Dæk væv og strukturtapet med multipuds

Er du træt af vægge med glasvæv, hessian eller strukturtapet? Med multipuds kan du nemt spartle direkte ovenpå, så resultatet fremstår som en flot, pudset væg.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag/25 m2
Pris
75 kr/m2

Intro

Multipuds på tapet

Drømmer du om en flot glatpudset væg i stedet for det gamle tapet, glasvæv eller hessian? Så brug multipuds til at spartle på tapetet.

Hvis du vælger en fuldspartling på tapet med multipuds slipper du for at skrabe, slibe og slide genstridigt tapet, glasvæv eller hessian af væggene. Du kan faktisk bare lade det sidde, hvor det sidder.

Fordele ved multipuds

Multipuds har en fantastisk klæbeevne. En af fordelene ved at spartle på tapet med multipuds er, at eventuelle småskader - skruehuller fra reoler og andet, der har været hængt op - er meget nemme at reparere. Reparationen bliver næsten usynlig.

Fuldspartling på tapet med multipuds

Multipuds kan bruges både ude og inde og hæfter på alt, så du kan spartle direkte oven på fx glaserede fliser, glasvæv og hessian-tapet. Det er lige så let at arbejde med som traditionelle mørtler.

Man skal dog vide, at multipuds ikke må tørre for hurtigt. En langsom tørring, eller hærdning, giver den bedste vedhæftning og det stærkeste lag multipuds.

Det klares blandt andet ved at vande et stykke ad gangen, efterhånden som arbejdet med fuldspartling på tapetet skrider frem. Så når underlaget ikke at tørre.

Bliv klar til fuldspartling på tapet

Før du går i gang med at spartle på tapet, skal du fjerne spor efter de ting, der i årenes løb har været skruet fast til væggen.

Det er også vigtigt, at du er helt sikker på, at glasvæv, hessian eller anden tapet sidder godt fast, og at der ikke er lommer, hvor det ikke har kontakt med væggen.

Vask også væggen grundigt og fjern løst væv.

Sådan skal du spartle på tapet

Fuldspartling på tapet med multipuds er en overkommelig opgave. Det sparer dig samtidig for besværet med at fjerne det gamle tapet.

Det tager cirka en dag at forberede og fuldspartle en væg på 25 kvadratmeter. Resultatet bliver en flot, rustik, spartlet overflade, der skjuler det gamle tapet.

Vejledning

01
Forberedelse 3 Trin

Inden du går i gang, skal du fjerne spor efter de ting, der i årenes løb har været skruet fast til væggen. Det er også vigtigt, at du er helt sikker på, at vævet (i vores tilfælde hessian) sidder godt fast, og at der ikke er lommer, hvor det ikke har kontakt med væggen. Det klarer du nemmest ved at køre en hånd hen over væggen. Er der luft under vævet, vil du tydeligt kunne høre det.

Er der runde hjørner, hvor væggene møder hinanden, kan de fint pudses over, men du kan også vælge at skære de indvendige hjørner op, så du får en mere skarp kant. Det er primært et spørgsmål om smag og behag.

1

Fjern gamle plugs. Skru en skrue forsigtigt ind i pluggen, og træk den ud. Duer det ikke, kan du også prøve med en god gammeldags proptrækker.

2

Vask væggen. Brug almindelig grundrens fortyndet med vand efter producentens beskrivelse. Vask væggen grundigt, og sørg for at vaske med rent vand efterfølgende.

3

Fjern løst væv. Væv, der ikke har fat i væggen, skæres fri. Der må ikke sidde løse stykker tilbage, når du skal pudse.

02
Dæk gulvet af 3 Trin

Du kan ikke undgå, at arbejdet med at pudse en væg sviner, men hvis du sørger for grundig afdækning, kan svineriet begrænses ganske meget. Kombiner tæt plast med filt eller et stykke tæppe, som er skridsikkert og samtidig holder på mørtlen. Det giver den mest effektive afdækning. Sørg så for, at alt er dækket grundigt af, før du starter. Det betaler sig.

Den tynde plast skal du sikre med tape, så den ikke glider væk fra væggen og efterlader et ubeskyttet stykke gulv.

Når først plasten ligger fast, skrider filten ovenpå ikke, da den har en skridsikker plastbagside. Bruger du et stykke glat tæppe, må du også tape det fast.

1

Begynd med at rulle plastfolie ud langs den væg, der skal pudses. Her skal vi senere udskifte de gamle fodpaneler med højere paneler, så dem har vi blot ladet sidde på.

2

Tape plasten fast. For ikke at få puds på parketgulvet taper vi med malertape langs fodpanelets overkant og løfter afdækningsplasten op, så der lukkes helt effektivt af mellem gulv og væg.

3

Rul malerfilt ud oven på plastafdækningen. Den suger lynhurtigt, hvis du spilder, og så undgår du at træde rundt i den våde puds og sætte fodspor andre steder i huset.

03
Rør mørtlen op 4 Trin

På den meget ujævne væg her skal der trækkes puds på i to omgange. På mindre ujævne vægge er det ikke nødvendigt.

Bland i mindre portioner. Til første lag skal pudsen være så tynd som muligt, så den er let at trække ud. Du må dog maks. bruge 1 liter vand pr. 5 kg pulver. Til andet lag puds kan du med fordel reducere vandmængden til 0,7 liter pr. 5 kg.

Efterhånden får du en fornemmelse af, hvordan konsistensen skal være, og det er vigtigt, at pudsen er ens for hver blanding, og at den færdige blanding anvendes inden for to timer. Rengør spand eller balje og værktøj mellem hver blanding, så det ikke tørrer ind.

1

Hæld multipudsen op. En sæk multipuds indeholder 20 kg og rækker til 4-20 m2, afhængigt af lagtykkelsen. Bland ikke mere op, end du kan nå at bruge i løbet af cirka to timer.

Husk støvmaske, når du hælder multipudsen op.

2

Hæld vand i som foreskrevet. Hellere for lidt i første omgang - så kan du altid hælde ekstra på, hvis massens konsistens er for tyk. Husk mængden til næste blanding.

3

Rør grundigt rundt med et langsomt kørende piskeris på boremaskinen. Vær opmærksom på, at det er en barsk opgave for maskinen. Her brugte vi en moderne 600 watt maskine, og den klarede opgaven fint.

4

Rør pudsen til en ensartet cremet konsistens. Pudsen skal ikke hvile, men er straks klar til brug, når den er rørt grundigt igennem.

TIPS: Rens piskeriset mellem hver omrøring, så mørtlen ikke tørrer ind.

04
Første lag spartles 3 Trin

Det første lag puds skal på i et tyndt lag, som blot fylder væggens ujævnheder ud og efterlader en ensartet overflade til det endelige pudslag. Til at fordele det første lag kan du med fordel bruge en bred spartel i stedet for murerens foretrukne stålbræt. Spartlen gør det lettere for os mindre øvede at trække den tynde puds ud i et ensartet lag.

Start fra en ende af, og puds vådt i vådt fra gulv til loft.

TIPS: Brug en lille spartel til at fylde puds på den store og til at skrabe rent med.

1

Træk pudsen på nedefra og op. Arbejd hele tiden vådt i vådt. Giv dig tid til at jævne undervejs, og fortvivl ikke, hvis det ser en smule ujævnt ud. Du har masser af tid til at arbejde med mørtlen og få den glattet helt ud.

2

Træk puds på et par meter ad gangen, før du går tilbage og glatter efter med spartlen. Pudsen kan bearbejdes i et par timer, afhængigt af temperatur og luftfugtighed samt underlagets sugeevne.

3

Når du er færdig med første lag, vil det tynde lag kunne give ret store farveforskelle, fordi der er forskellige tykkelser på det før så ujævne underlag. De forskelle forsvinder med det næste lag. Lad væggen tørre natten over, inden du fortsætter.

Er der kun små ujævnheder, er et lag nok. Når væggen er tør, bliver den lysere.

05
Den endelige finish 5 Trin

Pudsen til det sidste lag skal være tykkere i konsistensen og er derfor lettere at trække på med et stålbræt, hvor du kan lægge flere kræfter i.

Pudsen fordeles jævnt i den ønskede lagtykkelse. Små overgange i pudsen skal du ikke tage dig af, de fjernes først, når du skal til at glatte ud. Svamp, pudsebræt eller hvidtekost kan bruges til den endelige udglatning. Afhængigt af hvad du vælger, får overfladen forskellige udtryk. Med svampen kan du strukturere overfladen, næsten som du har lyst til. Pudsebrættet giver en næsten helt glat overflade, og hvidtekosten en ensartet, men mere grovkornet, overflade.

1

Før du begynder på andet lag, skal overfladen forvandes, så du opnår bedre vedhæftning og undgår, at pudsen tørrer for hurtigt. Brug en hvidtekost og rent vand til opgaven.

2

Mørtlen til andet lag skal være tykkere og trækkes på med stålbrættet. Kom mørtlen på stålbrættet med en lille spartel, og træk nedefra og op i en rolig og glidende bevægelse med et ensartet tryk i hele brættets bredde.

3

Hvis det er nødvendigt, trækker du efter med stålbrættet, indtil pudsen er jævnt fordelt i den ønskede lagtykkelse. Små synlige overgange mellem banerne behøver du ikke at gøre noget ved i første omgang. Du får tid til det senere.

4

Vand væggen undervejs. Du skal hele tiden sikre dig, at det første lag puds er fugtigt. Hvis det når at tørre op undervejs, må du i gang med hvidtekosten igen, ellers tørrer pudsen for hurtigt.

5

Når pudsen begynder at skifte farve, er det tid til den sidste udglatning. Brug fx et pudsebræt med svamp fugtet med vand, og glat væggen med et svagt tryk og roterende bevægelser. Hellere bruge tid end kræfter.

Materialer

  • 60 kilo multipuds (10 m2 væg)
  • Afdækningsplast
  • Afdækningsfilt
  • Malertape
  • Grundrens

Specialværktøj

  • Stålbræt og spartler
  • Pudsebræt med svamp
  • Hvidtekost
  • Piskeris
  • Kraftig boremaskine

Tidsforbrug

Bliver mindre med øvelsen. Men regn med et gennemsnit på 25 m2 om dagen.

Pris

Cirka 75 kroner/m2 afhængigt af lagtykkelsen

Sværhedsgrad

Processens sværeste del er at filtse til en helt ensartet overflade, og det kræver lidt øvelse. Men der går ikke mange m2, før det sidder rimeligt sikkert i håndleddet.

Video

TEKNIK: Spartling med multipuds

Hæfter på næsten alle overflader

Video

TIPS: Nem spartling med to spartler

Video

TIPS: Slå pluggen længere ind

Video

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Pudsning af væg