Intro
Vejledning
01
Underlaget skal være fast og jævnt
3
Trin
Her kan terrassen bygges oven på en gammel fliseterrasse, så vi slipper for at anlægge en stabil bund af grus og lave støttepunkter med fliser. Selv om den nye terrasse vil ligge højere, kommer den ikke i konflikt med dørtrin eller lignende i huset. Er underlaget løst, skal det stabiliseres, så konstruktionen står stabilt på et jævnt underlag.
Når de første opklodsninger skal placeres, måler vi ud fra det højeste punkt på underlaget, hvor der kun skal ligge et stykke murpap under strøerne. For at holde styr på højden trækker vi snore.
Den nye terrasse skal have et fald på cirka 5 mm pr. meter væk fra huset. Vi kontrollerer underlaget og retter det op, hvis der er store ujævnheder. Så undgår vi høje opklodsninger.
Vi ruller fiberdug ud under den nye terrasse for at undgå, at der gror ukrudt op mellem brædderne. Vores opklodsninger vil senere holde dugen på plads. Indtil da lægger vi strøer og sten på fiberdugen.
02
Konstruktion med strøer af komposit
5
Trin
Terrassens konstruktion kunne bygges af tryk imprægneret træ, men vi har valgt at bygge den af kompositmaterialer. Det betyder, at der højst må være 40 cm mellem to opklodsninger.
Her skal terrassen være meget lang, så det er nødvendigt at lægge brædder i forlængelse af hinanden. De skal samles over to strøer, og det skal konstruktionen tage højde for. Mellem disse to strøer skal der være mindst 10 mm. Vi øger afstanden lidt. Så er vi på den sikre side.
Den første strø lægges på opklodsningen. Med en borehammer og et 8 mm murbor borer vi ned gennem strø, opklodsning og cementflise. En 8 mm plug sættes i flisen, og opklodsningen fikseres med en skrue.
Den strø, der skal ligge langs huset, klodses op. Opklodsningerne i enderne og på midten skrues fast til fliserne. De andre stilles blot på murpap, som med tiden vil smelte fast på klodser og underlag.
Resten af strøerne fordeles på arealet. Når strøerne i begge sider er på plads, er det nemt at klodse de øvrige op. De fleste opklodsninger skrues fast, så de ikke vælter, inden vi får lagt brædderne på dem.
Nogle strøer skal forlænges i længderetningen. Når det er tilfældet, skal der være mindst 10 mm luft fra strø til strø.
03
Brædderne lægges forskudt
7
Trin
Kompositbrædder skal samles forskudt. To brædder ved siden af hinanden må ikke samles på samme strø. Mønstret bestemmer du selv, men du kan starte med at montere et helt bræt. I næste række starter du med et halvt bræt. I den tredje række igen et helt osv. Det giver et roligt mønster og vil give det laveste forbrug af strøer, fordi alle samlinger i bræddernes længderetning vil kræve to rækker strøer.
Hvor to brædder støder sammen, skal der være 6-10 mm luft, så de har plads til at udvide sig.
Alle brædderne har to sider. Vi lægger nogle brædder op på strøerne, så vi kan vælge, hvilket udtryk terrassen skal have. Vi synes bedst om siden med mange spor, så det er den, vi vælger.
Vi måler op til det første bræt, så det kan skæres til i den rette længde. Det er let at save i kompositbrædderne med en kap/ geringssav. Husk høreværn og briller, for det både larmer og sviner ret meget.
Hvert bræt skal skrues fast på alle strøer. Så vi hælder en pose beslag ud og fylder lommerne med skruer. Vi bruger en maskine med 5 mm metalbor og en til at skrue med.
De næste brædder lægges på og skrues fast. Og nu går det stærkt. Vi tjekker løbende, at alle opklodsninger stadig står rigtigt, så terrassen får det rigtige fald, og brædderne ligger stabilt.
For hver meter terrasse trækker vi en snor. Den bruger vi til at kontrollere, at brædderne ligger lige - afstanden mellem bræt og snor skal være ens i begge ender af brættet. Om nødvendigt må vi rette op.
04
De sidste detaljer
9
Trin
Når det sidste bræt er skruet fast, er vi klar til afslutninger. Vi skal have savet strøerne til i den rette længde, sætte slutbeslag på, skære brædderne til og montere kantlister.
Langs husets sokkel tjekker vi lige afstanden mellem sokkel og brædder en ekstra gang, fordi en sokkel sjældent er helt lige. Der SKAL være mindst 15 mm mellem sokkel og bræt overalt.
Kantlisterne kan ikke monteres med skjulte skruer, så vi vælger at gøre lidt ekstra ud af dem. Vi vælger rustfrie skruer, vi undersænker hovederne lidt, og vi sætter dem med samme afstand.
Det sidste bræt rettes ind, så det ligger helt lige. Vi sætter nogle samlebeslag på for at fiksere det midlertidigt. Beslagene skal fjernes, når slutbeslagene er sat på.
Nu kan strøerne skæres til i den rigtige længde. Det bedste værktøj til opgaven er en multicutter, men det kan også gøres med en fintandet fukssvans eller en stiksav.
Slutbeslag sættes på alle de strøer, hvor vi ikke har sat midlertidige samlebeslag. De skal blot skubbes ind på enden af strøen. Så sidder de rimeligt fast.
Vi borer for hele vejen gennem beslag og strø med et 6 mm metalbor og trykker den medfølgende maskin skrue gennem hullet. Maskinskruen og møtrikken vil låse beslag og bræt fast til strøen.
Alle slutbeslag efterspændes med en unbrakonøgle og en svensknøgle. Nu kan vi fjerne de midlertidige samlebeslag, så vi kan montere de resterende slutbeslag.
Nu er strøerne klar, så brædderne kan skæres til i længden. Vi bruger en dyksav med styreskinne, fordi det bliver mest præcist. Alternativt kunne vi bruge en rundsav langs en retskinne.
På siden af den yderste strø skruer vi stykker af strø fast. Så har vi noget at skrue kantlisterne fast på. De skal kunne skrues fast pr. 30 cm.
Kantlisterne gøres klar. Der skal bores for til alle skruerne, og vi undersænker skruehullerne, så skruerne bliver mindre synlige. Er kantlisterne for høje, kan de saves til i den side, der skal vende nedad.
Materialer
- Plastkiler (her Knudsen Kiler)
- Skruer og plugs Strøer af komposit (her ProDeck)
- Samlebeslag Terrassebrædder af komposit Clips (start- og slutbeslag)
- Kantlister
Specialværktøj
- Bore/skruemaskine (gerne en med vinkelforsats)
- Evt. bordrundsav Evt. multicutter
Tidsforbrug
1 -2 uger, hvis din terrasse skal være så stor som denne.
Pris
Cirka 600 kroner pr. kvadratmeter.
Sværhedsgrad
Svært er det ikke, men du bør være omhyggelig, når du bygger konstruktionen af strøer, som skal sidde godt fast i underlaget.
Video
Tips & Tricks
Skruerne er skjult – vi bruger originale beslag
Kompositbrædder fås massive, men dem, vi bruger her, er hule og har en not i begge sider. Derfor kan de skrues fast med beslag, så skruerne er skjult under terrassebrædderne.
At bruge beslag har en anden vigtig fordel. De holder godt nok brædderne ned mod konstruktionen, men brædderne kan udvide sig og trække sig sammen i længderetningen, når de optager eller afgiver fugt.