Vend brædderne rigtigt
Det er ikke lige meget, hvordan du vender terrassebrædderne. Træ er et levende materiale, og det vil bevæge sig, som tiden går, mens vejret også er med til at forme det.
Hvis du vender brædderne, så årringene “smiler”, vender de rigtigt. Så kan træet bedre modstå vand. Hvis brættet med tiden krummer, vil det være midten, der løfter sig, og ikke siderne, som du så kan banke tæerne i.
LÆS OGSÅ: Derfor er slagnøglen håndværkerens foretrukne valg
Spar en arbejdsgang
Du skal bore for, inden du skruer terrassebrædderne fast. Og du skal forsænke skruerne, så de kommer helt i niveau med træet. Det betyder en del værktøjsskift på boremaskinen. Det undgår du helt ved at bruge et bor med forsænker, så du kan slå to fluer med ét smæk og spare masser af tid.
Find den rette dybde - hver gang
Det lyder måske trivielt, men når du monterer terrassebrædder, er det enormt vigtigt, at skruerne sidder i den helt rigtige dybde.
Hvis skruen ikke er tilpas langt nede i træet, støder du tåen på den, når du går rundt på terrassen i bare tæer. Hvis den derimod er for langt i, har du større problemer. Så vil regnvand samle sig i fordybningen på skruehovedet, og så kan vand trænge ind i træet og ødelægge det.
Den perfekte skrue er plan med terrassebrættet. Lav dit eget dybdestop ved at sætte tape på boret.
Vil du læse mere om, hvordan du bygger en træterrasse? Her har vi samlet alle vores artikler og byggevejledninger om træterrasser.
Bor for!
Husk at bore for, inden du begynder at kværne skruer i dine terrassebrædder. Ellers vil brædderne (i hvert fald nogle af dem) flække, og så kan regnvand nemt trænge ned og ødelægge træet. Det tager tid at bore for til 1.000 skruer, men der er ingen vej udenom, især ikke hvis du arbejder med hårdt træ.
Montér skruerne i lige rækker
Når du lægger række efter række af terrassebrædder, bliver det til en hel del skruer. Gør dig selv en kæmpestor tjeneste, og montér skruerne, så de sidder snorlige. Det giver terrassen en visuel harmoni, og ofte er det også bare lettere at følge en rettesnor.
Brug fx et vaterpas eller en kridtsnor til at tegne lige streger, du kan følge. Bagefter kan du sagtens slette stregerne igen.
Brug kun rustfri skruer eller søm
Rustfri skruer er dyrere end almindelige skruer, men det er ikke her, du skal spare på pengene. Rustfri skruer kan nemlig bedre stå imod stofferne i fx cedertræ, lærk og trykimprægneret træ.
Træterrassen vil være udsat for regn en god del af året, og rustfri skruer, kaldt A2 eller A4, kan tåle regnen langt bedre end de almindelige skruer. Hvis du alligevel har brugt en formue på flotte terrassebrædder, er det også værd at bruge penge på de rette skruer.
Tjek selv træet!
Modstå fristelsen til at få byggemarkedet til at levere træ til din træterrasse. Det tager ganske vist tid at køre frem og tilbage mellem haven og byggemarkedet med en fyldt trailer. Men dermed er du sikker på at få det bedste træ, som du selv udvælger.
Så kan du undgå de krumme brædder og dem med for mange knaster i. Det bliver du glad for!
Glem de fine tømmersamlinger
Vi vil gerne lave smarte detaljer, hvis vi kan. Det er jo dem, der virkelig får projektet til at skille sig ud. Men når det kommer til træterrassens skelet, er der altså ingen grund til fine samlinger. Brug bare masser af byggebeslag, sømplader og stolpesko. Det bliver bundsolidt, og ingen kan se det.
Skjul skruerne
Hvis du ikke gider se på de mange skruer, der skal til for at holde terrassen sammen, kan du skjule dem. Du kan vælge den flotte løsning med træpropper - her skal du altså være forberedt på at lægge en del tid oven i projektet til at bore, fræse, lime og slibe de mange propper. Alternativt kan du vælge at montere skruerne skråt i terrassebrædderne, så de er helt skjult. Til det får du brug for et specialværktøj, eksempelvis HDS (Hidden Decking System.
Start med en arbejdstegning
Du gør hele terrasseprojektet lettere for dig selv, hvis du har en arbejdstegning. Gør dig grundige overvejelser om placering, form, størrelse og så videre. Tegn så terrassen, og hold dig så vidt muligt til den tegning. Så kan du også lettere bestille den rette mængde materialer.
LÆS MERE: Prøv selv et gratis tegneprogram, inden du går i gang med dit projekt
Gå uden om lærk
Lærketræ er godt rustet til brug udendørs. Men lærk har den ulempe, at det vrider sig og flosser. Det betyder splinter i fødderne, hvis du går i bare tæer. Desuden bliver lærk også let misfarvet. Så vil du bruge lærk, skal du kun bruge brædder af kernetræ til din terrasse.
Hold afstanden
3-8 mm. Det er den afstand, du skal have mellem terrassebrædderne i din træterrasse. Afstanden sikrer, at der ikke kommer til at ligge vand oven på terrassen, og at træet kan udvide sig og trække sig sammen. Som udgangspunkt bør du gå efter 5 mm’s afstand, men hvis træet er vådt, når du bygger, kan det være nødvendigt at lægge brædderne tættere, da træet trækker sig sammen, når det tørrer. Tjek eventuelt fugtigheden i træet med en fugtmåler.
Brug en kridtsnor
Når du skal montere terrassebrædder på strøerne, får du brug for præcis opmærkning over flere meter. Det er ikke så let at ramme med tommestok og blyant, så investér de cirka 150 kroner, en kridtsnor koster. Så kan du med ét svirp få en lang, helt lige streg.
Gå ikke ned på værktøj
Gør dig selv en tjeneste, og investér i en bore-/skruemaskine nummer to, når du skal bygge træterrasse. Du kommer til at bore mange huller og skrue enormt mange skruer i. Det sparer dig for en del tid at have en maskine til hver opgave, så du ikke konstant skal skifte mellem bor og bits.
Sørg for også at have mindst et ekstra batteri, så du ikke skal i pitstop, mens du venter på strøm. En dyksav med føringsskinne er også en stor hjælp til et terrasseprojekt.
Slip for vedligeholdelse
En træterrasse er forbundet med en del arbejde. Ikke blot når du skal bygge den, men også bagefter, hvor træet skal vedligeholdes for at se godt ud. Du kan spare dig selv for en del besvær med terrassebrædder af komposit. De består af en blanding af træfibre og plastic. Det betyder, at træet ikke opsuger vand på samme måde som almindeligt træ. Derfor rådner træet ikke, og det bliver ikke angrebet af svamp.
Med kompositbrædder får du altså en terrasse, der nærmest ikke har en udløbsdato. Det bedste er, at brædderne fuldstændigt ligner terrassebrædder af træ. De skæres, bores og skrues derfor også i på samme måde som almindelige terrassebrædder.