derfor skal du sikre dig, at der ligger et lag af stabilgrus under fliserne. Det lag skal stampes, så det danner en solid bund.

Oven på det solide lag skal de så ligge et løsere lag af afretningsgrus, som fliserne kan hvile på. Når du senere kører fliserne over med en pladevibrator, vil de synke lidt ned og lægge sig godt og stabilt.

LÆS OGSÅ: Find tips og inspiration til belægning.

Husk fugerne

Endelig er der den sidste mulige årsag til de skæve fliser: fugerne.

Når alt ligger som det skal, skal fugerne fyldes med fugesand. Ikke med strandsand, der består af runde korn, men rigtigt fugesand. Det består af kantede sandkorn, der låser sig til en hård flade, når du vibrerer fliserne med en pladevibrator. Så kan regnvandet ikke trænge ned og underminere din nyomlagte fliseterrasse.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du bruge fugesand!

Det kræver lidt arbejde, men følger du guiden, kan du nyde livet på din fliseterrasse helt uden risiko for at bordet vipper eller stolene vælter. Også de kommende mange år.

Download hele artiklen og se, hvordan du gør!