Glat væg med 3 materialer

Alle kan lave et råt, bulet og ujævnt underlag om til en helt glat og plan væg nemt og hurtigt. Det kræver kun primer, gipsplader og monteringslim. Se her, hvordan du får glatte vægge på den nemme måde!

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
350 kroner
Gipsvæg på den nemme måde

Limklatterne placeres, hvor du ellers ville give gipspladerne en skrue. Derefter trykkes pladerne på plads.

Intro

Selvom du ikke er mester udi mørtel og murske, kan du sagtens lave en rå indervæg glat. Du skifter simpelthen mørtlen ud med almindelige gipsplader og murskeen ud med en fugepistol ladet med monteringslim og limer pladerne direkte på væggen.

En opgave, der hverken kræver samme håndelag eller ekstremt hårde slid, som det kræver at pudse væggen glat.

LÆS OGSÅ: Det skal du vide om fugepistolen

Mange fordele med gips

Vil du lime gipsplader fast på beton eller andre stærkt sugende underlag, skal du først prime underlaget. Pladerne limes dernæst på side om side. Samlingerne spartles, og på kort tid er væggen forvandlet til en glat flade, som er let at arbejde videre med, uanset om du er til filt, tapet eller blot en flot farve.

Fordelene ved at bruge gipsplader er mange: Du klarer nemt selv forvandlingen, pladerne sikrer, at væggen med garanti bliver jævn og plan, og så er arbejdet overstået på en enkelt weekend.

Se, hvordan du nemt får glatte vægge

I vejledningen viser vi, hvordan du limer den nye gipsvæg uden på den gamle. Gipsplader er nemme at arbejde med, så her er vi ude i et nemt projekt, som alle kan udføre. Vi viser, hvordan du:

 • forbereder underlaget
 • opmåler og planlægger placeringen af gipspladerne
 • skærer gipspladerne til limer pladerne op på væggen
 • giver væggen den sidste behandling.

Vejledning

01
1. Forbered underlaget 2 Trin

Før vi kan komme til at lime noget som helst fast til den porøse og støvede overflade, som i dette eksempel er en rå indervæg af gamle porebetonblokke, skal den have en omgang primer.

Du kan bruge alle typer akrylprimere. Det vigtige er, at overfladen mættes, og støvet bindes, så montagelimen senere kan få fat og hæfte på væggen.

1

Start med at skrabe eller slibe overfladen for at fjerne små toppe af sten og mørtel. Brug et groft slibebræt eller f.eks. en god, stiv spartel.

2

Giv hele væggen en eller to gange primer. Brug en rulle eller en stor pensel. Du må ikke spare på primeren. Væggen skal være så mættet, at den ikke støver, når du rører den. Primeren skal tørre i 2-4 timer.

02
2. Mål op, og planlæg placeringen 2 Trin

Imens primeren tørrer, kan du bruge tiden effektivt og måle væggen og planlægge placeringen af pladerne.

Vi bruger gipsplader i en bredde på 90 cm, da disse passer bedst til vores relativt korte væg. Planlæg at starte med en plade midt på væggen, og arbejd dig udad mod begge sider. Vent med at måle og skære de yderste plader.

1

Mål, hvor højt der er fra gulv til loft, og notér målet. Standardlængden på gipsplader er 240 cm, hvilket bør være langt nok til de fleste boliger.

2

Markér, hvor de enkelte plader skal placeres. Vælg den løsning, som giver de bredeste stykker yderst i begge sider. Bemærk, at du på de yderste plader skal skære spartelkanten på 5 cm af.

03
3. Den første plade skæres til 4 Trin

Forberedelserne er overstået, primeren er tør, og nu gælder det om at få den første hele plade skåret til i højden og gjort klar til at lime op midt på væggen. Vent med at skære de øvrige gipsplader.

Gipsarbejdet sviner en smule og kræver god plads, når pladerne skal ligge vandret på et par bukke. Derfor er vi rykket udendørs.

1

Start altid med at tilpasse pladerne i højden. Tag det totale højdemål, og træk 1-2 cm fra. Det nye mål sættes af på pladen.

2

Skær gennem det øverste lag karton i ét snit på tværs med en skarp hobbykniv. Brug en gipslineal eller et vaterpas som anlæg.

3

Træk snittet ud over kanten på bukken, og knæk pladen. Skær nu det nederste lag karton igennem med hobbykniven fra bagsiden. Hold godt fast i gipsstykket, så det ikke falder ned og river pappet skævt af.

4

Ret nu kanten af med en gipshøvl eller din hobbykniv. Pas på ikke at løsne pappet fra pladen, når du retter til.

04
4. Lim pladerne op på væggen 6 Trin

Start med at lime den første gipsplade fast cirka midt på væggen.

Grunden til, at vi starter midt på væggen, er, at det senere bliver lettere at få de omkringliggende gipsplader målt ud og skåret til helt præcist.

For at opnå det pæneste resultat skærer, limer og monterer vi kun en enkelt plade ad gangen.

1

Placér limklatterne, hvor gipsskruerne ellers skulle være, med 15 cm’s mellemrum langs kanterne og 20-30 cm inde på pladen. Klatterne skal være 2-3 cm i diameter og cirka det samme i højden.

2

Den første plade sættes på plads midt på og trykkes fast ind mod væggen og op mod loftet. Ret kanten ind, så den flugter med den lodrette streg, du satte tidligere.

3

“Massér” gipspladen, så limklatterne på bagsiden bliver trykket mest muligt ud og får fat i væggen. Sørg for, at pladen bliver trykket lige meget ind over hele fladen.

4

Sæt et par klodser eller kiler under pladen, så den ikke glider ned, imens den tørrer. Nu skal du skære, lime og montere resten af de hele plader.

5

Mål op til den første yderste plade, når alle de hele plader er monteret. Da de færreste vægge er helt lige og i vinkel, skal du måle tre steder: top, midt og bund.

6

Når du har sikret, at pladen passer, limer og monterer du den på samme måde som med de hele plader.

05
5. Giv den sidste behandling 2 Trin

Når limen har sat sig efter et døgns tid, kan kiler, klodser og skruer fjernes. Nu mangler du kun at spartle og fuge samlinger og overgange.

Når pladerne er gjort fast med lim, kan de arbejde en smule. Derfor er det vigtigt, at du armerer samlingerne. Her vælger vi at bruge papirstrimler i stedet for de selvklæbende strimler af net (armeringstape).

Papirstrimlerne er lidt sværere at arbejde med, men de forstærker samlingen bedre og forhindrer pladerne i at forskyde sig på langs.

1

Kom et tyndt lag spartelmasse i en samling mellem to plader. Tryk et stykke papirstrimmel fast i spartelmassen med en spartel. Dæk strimlen med et nyt lag spartelmasse, og træk af med et let tryk.

2

Spartl overgange i hjørner og ved loftet med akrylfugemasse. Giv evt. samlingerne en sidste gang spartel. Når alt er tørt, er du klar til at slibe og give din nye glatte væg den sidste finish med filt, tapet eller maling.

Materialer

 • Akrylprimer
 • Gipskartonplader, 90 x 240 cm
 • Monteringslim i patroner
 • Armeringsstrimmel
 • Medium spartelmasse
 • Akrylfugemasse

Specialværktøj

 • Langt vaterpas
 • Plastikkiler

Tidsforbrug

1 weekend.

Pris

350 kr. (ca. 4,5 m²).

Sværhedsgrad

Gipsplader er nemme at arbejde med, så her er vi ude i et nemt projekt, som alle kan udføre.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...