Markiser til ethvert behov

Elsker du at sidde på terrassen og nyde tilværelsen, kan vi love dig, at livet kun bliver endnu bedre med en markise.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
2.000 kroner
Markise

Få skygge for solen, ly for regnen og hold på varmen med en markise.

Intro

Markisen overdækker din terrasse i løbet af 30 sekunder, og så får du skygge for solen, ly for regnen eller holder på varmen på en kølig sommeraften. Med andre ord er der mange gode grunde til at montere en markise.

Men det er ikke helt lige meget, hvordan du monterer markisen. En stor og tung markise, der vrider sig i murværket, kan hurtigt skade bygningen, hvis ikke den er sat ordentligt op.

Her kan du læse, hvordan du fordeler vægten fra markisen mere effektivt, så murværket ikke braser sammen om ørerne på dig – vi viser også, hvordan du monterer den bedst muligt i tre forskellige typer mure fra pudset træskelet til solidt murværk.

LÆS OGSÅ:
Her har vi samlet alle vores artikler om en overdækket terrasse.

Begreber du skal kende

Når du går på jagt efter en markise, er der mange nye begreber, du også skal kende. “Udfaldet” er, hvor langt dugen kan køre ud, “kassetten” er den lille kasse, dugen og armene kører ind i, når markisen slås sammen, og “montagehøjden” er, hvor langt fra taget beslagene skal monteres.

LÆS OGSÅ: Byg glastag til den overdækkede terrasse

3 gode grunde

Skygger for solen

På de helt varme sommerdage, hvor solen brager ned fra en skyfri himmel, giver markisen dig en velfortjent pause i skyggen. Men fordelene stopper ikke her. For ud over at give svalende læ for solen køler markisen også vægge og vinduespartier, så temperaturen inde i huset holdes nede.

Holder på varmen

Markisen kan også bruges til det stik modsatte af at lave skygge. Ud på de sene aftentimer holder den nemlig en smule på varmen fra terrassen. På den led får I lige et par ekstra timer til at nyde solnedgangen, inden tæpperne og terrassevarmeren skal findes frem fra gemmerne.

Giver ly for regnen

Bliv endelig siddende på terrassen, også selvom der kommer en frisk sommerbyge forbi. Markisen fungerer som en stor paraply, der holder dig, gæsterne, aftensmaden og terrassen knastør. Det er først, når det begynder at blæse op, at du skal overveje at trække markisen ind igen.

Vejledning

01
Sådan monterer du markisen 10 Trin

Vil du være sikker på, at markisen ikke ødelægger huset, skal den fæstnes på en solid planke, der fordeler vægten og belastningen fra vind og vejr.

Her ser du, hvordan markisen monteres i den mindst solide murtype, et pudset træskelet. Til dette projekt skal du bruge en planke, fx 45 x 220 mm og en halv meter længere end markisen, franske skruer, jernrør (22 mm udvendig diameter), bor og en boremaskine.

1

Scan væggen, og lokalisér det skjulte træskelet. Når ydervæggen er pudset som her, er det oftest lettest for scanneren at finde skelettets lægter fra væggens inderside.

2

Streg det skjulte træskelet op på væggen udendørs. I dette eksempel bruger vi toppen af dørkarmen som fikspunkt.

3

Løft planken op til dens rette placering, og fastgør den midlertidigt med støtte fra lægter eller andet.

4

Overfør markeringerne fra træskelettet til planken. Du skal sætte to franske skruer i for hver af træskelettets lægter, Her endte vi med at montere planken i 7 lægter med i alt 14 franske skruer. Når du har markeret, hvor du skal bore, pilles planken ned.

5

Bor for med et 35 mm sneglebor, så der bliver plads til at skjule de franske skruehoveder. Bor derefter hul videre gennem planken med et 8 mm bor som vist her.

6

Løft planken op på muren igen. Bor gennem pudset med et 8 mm murbor, og bor videre med et 8 mm træbor, når du rammer træskelettet. Når du har boret for gennem alle skruehullerne, tages planken ned igen.

7

Bor hullerne i pudslaget op til 22 mm, og mål, hvor tykt pudslaget er. Skær et passende antal rør til (vi skulle bruge 14), så de bliver lige så lange, som pudslaget er tykt.

8

Sæt igen planken midlertidigt op på sin plads over dørkarmen med et par franske skruer, og markér, hvor markisens beslag skal placeres. Derefter pilles planken ned endnu en gang og afkortes, så den har præcis samme længde som markisen.

9

Spænd beslagene fast med skruetvinger, og bor hullerne med et 12 mm træbor. Montér beslagene, sæt planken op på plads, og skru den fast med de franske skruer.

10

Når planken er hængt op på væggen og skruet fast, skal du montere markisen. Her bliver du nødt til at bede en kammerat om hjælp, for markisen kan godt være meget uhåndterlig og tung.

Materialer

Tidsforbrug

1 weekend

Pris

2.000 kroner

Tegning

De tekniske detaljer

Der er mange nye begreber, du skal sætte dig ind i, når du går på jagt efter en markise. Her får du en oversigt over de vigtigste. Men du skal også tage et grundigt kig på dit hus. De fleste producenter anbefaler, at der er 45 cm, svarende til ca. 4 lag mursten, fra markisens beslag og op til taget. Men du kan også vælge at montere markisen direkte på spærene med spærbeslag. Uanset hvilken montering du vælger, skal du sørge for, at du kan gå og stå oprejst under dugen.

De tekniske detaljer

Tips & Tricks

Sikker montering i forskellige mure

Når vinden fanger markisen, er det store kræfter, der skal tøjles af beslag og væg. Derfor skal ophænget konstrueres til din specifikke type mur. Det nemmeste er at montere markisen på et træhus med træskelet – her skal du kort fortalt bare skrue planken og beslagene ind i væggen. Herunder kan du se, hvordan monteringen skal se ud ved tre andre murtyper.

Pudset træskelet

Planken skrues ind i træskelettet med franske skruer, og afstandsrør beskytter pudslaget. Markisens beslag monteres i planken med bræddebolte.

Solidt murværk

Her gøres planken fast med franske skruer og plugs, karmskruer eller ekspansionsbolte. Beslaget er fastgjort til planken med bræddebolte.

Hulmursten

Er murværket mindre solidt, kan planken skrues fast med maskinbolte, der bores hele vejen gennem væggen og spændes med møtrikker på bagsiden. Evt. styrket med lodrette planker.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Overdækket terrasse