Eksklusiv terrasse med enkle midler

En lækker træterrasse af kraftige planker holder i mange år. Her viser vi en udgave, hvor brædderne ligger skråt. Det ser godt ud, og samtidig sparer det dig for en masse spild - af træ, tid og penge.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
6 dage
Pris
10.000 kroner

En træterrasse er rar at gå på med bare fødder og indbyder til udendørs familietræf.

Intro

Denne terrasse udnytter hver en lille stump af dine brædder på grund af den lidt utraditionelle måde, vi lægger brædderne på. I stedet for at lægge brædderne på langs eller tværs af terrassen lægger vi dem på skrå.

Men ikke nok med det, vi skærer dem midt over og drejer dem indtil flere gange, så det, der kunne være en stor, ensartet træflade, nu bliver en spændende mosaik, skåret igennem af åbne skrå snit.

Byg en solid træterrasse konstruktion

Du kan selv vælge, hvilke brædder du vil bruge, bare du ikke vælger lærk, som er slemt til at slå sig. Her bruger vi imprægneret træ, såkaldt Superwood, der ikke er grønt, selv om det er imprægneret. Bare sørg for at bruge brædder, som er høvlet på begge sider, da noget af ideen er, at nogle af brædderne vendes undervejs.

Vejledning

01
Ret bunden af 2 Trin

Inden du lægger planketerrassen, skal du sørge for et solidt underlag. Det er det samme som til en fliseterrasse, nemlig stampet stabilgrus og ovenpå et lag afretningsgrus. Ligger der en fliseterrasse i forvejen, kan du løfte fliserne af og bruge det eksisterende underlag, eller du kan lade fliserne ligge og bruge dem som bund under plankerne.

Her har vi fjernet gamle fliser og retter gruset af efter lange skinner - det er faktisk stållægter, som man bruger til en gipsvæg. De er lange og lige og nemme at skubbe på plads i gruset. Og både billigere og lettere at skaffe end vandrør.

1

Læg afretningsskinner ned i gruset. Brug et langt vaterpas til at sikre, at de ligger, som de skal, med et lille fald væk fra huset. Forlæng evt. med endnu en skinne, og læg så en skinne parallelt med den første, cirka 1,5 meter fra denne.

2

Træk gruset af i plan med skinnerne. Brug et langt lige bræt, hvis du ikke har en retskinne af aluminium. Bevæg brættet i zigzag-bevægelser ind mod dig selv, så bliver gruset helt plant.

02
Byg en bundramme 9 Trin

Den rektangulære ramme under terrassen består egentlig af to kvadratiske rammer, der er skruet sammen på midten. Du skal være omhyggelig med at få hjørnerne nøjagtigt 90°, da du ellers vil få problemer med de skrå samlinger.

Den særlige konstruktion med skrå terrassebrædder kræver en særlig understøtning. Diagonalt i begge rammer skrues derfor dobbelte planker, som stabiliserer rammerne og tjener som understøtning af det skrå snit i brædderne. Klods bjælkerne op på betonfliser, og læg asfaltpap imellem fliser og bjælker, så der ikke trænger fugt op.

1

Læg den første bjælke (A) ud i et af hjørnerne, og tjek, at hjørnet bliver 90°. Brug en stor vinkel eller en træplade, som du har skåret vinkelret til.

2

Skru bjælken (A) fast til væggen. Bor først et 6,5 mm hul gennem bjælken og ind i muren. Skru den så fast med 7,5 x 112 mm karmskruer.

3

Læg den næste bjælke (B) og understøt den med fliser og asfaltpap. Hvis du ikke kan komme til at samle hjørnet udefra, gør du det med et vinkelbeslag inde i hjørnet og beslagskruer.

4

Fortsæt med den forreste bjælke (C). Den understøtter du også med fliser og pap, før du skruer hjørnet sammen med 5 x 90 mm skruer.

5

Skru midterbjælken (D) på med 5,0 x 90 mm skruer. Den består af to bjælker, som er limet og skruet sammen med 4,8 x 75 mm skruer. Bjælken ligger ned og understøttes af en 5 mm brik, så den kommer op i niveau med C.

6

Midterbjælken (D) kan også skrues fast med vinkelbeslag. Så skal du blot huske at sætte beslagene forneden, så de ikke sidder i vejen for diagonalbjælkens skruer om lidt.

7

Diagonalbjælken (E) skrues fast i hjørnerne. Den er samlet på samme måde som D. Skruerne sættes i skråt nedad. Nu er det tydeligt at se, hvorfor vinkelbeslagene i hjørnet skulle sættes forneden. Så er der plads til de skrå skruer.

8

Så er den første kvadratiske ramme på plads. Her skal terrassen være dobbelt så stor, så vi forlænger med et kvadrat mere ude til højre.

9

Skru nu mellembjælker (strøer) (F) på vinkelret på rammesiderne med en afstand på 60 cm fra midte til midte på bjælkerne. Så er du sikker på, terrassebrædderne kan bære.

03
Brædderne lægges 9 Trin

Det smarte ved denne terrasse er, at det, du skærer af, når du lægger det første felt, skal du bruge i det næste felt. Vær omhyggelig med at få afstandene ens; det, som gør terrassen til noget særligt, er de stramme linjer.

Vi skruer det hele sammen med rustfri terrasseskruer, da vores erfaring er, at såkaldte udeskruer ruster med tiden. De er lidt dyre, til gengæld har de skærespids, så du skal ikke bore for. Sørg for, at skruerne kommer ned i plan med brædderne, men ikke længere ned, da der så vil lægge sig vand i fordybningerne.

1

Læg de første brædder på med en afstand på 4 mm imellem hver. Brug plastbrikker til at holde afstanden, så den bliver ens. Brættet i siden skal rage 1 cm ud over den underliggende bjælke, hvis der er plads.

2

Brædderne skrues fast i den øverste ende og i diagonalbjælken. Resten af skruerne kommer først i senere. Skru ikke skruer i felt 2 - så bliver det svært at dreje brædderne om lidt.

3

Streg op til diagonalsnittet, når brædderne er lagt og dækker hele felt 1. Stregen skal ligge midt på diagonal-bjælken. Vi er ikke gået helt op i hjørnet, da vi vil lægge brædderne på tværs her. Det er af rent kosmetiske grunde.

4

Sav nu det lange skrå snit med en rundsav og efter en føringsskinne. Har du ikke sådan en, kan du bruge stållægten fra før eller et langt lige bræt. Indstil saven, så den kun saver brædderne igennem, ikke bjælken nedenunder.

5

Lad brædderne blive liggende, efterhånden som du saver dem fri. De skal bare vendes om og drejes 90°, så er de klar til at blive skruet fast i det næste felt på terrassen.

6

Start med det yderste bræt, det skal rage 1 cm ud over forkanten. Der skal stadig være 4 mm mellem brædderne, mens der skal være 5 mm afstand i endesamlingerne (gule afstandsbrikker).

7

Når alle brædder er på plads, skal de skrues fast til strøerne også. Du kan se, hvor de ligger, gennem sprækkerne. Streg op på brædderne, så du får sat skruerne i lige rækker.

8

Sav bræddeenderne af. Igen skal du save i midten af en dobbeltbjælke, fordi vi bygger en rektangulær terrasse. Skal terrassen ikke være større, skal du save enderne af 1 cm ude over kanten.

9

Lav en pæn afslutning. Hvis der er plads, kan du save bræddeenderne af ind imod huset eller hegnet. Ellers må du save dem til i forvejen enkeltvis. Bemærk afslutningen med brædder på tværs, der understreger terrassens linjer.

Materialer

45 x 95 mm trykimprægneret bjælke:
• 2 bjælker (A) a 360 cm
• 2 bjælker (B) a 360 cm
• 2 bjælker (C) a 360 cm
• 2 midterbjælker (D) a 360 cm
• 4 diagonalbjælker (E) a 500 cm
• 20 strøer (F), i alt 36 meter

26 x 120 mm terrassebrædder (her er brugt Superwood):
• 60 brædder a 390 cm

Desuden:
• 25 betonfliser
• Karmskruer, 7,5 x 112 mm
• Rustfri terrasseskruer, 4,8 x 75 mm
• Rustfri skruer, 5 x 90 mm
• Vinkelbeslag
• Beslagskruer, 35 mm
• PU-lim
• Plastbrikker, 4 mm og 5 mm
• Asfaltpap
• 25 mm monteringsprofiler (Danogips) a 380 cm

Specialværktøj
• Rundsav med føringsskinne

Tidsforbrug

Regn med 4-6 dage plus den tid, det tager, hvis du skal grave ud og lægge grus i bunden.

Pris

Cirka 10.000 kroner for en terrasse i Superwood. Cirka 7000 kroner, hvis du vælger trykimprægneret træ.

Sværhedsgrad

Du skal være omhyggelig med de lange diagonalsnit, men ellers er der intet svært i at bygge terrassen her.

Tegning

Sådan bygges rammen

Bunden bygges af to kvadratiske moduler, som er samlet på midterbjælken (D). Du kan nøjes med ét modul eller sætte flere på både foran og i siden, princippet er det samme, bare du husker at bruge dobbeltbjælker i samlingerne mellem modulerne. Her måler terrassen 360 x 720 cm, du kan selv justere målene.

Sådan bygges rammen

Sådan ligger brædderne

Overskuddet fra felt nr. 1 vendes om og bruges i felt nr. 2. Det kan du gøre, hvis dine brædder er ens på for- og bagside. Og hvis du ikke går op i, om marvsiden vender samme vej på alle brædder.

Sådan ligger brædderne

3D-model

3D-model

Træterrasse med skrå snit

Zoom tæt på og se, hvordan de skrå snit er lavet.

Åbn 3D-model

3D-model

Dobbelte strøer

De midterste samt de skrå strøer ligger dobbelt. Så har brædderne noget at hvile på.

Åbn 3D-model

3D-model

Midterste firkant

Den midterste og inderste bid af terrassen er blot en firkant bestående af 5 korte brædder.

Åbn 3D-model

3D-model

Mellemrum mellem brædderne

Sørg for, at der kommer 5-8 mm mellemrum mellem terrassebrædderne.

Åbn 3D-model

Video

TEKNIK: Proppede skruer på terrasse

Med et propborsæt får du et perfekt resultat

TEKNIK: Oliering af træterrasse

Kræver kun en pensel og en bomuldsklud

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Træterrasse