I store dele af verden er gipspuds udbredt og velkendt som byggemateriale. På vores breddegrader er det dog relativt nyt, fordi vi har haft og holdt fast i en tradition for at bygge med kalkmørtel i stedet for gips.
Men gipspuds vinder indpas og med god grund. Materialet har egenskaber, som gør det både lettere, hurtigere og mere alsidigt at arbejde med end almindelig mørtel. Og så behøver du ikke beherske murerens professionelle håndelag, når der skal pudses og repareres vægge og lofter. Almindelige mennesker kan nemlig også opnå pæne resultater.
Gipspuds klarer det hele
Vores ekspert blev udstyret med en sæk gipspuds, en spand og en håndfuld spartler. Herefter blev han præsenteret for en række udfordrende skader, som han skulle udbedre. Vi havde blandt andet slået et hjørne af en lysning og boret tre store huller i forskellige dybder i en pudset væg for at undersøge, hvor tykke lag gipspuds man egentlig kan påføre.
Ud over de fysiske reparationer, som du kan se vores ekspert udføre, får du også en lang række andre fordele ved den geniale gipspuds. Den hærder eksempelvis hurtigt, kan holde tunge vægte, og så er den brand- og lydisolerende.
Gipspuds er nemt at blande
Gipspulveret blandes med vand, og med et piskeris spændt på boremaskinen går det nemt og hurtigt med at lave en god gipspudsblanding. Fyld vandet i en spand, og hæld derefter gipspulveret i efter blandingsforholdet på emballagen – typisk 14 liter vand til 20 kg gips (0,7 liter vand pr. kg gips).