Intro
Vejledning
01
Stolper og strøer
8
Trin
Først måler vi terrassen op, så vi kan bestemme størrelsen på de fem gulvmoduler. De skal passe til døren og vinduesfagene i facaden ud mod haven. Når du måler op, skal du være opmærksom på, at væggene kan være ude af vinkel, så vær omhyggelig med opmålingen. Hvis du trækker 2 cm fra det mindste mål, har du lidt at give af, når du skal lægge modulerne på plads. Når du skal placere strøerne, er det en god idé at bygge en stor vinkel, så du kan måle helt præcist, hvor du skal grave ud til stolperne, som strøerne skal gøres fast til. Vær tålmodig, når du klodser strøerne op, så gulvet får solid understøtning over det hele.
Mål op, og grav ud til stolperne (E). De skal være ud for vinduesfagenes samlinger, så vi placerer den store vinkel her - det korte ben parallelt med huset. Så er det bare at fatte spaden. Brug vinklen igen, når stolpen skal placeres i hullet.
Med en stor vinkel er det nemmere at måle op til stolperne.
Grav hullerne til stolperne. De skal være 90 cm dybe (frostfri dybde). Så er risikoen for sætninger minimal, og stolperne får en god støtte.
Lærkestolperne (E) kortes af til den rette længde med en kap/geringssav. Du kan dog sagtens bruge en fukssvans.
TIPS: Du kan bruge to stykker A4-papir, når du skal mærke op, hvor du skal save.
Bland beton til at komme i hullet omkring stolperne (E). Brug evt. også lidt beton til at holde kilerne under strøerne på plads med.
Vi laver et fald, så vandet bedre kan løbe af brædderne. Du kan lave faldet ved at lægge en brik under vaterpasset, der står på strøen, så du har faldet, når det er i vater. Her laver vi et fald på 0,5 cm.
Fyld beton ned om stolpen (E), når den står lige - ca. halvt op ad stolpen, så støtten er ekstra stærk. Stamp betonen fast med en stump liste, så massen bliver stærk. Hæld derefter grus i resten af hullet. Det skal også stampes.
Lav understøtning til strøerne (F). Brug plastkiler til at klodse dem op med, så de støtter lige godt under hele modulet. Skru kilerne fast til de gamle fliser, eller støb dem fast i beton, så de ikke skrider og strøen mister sin støttevirkning.
02
Sav ud og saml
7
Trin
Terrassebrædderne til de fem moduler skal skæres til. Modulerne skal alle være vinkelrette og have samme længde, men bredden er forskellig, fordi de skal passe til vinduesfagene, der ikke er ens. Derfor bygger vi en skabelon af en krydsfinerplade med kantlister i to af siderne, så de danner en vinkel. Det er nemmere at holde styr på alle delene med to faste sider - og samtidig er der mulighed for at variere bredden.
Brug afstandsstykker mellem de tværgående brædder, så afstanden bliver den samme på alle modulerne, og så vandet bedre kan komme væk. Vi samler modulerne på bagsiden, så der ikke er synlige skruer på det færdige gulv.
Afkort de tværgående terrassebrædder (A) med en kap/geringssav og et stop (en hyldeknægt). Længden på de tværgående brædder (A) er modulets bredde minus de to langsgående terrassebrædder (B).
Sav de langsgående brædder (B) og (D) på langs. Vi fik en snedker til at save de synlige brædder (B) ud, så vi var sikre på et flot resultat, og skal derfor kun save de understøttende brædder (D) ud selv.
Sæt mærker på de langsgående brædder (B). Det er nødvendigt, så de to langsgående brædder, der er savet ud af det samme bræt, kommer til at ligge ved siden af hinanden. Modulet skal nu samles i en skabelon med to faste kanter.
Husk, at modulet skal samles fra bagsiden og skal vendes, når du vælger rækkefølge på de langsgående brædder.
Læg det langsgående bræt (B) og de tværgående brædder (A) på plads i skabelonen. Læg til sidst det understøttende bræt (C), så det dækker det langsgående bræt (B) og enderne af brædderne (A), og spænd fast med tvinger.
Brug afstandsstykker på 4 mm, når modulet skal samles. Med lidt luft mellem brædderne kan vandet bedre løbe af.
Skru det understøttende bræt (C) fast til brædderne A og B. Sæt skruerne i fra bagsiden, så der ikke er synlige skruer i det færdige gulv.
TIPS: Det er en god idé at bore for. Træet er hårdt, og skruerne kan nemt knække.
Kort de understøttende brædder (C og D) af, når modulet er samlet. Hvis du skærer dem til, inden du har samlet modulet, kan du få problemer, hvis der sker forskydninger.
Materialer
Terrassebrædder i ipé (hårdttræ):
• Tværgående (A), 27 x 120 x V mm
• Langsgående (B), 27 x 60 x W mm (halveret terrassebræt, 27 x 120 x W mm)
• Understøttende (C), 27 x 120 x W mm
• Understøttende (D), 27 x 60 x W mm (halveret terrassebræt, 27 x 120 x W mm)
Desuden:
• 2 lærkestolper (E) a 330 cm, diameter 120 mm, saves ud til i alt 6 stolper
• 6 strøer (F), trykimprægnerede brædder, 27 x 120 x W mm (her ÷15 cm)
• 5 strøer (G), 27 x 60 x W mm (her ÷15 cm)
• 1 krydsfi nerplade, 1,6 x 120 x 230 cm
• 2 kantlister, 135 og 230 cm lange
• Afstandsstykker, 4 mm
• 1 pose færdigbeton
• Kiler i forskellige størrelser
• 4 x 35 mm og 6 x 100 mm Climate-skruer
V = modulets bredde (her afstanden mellem vinduerne) minus bredden på de langsgående brædder (B)
W = terrassens bredde
Tidsforbrug
1-2 dage til stolper og strøer.
1-2 dage til modulerne
Pris
Cirka 6600 kroner
Sværhedsgrad
Vær omhyggelig med opmålingen, og når du skal lægge strøerne. Det er ærgerligt, hvis gulvet kommer til at “klapre”.
Tegning
Modulets opbygning
Et modul består af to langsgående brædder (B) med tværgående brædder (A) imellem. Under hvert af de langsgående brædder ligger et bredere bræt, som de øverste brædder skrues fast til fra bagsiden. I midten under de tværgående brædder skal sidde et smallere bræt på langs, der støtter gulvet yderligere. Bredden på modulerne er her mellem 92 og 134 cm. Maks. størrelse er 140 x 250 cm - så er modulerne nemme at håndtere og understøtte.
Langsgående brædder
Understøttende brædder til bagsidens midte
De langsgående brædder (B) i de to moduler er det samme bræt, der er skåret over på langs, så du får en pæn samling.
Tværgående brædder
Understøttende brædder til bagsiden

Video
Tips & Tricks
Vedligeholdelse af teaktræ og ipé
Ipé har den fordel, at det er lidt billigere end teaktræ, men stort set har de samme egenskaber, så de vedligeholdes på samme måde. Hvis din terrasse skal bevare den gyldne glød, skal du give den olie. Der findes færdige produkter, men en billigere og lige så god løsning er rå linolie blandet med en tredjedel terpentin. Terpentinen er ikke nødvendig, men får træet til at tørre hurtigere. Smør det på med en klud. Inden du giver olie, skal træet gøres rent med teakrens og være helt tørt. Begge træsorter kan også tåle at stå ubehandlede, fordi de har et naturligt højt olieindhold. Så vil de patinere til en sølvgrå farve.