Vælg de rigtige terrassebrædder

Der er MANGE muligheder, når du skal vælge terrassebrædder, men ikke alle er lige gode til formålet. Her gennemgår vi de mest populære træsorter.

Det er let at blive forvirret, når man skal vælge terrassebrædder til træterrassen.

Der er nemlig rigtig mange træsorter at vælge imellem.

I den her artikel guider vi dig gennem de mest populære træsorter til terrassebrædder i både blødt træ og hårdttræ.

Klik på overskrifterne for at komme direkte til afsnittet i artiklen.

Terrassebrædder – i hårdttræ

Terrassebrædder af hårdttræ giver træterrassen et eksklusivt præg. Og mange af de forskellige typer træ holder længe. Her gennemgår vi de mest almindelige typer af hårdttræ.

Varianter af terrassebrædder i hårdt træ

TERRASSEBRÆDDER AF TEAK
Teak er den blødeste af de arter, vi nævner her, men træet er stærkt og imprægneret fra naturens hånd, så holdbarhedener helt i top. Træet flækker nemt, så det er nødvendigt at bore for, inden du skruer.

TERRASSEBRÆDDER AF EG
Kernetræ holder længe – 12-18 år, selvom det er ubehandlet. Splinttræ vil rådne allerede efter 4-6 år, så billige terrassebrædder i egetræ kan være et dyrt køb. Træet er hårdt og indeholder garvesyre.

TERRASSEBRÆDDER AF ROBINIE
Robinie er et europæisk alternativ til teak. Det er hårdere og stærkere og har samme lange holdbarhed. Nemt at bearbejde med elværktøj, men det er nødvendigt at bore for, inden du skruer.

TERRASSEBRÆDDER AF TERMOASK
Ask får en gylden farve, så det ligner tropisk træ, når det varmebehandles. Desuden bliver træet hårdere og optager mindre fugt. Men det er ikke imprægneret mod råd og svamp.

TERRASSEBRÆDDER AF IPÉ
Ipé er den tungeste, hårdeste og mest holdbare af de træarter, vi viser. Træet har store farveforskelle (mørkt træ med lyse striber). Det er meget svært at bearbejde, og forboring er nødvendig.

TERRASSEBRÆDDER AF MERBAU
Merbau bruges også på broer og bolværk – det fortæller vel alt om træets høje styrke og holdbarhed. Træet indeholder gummi, så det optager næsten ikke vand. Træet er hårdt at bearbejde.

Terrassebrædder i hårdt træ: Dimensioner

Hårde terrassebrædder fås ofte i tyndere dimensioner end bløde. Mens de bløde type ofte har dimensionen 28 x 120 mm eller 28 x 145 mm, fås hårdttræ fx i:

 • 19 x 150 mm
 • 21 x 145 mm
 • 26 x 141 mm
 • 26 x 193 mm

Terrassebrædder – i blødt træ

Terrassebrædder af blødt træ som fyr og lærk er de mest populære, når vi skal bygge en terrasse eller lægge trin på en trappe. Men der findes mange andre blødere typer træ til opgaven. Her gennemgår vi de mest almindelige typer af blødt træ.

Varianter af terrassebrædder i blødt træ

TERRASSEBRÆDDER AF SIBIRISK LÆRK
Lærk er blødt træ, og det vrider sig, når det optager eller afgiver fugt. Derfor er det mindre egnet til vandret montering udendørs. God sibirisk lærk er vokset langsomt og kan derfor holde 8-12 år.

TERRASSEBRÆDDER AF EUROPÆISK LÆRK
Europæisk lærk vokser hurtigere. Derfor er det blødere og angribes hurtigere af svamp. Bør jævnligt behandles med en olie på linoliebasis (olie til lærketræ). Mindre egnet til vandret montering.

TERRASSEBRÆDDER AF GRAN (SUPERWOOD)
Gran er meget blødt træ. Det er nemt at bearbejde, men slitage på en terrasse vil hurtigt være synlig. Superwood er imprægneret helt igennem mod råd og svamp. Det forlænger holdbarheden.

LÆS OGSÅ: Superwood er det miljøvenlige alternativ

TERRASSEBRÆDDER AF DOUGLASGRAN
Douglas ligner europæisk lærk, når det er skåret op. Egenskaberne ligner også, men douglasgran vrider ikke nær så meget. Godt kernetræ kan holde op til ti år. Skal jævnligt efterbehandles mod svamp.

TERRASSEBRÆDDER AF FYR (TRYKIMPRÆGNERET)
Trykimprægneret fyr er i særklasse det mest solgte træ til træterrasser. Med god grund, for holdbarheden er høj, selvom træet er ret blødt. Selv hvis træet ikke behandles, kan det holde 15-25 år.

TERRASSEBRÆDDER AF FYR (THERMOWOOD)
ThermoWood er varmebehandlet. Det giver træet en gylden kulør, træet bliver hårdere, og det optager mindre fugt, men det skal stadig efterbehandles. Holdbarhedener endnu ukendt.

TERRASSEBRÆDDER AF FYR (KEBONY)
Kebony er fyr, der er gennemimprægneret uden brug af tungmetaller og organiske opløsningsmidler. Den norske producent garanterer en holdbarhed, der er mindst lige så god som trykimprægneret fyr.

TERRASSEBRÆDDER AF CEDER
Ceder vejer næsten ingenting. Træet er meget blødt, men sejt og bruges ofte til terrasser. Træets mange naturlige giftstoffer gør, at det er godt beskyttet mod råd og svamp. Holdbarhed: 15-20 år.

Terrassebrædder i blødt træ: Dimensioner

Terrassebrædder i bødt træ fås i mange dimensioner.

De mest almindelige er dimensioner for terrassebrædder i blødt træ:

 • 28 x 120 mm (høvlet). I ru version: 32 x 125 mm
 • 28 x 145 mm (høvlet). I ru version: 32 x 150 mm

Andre høvlede dimensioner:

 • 22 x 95 mm
 • 28 x 115 mm
 • 26 x 141 mm (ceder)
 • 26 x 193 mm (ceder)

REDAKTIONEN ANBEFALER:

Sammen med dygtige håndværkere har vi bygget over 20 forskellige træterrasser! Byggevejledningerne indeholder grundige trin-fotos, 3D-modeller, video og materialeliste.

Flere varianter af eksotiske træarter

Med jævne mellemrum dukker der nye træarter op i handlen. Nogle findes kun på markedet i kort tid, andre bliver en fast del af det sortiment, du kan vælge mellem.

Cumaru, bilinga, jatoba og bankirai er arter, der har været længe på markedet. De har det tilfælles, at træet er hårdt og har en holdbarhed, der er i top.

Azobé har været brugt i årtier – blandt andet til jernbanesveller og i havneanlæg. Den fås indimellem som brædder. Det er en af de hårdeste træarter, der findes – den trives faktisk bedst i fugtige miljøer.

Her kan du bruge terrassebrædder

TERRASSEBRÆDDER TIL TRÆTERRASSER OG TRAPPER
Den høvlede overflade og de afrundedekanter gør terrassebrædder til det oplagte valg til både terrasser og trappetrin.

TERRASSEBRÆDDER TIL BÆNKE
Terrassebrædder er glimrende og ofte den billigste løsning, hvis du skal bygge sædet på en bænk eller andet, hvor du skal montere brædder vandret.

TERRASSEBRÆDDER TIL HØJBEDE OG PLANTEKASSER
Terrassebrædderne kan også bruges til siderne på højbede, mistbænke og plantekasser. For at beskytte træet kan du lægge en dug eller lignende på den indvendige side.

TERRASSEBRÆDDER TIL TRAPPETRIN
Terrassebrædder i hårdttræ bruges ofte, når der skal bygges en kort trappe med to-tre trin. Når træet er hævet over jorden, kan alt hårdttræ holde i mange år.

TERRASSEBRÆDDER TIL DEKORATIVT BYGGERI
Skal du bygge en vandpost eller andet i haven, kan terrassebrædder i hårdttræ være den ideelle løsning. Det er flot, og det holder længe.

Hvordan bruges terrassebrædder?

Terrassebrædderne skrues fast på en underliggende strøkonstruktion, hvor alle strøer er punktunderstøttet, så terrassen ligger stabilt. Denne konstruktion bygges som regel af trykimprægneret træ, fordi den er tæt på jord og ikke kan vedligeholdes, når først terrassebrædderne er på plads. Hvor langt, der skal være mellem støttepunkterne, afhænger af terrassebræddernes tykkelse og træets styrke.

LÆS OGSÅ: Trykimprægneret træ - godt eller skidt?

Terrassebrædder: Hvordan bruges terrassebrædder?

Det er vigtigt at bygge en solid konstruktion, der understøtter alle terrassebrædder.

Terrassebrædder monteres aldrig, så de ligger helt tæt. Der skal altid være luft imellem, så fugt kan ventileres væk. Når du skal skrue terrassebrædderne fast, er det nemmest at bruge afstandsklodser i samme tykkelse overalt på din træterrasse. Så får du samme afstand mellem alle terrassebrædderne.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Træterrasse