Derfor er gipspuds genialt!

Det synker ikke, det revner ikke, og så kan det påføres i ekstremt tykke lag. Vores ekspert har kigget nærmere på gipspuds, og konklusionen er entydig: Du skal helt sikkert investere i en sæk eller to til dit næste projekt.

I store dele af verden er gipspuds udbredt og velkendt som byggemateriale. På vores breddegrader er det dog relativt nyt, fordi vi har haft og holdt fast i en tradition for at bygge med kalkmørtel i stedet for gips.

Men gipspuds vinder indpas og med god grund. Materialet har egenskaber, som gør det både lettere, hurtigere og mere alsidigt at arbejde med end almindelig mørtel. Og så behøver du ikke beherske murerens professionelle håndelag, når der skal pudses og repareres vægge og lofter. Almindelige mennesker kan nemlig også opnå pæne resultater.

Gipspuds klarer det hele

Vores ekspert blev udstyret med en sæk gipspuds, en spand og en håndfuld spartler. Herefter blev han præsenteret for en række udfordrende skader, som han skulle udbedre. Vi havde blandt andet slået et hjørne af en lysning og boret tre store huller i forskellige dybder i en pudset væg for at undersøge, hvor tykke lag gipspuds man egentlig kan påføre.

Ud over de fysiske reparationer, som du kan se vores ekspert udføre, får du også en lang række andre fordele ved den geniale gipspuds. Den hærder eksempelvis hurtigt, kan holde tunge vægte, og så er den brand- og lydisolerende.

Gipspuds er nemt at blande

Gipspulveret blandes med vand, og med et piskeris spændt på boremaskinen går det nemt og hurtigt med at lave en god gipspudsblanding. Fyld vandet i en spand, og hæld derefter gipspulveret i efter blandingsforholdet på emballagen – typisk 14 liter vand til 20 kg gips (0,7 liter vand pr. kg gips).

SÅDAN GØR DU:

1. Spænd et piskeris på boremaskinen. Kom vandet i spanden, og rør rundt, samtidig med at du tilsætter gipspudsen.

2. Bland, indtil du får en ensartet og klumpfri masse. Det er vigtigt, at du sørger for at overholde blandingsforholdene, så blandingen ikke bliver for tyk eller tynd.

Gipspuds er let at forme

Gipspuds har en tyk og formbar konsistens, som gør det let at arbejde med. Og du kan arbejde i 20 minutter, inden det begynder at hærde. Vi slog et hjørne af en lysning (pudset gasbeton) og lod eksperten om at udbedre skaden.

SÅDAN GØR DU:

1. Skaden sidder lige midt på et hjørne, hvilket kan være en vanskelig reparation, når fligen er så dyb som her

2. Eksperten bruger en kantforskalling (en form til at holde kanten skarp), her et pudsebræt med en passende størrelse, og bygger op med gipspuds på en spartel.

3. Efter 20 minutter glattes reparationen med et filtseeller pudsebræt. Evt. huller i reparationen kan efterfyldes, og kanter og overgange kan slibes, når pudsen er hærdet.

Gipspuds revner ikke

Almindelig kalkmørtel, som vi typisk bruger til at pudse vægge med på vores breddegrader, har det med at revne, når det tørrer. En af de største fordele ved gipspuds er, at det ikke danner spændinger og derfor ikke revner, når det tørrer/hærder. Og det er uanset lagtykkelse (op til 5 cm), luftfugtighed og temperatur.

Med gipspuds slipper du for revner i væggen.

Gipspuds brand- og lydisolerer

Gips er et naturligt mineralsk materiale, som virker brandhæmmende og kan tåle ekstremt høje temperaturer. Med andre ord kan det ikke brænde. En væg pudset med gipspuds er også lufttæt og tung, og det er to egenskaber, som tilsammen giver en effektiv lydisolering mellem to rum.

Gipspuds gør hjemmet lidt mere brandsikkert og lyddæmpet.

LÆS OGSÅ: Her må du ALDRIG placere din røgalarm

Gipspuds skåner huden

Gipspuds er ikke lige så ætsende og drøjt som almindelig kalkmørtel. Og derfor sker der heller ikke det fjerneste ved at få det på hænderne. Det vaskes blot af med almindelig vand og sæbe. Det samme gør sig gældende, hvis du fx taber en klat af materialet på arbejdstøjet eller gulvet. Bare sørg for at tørre det af med en våd klud, inden det hærder helt igennem.

Med gipspuds slipper du for stive og umedgørlige arbejdshandsker.

Tykke lag gipspuds synker ikke

Det værste ved den gammeldags kalkmørtel er, at den kun kan påføres i ganske tynde lag ad gangen. Ellers risikerer du nemlig, at den synker eller buler udad. Og lige præcis det undgår du ved at bruge gipspuds. Producenterne lover, at gipspuds kan påføres i tykke lag op til 5 cm ad gangen, og vores test her viser, at løfterne holder!

1. Vi borede tre huller i en væg af gasbeton. Hullerne var henholdsvis 1,5, 3 og 5 cm dybe, og inden de blev fyldt op med gipspuds, blev de først penslet over med primer (som fik lov til at tørre).

2. Eksperten fyldte alle tre huller op med gipspuds. Gipspudsen var selvfølgelig blandet efter producentens forskrifter.

3. Efter afhærdning er alle tre reparationer, som de skal være – helt glatte og i niveau med væggen.

Gipspuds er ideel til store opgaver

Gipspuds er ikke kun beregnet til små og relativt lette reparationer. Det er faktisk også ideelt til store projekter. I forhold til kalkmørtel hæfter gipspuds på langt flere materialer og kan pudses op på besværlige underlag af blandede materialer og med store forskelle i lagtykkelserne. Derfor er gipspuds også det mest brugte pudsemateriale i store dele af verden.

LÆS MERE OM: Pudsning af vægge

Du kan praktisk talt pudse hele hjemmet op med gipspuds

Gipspuds holder tunge hylder

Endnu en gigantisk fordel ved gipspuds er, at det både er skrue- og sømfast. Det betyder, at du kan slå stifter og søm direkte i pudsen, uden at den revner eller smuldrer. Og du kan hænge selv tunge emner som fjernsyn, overskabe og hylder op med almindelige bøsninger og skruer.

Gipspuds er stærkt nok til, at du kan gøre tunge emner fast med helt almindelige søm og skruer.

Gipspuds hærder hurtigt

Det er nærliggende at tro, at jo tykkere lag gips man “smører” på, desto længere er det om at hærde. Men vores hærdetest viser, at der stort set ikke er forskel på hærdetiden ved forskellige lagtykkelser – i praksis går det lige hurtigt.

Eksperten testede hærdetiden ved at skære et rør i fem forskellige tykkelser fra 1 til 5 cm.

Alle rør blev fyldt op med gipspuds, og stopuret blev startet. Herefter blev der lavet en priktest med en blyant hvert kvarter den første time. Efter den første time var gået, og de fire første prikker var sat i hvert rør, blev priktesten udført hvert 5. minut.

Konklusionen var, at alle fem rør tørrede på lige omkring 70 minutter.

Eksperten testede hærdetiden ved at prikke i de forskellige rør hvert kvarter den første time. Derefter prikkede han hvert 5. minut.

Gipspuds virker på de fleste underlag

Gipspuds har en god vedhæftning til de fleste materialer og egner sig derfor godt på steder, hvor underlaget er blandet. Både sugende og tætte underlag kan forbehandles med specialprodukter til en rigtig god vedhæftning, og gipsen kan forstærkes i overgange og andre ekstra krævende steder med specielle net enten i eller under gipsen. Med andre ord er der stort set ingen begrænsning for, hvad du kan “gemme” under et lag gipspuds.

Gipspuds er den ideelle løsning, hvis du skal pudse hen over underlag af forskellige materialer.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Pudsning af væg