Terrassebrædder - hvilket træ er bedst?

Blødt træ som gran, fyr og lærk er nemt at skære til og skrue fast.

Hvordan bruges terrassebrædder?

Terrassebrædderne skrues fast på en konstruktion, som er udformet, så alle brædderne understøttes. Konstruktionen bygges som regel af trykimprægneret træ, fordi den er tæt på jord og ikke kan vedligeholdes, når først terrassebrædderne er på plads. Hvor langt der skal være mellem støttepunkterne, afhænger af terrassebræddernes tykkelse og træets styrke.

LÆS OGSÅ: Trykimprægneret træ - godt eller skidt?

Terrassebrædder: Hvordan bruges terrassebrædder?

Det er vigtigt at bygge en konstruktion, der understøtter alle terrassebrædder.

Terrassebrædder monteres aldrig, så de ligger helt tæt. Der skal altid være luft imellem, så fugt kan ventileres væk. Når du skal skrue terrassebrædderne fast, er det nemmest at bruge afstandsklodser i samme tykkelse overalt på din træterrasse. Så får du samme afstand mellem alle terrassebrædderne.

Redaktionen anbefaler: TEST: Vi tester 7 stærke skruemaskiner

Terrassebrædder: Brug afstandsklodser

Få samme afstand mellem alle terrassebrædder med afstandsklodser.

Vigtigt om træ!

Ceder og flere af de tropiske typer træ indeholder stoffer, der kan fremkalde allergi. Når du arbejder med træet, bør du derfor beskytte dig, så savsmuldet ikke kan komme

Terrassebrædder – i hårdttræ

Terrassebrædder af hårdttræ giver træterrassen et eksklusivt præg. Og mange af de forskellige typer træ holder længe. Her gennemgår vi de mest almindelige typer af hårdttræ.

Særligt ved hårdttræ

Hårdttræ slider meget på det værktøj, du bruger. Skal du bygge en større terrasse, kan det sløve tænderne på både fukssvans og savklinger. Og det er en fordel at arbejdemed to skruemaskiner: en maskine til at bore for med og en til at skrue med. Det er nemmest.

Terrassebrædder i hårdt træ: Dimensioner

Hårde terrassebrædder fås ofte i tyndere dimensioner end bløde. Mens de bløde type ofte har dimensionen 28 x 120 mm eller 28 x 145 mm, fås hårdttræ fx i:

  • 19 x 150 mm
  • 21 x 145 mm
  • 26 x 141 mm
  • 26 x 193 mm

Flere varianter af eksotiske træarter

Med jævne mellemrum dukker der nye træarter op i handlen. Nogle findes kun på markedet i kort tid, andre bliver en fast del af det sortiment, du kan vælge mellem.

Cumaru, bilinga, jatoba og bankirai er arter, der har været længe på markedet. De har det tilfælles, at træet er hårdt og har en holdbarhed, der er i top.

Azobé har været brugt i årtier – blandt andet til jernbanesveller og i havneanlæg. Den fås indimellem som brædder. Det er en af de hårdeste træarter, der findes – den trives faktisk bedst i fugtige miljøer.

Terrassebrædder – i blødt træ

Terrassebrædder af blødt træ som fyr og lærk er de mest populære, når vi skal bygge en terrasse eller lægge trin på en trappe. Men der findes mange andre blødere typer træ til opgaven. Her gennemgår vi de mest almindelige typer af blødt træ.

Særligt ved blødt træ

Træterrasser skal jævnligt gøres rene, fordi der vil gro alger på overfladen. Mange vælger at bruge højtryksrenser til rengøringen, men ingen af de bløde træarter har godt af at blive renset med så højt et tryk. En haveslange – gerne med tryk på strålen – er mere skånsom.

Terrassebrædder i blødt træ: Dimensioner

Terrassebrædder i bødt træ fås i mange dimensioner.

De mest almindelige er dimensioner for terrassebrædder i blødt træ:

  • 28 x 120 mm (høvlet). I ru version: 32 x 125 mm
  • 28 x 145 mm (høvlet). I ru version: 32 x 150 mm

Andre høvlede dimensioner:

  • 22 x 95 mm
  • 28 x 115 mm
  • 26 x 141 mm (ceder)
  • 26 x 193 mm (ceder)