Enkel overdækning til terrassen

Nej, en parasol giver ikke ly nok, hvis det begynder at regne. Så har du brug for en overdækning, der også er praktisk om aftenen, når duggen falder. Med en overdækning bliver din terrasse for alvor et ekstra uderum, der er meget mere anvendeligt. Og det er hverken dyrt eller svært at bygge en selv.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
12.000 kr.

Intro

En overdækning af terrassen holder både på varmen og forhindrer, at du er nødt til at rykke indendørs så snart duggen falder. Med andre ord, så får du en meget mere anvendelig terrassen, hvis du vælger at lave en overdækning.

Vær opmærksom på, at en overdækning godt kan tage noget at lysindfaldet i de rum, der ligger ud til terrassen. Vi viser dig, hvilken tagplader du kan vælge til din overdækning, og hvilke fordel og ulemper der er ved de forskellige tagplader.

Vejledning

01
Stolper og rem 5 Trin

Overdækningen her skal bygges op ad gavlen på et hus, så den mest oplagte konstruktion er at montere en rem på gavlen og en ydre rem på stolper, der sættes i jorden i forlængelse af huset.

Her er der allerede bygget en terrasse, som overdækningen skal være en integreret del af. Derfor tages de yderste terrassebrædder op, så der kan graves ud til stolperne der.

Stolperne sættes direkte i jorden - i 90 cm’s frostfri dybde. Når de er justeret på plads, stampes jorden godt omkring stolperne, så de står solidt.

1

Der monteres en rem på gavlen af huset. Den fastgøres med lange skruer, så den får godt fat i det spær, der findes på gavlmuren bag træbeklædningen.

2

De yderste terrassebrædder fjernes, så stolperne bliver en integreret del af terrassen. Når de to yderste brædder er væk, er der plads nok til at grave ud til stolperne. Et pælebor kræver ikke meget plads.

3

Der graves huller til de tre stolper. Når hullerne er 90 cm dybe, sættes stolperne på plads. Forneden skrues stolpen midlertidigt fast til terrassen, mens den rettes ind med et stolpevaterpas foroven.

4

Jorden stampes omkring stolpen, når du har fået rettet den til, og den står helt lige. Brug fx en lang liste til at komprimere jorden for hver 10 cm, du fylder i hullet.

5

Stolperne er på plads, og de yderste terrassebrædder kan monteres igen. Brædderne skal lige saves til i enderne, så der er plads til stolperne.

02
Den yderste rem 6 Trin

Den yderste rem skal placeres i indsavede hak foroven på stolperne. Det giver ikke bare et lettere udtryk, men også en stærk konstruktion. Når du saver hak-stærk hak kene til med en fukssvans, kan det godt være svært at styre saven og få helt lige snit, men bruger du et par støttebrædder, går det meget lettere.

Når du beslutter dig for, hvor den yderste rem skal placeres, bestemmer du samtidig hældningen på taget. Du skal sikre dig, at hældningen er stor nok i forhold til de valgte tagplader. Her skal hældningen blot være 12 grader.

1

Afsæt højden på stolperne og dermed placeringen af den yderste rem. Det er lettest med et langt, lige bræt, der fastgøres med tvinger foroven på stolperne med et vaterpas ovenpå.

2

Sav stolperne til foroven. Hvis du sætter et par støttebrædder med lige endekanter midlertidigt op, hvor dit snit skal være, er det nemmere at styre saven, og snittet bliver vandret.

3

Der saves et hak halvt ind i stolpen, som den yderste rem skal ligge på. Det er en både stærk og elegant konstruktion. Også her er det en god idé at sætte støttebrædder op, som du kan save efter.

4

Stolperne er savet til foroven og parat til, at den yderste rem kan lægges op. Hakket skal være 5-10 mm smallere end bredden på remmen og have en dybde, der er ca. 2/3 af remmens højde.

5

Den yderste rem lægges op på plads. Der bores to huller i toppen af hver stolpe, så remmen kan spændes fast med to bolte i hver haksamling.

6

Remmen gøres fast med to bræddebolte i hver af de tre samlinger. Husk at forbore hullerne, så de er en my større end boltene.

03
Spærene 5 Trin

Mellem de to remme skal du nu have placeret tagets spær. Her skal taget bestå af tre store tagplader. Spærene placeres, så hver tagplade kommer til at ligge oven på tre spær, her med en afstand på 70 cm. Det giver en fin understøtning af tagpladerne.

Når du har målt op, hvor lange spærene skal være, og skåret dem til, fastgøres de til den yderste rem ved hjælp af bjælkesko og på remmen ved huset med vinkelbeslag.

Skal overdækningen males, er det smart at gøre, inden taget kommer på.

1

Montér bjælkesko på remmene, som spærene kan placeres i. Her skal bjælkeskoene sættes med en afstand på 70 cm fra center til center. Det passer med, at en tagplade rækker hen over tre spær.

2

Spærene skæres til i længden, her med en rundsav. Både ved den yderste og inderste rem skal spærene skæres til med lodrette snit, der passer i bjælkeskoene.

3

Læg spærene på plads i bjælkeskoene, når de er skåret til. Ved den yderste rem fastgøres hvert spær i bjælkeskoene med et par skruer.

4

Spærene fastgøres med vinkelbeslag ved den inderste rem. Der sættes vinkelbeslag på begge sider af hvert spær, med et par skruer i begge sider.

5

Det sidste spær sættes på plads. Det rykkes 5 cm længere ind end de øvrige, så tagpladen kommer til at dække spæret og en vindskede.

04
Tagplader og inddækninger 12 Trin

Taget her består af tre tagplader i termoplast. De skal placeres oven på gummibånd på spærene, så de ligger stabilt og ikke bliver ridset. I den ende af tagpladerne, der vender ind mod gavlen, skal der monteres en beskyttelsesfolie, så der ikke kan trænge vand ind, samt en inddækningsprofil.

Tagpladerne gøres fast med alulister, der placeres oven på tagpladerne og skrues fast til alle spær. Det kræver, at du borer huller i både tagplader og aluli-ster, så du kan sætte en skrue ca. pr. 30 cm i hver aluliste.

1

Læg gummibånd på spærene. Start helt inde ved gavlen, og vær omhyggelig med at få det selvklæbende bånd placeret midt på spæret. Gummibåndet beskytter pladerne, så de ikke ridses, og gør samlingerne tætte.

2

Gummibåndet er nu monteret oven på alle spær. Ved den yderste rem skal du lade gummiet hænge lidt ud over kanten og først skære det til, når pladerne er lagt op.

3

Læg nu tagpladerne op. Tag først beskyttelsesfolien af på bagsiden. Bagkanten skal lukkes med en selvklæbende aluminiumstape, inden du lægger tagpladerne endeligt på plads.

4

Montér også en inddækningsprofil på bagkanten. Den fastgøres til pladerne med butylbånd, der er et alternativ til fugemasse og typisk bruges til tagplader. Det hæfter godt, så vær sikker på, det placeres rigtigt.

5

Tagpladerne holdes på plads med flade alulister. Listen placeres oven på inddækningsprofilet og hen over samlingen mellem to tagplader. Giv den en stribe silikone på bagsiden og den forreste ende først.

6

Alulisterne fastgøres med skruer. Bor først huller til skruerne med ca. 30 cm’s afstand gennem taget ned midt i spæret. Skruerne er forsynet med en skive og en gummipakning, så vand ikke trænger ned.

7

Der monteres en vindskede i den ene ende af taget. Her er valgt vedligeholdelsesfri planker af fibercement, som også monteres uden på remmen i stedet for at male. Plankerne fastgøres med farvede specialskruer.

8

Tagpladerne skæres til på længden. Det kan du fint gøre med en stiksav med en klinge, der kan skære i plast. Taget skal have et udhæng på ca. 5 cm.

9

Sæt sellotape på forkanten af taget, når du har skåret pladerne til på længden. Tapen lukker af, så der ikke kan komme fx insekter ind, men er “åndbar”, så en smule ventilation er mulig.

10

Put en stribe silikone på et vandnæseprofil, som du har skåret til i længden. Profilet skal sidde på forkanten af taget og lede vandet væk.

11

Vandnæseprofilet skubbes på plads ind under alulisterne oven på tagpladerne. Vent med at skrue den sidste skrue ved yderkanten i til nu, så det yderste af alulisterne også holder vandnæseprofilet på plads.

12

Sæt evt. en tagrende op. Det vælger vi at gøre her. Tagrenden monteres på konsoljern, der fastgøres til vindskeden. Nedløbsrøret placerer du ved den ene stolpe.

Materialer

 • 3 stolper, 97 x 97 mm, a 360 cm
 • 2 remme af spærtræ, 45 x 145 mm, a 620 cm
 • 10 spær, 45 x 195 mm, a 360 cm
 • 3 termotagplader, 10 mm, a 2,1 x 4 meter
 • 10 alulister a 4 meter
 • Diverse profillister
 • Bjælkesko og vinkelbeslag
 • Bræddebolte, 10 mm
 • Butylbånd
 • Skruer med gummipakning
 • Klar silikone
 • HardiePlank, sort

Specialværktøj

 • Stolpevaterpas og pælebor

Tidsforbrug

En god lang weekend.

Pris

Ca. 12.000 kr.

Sværhedsgrad

Med ordentlig planlægning, så afstanden mellem spærene passer til tagpladerne, er du godt på vej.

Tegning

Video

TIPS: Nemt dybdestop med tape

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Tips & Tricks

Forskellige tagmuligheder

Termotag, Riatherm, 10 mm tykt, i bronzefarvet plast er den type tag, der bruges her. Plasten er uv-behandlet og er modstandsdygtig over for solens stråler. Et termotag hindrer kondens, men det er mest oplagt til en lukket konstruktion. Bronzefarven gør, at du er sikker på at have et sted med skygge på varme og solrige dage.

Kliktag, Fastlock Uni fra Icopal, 3 mm klare plastplader er en anden mulighed. Et kliktag er nemt at samle, og du slipper for at bore i skinner eller tagplader. Vælger du et tag i klar plast, tager overdækningen ikke det naturlige lys i huset. Er du nervøs for, det bliver for “drivhusagtigt” om sommeren, findes pladerne også i fx hvid.

Trapezplader, Plastmo, 3 mm, i blåtonet plast er en af de billigste tagplader, du kan vælge. Der findes trapezplader, der er lidt dyrere, da uv-behandlingen og plasten er bedre, med en garanti på op til 15 år. Det er værd at overveje til en overdækning. Pladerne findes også i fx hvid og klar.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Overdækket terrasse