Arkitektens smarte løsning - fritsvævende træterrasse

Det kan kun gå godt, når arkitekten tegner et nyt hus til sin bror, tømreren. En del af terrassen omkring huset svæver, som om den bryder tyngdeloven, og vi har fået lov at vise, hvordan den skal bygges.

Intro

En terrasse kan bygges på mange måder og af mange slags materialer. Vi faldt for denne utraditionelle terrasse, fordi den ser utrolig let ud, til trods for at den er bygget af kraftige planker på 45 x 195 mm.

Den svævende effekt er opnået ved at trække understøtningen cirka 160 cm tilbage fra fronten, så enderne af plankerne hænger frit over grunden.

Det kan lade sig gøre, fordi de kraftige, trykimprægnerede planker er stillet på højkant og skruet sammen til én stor, sammenhængende plade. Der er 12 mm’s afstand imellem plankerne, så regnvand kan løbe af. Det er med til at forøge terrassens levetid.

LÆS OGSÅ: Terrassebrædder - hvilket træ er bedst?

For at denne “terrasseplade” ikke skal vippe, når hele familien står ude på kanten, er hver fjerde af plankerne gjort fast til huset med bjælkesko. De ses ikke, når terrassen er færdig.

Der er ingen problemer i at bygge denne terrasse; det eneste, du skal huske, er at give træet nogle gange træbeskyttelse, før du samler den. Det er nemlig svært at komme til bagefter. Til gengæld har du en terrasse, som holder i en evighed

Vejledning

01
Montering 5 Trin

De lodrette planker, som udgør terrassens gulv, gøres fast inde på huset med bjælkesko. Brug dem med indadbuk-kede flige, de ses ikke så tydeligt.

Selve terrassen hviler på to tværgående bjælker, hvor den yderste er trukket en tredjedel tilbage fra fronten, så den ikke ses.

De lodrette planker skrues fast til hinanden med skruer for hver ca. 60 cm med 12 mm afstandsstykker imellem. Mal afstandsstykkerne sorte først, så ses de ikke.

1

Skru den første bjælkesko (C) fast i den samme højde som oversiden af de vandrette bjælker (B). Der skal være bjælkesko for hver tredje planke (A).

2

Montér den første planke (A) i bjælkeskoen (C), og tjek med vaterpasset, at den ligger helt lige, før du skruer den fast. Montér den næste bjælkesko med 126 mm’s afstand.

3

Bor huller i den næste planke (A) med ca. 60 cm’s afstand. Bor kun i en planke ad gangen, da hullerne skal forskydes fra planke til planke.

4

Skru afstandsstykkerne (D) fast fra bagsiden igennem den løse planke (A).

5

Rejs planken (A) op, og skru den fast til den første planke (A). Fortsæt med de næste planker, og tjek hele tiden, at de ligger 100 procent i vater på begge ledder.

Materialer

Til 300 x 480 cm terrasse:

 • 45 x 195 mm trykimpr. spærtræ: 53 planker (A) a 480 cm
 • 97 x 97 mm trykimpr. stolpe: 2 bundbjælker (B), 300 cm
 • 14 bjælkesko m/indv. flige (C), 45 x 97 mm
 • 260 afstandsstykker (D), skåret i 50 x 50 mm af en 12 mm cementspånplade
 • 10 betonfliser (E)
 • 1 rulle murpap
 • 520 Climate-skruer, 6 x 80 mm
 • 84 beslagskruer, 5 x 40 mm

Specialværktøj

 • Krydslinjelaser
 • Langt vaterpas
 • Lang retskinne
 • Rundsav

Tegning

Sådan kommer terrassen til at svæve

Selve terrassen hviler på to tværgående bjælker (B), som er lagt med ca. 1/3 af plankernes (A) længde, så den sidste tredjedel svæver frit i luften. Bjælkerne er klodset op på fliser (E) med murpap imellem. Ovenpå ligger de lodrette planker (A). Hver tredje af dem er gjort fast på væggen med bjælkesko (C) med indadbukkede flige. De ses ikke så tydeligt oppefra. Plankerne skrues sammen med 5 sortmalede afstandsstykker (D) imellem. Stykkerne er placeret med en indbyrdes afstand på cirka 60 cm.

Sådan kommer terrassen til at svæve

3D-model

3D-model

Svævende terrasse

Terrassen hænger 1/3 ud over dækket og giver et udtryk, der bryder tyngdeloven.

Åbn 3D-model

3D-model

Terrassens fundering

Terrassen hviler på to tværgående bjælker, og bjælkerne er klodset op på fliser med murpap.

Åbn 3D-model

3D-model

Plankedækket

Plankerne samles med afstandsstykker i mellem og fastgøres med bjælkesko til væggen.

Åbn 3D-model

Tips & Tricks

Sådan bliver terrassen perfekt

Den professionelle tømrer ved noget, vi andre normalt ikke går og tænker på. For det første tjekker han, at plankerne ikke buer, før han lægger dem. På den måde bliver gulvfladen helt plan.

For det andet giver han plankerne olie, før han samler terrassen. Og endelig spænder han en lang retskinne under plankerne ude i den ende, som ikke er understøttet. Det sikrer, at alle planker står nøjagtig ens, når de er skruet sammen. Det er nemlig ikke muligt at rette en enkelt planke op inde på midten, hvis den er en halv cm højere eller lavere end resten.

Tømreren måler og justerer, før hver enkelt planke skrues fast. Bagefter er det for sent.

Tømreren tjekker, at plankerne ikke buer, inden han monterer dem.

En retskinne i bunden holder styr på plankerne, mens man skruer dem sammen.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Træterrasse