24 tips til ophæng der holder

Hvordan får du lampen til at hænge lige over spisebordet, Og hvordan sikrer du dig, at køkkenskabet ikke ryger ned fra væggen? Vi har samlet en stribe af vores allerbedste ophængningstips.

Lær din væg at kende

Lige meget hvad du skal have op at hænge, er det vigtigt, at du ved, hvad det skal op at hænge i. Ved at bore et 5-6 mm hul nogle få cm ind i væggen kan borestøvet afsløre materialet. Gipsstøv er hvidt og klæbende, letbeton og beton gråt og grovkornet, mursten er typisk rødligt og smitter af. Forsvinder boret ind i væggen efter nogle få centimeters boring, er der som regel tale om en pladevæg af fx gips eller spånplade.

LÆS OGSÅ: Hvilken rawplug skal jeg vælge?

Vælg den rigtige plug

Det kan til tider være en uoverskuelig opgave at finde rundt i junglen af plugs. Men hvis du ved, om dit underlag fx er gips, beton eller mursten, og du samtidig kender vægten på det, du skal have op at hænge, har vi nu gjort det en hel del nemmere at træffe dit valg. I skemaet i artiklen kan du se bæreevnen på forskellige plugs i forskellige underlag. Start med at vælge dit underlag, og følg så kolonnen ned, til du finder en plug, der kan bære vægten.

LÆS OGSÅ: Plugs - overblik på 5 minutter

Vælg den rigtige skrue

Hvis din plug skal kunne holde, hvad den lover, er det vigtigt at bruge den korrekte skrue. Nogle plugs – især de mere avancerede – kommer i sæt med en skrue, som passer i dimensioner og type. Andre plugs fungerer fx med almindelige spånskruer. Vær især opmærksom på, at skruen skal være lang nok. Som en tommelfingerregel skal skruen stikke omkring 5 mm ud gennem pluggen, når den er monteret.

⚪️
Bæreevne ikke oplyst

⚫️
Uegnet

  • Træklast/tværbelastning. Træklast er direkte træk væk fra pluggen. Tværbelastning er fx den lodrette påvirkning fra et billede ophængt på en væg.

3 tips til korrekt opmåling

1. MÅL OP TIL LAMPEN OVER BORDET

Det kan være svært at få lampen til at hænge lige over spisebordet. Men ved at binde en møtrik eller lignende i enden af en sytråd overføres målet fra spise bordet let til et punkt i loftet ved hjælp af tyngdekraften.

2. MÅL CENTERAFSTANDEN MELLEM TO HULLER

Når du skal bore huller til ophængsbeslag, skal afstanden mellem hullerne være 100 % nøjagtig. Mål afstanden fra kanten af det ene hul til den samme kant på det andet hul. Det er lettere at se kanterne end at prøve at sjusse sig frem til midten. Afstanden fra A til B på billedet er den samme som afstanden mellem hullernes centrum.

3. START MED AT BORE ÉT HUL

Når et emne skal hænges op med to eller flere skruer, skal alle skruerne placeres præcist, så billedet, hylden osv. kommer til at hænge lige. Det sikrer du let ved først at bore hul og montere en enkelt skrue. Så er der styr på emnet, som stadig kan drejes og rettes ind efter et vaterpas, til det hænger i lod eller vater, før de øvrige huller mærkes op.

Vælg det rigtige bor

Et bor er ikke bare et bor. Først og fremmest er det vigtigt at skelne mellem bor til træ, bor til mur og bor til metal. Ellers ender du med at stå med et smadret bor og et for stort hul.

Et træbor har typisk en styrespids, mens skærene er vinklet, så de skærer udefra og ind mod midten. Metal boret starter derimod i midten og er fremstillet af stærkt HSS-stål (High Speed Steel). Murboret kræver endnu mere styrke og er derfor forsynet med en lille platte af hårdmetal yderst på borets spids. Endelig kan du købe universalbor, der klarer lidt af det hele - dog sjældent så godt som et specialbor.

Bor lige
Sørg for at holde boremaskinen lige, ellers bliver hullet, og dermed dit ophæng, skævt. Sæt boret mod væggen, træk hovedet tilbage, og vurdér vinklen, inden du borer.

Tip boret
Skal du hænge meget tunge ting op på væggen, som fx en håndvask, kan du med fordel vælge at tippe boret en smule, så det peger en smule nedad. En vask er tung og kan komme til at “hænge”. Ved at bore hullerne til de lange gevind stænger en lille smule på skrå ind i væggen, lidt nedad, bliver vasken presset en anelse opad fra starten.

Rens hullet for bedre greb
Hvis der er borestøv i det hul, du sætter en plug i, kan du ikke regne med, at pluggen kan sidde ordentligt fast. Støvsug hullet, eller pust hullet fri for støv med et sugerør. Så holder pluggen bedre fast.

Sådan regner du belastningen fra en fladskærm ud

Med denne formel kan du regne ud, hvor meget det øger belastningen, når TV’et trækkes ud fra væggen.

Q = TV’ets vægt
A = afstand fra væg til TV (jo større afstand, jo større træk
B = højden på ophængspladen (jo højere og bredere, jo bedre fordeles belastningen)
N = belastningen i kg

3 tips til umulige vægge

1. STØB PLUGGEN FAST MED EN REPARATIONSMÅTTE

En hurtig og nem løsning. Er hullet blevet for stort og uregelmæssigt til pluggen, kan du dyppe en reparationsmåtte i vand, vikle den omkring pluggen og sætte den i hullet. Efter tre minutter er den gipsholdige måtte tør, og pluggen er klar til skruen. Reparationsmåtten, der er fra Fischer, findes i de fleste byggemarkeder og er god at have liggende.

2. ALSIDIG PLUG PÅ TUBE

Er hullet blevet for stort, kan du ordne det med en tokomponent plasticmasse, der tørrer lynhurtigt, fx Fix-It eller FIX-EASY. Bagefter kan du skrue direkte ind i hullet uden at bruge plugs.

3. AFLAST SKRUER MED LIM

Der findes monteringslim, som er så stærk, at den helt kan erstatte skruer, når lampen eller knagerækken skal hænges op. Men det behøver ikke at være enten-eller. En glideskinne til gardiner hænges fx op med meget små skruer, og er pudsen porøs, vil små plugs ikke sidde fast. En stribe monteringslim på skinnen letter belastningen på skruerne.

3 tips til helt lige skabe

1. FRANSKE OPHÆNG

Det såkaldte franske ophæng er stærkt og elegant, fordi det er skjult. Men først og fremmest er det smart, fordi det gør det lettere for dig at hænge helt vandret op. Ophænget består af to lister, der er skåret på skrå, så de passer sammen. Den ene liste skrues op på væggen, og den anden liste skrues fast på bagsiden af det emne, du skal hænge op.

2. MED EN KRYDSLASER KAN DU LET HÆNGE FLERE SKABE HELT LIGE OP

Et vaterpas er godt, hvis du skal hænge et enkelt skab op. Men skal du rundt om et hjørne i fx køkkenet eller hænge flere skabe over hinanden, kræver det større præcision. En krydslaser afsætter vandrette og/eller lodrette streger på væggen med fantastisk nøjagtighed. Og du kan uden besvær afsætte mål på alle rummets vægge, så skabene kommer til at hænge helt lige.

3. BRUG PLASTICBRIKKER PÅ SKÆVE VÆGGE

Når du hænger et skab op på en skæv væg, er det vigtigt, at det ikke kommer til at tilte forover, så tyngdekraften får lågerne til at åbne af sig selv. Med plastbrikker, der fås i tykkelser fra 1 til 5 mm, kan der let kompenseres for en skæv væg.

Find rør og kabler

Med en multisøger kan du se, hvor der gemmer sig lægter, rør og kabler inde i væggen. De bedste modeller viser dig, præcis hvor du har træ, metal eller strøm gemt bag to lag gipsplade eller tilsvarende vægbeklædning.

Undersænk dyvlen med skrue og hammer

Som hovedregel skal dyvlen så langt ind i væggen, at den ligger i plan med overfladen. Men ofte kan det være en fordel at skubbe dyvlen længere ind i væggen. Er det yderste lag af væggen porøst, fx en pudset murstensvæg, giver det et bedre hold, hvis hele dyvlen kommer ind i murstenen bag pudslaget. Er der fliser på væggen, er der risiko for at sprænge flisen, når skruen spændes. Også her kan du med fordel sætte skruen lidt i og forsigtigt banke dyvlen så langt ind, at den kommer ind bag flisen, før du spænder skruen fast.

3 Tips til hylder der holder

1. VÆLG ANTAL HYLDEKNÆGTE

Når en producent angiver en hyldeknægts bæreevne, er det ofte det maksimale tryk på midten af det vandrette ben. Denne belastning overskrides dog nemt, hvis det vandrette ben er for lille i forhold til hyldens dybde, og de tunge ting står langt fremme.

Ét er, hvad knægtene kan holde til. Noget andet er, hvilken belastning selve hylden kan tåle uden at bøje under trykket. En hylde af fx spånplade belæsset med tunge bøger vil hurtigt komme til at “hænge” på midten, hvis pladen er for tynd, og der er for stor afstand mellem knægtene. I skemaet vises, hvor stor afstanden maksimalt bør være mellem hyldeknægtene.

2. JO LÆNGERE HYLDEKNÆGTEN ER, DESTO MERE KAN DEN BÆRE

De fysiske kræfter i et hyldeophæng kan være svære at gennemskue. Havde hyldeknægten været en stang og ikke en vinkel, ville vi straks forstå, hvorfor samme skrue i samme væg og med samme hylde kan bære mere, jo længere hyldeknægten er. Falder hylden ned, er den første tanke at bruge større skruer. Men i stedet kan du øge afstanden mellem udtrækspunktet og drejepunktet.

Ophængets svageste punkt er udtrækspunktet. Svigter ophænget, skyldes det normalt, at skruen her trækkes ud af væggen. Men med en hyldeknægt, der rækker dobbelt så langt ned ad væggen (linje B), halverer du den kraft, skruen trækkes ud af væggen med.

Flytter vi linjerne A og B ned på en balancevægt, er sammenhængen mellem de to meget lettere at se.

3. FÅ SMARTE HYLDER MED INDMUREDE OPHÆNG

Hylder med skjulte ophæng er elegante, men bæreevnen er ikke så stor. Ønsker du det samme rene look, men med betydeligt højere bæreevne, er indmurede ophæng en mulighed. Hylderne bæres af rør, der limes fast i huller i væggen.

Det indmurede ophæng er uhyre solidt. Her ligger udtrækspunktet inde i væggen og er ikke afhængigt af en skrues greb.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Vægge