Sejldug til terrassen: Lav et lækkert tag af sejldug

I stedet for at overdække terrassen permanent kan du bygge denne luksuspergola, hvor taget består af sejldug, der kan trækkes for, når solen bliver for stærk eller duggen falder midt i grillfesten.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 uger
Pris
11.000 kroner
overdækket terrasse sejldug

Forlæng sommeren med en overdækket terrasse.

Intro

Det er dejligt at sidde udenfor. Og det er især dejligt at sidde i tørvejr, når det regner, eller i skygge, når solen brænder. Men det betyder jo ikke, at man absolut skal opholde sig under tag hele tiden.

Derfor viser vi dig nu, hvordan du kan bygge en meget fleksibel overdækning af sejldug, som du kan trække væk, når du vil nyde solen i fulde drag.

Overdækningen består af en sejldug fra Sunoff, som kører på stålwirer og trækkes for ved håndkraft. Til at bære taget skal du bruge et stativ, her er det en pergola, som du bygger af en enkelt dimension tømmer.

Du kan bygge overdækningen nøjagtig som vist, med de materialer, vi viser. Det er luksusmodellen, og den kræver lidt håndelag, for der er en del tømmersamlinger, du skal lære først.

Vil du læse mere om, hvordan man bygger en overdækket terrasse?
Her har vi samlet alle vores byggevejledninger til, hvordan du selv bygger en overdækket terrasse.

Sejldug til terrasse: Sådan forbereder du projektet

Før du går i gang din sejldug til terrassen, skal du lave alle samlingerne på nogle stumper tømmer, så du ved, hvordan de laves. Husk, at samlingerne skal passe så stramt, at de skal bankes sammen med en hammer.

Materialerne, vi har brugt her, er i topklasse. Lamineret sibirisk lærk er både stærkt og stabilt. Det slår sig ikke og er rart at arbejde med. Den fede sejldug er også et luksusprodukt, som holder sig flot og ikke bliver revet i stykker, bare fordi det blæser lidt op.

Men du kan faktisk slippe både billigere og nemmere om ved hele projektet, hvis du bruger trykimprægneret tømmer i stedet for lamineret sibirisk lærk, sømbeslag i stedet for tømmersamlinger og hvide plasticpresenninger i stedet for sejldug. Ikke alene går det hurtigere, du reducerer også prisen til cirka 4000 kroner.

LÆS OGSÅ: Byg glastag til den overdækkede terrasse

Uanset om du vælger vores løsning eller en lavprisløsning, så får du her en utraditionel overdækning, som alle vil misunde dig. Byg den, før dine naboer gør det.

Vejledning

01
Stolperne tappes op i overliggeren 3 Trin

Den otte meter lange overligger (B) samles af to dele, som blades sammen - det viser vi under punkt 3. Overliggeren hviler på tre stolper (A), som du tapper op i overliggeren.

Først saver du to 6 cm dybe snit ned i enden af en stolpe med 3 cm’s afstand. Så saver du ind fra siderne, og du har en 3 cm tyk tap midt på stolpens ende. I overliggeren tegner du et 3 x 9 cm stort hul, som svarer til tappen, og stemmer det ud.

Sejldug: Skær alt tømmeret ud. 1

Skær alt tømmeret ud. For at bygge denne pergola skal du bruge tre stolper (A), tre spær (D), to overliggere (B) og syv skråstivere (C), som skæres rent (i vinkel), før du mærker op.

Sejldug: Lav en tap i hver af de lodrette stolper (A). 2

Lav en tap i hver af de lodrette stolper (A). Tap-pen saves ud, så halvdelen af stregen står tilbage. Tappens længde svarer til 2/3 af tømmerets dimension. Det vil her sige 6 cm.

Sejldug: Stem taphullerne ud i overliggeren (B). 3

Stem taphullerne ud i overliggeren (B). Mål ud, hvor stolperne skal være, og streg taphullerne op. De skal måle 3 x 9 cm og være 6,5 cm dybe (5 mm dybere end tappens længde).

02
Skråstiverne saves ind i stolperne 4 Trin

For at gøre hele konstruktionen stiv og for at understøtte spærene sætter vi skråstivere ind mellem stolper og spær og mellem stolper og overligger.

Først saver vi skrå hak i stolperne, og så tilpasser vi skråstiverne, så de passer i hakkene. Det hele tegnes op på skabelonen først - så er det meget lettere, end det lyder.

Sejldug: Læg en skråstiver (C) på skabelonen, og tegn op, hvor den skal saves skråt af i begge ender. 1

Læg en skråstiver (C) på skabelonen, og tegn op, hvor den skal saves skråt af i begge ender. Den skal gå ind i et 2 cm dybt hak i stolpen (A) og i overliggeren (B), som du har tegnet ind på skabelonen.

Sejldug: Læg så en stolpe (A) på skabelonen, og streg op, hvor der skal være hak til skrå-stiveren. 2

Læg så en stolpe (A) på skabelonen, og streg op, hvor der skal være hak til skrå-stiveren. Tegn hak i alle tre stolper og i overliggeren.

Sejldug: Sav hakkene ud med en fukssvans. 3

Sav hakkene ud med en fukssvans. Sav først det lange skrå snit. Husk at halvdelen af stregen skal stå tilbage, når du er færdig.

Sejldug: Tilpas hjørnet. 4

Tilpas hjørnet. Når der er to skråstivere, som mødes på stolpen - her er det i hjørnet - skal du save lidt af hjørnerne på skråstiverne.

03
Overliggeren samles med en bladsamling 2 Trin

For at opnå den fulde længde på overliggeren har vi valgt at sætte to stykker tømmer sammen med en såkaldt lige bladsamling. Længden på bladet skal være ca. 1½ x tømmerets dimension, her er det 14 cm.

Sejldug: Streg bladsamlingen op på de to overliggere (B). 1

Streg bladsamlingen op på de to overliggere (B). Sav så de to dele halvt igennem præcis 14 cm fra enden med et vinkelret snit.

Sejldug: Sav så fra enden af overliggerne ind til tværsnittet. 2

Sav så fra enden af overliggerne ind til tværsnittet. Brug en fintandet sav til det langsgående snit; så er det lettest at styre saven. Når overliggeren er på plads, skrues bladet sammen nedefra.

04
Spærene gøres fast med svalehaleblade 5 Trin

Vi har valgt, at spæret skal ligge oven på overliggeren lige nøjagtig der, hvor stolpen er tappet op i remmen. For at få plads til det, uden at bruge beslag, skal du lave et såkaldt svalehaleblad med bærebryst.

Når du vælger den løsning, kommer spær, overligger og stolpe til at samles inden for 9 x 9 cm. Det er enkelt og smukt - og ikke nær så svært, som det kan se ud.

Sejldug: Tegn op på spæret (D) og overliggeren (B) som vist på billedet. 1

Tegn op på spæret (D) og overliggeren (B) som vist på billedet. Selve svalehalen er 1,5 cm tyk, mens bærebrystet er 3 cm tykt.

Sejldug: Fjern overskydende træ med en sav og et stemmejern. 2

Fjern overskydende træ med en sav og et stemmejern. Pas på, at du ikke fjerner for meget træ, da svalehalen skal passe stramt ned i hullet i overliggeren.

Sejldug: Sådan skal spærenden se ud. 3

Sådan skal spærenden se ud. Du ser svalehalebladet, som skal holde spæret på plads, og bærebrystet, som skal bære spærets vægt.

Sejldug: Hullet i overliggeren ser således ud. 4

Hullet i overliggeren ser således ud. Det er hhv. 1,5 cm og 3 cm dybt og passer stramt rundt om spærenden. Spærene lægges på som det sidste.

Sejldug: Den færdige samling. 5

Den færdige samling. Spæret (D) ligger oven på overliggeren (B), lige nøjagtigt der, hvor stolpen (A) er tappet op i den. En smuk og holdbar samling.

05
Pergolaen samles 3 Trin

Nu er alle stolper, skråstivere, overliggere og spær savet til i de rigtige længder. Skråstiverne er klar, og hakkene er savet. Bladsamlinger og svalehaler er klar, og der er lavet tappe og huller.

Nu kan du samle hele pergolaen ude på terrassen. Start med at skrue bjælkesko op på væggen dér, hvor spærene skal gøres fast, og læg så delene der, hvor de skal samles.

Skru evt. vinkelbeslag fast på terrassen, hvis du vil forankre stolperne.

Sejldug: Saml første sektion på hovedet. 1

Saml første sektion på hovedet. Start med at lægge en overligger (B) på jorden og banke stolperne (A) ned i taphullerne. Bank også skråstiverne (C) på plads.

Sejldug: Vend sektionen om, så den står rigtigt. 2

Vend sektionen om, så den står rigtigt. Dette er midterstolpen, som nu er klar til at få lagt et spær op. Den sidste halvdel af overliggeren er ikke lagt op endnu.

Sejldug: Læg midterspæret op. 3

Læg midterspæret op. Inde ved huset hviler det i en bjælkesko, og yderst holder svalehalebladet spær og stolpe urokkeligt sammen. Slut af med den tredje skråstiver, som er med til at bære spæret.

06
Nu skal der sys markise 5 Trin

Overdækningen i hver sektion består af ét stort stykke markisestof, der er syet sammen af fire baner.

Hver sektion måler 360 x 360 cm, og når taget er syet, skal det være 4 cm mindre på hver led. Det vil sige et færdigt mål på 356 x 356 cm. Til formålet har vi indkøbt 30 m markisestof, som er 145 cm bredt. Det er stift og sejt at sy i, men til gengæld kan det holde både sol og vand ude.

Sejldug: Læg stoffet på et stort bord, så du kan klippe det til. 1

Læg stoffet på et stort bord, så du kan klippe det til. Start med at klippe fire baner a 375 cm til den første sektion af taget.

Sejldug: Sy banerne sammen. 2

Sy banerne sammen. Læg en bane ud på bordet, og læg den næste ovenpå, 3,0 cm forskudt, så de sider, der skal vende nedad, ligger mod hinanden. Sæt nåle igennem begge baner, og sy 3,5 cm inde.

Sejldug: Fold stoffet ind over første syning, så du nu har tre lag stof i folden. 3

Fold stoffet ind over første syning, så du nu har tre lag stof i folden. Fjern nålene, og stryg folden.

Sejldug: Nu skal du sy anden gang. 4

Nu skal du sy anden gang. Du skal sy 2,5 cm fra kanten. Og du skal få en til at hjælpe dig med at styre stoffet, så du kan koncentrere dig om at sy pænt, jævnt og lige.

Sejldug: Buk en 3 cm bred søm langs to af kanterne, sæt nåle i, og stryg sømmen, før du syr 2,5 cm fra kanten. 5

Buk en 3 cm bred søm langs to af kanterne, sæt nåle i, og stryg sømmen, før du syr 2,5 cm fra kanten.

07
Montering af messingringe 5 Trin

Det skal være nemt at trække markisen hen over terrassen, når solen bliver for skarp, når det støvregner, eller når duggen falder tungt. Taget skal op at hænge i tre wirer, en i hver side og en til at holde det oppe på midten. Wirerne trækker vi igennem ringe i de opretstående sømme fra før.

For at stålwirerne ikke skal ødelægge stoffet, sætter vi messingringe i, på samme måde, som man gør med presenninger.

Sejldug: Det skal være nemt at trække markisen hen over terrassen, når solen bliver for skarp, når det støvregner, eller når duggen falder tungt.

Markisen lagt ud på jorden. Vi har markeret sømmene med stiplede linjer og wirerne med røde streger, så du kan se, hvordan de skal placeres.

Sejldug: Tegn op på hver søm, hvor du skal sætte de tre messingringe. 1

Tegn op på hver søm, hvor du skal sætte de tre messingringe. De to yderste skal sidde 4 cm inde fra hver side. Den midterste skal sidde nøjagtig midtimellem.

Sejldug: Slå huller til ringene. 2

Slå huller til ringene. Du skal bruge en 12 mm huggepibe. Hav et godt fast underlag af træ, der ikke skader piben, når du slår på den med en hammer.

Sejldug: Læg han-delen af en sejlring med kraven opad på nederste del af stempel-maskinen. 3

Læg han-delen af en sejlring med kraven opad på nederste del af stempel-maskinen.

TIPS: Lej en stempelmaskine til sejlringe i et byggemarked.

Sejldug: Træk sejlet ind over stempelmaskinen, og læg hun-delen af ringen ovenpå. 4

Træk sejlet ind over stempelmaskinen, og læg hun-delen af ringen ovenpå. Før stempelstykket gennem begge ringe, og slå stemplet ned, så de to ringe samles.

Sejldug: Færdig. Så flot ser det ud, når ringene er slået sammen. 5

Færdig. Så flot ser det ud, når ringene er slået sammen. Når du har lavet alle hullerne og forstærket dem med sejlringe, er du klar til at hænge taget op.

08
Hæng markisen op i wirer 5 Trin

Nu mangler vi kun at få hængt markisen op. Hver sektion skal hænge på tre plastbetrukne stålwirer, som gøres fast til bøjlebeslag på henholdsvis overliggeren og inde ved væggen.

Skruerne til bøjlebeslagene skrues først helt i, når taget er sat op og wirerne strammet til. Så bliver det hele lige strammet en ekstra gang.

Sejldug: Monter tre bøjlebeslag på overliggeren (B), 3 i hver sektion. 1

Monter tre bøjlebeslag på overliggeren (B), 3 i hver sektion. Et i hver side og et midten af sektionen, præcis ud for hullerne i taget. Gentag inde ved væggen.

Sejldug: Træk markisen på en 2 mm plastbetrukket stålwire. 2

Træk markisen på en 2 mm plastbetrukket stålwire. Træk wirerne gennem bøjlebeslagene, og fastgør dem med kraftige kabellåse.

Sejldug: Nu skal du stramme wirerne. 3

Nu skal du stramme wirerne. Det gør du ved at løsne en wirelås ad gangen og trække godt til i wiren. Brug en fastnøgle eller en tang, og stram wiren alt det, du kan, inden du spænder kabellåsen.

Sejldug: Prøv, hvordan taget kører. 4

Prøv, hvordan taget kører. Træk taget frem og tilbage, og tjek, at det kører, som det skal, og at wirerne går igennem alle huller.

Sejldug: Stram taget op. 5

Stram taget op. Når wiren er monteret og låsen er spændt til, skal du skrue skruerne i bøjlebeslagene helt i. Derved kan du stramme sejlet helt op med skruemaskinen.

Materialer

Materialer til to sektioner

90 x 90 mm lamineret sibirisk lærk:
• 3 stolper (A) a 235 cm
• 2 overliggere (B) a 410 cm
• 7 skråstivere (C) a 80 cm
• 3 spær (D) a 390 cm

Markisestof, 145 cm bredt:
• 8 baner a 375 cm

Desuden:
• 3 bjælkesko
• 6 plastbetrukne stålwirer a 400 cm
• 12 bøjlebeslag
• 12 kabellåse
• 54 presenningringe, messing

Specialværktøj
• Huggepibe
• Stempelmaskine
• Stort sneglebor

Tidsforbrug

Sæt 2 uger af inklusive syning og maling.

Pris

Cirka 11.000 kroner for den viste pergola i 2 sektioner. Og 4000, hvis du vælger billigere materialer.

Sværhedsgrad

De mange tømmersamlinger kan drille lidt. Så er dette dit første projekt, bør du øve dig på samlingerne. Eller bruge bygningsbeslag.

Tegning

Lav en skabelon

Du skal starte med at lave en skabelon, som du kan save delene til pergolaen ud efter. Det gør du lettest ved at tage en hel krydsfinerplade på 122 x 244 cm, hvorpå du tegner en enkelt stolpe (A) med overligger (B) og skråstivere (C).

På midterstolpen skal der laves hak til skråstivere på tre sider. På hjørnestolperne skal der laves hak i siden ind mod midterstolpen og i siden ind mod huset.

Lav en skabelon

Sådan syr du et tag

Start med at sy de fire baner sammen, så sømmene vender opad. Fortsæt så med at sy en ekstra søm midt på hver bane. Slut af med at sy en 2,5 cm bred søm i siderne parallelt med de øvrige sømme. Nu har du ni sømme, du kan hænge taget op i, når du har sat presenningringe i.

Sådan syr du et tag

3D-model

Sejldug: Zoom ind her og se alle de flotte samlinger og detaljer.
3D-model

Overdækning med sejldug

Zoom ind her og se alle de flotte samlinger og detaljer.

Åbn 3D-model

Sejldug: Selv om det er nogle store dimensioner, er stolperne tappet sammen.
3D-model

Stolper med tapper

Selv om det er nogle store dimensioner, er stolperne tappet sammen.

Åbn 3D-model

Sejldug: Skråstiverne er også savet ind i stolperne.
3D-model

Skrå snit i stolper

Skråstiverne er også savet ind i stolperne.

Åbn 3D-model

Sejldug: Stolperne, eller rettere remmene, er selvfølgelig også samlet på den flotte måde.
3D-model

Forlængede remme

Stolperne, eller rettere remmene, er selvfølgelig også samlet på den flotte måde.

Åbn 3D-model

Sejldug: Læg mærke til den øverste fine tap - og pas på den ikke knækker!
3D-model

Den fineste detalje

Læg mærke til den øverste fine tap - og pas på den ikke knækker!

Åbn 3D-model

Video

TEKNIK: Stolper på række

Med en hjælpesnor får du dem til at flugte præcist

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Brug saven som vinkel

TIPS: Streg præcist op med tommestokken

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Overdækket terrasse