Byg glastag til den overdækkede terrasse

Der findes mange slags tag, du kan vælge. Men et glastag til overdækket terrasse eller udestue? Ja, det er faktisk også en god løsning. Glas er nemlig et fantastisk materiale, som ikke forandres af sollys og ikke angribes af alger. Så udover at være flot, er et glastag også praktisk.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
5 dage
Pris
8.000 kroner
Glastag

Glastag: Vi viser, hvordan du laver glastag til overdækket terrasse.

Intro

Når du bygger overdækning til en terrasse, er det vigtigt, at du bruger de helt rette materialer. Der findes et utal af tagplader, man kan bruge til sin overdækkede terrasse, og der er fordele og ulemper ved dem alle sammen. Problemet med tagplader er, at de bliver grimme af solen, og at der vokser alger på dem, så du er nødt til at kravle op og vaske taget.

Vedligeholdelsesfrit glastag

Et glastag kan derfor være en god, flot og vedligeholdelsesfri løsning. Et glastag kan selvfølgelig gå i stykker ved et uheld, for eksempel hvis der falder store grene ned over det, men til den her overdækkede terrasse bruger vi tykt, lamineret glas, der holder til rigtig meget.

Pas på sneen på dit glastag

Når du laver et glastag til en overdækket terrasse, skal du huske at tage højde for, at sne kan falde som en tung dyne oven på konstruktionen. Derfor skal glastag og træet under, selvfølgelig kunne holde til trykket fra et tykt lag sne. Det kræver nogle udregninger, som du skal have professionelle til at lave. En ingeniør eller en byggetekniker kan lave beregningerne for dig.

Lav et elegant glastag til overdækket terrasse

Et glastag er smukt og elegant. Derfor skal du selvfølgelig også bygge en konstruktion, der er tilsvarende let at se på. Vi har valgt at lave en trækonstruktion af fyrretræsbrædder, som vi laver til elegante buer ved at lime dem sammen. Det giver et slankt udtryk, som passer godt til et glastag.

LÆS OGSÅ: Her får du inspiration og vejledning til overdækket terrasse

Træsamlinger er prikken over i’et på dit nye glastag

I vores projekt har vi brugt træsamlinger, som holder lige så godt som skruer, men er langt mere diskrete, hvilket da også passer godt til en overdækket terrasse med glastag. At lave træsamlinger er ikke den letteste opgave for en gør det selv-mand, men med lidt øvelse kan du sagtens lave flotte og meget solide samlinger i tagkonstruktionen.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Lav smukke træsamlinger uden beslag

Hvordan laver man et glastag?

I byggevejledningen til overdækket terrasse med glastag, kan du se, hvordan Gør Det Selvs dygtige eksperter laver en konstruktion, der er både stærk og elegant.

Skal du ikke bygge glastag, så læs med alligevel, og lær, hvordan du bøjer en limtræsbjælke, laver klassiske og supersolide tømrersamlinger og en solid konstruktion af spær til at bære et smukt halvtag af det klareste glas.

Byg glastag: Det luftige og lette glastag skaber ly og læ på den lille plante- og grillplads.

Det luftige og lette glastag skaber ly og læ på den lille plante- og grillplads.

Vejledning

01
Buen bøjes og limes 6 Trin

Det er ikke svært at lave et krumt stykke limtræ af sammenlimede brædder. I fyr kræver det dog en god kvalitet træ, næsten uden knaster. Ellers risikerer du, at træet knækker, når det spændes op i den ønskede facon.

Når du spænder brædderne op i skabelonen, er det en fordel, hvis første bræt er længere end de næste. På den måde kan enderne holdes fast og sikre, at brættet holdes i buefacon, hvorefter det næste bræt kan lægges mod første bræts buede del uden problemer. Når bjælken er fær-diglimet, kan du save enderne på første bræt af i samme længde som de øvrige.

Der skal bruges mange skruetvinger, så du kan få brug for at låne af naboerne.

Glastag: En række solide klodser skrues fast langs den optegnede bue. 1

En række solide klodser skrues fast langs den optegnede bue. Buen skal opbygges af fire brædder, 15 x 90 mm og 4,5 m lange. Det letter arbejdet, hvis det første bræt er lidt længere end de næste.

Glastag: De første to brædder spændes sammen. 2

De første to brædder spændes sammen. For at undgå klæbning til underlaget kan du lægge et lag bagepapir, som intet kan klæbe på, under. Spænd først på midten og så ud mod begge sider.

Glastag: Et jævnt, tyndt lag lim, som dækker hele fladen, giver det stærkeste resultat. 3

Et jævnt, tyndt lag lim, som dækker hele fladen, giver det stærkeste resultat. Træk limen jævnt ud med en spartel. Den kan rengøres med fortynder.

Glastag: Lim et bræt ad gangen. 4

Lim et bræt ad gangen. Pu-limen skal tørre i 2-3 timer. Er der under 15 °C, stiger tørretiden. Limen skummer op og ekspanderer, og det kan være nødvendigt at fjerne lidt limrester, inden næste bræt limes på.

Glastag: Lim de næste brædder på. 5

Lim de næste brædder på. Pu-lim hærder ved fugtpåvirkning, normalt fra den naturlige fugt i træet. Hvis træet er meget tørt, kan du hjælpe hærdeprocessen i gang med lidt forstøvet vand på den træflade, der ikke påføres lim.

Glastag: Bræddekanterne høvles. 6

Bræddekanterne høvles. De fire brædder er limet færdigt, og buens tværsnitmål er nu 60 x 90 mm. De to sider, hvor bræddekanterne ses, høvles, til de er helt jævne og pæne.

02
Solide samlinger 8 Trin

Holder du af at arbejde med træ, bliver glæden ikke mindre, når du giver dig tid til at lave gode og smukke samlinger.

Præcise samlinger får en meget høj styrke, selv uden lim. En låsende dyvel kan bores ud, så samlingen kan adskilles igen, og på den måde kan et træstykke let udskiftes, hvis det om mange år er ødelagt. Hovedbjælken samles med lodstykkerne (D). Bjælken og buen har ved deres ender forbindelse med to lodstykker, som binder konstruktionen sammen. Lodstykkerne fastgøres i væggene, men skal selv fastholde bjælken og buen. Bjælken forbindes med store svalehaletapper, der forhindrer, at bjælken kan løftes ved vindtryk på glasset.

Glastag: En skabelon gør det lettere at strege tapsamlingens form ens op på begge emner. 1

En skabelon gør det lettere at strege tapsamlingens form ens op på begge emner. Bjælken (B) samler du af to stykker spærtræ på hver 45 x 125 mm. Stykkerne holdes sammen, mens der opstreges.

Glastag: Taphullet er klar til at blive stemt ud. 2

Taphullet er klar til at blive stemt ud. Taphullets omrids er tegnet. Hullet kunne godt stemmes ud i en hel bjælke, men det er lettere i to halvdele, så “bjælken” skilles ad igen.

Glastag: Afgræns udstemningen ved at hugge langs stregen først. 3

Afgræns udstemningen ved at hugge langs stregen først. Stemmejern skal være MEGET skarpe. Det letter arbejdet og giver et bedre resultat. Ved en stor udstemning som her bør jernet ikke være for smalt. 22 mm er en god bredde.

Glastag: Afprøv taphullet. 4

Afprøv taphullet. De to stykker spærtræ spænder du sammen, og så kan du afprøve taphullet med skabelonen og rette til, hvis det er nødvendigt.

Glastag: Sav tappen ud. 5

Sav tappen ud. Tappen streges op med samme skabelon som til hullet. Med en sav skærer du tappen til en anelse uden for stregen, så den går ganske stramt i hullet.

Glastag: Den sidste tilpasning. 6

Den sidste tilpasning. Tappen bearbejdes med stemmejernet, til den passer stramt i taphullet.

Glastag: Lav en prøvesamling. 7

Lav en prøvesamling. De to dele skal glide sammen ved lette slag, og sådan at der ikke mærkes noget slør i samlingen. Undgå søm i samlingen. De gør det meget vanskeligt at udskifte eventuelt angrebet træ på et senere tidspunkt.

Den lette løsning:

LETTE SAMLINGER kan man ikke kalde de viste tømrersamlinger. Hvis du vil slippe lettere om ved opgaven, kan du vælge to alternative modeller:

  • Med en overfræser kan du lave de samme samlinger, men uden brug af stemmejern, som kræver en del erfaring, hvis det skal blive præcist. En overfræser kan klare opgaven en del hurtigere for de fleste end stemmejernet.
  • Allerlettest er det at samle alt med skruer og beslag. Men så skal du være opmærksom på, at samlingerne ikke får nær samme styrke som de samlinger, vi viser her.

03
Tapper i enderne 6 Trin

Mens bjælke (B) og lodstykker (D) er prøvesamlet og fastholdt retvinklet, anbringer du buen på siden af konstruktionen og tvinger den til den endelige form.

I buens ender kan du nu strege op til renskæring og afmærke tapsamlinger på både buen (A) og lodstykkerne (D).

Buen møder lodstykkerne i en skrå vinkel, og deres taphuller må du udstemme skråt. For at hindre, at der kan stå vand i samlingen, føres taphullerne helt igennem lodstykkerne. Vand kan så ledes ud på bagsiden.

Glastag: Mens bjælke (B) og lodstykker (D) er prøvesamlet og fastholdt retvinklet, anbringer du buen på siden af konstruktionen og tvinger den til den endelige form.

Bjælkens to halvdele er nu skruet og limet sammen. Indtil tømmeret er ophængt mellem væggene, må en ret vinkel mellem bjælke og lodstykker fastholdes med et bræt og et par skruetvinger.

Glastag: Buen justeres på plads og fastholdes, og så kan du mærke op til tapningen med stor nøjagtighed. 1

Buen justeres på plads og fastholdes, og så kan du mærke op til tapningen med stor nøjagtighed.

Glastag: Lav de skrå taphuller i lodstykkerne (D). 2

Lav de skrå taphuller i lodstykkerne (D). Det er lettere at holde den skrå vinkel på taphullet i lodstykket, hvis stemmejernet ligger an mod en klods, der er skåret skråt af i den rette vinkel.

Glastag: I buens ender udskærer du tappen, så den hele vejen rundt har et bryst, altså en kant, der bestemmer, hvor dybt tappen går i lodstykket. 3

I buens ender udskærer du tappen, så den hele vejen rundt har et bryst, altså en kant, der bestemmer, hvor dybt tappen går i lodstykket.

Glastag: For at bryde den store flade på bjælken får den et mønster i relief på den side, der vender udad. 4

For at bryde den store flade på bjælken får den et mønster i relief på den side, der vender udad. Mønsteret laver du med en overfræser, som føres af en skabelon. Skabelonen kan flyttes hen ad bjælken efterhånden.

Glastag: Den bærende enhed samles. 5

Den bærende enhed samles. Mønsteret på bjælken er færdigt. Tapper og taphuller er smurt med træbeskyttelse (her bruges en linolie med fungicid), og hele konstruktionen kan nu samles blot ved hjælp af en træhammer.

Den lette løsning:

LETTE TAPPER

  • Med en overfræser kan du lave svalehaler. Om det er meget nemmere end med stemmejern, er en smagssag. Tapperne i buens ender og det skrå taphul i lodstykkerne skal du bruge et stemmejern til. En overfræser kan ikke umiddelbart stilles på skrå - og skulle det lykkes, ville det kræve et meget langt fræsejern.
  • Allerlettest er stadig bygningsbeslag til alle samlinger. Men det er unægtelig ikke den kønneste løsning.

04
Remmen monteres 2 Trin

Glastaget dækker her toppen af muren og erstatter vingeteglene som beskyttelse af muren. Efter at teglene er fjernet, påmurer vi i dette tilfælde et par skifter almindelige sten for at nå den rigtige højde til at bære trækonstruktionen.

Remmen og buekonstruktionen hænges op. Et spænd på godt 4 meter er meget, når der skal udmåles et vandret ophæng, og et almindeligt vaterpas er vanskeligt at lave nøjagtigt arbejde med over så stor afstand. Et slangevaterpas er derimod meget nøjagtigt til at opmærke samme højde på begge vægge.

Træets sider mod murværk beskyttes mod fugt med to lag koldtflydende asfalt eller med murpap bag hele træstykket.

Glastag: Monter remmen, der bærer spærene på muren, med kraftige karmskruer. 1

Monter remmen, der bærer spærene på muren, med kraftige karmskruer. Skruehullerne efterfyldes med kit. Under remmen bruger du strimler af murpap for at understøtte tømmeret på steder, hvor der ikke er kontakt til det ujævne murværk.

Glastag: Pres hele konstruktionen på plads. 2

Pres hele konstruktionen på plads. Tving lodstykket (D) i lod, og støt med en skråstiver, mens du borer for og låser den i sin rette position med kraftige skruer. Husk at lægge murpap eller plastkiler bag lodstykket (D).

05
Spærene klargøres 4 Trin

For at få en solid anlægsflade i begge ender af spærene skærer du trekantede snit på deres underside. Sådan en udskæring kaldes en saddel.

Først lægger du spærene på deres udmålte pladser, og de skal ligge helt rigtigt, både i længde- og tværretning samt i ret vinkel på bjælke og rem. Brug gerne opspændt snor ved spærenderne.

Med et lille vaterpas og en smigvinkel kan du opstrege saddelsnittene på spærene. Spærene skal tages ned igen, mens sadlerne udskæres. Husk at nummerere spærene, så de kommer tilbage, hvor de hører til.

Glastag: Læg et vaterpas an mod bjælke (B) og spær (C), så det er i lod, og streg op på spæret. 1

Læg et vaterpas an mod bjælke (B) og spær (C), så det er i lod, og streg op på spæret. Begge sider af bjælken overføres med lodrette streger til spæret. I modsatte ende (ved remmen) gøres det samme, så spæret i alt får to sadler at hvile på.

Glastag: Med en smigvinkel kan bjælkens overkant parallelforskydes og opstreges på spæret. 2

Med en smigvinkel kan bjælkens overkant parallelforskydes og opstreges på spæret. Nu kan du skære sadlerne. En elektrisk stiksav er vanskelig at skære præcist med, særligt på bagsiden, så brug hellere rammesav eller fukssvans.

Glastag: Når saddelsnittene passer, kan et spær monteres. 3

Når saddelsnittene passer, kan et spær monteres. Du skal sømme eller skrue skråt ned i underlaget fra begge sider i hver spærende. Brug skruer i forborede huller, så træet ikke flækker.

Den lette løsning:

SPÆR PÅ DEN NEMME MÅDE
Her kan du igen skifte udskæringer ud med bygningsbeslag eller slet og ret skruer, skruet ned igennem spærene og ned i bjælken. Vælger du bygningsbeslag, kan spærene fx hvile i bjælkesko, monteret på bjælkens (A) inderside.

06
Spærene gøres fast 4 Trin

Der findes flere forskellige profilsystemer til montering af glas og andre tagplader. Sjovt nok har ingen af dem samme bredde som standard-spærtræ, der er 45 millimeter.

Til dette glastag er valgt et dækprofil, der er 60 mm bredt. For at få samme bredde på træværket under glasset skruer du lister på 15 x 60 mm oven på spærene. Det er ovverflødigt ekstraarbejde på grund af manglende, praktiske standarder ... Det giver dig dog en god mulighed for en sidste finjustering af trækonstruktionen, så den passer perfekt til glasset.

Glastag: Der findes flere forskellige profilsystemer til montering af glas og andre tagplader.

Den samlede tømmerkonstruktion med bue og lodstykker er temmelig tung. Derfor bør du lave et par midlertidige knægte til hjælp ved monteringen. Placeringen er nøje udmålt og opstreget på væggene.

Glastag: Skru tilpasningslister oven på spærene, så bredden passer til dækprofilet og dets gummilister. 1

Skru tilpasningslister oven på spærene, så bredden passer til dækprofilet og dets gummilister. I de nederste ender af listerne stemmer eller fræser du sæder til montering af glasstoppene.

Glastag: Glasset er tungt, og du kan ikke stole på, at gummilisterne alene kan holde det fast. 2

Glasset er tungt, og du kan ikke stole på, at gummilisterne alene kan holde det fast. Stykker af aluvinkelprofil afslutter hvert spær nederst med et lille udhæng, så glasset beskytter træet helt mod regnvand. Brug rustfri skruer til monteringen.

Glastag: De to yderste glas fører du lidt ind i muren i riller skåret med en vinkelsliber. 3

De to yderste glas fører du lidt ind i muren i riller skåret med en vinkelsliber. En fugebund af værk eller mineraluld stoppes ind over og under glasset, og der fuges med en svag cementfri mørtel.

Den lette løsning:

VIL DU UNDGÅ AT SKÆRE RILLER, kan du anbringe spær ved muren eller skrue en lægte op, der kan bære glasset. Du må så i stedet lave inddækninger langs glassene, så vandet holdes borte fra træ og murværk.

07
Glasset monteres 3 Trin

På spærene lægger du først en profileret gummiliste, som dækker hele spærbredden - her 60 mm. Fastgør gummiet med små stifter, så det ikke kan flytte sig.

Glasset løfter du forsigtigt op og lægger det med kontakt til glasstoppene. I bør være to til dette arbejde. Pas på med stiger, og byg hellere et stillads.

I aluprofilerne borer du for til skruer for hver 30 cm, nøjagtig langs midterlinjen. Profilerne forsyner du med gummilister i deres kantspor.

Når to glas er rettet til med et mellemrum omkring 20 mm, skruer du et dækprofil fast. Du skal bruge specielle rustfri skruer med tætningsskiver.

Glastag: Profil, gummilister og skruer med skiver sørger for en tæt overgang mellem glassene. 1

Profil, gummilister og skruer med skiver sørger for en tæt overgang mellem glassene. Alt er fremstillet af vejrbestandige materialer.

Glastag: Profilernes skruer spænder du så tilpas hårdt, at profilet trykkes lidt fladere, men uden at det får buler. 2

Profilernes skruer spænder du så tilpas hårdt, at profilet trykkes lidt fladere, men uden at det får buler.

Den lette løsning:

PLASTIC ER LETTERE AT ARBEJDE MED
Og der findes et utal af mere eller mindre transparente tagplader, både med og uden trapezprofiler. Nogle af plasttagpladerne er glasklare og minder meget om rigtigt glas. Men igen er der nok nogle, der vil mene, at rigtigt glas er en pænere og mere gedigen løsning. Og den holder i hvert fald længere end plastprodukterne.

08
Dekorativ finish

Af 19 mm vandfast limet krydsfiner kan du udskære et snørklet mønsterfyld med en stiksav til åbningerne mellem bjælke og bue.

Mønsterfyldet er ren dekoration. Det skæres til og opsættes til slut, når buen har fundet sin endelige form under belastning. Kanterne på den mest synlige side er blevet rundet med en overfræser. For at lette malerarbejdet er det gjort inden opsætningen. Mønsteret sømmes fast med søm på skrå langs kanterne. Brug galvaniserede dykkere i forborede huller, så træet ikke flækker.

Den afsluttende maling kan nu heldigvis udføres i tørvejr. Tilbage står at reparere pudslaget på muren. Glastaget vil fremover give muren den bedste beskyttelse mod både vand og frost.

Glastag: Af 19 mm vandfast limet krydsfiner kan du udskære et snørklet mønsterfyld med en stiksav til åbningerne mellem bjælke og bue.

Det let udseende glastag ligger oven på en bjælke, båret af den buede limtræsbjælke. Mellem bjælke og rem er der blevet plads til et dekorativt mønster.

Materialer

15 x 90 mm knastfrit fyrretræ:
• 1 bræt, 500 cm (A1)
• 3 brædder a 450 cm (A2, A3, A4)

45 x 125 mm spærtræ:
• 2 længder a 450 cm (B)

45 x 90 mm spærtræ:
• 7 længder a 200 cm (C)
• 2 længder a 70 cm (D)
• 1 længde, 450 cm (E)

15 x 60 mm liste:
• 7 længder a 200 cm (F)

6 mm lamineret sikkerhedsglas:
• 8 ruder a 55 x 200 cm

Desuden:
• Spånplade til buens skabelon
• 100 cm aluvinkelprofiler til glasstop
• Dækprofil m. gummilister og skruer
• 19 mm vandfast finer til mønsterfyld
• Murpap, værk, kalkmørtel, maling, karmskruer, dykkere, pu-lim

Tidsforbrug

3-5 dage, afhængigt af dine evner og valg af alternativer

Pris

Cirka 8.000 kroner, heraf cirka 6.000 til glas

Sværhedsgrad

Vil du gennemføre hele projektet, skal du være ret øvet. Vælger du nogle af de lette alternativer, falder sværhedsgraden naturligvis.

Tegning

Konstruktionsprincippet

Skitsen viser hele trækonstruktionen med undtagelse af mønsterfyldet mellem bjælke og bue. Til de fleste dele er der brugt spærtræ i standarddimensioner, men buen er fremstillet af fire høvlede fyrrebrædder i 1. sortering - næsten 5 m lange, uden en eneste knast. Kvaliteten er vigtig, når du skal have brædderne til at bue.

Konstruktionsprincippet

Skabelonen

Med en passer, konstrueret af en snor eller lister, der drejer om en pløk i jorden, tegner du en bue på et arbejdsplan, fx et stort stykke masonit. På pladen sætter du en række solide klodser fast langs med den optegnede bue. Klodserne skal sidde godt fast.

Limtræet vil ikke holde krumningen helt, men retter sig en smule ud, når skrue-tvingerne løsnes. ræet kan dog let tvinges på plads i konstruktionen, så krumningen ender som planlagt.

Skabelonen

Mønsterfyldet

Mønsterfyldet

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Overdækket terrasse