Byg terrassen af komposit og slip for vedligeholdelse

Hvis du bygger din terrasse af komposit, får du en terrasse, der holder en evighed – uden at du behøver at vedligeholde den. Og du behøver ikke at gå på kompromis med hverken udseende eller kvalitet – det ligner træ og er lige så behageligt at gå på.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 uger
Pris
600 kr./m2

Intro

Brædder af komposit er på få år blev et stort hit, når der bygges en terrasse. Her bygger vi en stor terrasse, og den skal ligge helt op til huset, så man kan træde direkte ud på den. Det kræver god planlægning, for alle brædder skal understøttesaf de strøer, vi bygger konstruktionen med.

Derfor starter vi med en grundig opmåling, og vi laver en præcis arbejdstegning.

Terrassen bygges af kompositmaterialer i en god kvalitet. Og vi bygger den oven på en gammel fliseterrasse. Den kan vi skrue opklodsningerne fast til, så de ikke rykker sig.

Farve på komposit

Træ bliver gråt, når det ligger ude. Komposit vil også ændre farve. De første 3-4 måneder vil brædder og kantlister miste farve. Derefter vil farveændringerne ifølge producenterne være så små, at du næsten ikke ser dem.

Komposit arbejder

Hvis du monterer et 3,8 meter langt bræt, og udetemperaturen er 10 grader, vil brættet være 6 mm længere, når temperaturen senere på året når op på 30 grader.

VIGTIGT: Hold afstand

Komposit udvider sig og trækker sig sammen. Når du man bygger terrasse tæt på et hus, er det vigtigt, at der er mindst 15 millimeters luft til alt, der står fast. Det gælder for eksempel op til husmur/sokkel, nedløbsbrønde og stolper. Når du skal samle to brædder på langs, er kravet kun 6-10 mm.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du kompositbrædder

Vejledning

01
Underlaget skal være fast og jævnt 3 Trin

Her kan terrassen bygges oven på en gammel fliseterrasse, så vi slipper for at anlægge en stabil bund af grus og lave støttepunkter med fliser. Selv om den nye terrasse vil ligge højere, kommer den ikke i konflikt med dørtrin eller lignende i huset. Er underlaget løst, skal det stabiliseres, så konstruktionen står stabilt på et jævnt underlag.

Når de første opklodsninger skal placeres, måler vi ud fra det højeste punkt på underlaget, hvor der kun skal ligge et stykke murpap under strøerne. For at holde styr på højden trækker vi snore.

1

Den nye terrasse skal have et fald på cirka 5 mm pr. meter væk fra huset. Vi kontrollerer underlaget og retter det op, hvis der er store ujævnheder. Så undgår vi høje opklodsninger.

2

Vi ruller fiberdug ud under den nye terrasse for at undgå, at der gror ukrudt op mellem brædderne. Vores opklodsninger vil senere holde dugen på plads. Indtil da lægger vi strøer og sten på fiberdugen.

3

Nu skal vi samle de første opklodsninger. Dem skal vi bruge til at måle faldet ud fra, og på en stor terrasse som her er det mest praktisk med flere “fikspunkter”. Kilerne stilles på murpap og fikseres til underlaget.

02
Konstruktion med strøer af komposit 5 Trin

Terrassens konstruktion kunne bygges af tryk imprægneret træ, men vi har valgt at bygge den af kompositmaterialer. Det betyder, at der højst må være 40 cm mellem to opklodsninger.

Her skal terrassen være meget lang, så det er nødvendigt at lægge brædder i forlængelse af hinanden. De skal samles over to strøer, og det skal konstruktionen tage højde for. Mellem disse to strøer skal der være mindst 10 mm. Vi øger afstanden lidt. Så er vi på den sikre side.

1

Den første strø lægges på opklodsningen. Med en borehammer og et 8 mm murbor borer vi ned gennem strø, opklodsning og cementflise. En 8 mm plug sættes i flisen, og opklodsningen fikseres med en skrue.

2

Den strø, der skal ligge langs huset, klodses op. Opklodsningerne i enderne og på midten skrues fast til fliserne. De andre stilles blot på murpap, som med tiden vil smelte fast på klodser og underlag.

3

Resten af strøerne fordeles på arealet. Når strøerne i begge sider er på plads, er det nemt at klodse de øvrige op. De fleste opklodsninger skrues fast, så de ikke vælter, inden vi får lagt brædderne på dem.

4

Nogle strøer skal forlænges i længderetningen. Når det er tilfældet, skal der være mindst 10 mm luft fra strø til strø.

5

Når strøerne er på plads, kan vi sætte clips på for enden af hver strø. Og nu er vi klar til at lægge terrassebrædderne.

03
Brædderne lægges forskudt 7 Trin

Kompositbrædder skal samles forskudt. To brædder ved siden af hinanden må ikke samles på samme strø. Mønstret bestemmer du selv, men du kan starte med at montere et helt bræt. I næste række starter du med et halvt bræt. I den tredje række igen et helt osv. Det giver et roligt mønster og vil give det laveste forbrug af strøer, fordi alle samlinger i bræddernes længderetning vil kræve to rækker strøer.

Hvor to brædder støder sammen, skal der være 6-10 mm luft, så de har plads til at udvide sig.

1

Alle brædderne har to sider. Vi lægger nogle brædder op på strøerne, så vi kan vælge, hvilket udtryk terrassen skal have. Vi synes bedst om siden med mange spor, så det er den, vi vælger.

2

Vi måler op til det første bræt, så det kan skæres til i den rette længde. Det er let at save i kompositbrædderne med en kap/ geringssav. Husk høreværn og briller, for det både larmer og sviner ret meget.

3

Det første bræt lægges på plads og skubbes forsigtigt ind i alle de små clips (startbeslagene).

4

Hvert bræt skal skrues fast på alle strøer. Så vi hælder en pose beslag ud og fylder lommerne med skruer. Vi bruger en maskine med 5 mm metalbor og en til at skrue med.

5

De næste brædder lægges på og skrues fast. Og nu går det stærkt. Vi tjekker løbende, at alle opklodsninger stadig står rigtigt, så terrassen får det rigtige fald, og brædderne ligger stabilt.

6

For hver meter terrasse trækker vi en snor. Den bruger vi til at kontrollere, at brædderne ligger lige - afstanden mellem bræt og snor skal være ens i begge ender af brættet. Om nødvendigt må vi rette op.

7

Her skal terrassen lægges op til et hjørne på huset, så vi må skære et bræt til i siden. Lange lige snit kan saves med en rundsav eller dyksav. Hak og rundinger er nemmest at save ud med en stiksav.

04
De sidste detaljer 9 Trin

Når det sidste bræt er skruet fast, er vi klar til afslutninger. Vi skal have savet strøerne til i den rette længde, sætte slutbeslag på, skære brædderne til og montere kantlister.

Langs husets sokkel tjekker vi lige afstanden mellem sokkel og brædder en ekstra gang, fordi en sokkel sjældent er helt lige. Der SKAL være mindst 15 mm mellem sokkel og bræt overalt.

Kantlisterne kan ikke monteres med skjulte skruer, så vi vælger at gøre lidt ekstra ud af dem. Vi vælger rustfrie skruer, vi undersænker hovederne lidt, og vi sætter dem med samme afstand.

1

Det sidste bræt rettes ind, så det ligger helt lige. Vi sætter nogle samlebeslag på for at fiksere det midlertidigt. Beslagene skal fjernes, når slutbeslagene er sat på.

2

Nu kan strøerne skæres til i den rigtige længde. Det bedste værktøj til opgaven er en multicutter, men det kan også gøres med en fintandet fukssvans eller en stiksav.

3

Slutbeslag sættes på alle de strøer, hvor vi ikke har sat midlertidige samlebeslag. De skal blot skubbes ind på enden af strøen. Så sidder de rimeligt fast.

4

Vi borer for hele vejen gennem beslag og strø med et 6 mm metalbor og trykker den medfølgende maskin skrue gennem hullet. Maskinskruen og møtrikken vil låse beslag og bræt fast til strøen.

5

Alle slutbeslag efterspændes med en unbrakonøgle og en svensknøgle. Nu kan vi fjerne de midlertidige samlebeslag, så vi kan montere de resterende slutbeslag.

6

Nu er strøerne klar, så brædderne kan skæres til i længden. Vi bruger en dyksav med styreskinne, fordi det bliver mest præcist. Alternativt kunne vi bruge en rundsav langs en retskinne.

7

På siden af den yderste strø skruer vi stykker af strø fast. Så har vi noget at skrue kantlisterne fast på. De skal kunne skrues fast pr. 30 cm.

8

Kantlisterne gøres klar. Der skal bores for til alle skruerne, og vi undersænker skruehullerne, så skruerne bliver mindre synlige. Er kantlisterne for høje, kan de saves til i den side, der skal vende nedad.

9

Nu kan kantlisten skrues fast i kanten af det yderste terrassebræt. Brug fx en 50 mm lang rustfri skrue med linsehoved. Kantlisterne skal have plads at arbejde, så lav en fuge på 5 mm for enden af hver liste.

Materialer

  • Plastkiler (her Knudsen Kiler)
  • Skruer og plugs Strøer af komposit (her ProDeck)
  • Samlebeslag Terrassebrædder af komposit Clips (start- og slutbeslag)
  • Kantlister

Specialværktøj

  • Bore/skruemaskine (gerne en med vinkelforsats)
  • Evt. bordrundsav Evt. multicutter

Tidsforbrug

1 -2 uger, hvis din terrasse skal være så stor som denne.

Pris

Cirka 600 kroner pr. kvadratmeter.

Sværhedsgrad

Svært er det ikke, men du bør være omhyggelig, når du bygger konstruktionen af strøer, som skal sidde godt fast i underlaget.

Video

TEKNIK: Klods terrassestrøer op

Med justerbare kiler bliver det helt præcist

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

Tips & Tricks

Skruerne er skjult – vi bruger originale beslag

Kompositbrædder fås massive, men dem, vi bruger her, er hule og har en not i begge sider. Derfor kan de skrues fast med beslag, så skruerne er skjult under terrassebrædderne.

At bruge beslag har en anden vigtig fordel. De holder godt nok brædderne ned mod konstruktionen, men brædderne kan udvide sig og trække sig sammen i længderetningen, når de optager eller afgiver fugt.

I enden af strøerne i den side, hvor vi starter med at bygge, sætter vi clips. Før vi skruer clipsen fast, skal der bores for med et 5 mm metalbor. Når der er clips i de to yderste strøer, trækker vi en snor til at måle efter.

Med kompositbrædder er skruerne skjult, for vi bruger de beslag, der hører til. De første skrues på, før første terrassebræt lægges på plads. Resten skrues fast undervejs.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Terrasse