Grundlæggende teori sikrer perfekt resultat

Når du skal bygge terrasse, er der nogle helt basale principper, som skal overholdes, hvis du vil være sikker på at få et vellykket resultat. Blandt andet skal du være opmærksom på opmåling, den bærende konstruktion, og hvordan du hæfter brædderne fast. Her kan du se, alle de grundlæggende konstruktions-principper.

Opmåling og vinkler

Skal terrassens hjørner være vinkelrette, skal du kende “3-4-5-reglen”. Den går i al sin enkelthed ud på, at du med tre simple længdemål (3, 4 og 5 meter), nemt og hurtigt kan lave en 90-graders retvinklet trekant - så er du sikker på, at din terrasse får knivskarpe, retvinklede hjørner.

Ved at sikre, at det korte mål er 3 meter langt, det midterste 4 meter langt, og det længste er 5 meter langt, bliver hjørnet mellem det korte 3 meter-mål og det mellemste 4 meter-mål, præcis 90 grader. Det behøver i øvrigt ikke at være 3, 4 eller 5 meter. Det er forholdet mellem de tre sider, der er afgørende. Det kan fx være nemmere at finde vinklen med mål i den halve længde (1,5, 2 og 2,5 meter).


Afsæt højden på terrassen

For at være sikker på, at din terrasse er i vater eller evt. har et lille fald ud mod haven, så vandet kan løbe af, er du nødt til at afsætte en højde du kan måle ud fra. Det kaldes et måleplan. Det gøres nemmest ved hjælp af en cirkellaser. Bruger du en billig cirkellaser, hvor det kan være svært at se laserstrålen i solskin, må du vente til solen går ned.

Start med at banke nogle pæle ned i jorden ved terrassens yderkanter og inde ved muren. Placer cirkellaseren i midten af terrasse-byggepladsen. Cirkellaseren er selvnivellerende, og når den falder til ro efter et par sekunder, kan du se laserstrålen hele vejen rundt.
Nu streger du op og skærer hakker i pælene, så du kan spænde en snor ud mellem dem. Det er ikke så afgørende, hvilken højde du afsætter, bare det er den samme hele vejen rundt.


Nivellering

Uanset hvordan du funderer din terrasse, så skal terrassebrædderne gerne ende med at ligge plant. Det forudsætter, at alle strøerne (plankerne, som terrassebrædder monteres på) ligger i samme niveau. Hvis de ligger og hopper og danser i forhold til hinanden, kan du ikke skrue brædderne pænt på.

Hvis du bygger på et plant underlag, burde strøernes oversider flugte hinanden. Men der kan være små ujævnheder i underlaget (og strøerne), og her kan kiler være en hjælp. Brug to plastkiler til at justere hvert punkt under strøerne individuelt, så strøernes oversider flugter med hinanden. Slår du kilerne lidt ind mod hinanden, hæver du strøen. Trækker du kilerne fra hinanden, sænker du strøen.


Afstand mellem strøer

Hvis strøerne ligger direkte på kiler eller fliser med en kort afstand mellem hvert bærepunkt, kan du bruge 45 x 95 mm trykimprægnerede reglar til skelettet. På en højere terrasse, hvor der er længere mellem bærepunkterne, bør du overveje at gå en dimension op, fx 45 x 120 mm, da de er meget stærkere. Meget høje terrasse kan kræve et ekstra lag understøtning på tværs.

En klassisk afstand mellem strøerne er 60 cm fra midte til midte af hver strø. Ved visse typer af terrassebrædder kan der være krav om tættere afstand. Det må du tjekke med producenten. Tommelfingerreglen er, at jo tykkere terrassebrædder, desto længere afstand kan der være mellem strøerne. Men læg hellere en strø for meget end en for lidt, for en terrasse, der gynger under dine fødder, er træls at gå på.


Beklædningsbrædder

Uanset hvilken type træ-beklædningsbrædder du vælger at bygge terrasse af, skal du vide, hvordan du vender dem rigtigt, hvor meget afstand der skal være i mellem dem, og hvordan du vrider dem på plads, hvis de er en smule skæve (hvad du sandsynligvis vil opleve, da træ er et levende materiale).

Vend brædderne rigtigt
Terrassebrædderne skal vende rigtigt, så de ikke vrider sig. Når du kigger på enden af et bræt, skal årringene bue opad. Brættet skal “smile”. Så ligger det rigtigt.

Afstand mellem brædderne
Terrassebrædder ligger ude hele året og bliver skiftevis fugtige og udtørrede, og derfor arbejder træet meget. Derfor skal der være afstand mellem brædderne. Det almindeligste er 3-5 mm afstand. Aldrig mindre! Brug en afstandsklods til at sikre ens afstand, når du skruer brædderne fast.

Ret skæve brædder op
Ofte vil nogle af brædderne have slået sig lidt og være skæve, så du kan have brug for at tvinge et bræt på plads, så det holder den valgte afstand til nabobrættet. Her kan du enten bruge et koben (og en klods til at beskytte brættet mod mærker) og vride brættet på plads, eller anskaffe et værktøj der designet til formålet.

Samlinger over strøer
Endelig skal du allerede i planlægningen huske at tjekke, hvilke længder du kan få de valgte terrassebrædder i. Det er nemlig smart at bræddernes længde går op, sådan at du kan lægge to brædder i forlængelse af hinanden direkte oven på en strø (med en afstand af 3 - 5 mm), uden at du skal skære fx 40 cm af hvert bræt. Det er et unødigt spild, og på en stor terrasse kan det hurtigt løbe op i adskillige tusinde kroner.


Montering

Trykimprægnerede brædder og brædder af hårdttræ skal altid skrues med syrefaste skruer mærket A4. De er lidt dyrere, men alle andre skruer vil med tiden blive ædt op af syren fra hårdttræet eller imrpægneringsæsken fra de trykimprægnerede brædder. Tjek prisen i et lavprisbyggemarked, de har ofte billige A4-skruer.

Pas på med skruerne
Når du skruer brædderne fast, skal du passe på med ikke at skrue skruerne for langt ned. Gør du det, vil regnvand nemlig kunne trænge ind i træet i skruehovedernes fordybninger. Sørg for kun at skrue skruerne ned, så skruehovederne flugter brættets overflade. Til de yderste skruer for enden af brædderne, skal du altid bore for, så du er sikker på, at træet ikke flækker. Derfor er det en god idé at have gang i to bore/skrue-maskiner. En til at bore med og en til at skrue.

Skjulte skruer
Du kan også vælge et af de mange skjulte skrue-systemer. Fordelen er, at du ikke har synlige skruer, der går ned i brædderne. Det er en flot løsning – men den er selvfølgelig dyrere end almindelige A4-skruer.

Skjul med propper
Har du valgt flotte, dyre terrassebrædder kan du vælge at gøre et ekstra stort nummer ud af terrassen: skru brædderne fast med skruer, men dæk så skruehovederne med træpropper, som du borer ud af samme type brædder. Det kræver et særligt propbor og en god portion tålmodighed. Men det bliver virkelig flot.


Afslutning

I sidste del af terrasseprojektet gælder det om at få savet brædderne præcist til og få skjult den underliggende konstruktion, hvis den er synlig (gælder eksempelvis for høje terrasser).

Sav brædderne på een gang
Det er i langt de fleste tilfælde nemmest at lade brædderne være lidt for lange, mens du arbejder, så brædderne rager en smule ud over den endelige kant. Så kan du nemlig skære allesammen til på én gang, enten med en dyksav på føringsskinne eller med en rundsav langs et lige bræt. På den måde tager du også højde for eventuelle små unøjagtigheder og skævheder.

Skjul konstruktionen
Du får en flot terrasse, hvis du lukker enderne med et “skørt” af terrassebrædder. Du sætter altså et bræt på højkant hele vejen rundt langs terrassens kant, så man ikke kan kigge ind under konstruktionen. Hvis du har planlagt rigtigt fra starten, er der præcis plads til et helt bræt (eller to hele) langs terrassens front. I siderne må du tilpasse brædderne, hvis du har lavet hældning på terrassen.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Træterrasse