Luksusterrasse med 3 smarte detaljer

Skal terrassen udvides, eller vil du bare have den flotteste terrasse i kvarteret? Lav en smuk, “skruefri” overflade i Thermowoodbehandlet asketræ. Terrassen står på justerbare Big Foots, og laver du det ordentligt, er det ganske langtidsholdbart.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 uger
Pris
10.000 kr./10 m²
Terrasse uden synlige skruer

Vi bygger en lækker terrasse i Thermowoodbehandlet asketræ med helt “skruefri” overflade.

Intro

1. Sokkelhøjden justeres med et snuptag

Med terrassesoklen fra Eurotec, som også går under navnet Big Foot, kan du justere højden undervejs. Den kan justeres fra cirka 6,5 til 13,5 cm, såfremt fundamentet er stabilt og nogenlunde i vater. Soklerne fastgøres til underkonstruktionen, og ved at dreje dem til henholdsvis højre og venstre kan du nemt udligne højdeforskellene.

2. Skruerne skjules med glidere

Terrasseglidere er et fastgørelsessystem til terrassebrædder, som har til formål at skjule skruehove­ derne på det færdige terrassegulv. De skrues fast på bagsiden af terrassebrædderne og dernæst i strøen. På denne måde undgås synlige skruehoveder og dertilhørende skruehuller.

3. Længere levetid med thermowood

Hvorfor er Thermowood så holdbart, selvom harpiks og andre ekstraktstoffer er fjernet? Svaret skal findes i materialets sammensætning. For at trives har svampe brug for en temperatur på mindst eftersom Thermowood ikke kan optage mere end 15 procent fugt, forringes leve vilkårene for svampe i væsentlig grad, hvilket i sidste ende bidrager til en ekstra lang levetid.

Vejledning

01
Grundig opmåling lønner sig 10 Trin

Selvom terrassesoklerne kan justeres i højden, kan det godt betale sig at være grundig med opmålingen. De kan nemlig ikke justeres sideværts, og eftersom alle husfacader ikke er snorlige, kan en sjusket opmåling hurtigt resultere i en skæv terrasse.

1

Find bredden i den ene ende af terrassen, og sæt et mærke på din målepind. Gør det samme i den anden ende. Bank en pind ned hver ende af terrassen, og træk en snor mellem de to.

2

Tjek, om sokkel og facadebeklædning er i vater. Er det ikke tilfældet, må du trække en snor, så du har en lige linje at arbejde ud fra. Stoler du blindt på, at huset er i vater, kan du ende med en skæv terrasse.

3

Gør terrassen ren, og rul fiberdug ud på hele arealet. Så slipper du for at kæmpe med ukrudt i fremtiden. Lav et overlap på minimum 10 cm, og læg noget tungt på, så dugen ikke blæser væk undervejs.

4

Beslut dig for den endelige højde på terrassen, og vær opmærksom på eventuelle døre, der skal have plads til at åbne ud over dit nye terrassegulv.

5

Når du har fundet højden, kan du fastgøre den første terrassesokkel i underlaget. Bor for med et 8 mm murbor, montér en nylonplug, og skru foden fast med en skrue (til udendørs brug), der passer.

6

Fastgør en terrassesokkel i den anden ende af terrassen, og kontrollér, at strøernes overside flugter med facadebeklædning, murskifter eller andre synlige sigtepunkter.

7

Fordel strøerne med en afstand på maksimalt 45 cm. Den korte afstand sikrer, at terrassebrædderne understøttes tilstrækkeligt.

8

Når du har fundet højden, skrues hver strø fast til den yderste række af sokler. Justér højden, og skru soklerne fast i fliseunderlaget.

9

Når alle strøer er lagt, placeres de resterende terrassesokler under strøerne med en afstand på ca. 50-60 cm.

10

Flyt snoren én række ad gangen, og justér soklerne i højden, så det passer med, at der er ét tommestokled mellem snor og strø. Snoren må ikke hvile på strøerne. Når alle sokler og strøer er fastgjort og justeret, er du klar til at montere terrassebrædderne.

02
Terrassebrædderne skæres og monteres 10 Trin

Inden du påbegynder montagen, skal du beslutte dig for, hvilket forbandt du ønsker - altså hvilket mønster der skal være i samlingerne. Alle brædder SKAL samles hen over en strø. Brædderne leveres normalt i faldende længder. Det betyder, at der vil være mindst spild, hvis du lægger brædderne i vilkårlige længder. Fordel dem, så samlingerne ikke er på samme strø.

1

Skær de første brædder af efter mål. Her er en kapsav uundværlig. Den er hurtig og skærer præcist hver eneste gang.

2

Affas enderne med en håndhøvl. Giv den tre-fire strøg, så fasen nogenlunde passer med de øvrige affasninger på langsiden.

3

Læg den første række brædder ud langs facaden, så de flugter med snoren. Hold tommestokken ind mod facaden, og streg op på brættet.

4

Hvis det ikke er meget, der skal tilpasses, kan du bruge en elhøvl. Alternativt kan du save den første række brædder til med en stiksav og give dem et strøg med din håndhøvl til sidst.

5

Montér terrassegliderne på bagsiden af hvert bræt, og skub dernæst gliderne ind under nabobrættet.

6

Når terrassebrættet skubbes på plads, sættes den ene ende af gliderne i spænd under nabobrættet. Brug en afstandsklods på 4-6 mm. Mellemrummet sikrer, at vandet kan løbe af, når træet bliver vådt.

7

Når de første rækker er lagt lige, er det bare at klø på. Men husk at måle efter, for hver meter du lægger, ved at trække en snor langs terrassen. Så kan du løbende kontrollere, at rækkerne fortsat ligger lige.

8

Afslut fronter og sider, når hele terrassegulvet er beklædt med asketræsbrædder. Eftersom der ikke kan lægge sig vand i skruehullerne, kan du med sindsro fastgøre dem fra forsiden med rustfrie skruer.

9

Nu kan du montere startbeslagets ene del på bagsiden af det sidste bræt og skubbe det på plads.

10

Inden terrassen tages i brug, skal brædderne olieres en sidste gang. Denne gang kan du kun oliere forsiden, men sørg for at være ekstra grundig ved endetræet, så det kan blive “lukket godt af”.

Materialer

 • Moelven ThermoAsk
 • Terrasseglidere, ca. 90 til 10 m²
 • Terrassesokler, ca. 40 til 10 m²
 • Fiberdug
 • Strøer, nylonplugs og skruer
 • Træolie

Specialværktøj

 • Kapsav
 • Elhøvl

Tidsforbrug

1-2 uger.

Pris

Ca. 10.000 kr. for 10 m².

Sværhedsgrad

Man skal være grundig med opmålingen, men selve monteringen af brædderne er enkel og ligetil.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Træterrasse