Flotte propper i terrassen

Det er rørende enkelt at skjule skruehullerne i din nye træterrasse. Du behøver blot to specialbor og lidt overskudstræ for at kunne masseproducere propper, som er lige til at lime i.

Intro

Der findes efterhånden utallige beslag og systemer, der kan sikre dig en terrasse uden synlige skruer. Oftest skrues der nedefra, så skruene slet ikke går igennem og laver huller i terrassebræddernes overside.

Men skruerne kan skjules på andre måder og give et maritimt udseende i sig selv med propper. Propperne bores ud af et terrassebræt og bruges til at skjule skruehullerne. Resultatet er flot, men tidskrævende. Her viser vores ekspert dig, hvordan den opgave klares i almindelige 140 x 25 mm terrassebrædder.

Se alle vores artikler om træterrasser

LÆS OGSÅ: Terrassebrædder - hvilket træ er bedst?

Vejledning

01
Sådan gør du 8 Trin

Det er nemt og en ligeud ad landevejen-proces at lave propper og skjule skruer med dem.

Det første, du skal, er at bore en snorlige række huller med et 8 mm forstnerbor. Bor kun halvvejs gennem brædderne. Derefter monterer du terrassebrædderne med skruer i hullerne.

Derefter borer du det nødvendige antal propper ud af afskårne brædderester med et 8 mm propbor. Propperne skal have en smule lim og så slås nænsomt på plads i hullerne med en hammer.

1

Skruerne skal sidde på en lige linje. Det er enormt vigtigt for slutresultatet, at skruer og propper sidder som perler på en snor. Derfor skal du strege op på samtlige brædder, så du kan bore for på samme sted.

2

Bor halvvejs gennem brættet. Terrasseskruerne skal undersænkes, så der er plads til propperne. Brug et 8 mm forstnerbor til at bore halvvejs gennem brædderne der, hvor du har mærket op.

3

Skru brædderne fast. Når du først har limet propperne i, bliver det svært at komme til igen. Derfor skal du bruge rustfri kvalitetsskruer, som du spænder godt fast.

4

Lav propperne af overskydende træ. Du skal bruge et 8 mm propbor, som du har købt sammen med dit forstnerbor, så du ved, de passer perfekt sammen. Bor 2/3 igennem et terrassebræt, men bor ikke helt igennem. Der skal være 1 cm træ mellem hullerne.

5

Vrik propperne fri med en skruetrækker. Der skal ikke meget til for at frigøre propperne, som vippes ud med en fladkærvet skruetrækker.

6

Sæt propperne fast i hullerne. Start med at komme en smule snedkerlim i hvert hul. Læg derefter en prop i hvert hul, og bank den roligt på plads med en let hammer. Du kan smadre proppen ved at slå hårdt.

7

Skær toppen af proppen. Når du har slået proppen i bund, er det tid til at skære toppen af. Det gøres med enten stemmejern eller multicutter. Hold en tynd spartel mellem klinge og træ, så du ikke laver mærker.

8

Slib efter med excentersliber eller slibepapir. Slib propperne jævnt med brædderne, og slib samtidig blyantstreger og limrester væk.

Materialer

  • Ekstra terrassebrædder

Specialværktøj

  • Prop- og forstnerbor i samme størrelse

Tidsforbrug

To minutter pr. prop.

Pris

En krone pr. prop.

Sværhedsgrad

Nemt udført, men overraskende tidskrævende ved store terrasser.

Video

TEKNIK: Proppede skruer på terrasse

Med et propborsæt får du et perfekt resultat

VÆRKTØJ: Sådan bruger du excentersliberen

I denne video lærer du alt om excentersliberens muligheder. Den er det oplagte valg, når du skal slibe på større vandrette flader, uanset om du skal fjerne gammel lak og maling, eller om du skal glatslibe ubehandlet træ. Men den klarer også finere polering, fx hvis køkkenbordet skal have ny olie.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Træterrasse