3 metoder til at skjule terrasseskruerne

Du bliver glad, hvis du beslutter dig for at skjule skruerne på din nye terrasse. Ikke alene ser det vildt flot ud, der er også et godt formål med at gemme skruerne af vejen. Se her, hvilke muligheder du har.

Det tager længere tid at bygge en terrasse med skjulte skruer, end det gør at skrue række efter række af rustfri skruer direkte ned i træet. Men det er pænere at gemme dem af vejen. Og det giver også god mening. Hvis du har prøvet at støde en tå mod et skruehoved, der har arbejdet sig lidt op fra terrassebrættet, ved du, hvor irriterende skruerne kan være. Og faktisk er skruehovederne en svaghed i din træterrasse. Det er nemlig på skruehovederne, at vandet samler sig, når det har regnet.

LÆS OGSÅ: Det skal du vide, når du bygger rækværk til terrassen

Det vand kommer til at trænge ned i træet, og med tiden vil træet rådne og kræve udskiftning. Ved at gemme skruerne af vejen får vandet et sted mindre, det kan angribe konstruktionen. Og det er netop det, vi går efter.

De 3 metoder

I denne gør det selv-vejledning viser vi 3 valgmuligheder, når terrasseskruerne skal skjules.

Klik på overskrifterne for at komme direkte til afsnittet i artiklen.

1. Skruer på skrå: Den hurtige løsning

Smart specialværktøj gør det let at skjule monteringen

I byggemarkedet har du måske set reklamer for værktøj, der lader dig skjule terrasseskruerne ved at skrue dem skråt ned i træet. Der findes flere gode løsninger blandt andet Marksman Pro fra Camo og Hidden Decking System fra Essve.

Begge sæt består af et håndtag, som lukker sammen om terrassebrættet. I begge sider af håndtaget er der lavet et hul til skruer.

Med en specialbit monteret i skruemaskinen skrues de lange terrasseskruer ned i brættet, og takket være vinklingen på hullerne bliver skruen skjult i siden af brættet. Det giver en både stærk og holdbar montering, som samtidig er helt skjult, når terrassen er færdig. Både Essve og Camo sørger for, at der bliver den rette afstand mellem terrassebrædderne, og derfor behøver du ikke bruge afstandsklodser. Selvom skruerne sidder skjult, kan det godt lade sig gøre at skrue dem ud igen, hvis du får brug for at fjerne et skadet terrassebræt. Prisen er på ca. 800 kr. for håndtagene.

Fordele:
Stærk og holdbar montering, nemt at få den rette afstand mellem brædderne.

Ulemper:
Kræver skruer og bit, der er designet til brug med Camo Marksman Pro eller Hidden Decking System fra Essve.

Marksman Pro fra Camo

Hidden Decking System fra Essve

2. Beslag - gør det nemt at skifte et bræt

Der findes adskillige monteringsbeslag til terrassebrædder. Brædderne er nemme at fjerne igen, hvis der bliver brug for det.

Fordele:
Det kan blive nødvendigt at fjerne et terrassebræt, hvis det rådner eller går i stykker. Det kan være lidt svært med skjult montering, men ikke hvis du bruger et af de tre beslag, som vi viser dig her. Det er fleksibilitet, som ikke går på kompromis med holdbarhed.

Ulemper:
Prisen for de viste beslag er høj. Desuden er to af beslagene systemer, og du er nødt til at købe brædder, der passer til monteringsbeslagene.

ProFi Deck T-klemmer er det oplagte valg til dig, der vil bygge terrasse i komposit. ProFi Deck er et system bestående af terrassebrædder i stærk, vedligeholdelsesfri komposit, som fastgøres med smarte beslagklemmer, der passer ind i de fræsede riller, noten, i brædderne. Som navnet antyder, er klemmerne formet som et T, hvor den vandrette streg i T’et skubbes ind i noten i brættet. Klemmen fastgøres til strøerne med en skrue ned gennem den lodrette del af T’et. Næste bræt skubbes så ind under T-klemmens anden kant. Det gøres forsigtigt med en gummihammer, så der ikke gøres skade på planken. Prisen er ca. 7.000 kr. for terrassebrædder og T-klemmer til 10 m² terrasse.

I-CLiPS er et relativt nyt produkt, og på flere måder adskiller det sig også fra de er et relativt nyt produkt, og på flere måder adskiller det sig også fra de andre alternativer til skjult montering. Terrassebrædderne skal nemlig slet ikke skrues fast. De skal i stedet klikkes i en skinne. Det betyder, at i-CLiPS skal købes som system, og du kan altså ikke bruge lige det, du har lyst til. Kun brædder fra i-CLiPS, der har den rette fræsede form, kan bruges. Til gengæld er brædderne nemme at lægge, helt uden brug af værktøj. Et sæt med skinner og 4 brædder i formatet 21 x 118 x 4.500 mm kan købes for ca. 800 kr.

Terrasseflex er et af de smarte beslagtyper på markedet. Det er et samlebeslag af plastik, som skrues fast på undersiden af terrassebrættet. Den ene ende af beslaget skubbes ind under nabobrættet ved siden af, mens den anden ende skrues fast i strøen. Den store fordel er, at træet ikke har kontakt med strøerne, da beslagene ligger imellem. Det betyder færre steder, hvor vand kan samle sig. Et sæt med Terrasseflex og skruer til 10 m² terrasse kan købes for ca. 2.000 kr.

3. Propper: Tømrermesterens valg

At skjule skruerne med træpropper er en enormt elegant løsning, men det er også et meget tidskrævende stykke arbejde. Resultatet er dog alt sliddet værd.

Brug et skarpt stemmejern til at ”skære” proppen i niveau. Slib derefter på proppen med en excentersliber, til prop og terrassebræt er helt i niveau.

Som vi har slået fast, findes der masser af beslag og smarte skruesystemer, der kan give skjult montering. Men der findes endnu et alternativ, måske det flotteste og mest elegante alternativ: træpropper, som giver terrassen et lidt maritimt udtryk. Selve processen er simpel nok: Bor et hul i terrassebrættet med et forstnerbor. Skru en skrue i hullet. Bor en træprop af et overskydende terrassebræt, og lim proppen i hullet. Slib proppen ned i niveau med terrassebrættet. Så nemt er det.

Nu skal du så bare gøre det 600, 800 eller 1.296 gange, alt afhængigt af hvor mange skruer der skal bruges til din terrasse. Det er et arbejde, der kræver tålmodighed og grundighed. Det er meget vigtigt, at du holder boremaskinen helt lodret, når du borer huller med forstnerboret. Ellers er det ikke sikkert, proppen passer i hullet. Et propbor kan købes for omkring 200 kr. En pose med 500 propper koster fra ca. 900 kr.

Fordele:
Helt skjulte skruer. Flot og elegant udtryk.

Ulemper:
Tidskrævende. Meget svært at fjerne et bræt igen.

1. Bor huller med et forstnerbor. Vi placerer huller ca. 2,5 centimeter inde fra kanten. Bor en centimeter ned i brættet, lige over en underliggende strø. Skru skruer i hullerne ned i strøerne.

2. Propperne limes i hullerne. Du kan enten bore propperne selv, eller du kan købe en pose med træpropper, der er klar til brug. Slå forsigtigt på propperne, indtil de er helt nede på skruerne nedenunder.

3. Propperne slibes i niveau. Når limen er tør, fjernes det øverste af propperne med et stemmejern. Derefter slibes de i niveau med terrassebrædderne.

Du kan også købe en pose med færdigborede propper, der er klar til brug. Hvis propperne skal have en endnu mere dramatisk effekt i terrassen, kan du vælge at bruge propper i en anden farvetone end terrassebrædderne.

    Andre læser lige nu ...