Terrassebrædder

Blødt træ som gran, fyr og lærk er nemt at skære til og skrue fast.

HVAD BRUGES TERRASSEBRÆDDER TIL?
Terrassebrædder: træterrasse og trappe TRÆTERRASSER OG TRAPPER Den høvlede overflade og de afrundedekanter gør terrassebrædder til det oplagte valg til både terrasser og trappetrin.
Terrassebrædder: bænkBÆNKE Terrassebrædder er glimrende og ofte den billigste løsning, hvis du skal bygge sædet på en bænk eller andet, hvor du skal montere brædder vandret.
Terrassebrædder: højbede og plantekasserHØJBEDE OG PLANTEKASSER Brædderne kan også bruges til siderne på højbede, mistbænke og plantekasser. For at beskytte træet kan du lægge en dug eller lignende på den indvendige side.
Terrassebrædder til trappeTRAPPETRIN
Hårdttræ bruges ofte, når der skal bygges en kort trappe med to-tre trin. Når træet er hævet over jorden, kan alt hårdttræ holde i mange år.
terrassebrædder til dekorativt byggeriDEKORATIVT BYGGERI
Skal du bygge en vandpost eller andet i haven, kan hårdttræ være den ideelle løsning. Det er flot, og det holder længe.

Hvordan bruges terrassebrædder?

Terrassebrædderne skrues fast på en konstruktion, som er udformet, så alle brædderne understøttes. Konstruktionen bygges som regel af trykimprægneret træ, fordi den er tæt på jord og ikke kan vedligeholdes, når først brædderne er på plads. Hvor langt der skal være mellem støttepunkterne, afhænger af bræddernes tykkelse og træets styrke.

Terrassebrædder: Byg en konstruktion

Det er vigtigt at bygge en konstruktion, der understøtter alle terrassebrædderne

Terrassebrædder monteres aldrig, så de ligger helt tæt. Der skal altid være luft imellem, så fugt kan ventileres væk. Når du skal skrue brædderne fast, er det nemmest at bruge afstandsklodser i samme tykkelse overalt på din træterrasse. Så får du samme afstand mellem alle brædderne.

Redaktionen anbefaler: TEST: Vi tester 7 stærke skruemaskiner

Terrassebrædder: afstandsklodser

Vigtigt om træ!

Ceder og flere af de tropiske typer træ indeholder stoffer, der kan fremkalde allergi. Når du arbejder med træet, bør du derfor beskytte dig, så savsmuldet ikke kan komme

Terrassebrædder – i hårdttræ

Terrassebrædder af hårdttræ giver træterrassen et eksklusivt præg. Og mange af de forskellige typer træ holder længe. Her gennemgår vi de mest almindelige typer af hårdttræ.

SÆRLIGT VED HÅRDTTRÆ

Hårdttræ slider meget på det værktøj, du bruger. Skal du bygge en større terrasse, kan det sløve tænderne på både fukssvans og savklinger. Og det er en fordel at arbejdemed to skruemaskiner: en maskine til at bore for med og en til at skrue med. Det er nemmest.

VARIANTER AF TERRASSEBRÆDDER I HÅRDT TRÆ
Teak TEAK
Teak er den blødeste af de arter, vi nævner her, men træet er stærkt og imprægneret fra naturens hånd, så holdbarhedener helt i top. Træet flækker nemt, så det er nødvendigt at bore for, inden du skruer.
EgEG
Kernetræ holder længe – 12-18 år, selvom det er ubehandlet. Splinttræ vil rådne allerede efter 4-6 år, så billige egetræsbrædder kan være et dyrt køb. Træet er hårdt og indeholder garvesyre.
RobinieROBINIE
Robinie er et europæisk alternativ til teak. Det er hårdere og stærkere og har samme lange holdbarhed. Nemt at bearbejde med elværktøj, men det er nødvendigt at bore for, inden du skruer.
Termoask TERMOASK
Ask får en gylden farve, så det ligner tropisk træ, når det varmebehandles. Desuden bliver træet hårdere og optager mindre fugt. Men det er ikke imprægneret mod råd og svamp.
Ipé IPÉ
Ipé er den tungeste, hårdeste og mest holdbare af de træarter, vi viser. Træet har store farveforskelle (mørkt træ med lyse striber). Det er meget svært at bearbejde, og forboring er nødvendig.
Merbau MERBAU
Merbau bruges også på broer og bolværk – det fortæller vel alt om træets høje styrke og holdbarhed. Træet indeholder gummi, så det optager næsten ikke vand. Træet er hårdt at bearbejde.

DIMENSIONER

Hårde terrassebrædder fås ofte i tyndere dimensioner end bløde. Mens de bløde type ofte har dimensionen 28 x 120 mm eller 28 x 145 mm, fås hårdttræ fx i:

  • 19 x 150 mm
  • 21 x 145 mm
  • 26 x 141 mm
  • 26 x 193 mm

Flere varianter af eksotiske træarter

Med jævne mellemrum dukker der nye træarter op i handlen. Nogle findes kun på markedet i kort tid, andre bliver en fast del af det sortiment, du kan vælge mellem.

Cumaru, bilinga, jatoba og bankirai er arter, der har været længe på markedet. De har det tilfælles, at træet er hårdt og har en holdbarhed, der er i top.

Azobé har været brugt i årtier – blandt andet til jernbanesveller og i havneanlæg. Den fås indimellem som brædder. Det er en af de hårdeste træarter, der findes – den trives faktisk bedst i fugtige miljøer.

Terrassebrædder – i blødt træ

Terrassebrædder af blødt træ som fyr og lærk er de mest populære, når vi skal bygge en terrasse eller lægge trin på en trappe. Men der findes mange andre blødere typer træ til opgaven. Her gennemgår vi de mest almindelige typer af blødt træ.

Særligt ved blødt træ

Træterrasser skal jævnligt gøres rene, fordi der vil gro alger på overfladen. Mange vælger at bruge højtryksrenser til rengøringen, men ingen af de bløde træarter har godt af at blive renset med så højt et tryk. En haveslange – gerne med tryk på strålen – er mere skånsom.

VARIANTER AF TERRASSEBRÆDDER I BLØDT TRÆ
SIBIRISK LÆRK
Lærk er blødt træ, og det vrider sig, når det optager eller afgiver fugt. Derfor er det mindre egnet til vandret montering udendørs. God sibirisk lærk er vokset langsomt og kan derfor holde 8-12 år.
EUROPÆISK LÆRK
Europæisk lærk vokser hurtigere. Derfor er det blødere og angribes hurtigere af svamp. Bør jævnligt behandles med en olie på linoliebasis (olie til lærketræ). Mindre egnet til vandret montering.
GRAN (SUPERWOOD)
Gran er meget blødt træ. Det er nemt at bearbejde, men slitage på en terrasse vil hurtigt være synlig. Superwood er imprægneret helt igennem mod råd og svamp. Det forlænger holdbarheden.
DOUGLASGRAN
Douglas ligner europæisk lærk, når det er skåret op. Egenskaberne ligner også, men douglasgran vrider ikke nær så meget. Godt kernetræ kan holde op til ti år. Skal jævnligt efterbehandles mod svamp.
FYR (TRYKIMPRÆGNERET)
Trykimprægneret fyr er i særklasse det mest solgte træ til træterrasser. Med god grund, for holdbarheden er høj, selvom træet er ret blødt. Selv hvis træet ikke behandles, kan det holde 15-25 år.
FYR (THERMOWOOD)
ThermoWood er varmebehandlet. Det giver træet en gylden kulør, træet bliver hårdere, og det optager mindre fugt, men det skal stadig efterbehandles. Holdbarhedener endnu ukendt.
FYR (KEBONY)
Trykimprægneret fyr er i særklasse det mest solgte træ til træterrasser. Med god grund, for holdbarheden er høj, selvom træet er ret blødt. Selv hvis træet ikke behandles, kan det holde 15-25 år.
CEDER
Ceder vejer næsten ingenting. Træet er meget blødt, men sejt og bruges ofte til terrasser. Træets mange naturlige giftstoffer gør, at det er godt beskyttet mod råd og svamp. Holdbarhed: 15-20 år.

Dimensioner

Terrassebrædder fås i mange dimensioner.

De mest almindelige er:

  • 28 x 120 mm (høvlet). I ru version: 32 x 125 mm
  • 28 x 145 mm (høvlet). I ru version: 32 x 150 mm

Andre høvlede dimensioner:

  • 22 x 95 mm
  • 28 x 115 mm
  • 26 x 141 mm (ceder)
  • 26 x 193 mm (ceder)