SÅDAN: Terrasse med skjulte skruer

Med det geniale HDS-system fra Essve kan du skjule skruerne i træterrassen – uden at gå på kompromis med styrke eller holdbarhed.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
5 dage
Pris
28.000 kr. for 36 m²
Træterrasse med skjult montering

Med smart, patenteret system er det let at lægge terrassen helt uden synlige skruer.

Intro

Lad os bare være ærlige: De lange rækker af skruer i terrassebrædderne er ikke det mest elegante syn – heller ikke, selvom du har gjort dig umage med at montere skruerne helt lige. Der findes selvfølgelig måder at skjule dem på, fx med træpropper, men det tager en evighed at bore propper til 1.000 skruer.

LÆS OGSÅ: Terrassebrædder - hvilket træ er bedst?

Men du kan skyde genvej til en langt lettere vej til skjulte skruer. Med HDS (Hidden Decking System) har svenske Essve nemlig skabt et smart og simpelt system, som lader dig skrue skruerne skråt i terrassebrædderne. På den måde er skruerne skjult, og samtidig er de beskyttet mod vand, der ikke så let lægger sig oven på skruehovederne. Så let er det at bygge en terrasse med skjult montering.

Genialt tre i en-system

HDS-sættet består af tre dele. Først og fremmest selve tangen, der klemmer sammen om terrassebrædderne. I tangen er der huller til skruerne, der skrues i terrassebrædderne i en 45-graders vinkel. Den sidste del af sættet er en lang, specialudviklet bit, der kan nå helt ned i hullerne på tangen. Bitten sørger for, at skruen ikke bliver skruet for langt ned i træet. Under skruens hoved er der endnu et gevind, og takket være det klemmer skruen godt fast, selvom den ikke har et klassisk skruehoved. For godt 1.000 kroner kan du købe et sæt med en HDStang med to bits.

LÆS OGSÅ: Lækkert tag af sejldug til terrasse

Vejledning

01
Mål op, og læg strøerne ud 5 Trin

Der er mange penge at spare på grundig opmåling, når du skal bygge træterrasse, for afskåret træ er spild. Så lav en arbejdstegning, så du ved, hvor meget træ du skal bruge.

Vi bygger vores træterrasse oven på en gammel fliseterrasse. Vi skal derfor lægge strøer som skelet af 50 x 100 mm trykimprægneret fyrretræ.

Vi anbefaler en afstand på mellem 55 og 60 cm mellem strøerne, men tjek altid med producenten af dine terrassebrædder.

1

Mål op langs muren. Ved døren er der 16 cm op til overkanten af soklen. Derfra falder underlaget 4-8 cm ud mod græsset.

2

Lav en prøveoplægning. Vi sikrer os, at træterrassen får den ønskede højde i forhold til døren og soklen.

3

Tjek træet. Inden vi lægger strøerne ud, undersøger vi træet for skævheder. Hvis der er krumninger, er det vigtigt, de vendes opad. Strøerne lægges på højkant.

4

Brug et langt bræt som hjælper. Det holder afstanden mellem strøerne og sikrer, at de ikke vælter, mens du kiler op.

5

Mærk op til strøerne. Vi mærker op på hjælpebrættet, så vi ved, hvor alle strøerne skal være. Der skal være mellem 55 og 60 cm afstand mellem strøerne.

02
Klods strøerne op med kiler 4 Trin

Vi klodser strøerne op i den rette højde med kiler af plastic fra producenten Harpun. Med kilerne kan vi let justere højden på træterrassen.

Du kan bruge en rotationslaser til at få terrassen op i den rette højde, men du kan også vælge den langt mere simple løsning med at spænde snore op på pinde i alle hjørner af terrassen.

1

Begynd i den ene side. Vi klodser op og tjekker, at højden passer i forhold til soklen. Når strøerne er, hvor de skal være, skruer vi dem fast til forskallingsbrættet, så de ikke rykker sig.

2

Ret strøerne op med Harpun-kiler. Når strøerne er rettet op inde mod huset, gør vi det samme ud mod græsset. Husk at tjekke, at de ligger vinkelret på huset.

3

Giv kilerne en skrue. Alle kiler skal holdes fast med en skrue, som skrues skråt ned igennem strø og kile, så de ikke kan glide fra hinanden. Lav opklodsninger pr. 55-60 cm.

4

Del strøerne op, hvis de er krumme. Hvor strøerne ikke er helt lige, saver vi en inddeling i et 45-graders snit. Så falder strøen på plads.

03
Montér brædderne med HDS-systemet 4 Trin

Det er meget vigtigt, at du får lagt det første terrassebræt helt lige, da det bliver en rettesnor for alle andre rækker. Så giv dig god tid til det.

Inde ved huset er brættet nødt til at blive skruet ned oppefra, da vi ikke kan bruge HDS-tangen inde mod huset.

Husk at bore for i alle brædder, så træet ikke flækker. Det er en god idé at have to bore-/skruemaskiner, så du ikke skal skifte mellem bor og bit hele tiden.

1

Slå en streg med en kridtsnor. Mål ud, så der bliver ca. 5 mm luft imellem bræt og mur. Læg første bræt efter kridtstregen.

2

Skru det første bræt i. Ved muren bliver brættet skruet i ovenfra. Vi borer for med et 4 mm bor.

3

Montér brædderne med HDS-systemet. Brædderne er 14,5 cm brede, og der skal være 3 mm luft mellem dem. Vi monterer først hver anden række, så konstruktionen bliver solid. Når brædderne monteres forskudt, kommer alle samlingerne ikke til at ligge over for hinanden.

4

Stød brædderne sammen. Vi skærer brættet rent i den ende, hvor det støder op til et andet bræt. Husk, at alle samlinger ikke må laves over den samme strø. Der skal minimum være et bræt imellem.

04
Brug tid på de vigtige detaljer 2 Trin

De små detaljer er kronen på værket. Derfor gør vi os også umage med at lave en pæn kant på træterrassen. På den måde skjuler vi strøerne, som terrassebrædderne er monteret på.

I den ene side af vores terrasse er der et skur, som brædderne skal støde op imod. Der laver vi en pæn afslutning med afdækning af strøerne.

1

Dæk strøerne af. Har du et lille trin, som her, så afslut det med et stødtrin, så du ikke kan se ind under terrassen.

2

Bor fra toppen. Som ved det allerførste bræt er vi også her nødt til at skrue i fra toppen, da vi ikke kan bruge HDS-tangen.

05
Fuldend terrassen med et trappetrin 5 Trin

Vi afslutter vores træterrasse med en trappe med et enkelt trin ned mod haven og græsplænen.

Vi anbefaler, at hvert trin maksimalt må være 21 cm højt. Er der kun ét trin for enden af din trappe, som på vores, kan trinnet dog godt være et par cm højere end 21 cm. Men heller ikke meget mere, for så bliver trappen ubehagelig at gå på.

Vi monterer to terrassebrædder på vores trin.

1

Kort strøerne af. Strøerne saves af 28 mm tilbage, i forhold til hvor ydersiden af det yderste terrassebræt skal være. Så kommer det lodrette stødtrin til at sidde pænt inde under.

2

Udregn stigningen. Vi lægger en lang loddestok på terrassen, så vi kan udregne højden på trinnet. Der er 31 cm til græsset, og vores trin bliver derfor 15,5 cm.

3

Byg holdere til trinnet. Vi bygger holdere til trappetrinnet. Den nederste holder laver vi kun, fordi vi skal have plads til en granit-stenkant fra den gamle fliseterrasse.

4

Slå lægter i jorden. Til at bære trinnet slår vi spidsede lægter ca. 50 cm i jorden. Dem skruer vi trinholderne fast på.

5

Montér trinholderne. Holderne skrues sammen med strøerne og de lægter, vi har slået i jorden. Skru dem fast med 5 x 90 mm skruer.

06
Montér de sidste terrassebrædder 4 Trin

Brædderne på trappetrinnet monteres uden brug af HDS-tangen, da der ikke er plads til at bruge den. Igen borer vi for fra oven med et 4 mm bor og skruer terrassebrædderne fast.

Husk 3 mm luft mellem stødtrin og de vandrette brædder på trappetrinnet.

1

Montér stødtrinnet. Brug en 3 mm tyk klods som afstandsbrik, så der bliver den samme afstand hele vejen langs brædderne.

2

Skru de sidste to terrassebrædder på. De monteres med skruer fra toppen, da vi ikke kan bruge HDS-tangen her. Skru det sidste stødtrin på, og terrassen er færdig.

3

Fej den færdige terrasse. Brædderne fejes rene for savsmuld og andet skidt. Det er ikke nødvendigt at oliere terrassen i år.

4

Færdigt arbejde! Ét styk terrasse uden synlig montering - og uden at bruge flere uger på det.

Materialer

  • Harpun-kiler
  • 50 x 100 mm trykimprægneret fyrretræ
  • 140,50 x 21 mm terrassebrædder, bangkirai
  • 4,2 x 60 mm HDS-skruer
  • 5 x 90 mm skruer til trinholdere
  • 4,2 x 75 mm skruer til kiler

Specialværktøj

  • Kap-/geringssav
  • Rundsav med føringsskinne
  • HDS-system fra Essve

Tidsforbrug

Ca. 4-5 dage til en terrasse som denne på 36 m².

Pris

Hvis du bruger ædeltræ, er prisen ca. 28.000 kr. for 36 m². Prisen er betydeligt lavere med trykimprægneret fyrretræ.

Sværhedsgrad

Når først strøerne er på plads, er resten af projektet ret nemt.

3D-model

3D-model

Terrasse med skjult montering

Skruerne er vinkel, så man ikke kan se dem.

Åbn 3D-model

3D-model

Læg strøerne

Der er 55 og 60 cm mellem strøerne.

Åbn 3D-model

3D-model

Ret strøerne op

Med kilerne kan du nemt justere terrassens højde. Der er efterfølgende sat en skrue igennem kilerne.

Åbn 3D-model

3D-model

Hvis lægterne krummer

Hvor strøerne ikke er helt lige, saver vi en inddeling i et 45-graders snit.

Åbn 3D-model

3D-model

Første bræt skrues i

Ved muren bliver brættet skruet i ovenfra.

Åbn 3D-model

3D-model

HDS-systemet

Med HDS-tangen skrues skruerne skråt i brædderne og er dermed ikke synlige.

Åbn 3D-model

Video

TEKNIK: Klods terrassestrøer op

Med justerbare kiler bliver det helt præcist

TEKNIK: Første terrassebræt

Klodser sørger for afstand til facaden

TEKNIK: Montering af terrassebrædder

Læg dem i små "grupper", så er det let at fordele luften

TEKNIK: Samling af terrassebrædder

Lav samlinger ovenpå en strø. Så bliver de stærke

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Terrasse