1. Helligdage

– dem kan du undgå, hvis du putter maling nok på pensel og rulle, har et godt arbejdslys og maler fladen to gange.

2. Overfladen er ikke pæn og ensartet

– det bliver den ikke, hvis du har sjusket min det forberedende arbejde og ikke gjort underlaget ordentlig klar til at blive malet. Det er vigtigt at reparere huller og revner, så underlaget er jævnt og ensartet. Du får også en grim overflade, hvis du opdager en ujævnhed i overfladen, og vender tilbage og begynder at glatte i malingen. Den er sandsynligvis allerede halvtør, så det gør bare ondt værre at forsøge at udbedre skaden nu. Vent i stedet til overfladen er helt tør, udjævn og slib så overfladen jævn, og mal igen.

Her er det tydeligt, at underlaget ikke er jævnet ordentligt ud, før der er malet.

3. Løbere

– slipper du for ved ikke at tage alt for meget maling på penslen. Der skal være nok, men ikke for meget.

Malingen er simpelthen ikke kørt ordentligt ud med rullen, og der er opstået en grim “pølse” af overskudsmaling midt på væggen.

4. Maler-stænk på panelerne

– mindsker du betydeligt, hvis du ikke kører for stærkt med rullen, men med rolige bevægelser. Malerrullen må heller ikke drive af maling, mængden skal være tilpas og jævnt fordelt. Og husk så at have en fugtig kuld ved hånden, så du hurtigt kan fjerne en enkelt svipser.

5. Udposning af maling på udadgående hjørner

– undgår du ved at være opmærksom på at male på begge sider af kanten, så malingen bliver jævnt fordel på begge sider af hjørnet.

6. Malertapen trækker malingen med af

– slipper du for, hvis du fjerner tapen, mens malingen endnu er våd. Sidder tapen for lang tid, risikerer den at ”brænde fast”.

7. Malingen skaller af

– det gør den kun, hvis underlaget ikke er gjort ordentligt klar til at blive malet, dvs. renset i grundrens, så al fed tog snavs er fjernet, eller du har brugt en forkert maling, der ikke passer til underlaget. Det er fx vigtigt, at du bruger en maling til vådrum, hvis du skal male dit badeværelse, og ikke maler med en almindelig vægmaling.

8. Maling på gulvet i andre rum

– du undgår at slæbe maling med dig rundt i andre rum, hvis du dækker af med kraftigt papir eller filt, som kan suge malerklatter op. I modsætning til plastik – det skal du kun bruge til at dække møbler af med.

9. Malingen har en anden struktur/farve ved kanter og i hjørner

– det opstår, hvis du først har malet med pensel i hjørnet, og ikke kører tæt nok på hjørnet bagefter med rullen. Der for er det vigtigt, at du er omhyggelig med at lade rullen gå så langt ind over de kanter og hjørner, hvor du har malet med pensel først. Du kan evt. bruge en hjørnerulle, som er beregnet til at male de indadgående hjørner med.

10. Der er revner rundt langs lofter og indfatninger

– slipper du for, hvis du fuger med en malbar akrylfuge rundt i kanterne, inden du begynder at male.

Revner rundt i kanten ved loftet er meget tydelige på en nymalet flade, så sørg for at lukke dem af med en malbar akrylfuge, inden du går i gang med at male.

Sådan maler du hele stuen

Vil du se, hvordan du maler billigere, bedre og pænere end maleren, så kan du læse mere i artiklen. Her guider vi dig også til, hvilken maling du skal vælge, og vi har testet alt det smarte malerværktøj.

Download artiklen og se, hvordan du kan male bedre end maleren.