11 lækre terrasse-detaljer, du selv kan bygge

Det er den brede trappe, det elegante rækværk og de dekorative felter, der giver din terrasse personlighed og x-faktor. Her får du en perlerække af detaljer, der løfter din terrasse fra det pæne, lidt kedelige til det ekstraordinære og spektakulære.

Intro

Det er ofte små detaljer, der får de bedste terrasser til at skille sig ud fra mængden, får gæsterne til at spærre øjnene op – og får manden, der byggede dem, til at føle sig glad og stolt, hver gang han ser sin terrasse.

Læs mere om træterrasse

Fra kedelig til ekstraordinær terrasse

Det kan være så småt, som at alle skruer er dækket af propper i en lysere træsort. Det kan være så enkelt, som at en del af terrassen er løftet et trin op fra resten. Men det er små detaljer med stor effekt, og dét gælder det om at udnytte, næste gang du bygger en terrasse.

Når du alligevel skal slide i dage og uger med at få de mange brædder til at ligge pænt og plant på et solidt skelet, så er der al mulig grund til at huske på, at du ved at placere små lamper rigtigt, eller ved at ofre en lækker håndliste til rækværket, kan få terrassen til at skille sig ud fra de firkantede kedsommeligheder.

LÆS OGSÅ: Det skal du vide, når du bygger rækværk til terrassen

Terrasse-detaljer fra hele verden

Vi har kigget rundt i verden og fundet en masse detaljer, der giver terrasser personlighed og x-faktor. I artiklen får du flere tips – og hjælp til at føre dem ud i livet. Ofte er det overraskende enkelt. Det svære er at få ideen.

1. ET RÆKVÆRK forhindrer dig i at falde ned og giver læ for vind, og rækværket er også det sted, du lettest kan sætte dit personlige præg på terrassen.

2. EN OVERDÆKNING danner et rum på terrassen og gør det muligt at bruge terrassen langt mere – uanset om det er et skyggende løvhæng eller en tættere flade, som holder regnen væk.

3. FASTE MØBLER vil altid få din terrasse til at skille sig ud, og da du i forvejen arbejder med konstruktioner og flader i træ, er de enkle at bygge.

4. TRIN OG TRAPPER binder terrassen sammen med huset og haven. Men de kan bruges til meget mere. Oven i den praktiske funktion vil trinnene altid bryde den enformige flade.

5. BUEDE KANTER OG FORMER er oplagte at kaste sig ud i. Hvor du inde i huset er tvunget til at tage en masse praktiske hensyn, kan du på terrassen uden videre besvær slippe drømmene fri i frodige kurver.

6. ET BÅLSTED eller en grill bliver sommeren igennem midtpunkt for hele familiens aftener på terrassen.

7. BELYSNING kan tegne terrassen på helt nye måder, når mørket falder på. Brug de mange nye lyskilder med fantasi.

8. ET STYKKE NATUR, der bryder op gennem den regelrette flade – et træ, en klippe eller et vandløb – forstærker samspillet mellem haven og huset.

9. PROPPER I KONTRASTFARVE kan være den detalje, der løfter en i øvrigt ganske enkel terrasse ud af anonymiteten.

10. MØNSTRE OG FELTER giver variation i fladen – og kan også bruges aktivt til at lede blikket og skridtene i en bestemt retning.

11. DÆK I FLERE NIVEAUER deler terrassen op i mindre rum og gør straks den straks langt mere udfordrende og livlig.

Vejledning

01
Dæk i flere niveauer 2 Trin

Ved at dele din terrasse op i flere dæk i forskellig højde skaber du mindre rum.

Det kan være oplagt at følge et skrånende terræn, men du kan også bruge flere niveauer til at skabe spænding, hvor terrænet er fladt som en pandekage. Og så kan opdelingen redde dig fra at lægge brædder i forlængelse af hinanden, det forenkler faktisk arbejdet.
Når du deler terrassen op i små rum, gælder det om at have en plan for, hvad hvert dæk skal bruges til, og at huske at det er godt med plads til et bord med mange siddepladser.

Når du bygger terrassen i flere niveauer, er det er oplagt at lukke hullet mellem de forskellige dæk af med terrassebrædder af samme slags som på dækket. Derfor er det smart at arbejde med højdeforskelle, der går op med et eller flere brædder plus den nødvendige luft. Et enkelt eller to brædders forskel i niveau giver en stor effekt - og vil du have større forskel, skal du måske tilføje både trapper og rækværk.

02
Belysning 3 Trin

Lyset på terrassen er langt mere end en praktisk foranstaltning. Når mørket falder på, kan dine lamper give terrassen en helt ny personlighed. Lyset danner rum, fremhæver detaljer, skaber stemning og leder vej. Med de effektive LED-pærer er ganske få watt nok til at trække terrassen frem af mørket, og det lave behov for strøm betyder, at lamperne typisk er samlet i sæt, du selv må sætte op ud fra et udendørs stik.

Her fremhæver de små lamper terrassens kurver og niveauforskelle.

Her markerer lyset terrassens kanter og trin ned.

Lysene leder vej og hjælper dig her sikkert op og ned ad trappetrinnene.

03
Mønstre og felter 3 Trin

Terrassens brædder lægges med afstand for at holde dem tørre, og det gør det oplagt og nemt at dele dækket i dekorative felter.

I stedet for at lade terrassens brædder danne en ensartet flade, hvor man gør samlinger så diskrete som muligt, kan du dele dækket op i klart adskilte felter. Somme tider vil det hænge direkte sammen med konstruktionen nedenunder, med dækkets form eller med længden på dine brædder, men du kan også dele dækket op i klart adskilte felter som ren dekoration.

Uanset baggrunden rummer det masser af muligheder for at give terrassen x-faktor. Få den til at skille sig ud og overraske. Måske danne en gangsti, der leder skridtene i en bestemt retning - eller et bånd, der fører blikket frem mod en bemærkelsesværdig udsigt.

Når du deler dækket op, har du meget ofte glæde af den teknik, hvor du skærer hvert felt til med et samlet snit. Du kan markere felterne med tværgående brædder eller lade være - bare husk, at træet bør have 5-6 mm luft i samlingerne.

Brædderne i et felt skrues fast med lidt eller meget overlængde. I første felt lader du dem typisk stikke ud i begge sider, i de følgende holdes afstanden til nabofeltet med afstandsklodser.

Alle brædde ender i feltet skæres af med et samlet snit, hvor saven styres af en skinne eller et bræt - eller en rundet skabelon, hvis feltet skal danne en runding.

De afskårne stykker har ofte den rigtige vinkel til at blive lagt i næste felt med afstandsklodser i mellemrummet. De skæres så igen til i den anden side med et langt snit.

04
Faste møbler 1 Trin

Har du mod på at bryde det ensformige flade dæk, er det en fræk mulighed at lade møblerne vokse op af terrassen og være en del af den faste konstruktion.

Det kan være en praktisk fast hyndeboks, som samtidig fungerer som siddeplads. Det kan være et fast bord med løse stole omkring, en fast stol med terrassens bedste udsigt eller en højrygget bænk, der danner rækværk og læhegn rundt om terrassens dæk.

Det er oplagt at bygge videre med de brædder, som dækket er samlet af. Hvis du også beklæder møblernes sider, er det virkelig enkelt at bygge møblerne op på det skelet, der ligger under terrassen, og du får en flot, helstøbt løsning.

Her skruer vi konstruktionen under en bænk fast på skelettet. Vi lader det danne underlag ikke bare for sæde og ryg, men også for en beklædning på alle sider, så konstruktionen skjules. Rummet under sædet kan gøres så stort, at det fungerer som opbevaring, hvis sædet kan vippes op.

05
Et bålsted 2 Trin

Et bålsted eller en grill hører til en terrasse. Ilden er en hyggelig del af vores liv i haven. Familien samles om grillen i de lune aftener, og når det bliver køligt, trækker bålet. Med lidt omtanke kan du sagtens gøre ilden til en vigtig side i terrassens personlighed, selv om træet let mærkes af gløder. Ildfaste materialer som sten og metal kan med flot effekt arbejdes ind i træfladen.

Et bålsted af flade sten stablet med en diskret mørtel til at holde sammen på tingene og beskytte træværket.

Bord, bålsted og grill i ét, støbt i beton, så træterrassen er uden for fare.

06
Propper i kontrastfarve 1 Trin

Somme tider er det ganske små detaljer, der giver den ellers helt enkle terrasse dens særlige stil og personlighed. Som at dække skruerne af med propper, der har en markant anden farve end brædderne.

Propperne er i sig selv først og fremmest en måde at give terrassen et langt liv. Synlige skruehoveder vil altid danne et sårbart punkt i træets overflade. Der kommer let til at stå vand, hvis skruen forsænkes en smule, og her suger træet fugten til sig. Ved at undersænke skruerne og lime en prop fast over dem, kan du næsten fjerne det svage punkt.

Det gøres normalt så diskret som muligt med propper af samme træsort. Men hvis du skærer propperne ud af en anden træsort, kan du gøre proppen til en flot dekoration.

Med et propbor skærer du propper ud af et stykke træ i kontrastfarve.

  1. Hullet til proppen bores
  2. Hullet til skruen bores.
  3. Brættet skrues fast.
  4. Proppen limes fast.
  5. Proppen skæres til og slibes ned.

07
Overdækning 3 Trin

Et tag kan se rigtig godt ud og giver dig flere timer på terrassen.

En pergola omspundet af klatreplanter, et sejl der trækkes ud ved lejlighed eller et fast halvtag - alle slags overdækning kan give dig flere timer på terrassen, fordi de skygger for solen i middagsheden, dækker for regnen og holder på varmen, når solen er gået ned. Her ser du en sejldug, der er hængt op i wirer over terrassen - lige til at trække for eller fra, som du har brug for det.

Sejlet skæres, sys og forsynes med øjer. Vi vil hænge et rektangulært tag af stof ud over en række parallelle wirer, så det nemt kan trækkes for og fra efter behov.

I konstruktionen over terrassen skruer vi beslag, som stålwirerne spændes stramt ud mellem.

Sejlet kan nu nemt og hurtigt trækkes ud over terrassen eller skydes til siden, alt efter om vi vil have åben himmel eller ej.

08
Buede kanter og former 3 Trin

Det er oplagt at lege lidt med formerne på terrassens dæk, fordi konstruktionen grundlæggende er så enkel.

Al respekt for en strengt rektangulær terrasse - det har nu en frisk effekt, når terrassen udnytter, at det er virkelig enkelt at lade kanterne på dækket slå nogle flotte sving.

Du kan komme langt væk fra de rette vinkler og lige sider ved blot at lægge dækket som normalt og skære enden af brædderne til, så de danner vinkler eller buer. Det er helt enkelt, fordi understøtningen ikke behøver følge kanten slavisk, og fordi du kan benytte teknikken med at montere for lange brædder og derefter skære dem til i et langt, samlet snit, hvor du fører din rundsav eller stiksav langs en lige eller kurvet skabelon.

Vil du gøre mere ud af det, deler du terrassedækket op i mindre felter. Det kan være nødvendigt for ikke at ende med sårbare, tynde stykker træ i dækket, og det kan være selve den måde, buen skabes - som vi gør det på den flotte runde terrasse her - som strengt taget er 24-kantet.

Ofte er opbygningen langt mere ligetil end de avancerede former, du ser på den færdige terrasse. Ingen ser understøtningen, den behøver ikke ligge pænt. Den skal bare støtte nok og give mulighed for at placere skruerne i pæne mønstre.

Under træterrassen er det næsten altid lettest at bygge et skelet i to lag. Det første lag klodses eller skrues op, så det ligger i samme plan - så skal du ikke bekymre dig om det, når de langt flere strøer lægges op.

Strøerne lægges på det første lag. De skal ikke se kønne ud, men de skal sikre støtte under brædderne for hver 60 cm og tæt under alle bræddeender, og de skal gøre det muligt at sætte skruerne i pæne mønstre.

Under den 24-kantede terrasses dæk bygges strøerne op, så de mange korte brædder i de smalle felter alle mødes oven på en strø, og brædderne i de yderste cirkler har også støtte midtvejs.

09
Trin og trapper 4 Trin

De fleste terrasser har brug for en trappe af praktiske grunde, men trappen er også en stor del af trappens personlighed.

Selv om trappen som udgangspunkt ofte blot binder terrassen sammen med huset og haven, er den ofte helt afgørende for terrassens udtryk.

Det alene er grund til at ikke kun at se trappen som en praktisk ting, og du kan bruge trinnene som mere end en adgangsvej. Mest oplagt at gøre dem så brede, at de er siddepladser, og at lade dem løbe langs en hel side, så du kan droppe rækværket og få hele terrassen knyttet sammen med haven.

1

Trappen kan ofte opbygges enkelt. Her skruer vi først strøerne under nederste trin på et lag bjælker.

2

Direkte oven på støerne til nederste lag forhøjer vi med plankestykker i den højde, vi ønsker trinnet i.

3

Stødtrinnet lukkes af med et terrassebræt. Trinnet kan være lidt højere end brættet, det er godt med luft.

4

Trinnene skrues fast - mere kompliceret behøver det ikke være. Vi undgår skrå samlinger, som let gaber, når træet tørrer.

10
Et stykke natur 3 Trin

Hele ideen med terrassen er at skabe en ren, civiliseret flade ude i naturen - men det kan være herligt befriende, når naturen bryder gennem fladen igen. Det kan være træet, der skyder op gennem dækket, klippen der bryder kanten, det kan være den lille sø, der er lige til at stikke fingrene ned i fra terrassens trygge flade. Og så åbner det muligheder for at bygge terrassen derud, hvor man ellers ville holde sig tilbage, fordi man ikke nænner at fælde havens smukkeste træ.

Træet er her midtpunktet for den runde terrasse.

Her har tømrerne nærmest vendt tingene på hovedet og bygget terrassen helt ind i naturen.

Når bjerget ikke vil flytte sig, så bygger du naturligvis bare terrassen rundt om klippen.

11
Rækværk 3 Trin

Rækværket hindrer ulykker og giver terrassen karakter.

Rigtig mange terrasser er nødt til at have et rækværk for at hindre, at folk skvatter ud over kanten og kommer til skade, men et rækværk kan være meget mere end en sikkerhedsforanstaltning. Ofte er det rækværket, der mere end noget andet tegner terrassen, uanset om du så har valgt et spinkelt rækværk i stål med en eksklusiv håndliste, et klassisk nordisk rækværk med hvide krydsende brædder eller et tættere hegn, der giver læ for vinden og nysgerrige blikke udefra.

RÆKVÆRK Rækværket forhindrer dig i at falde ned og giver læ for vind, og rækværket er også det sted, du lettest kan sætte dit personlige præg på terrassen.

I det yderste terrassebræt har vi skåret huller til rækværkets stolper, så de kan sidde på den underliggende strø.

Stolperne stikkes gennem terrassebrættet, skrues solidt fast og skæres til.

Oven på stolperne skruer vi håndlisten fast. Skruerne for sænkes og dækkes med træpropper. Så enkelt kan det gøres.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Terrasse