Intro
Hemmeligheden bag metoden
For at kunne styre det ret tykke pudslag, så det bliver nøjagtig lige tykt overalt, sætter vi lister op på væggen.
For at listerne kan sidde i samme niveau uanset de mange ujævnheder, fræser vi dem lidt ind i væggen. På den måde kan vi få listerne til at ligge i nøjagtig samme dybde, og når vi trækker puds på mellem dem, bliver puds laget helt jævnt overalt.
Vejledning
01
Forbered væggen
4
Trin
På væggen her er der mange toppe, som med fordel kan slibes ned, inden vi går i gang. Det gør arbejdet med listerne lidt lettere, og det gør det endelige lag puds en del tyndere.
Alternativet ville være at lade toppene styre det endelige niveau, og det ville betyde et meget, meget tykt pudslag.
Når toppene er slebet ned, streger vi op til listerne og skærer riller, som listerne kan lægges ind i. Her kan du bruge en almindelig vinkelsliber med betonskæreskive eller (lidt nemmere) en fugefræser.
Brug en betonsliber som denne, hvis du skal slibe store arealer. Den er meget effektiv og støver langt mindre end en vinkelsliber med betonslibekop.
Mål væggens ujævnheder. Find de steder, hvor der er størst niveauforskel mellem bund og top. Det afgør tykkelsen på de lister, du skal styre pudsearbejdet efter.
02
Sæt lister op
6
Trin
De riller, listerne skal sidde i, går fra gulv til loft. Når rillerne er skåret, slår vi det mellemliggende puds og murværk ud med en tynd mejsel.
Når det er gjort, er det smart at få væggen primet. Brug en “universalprimer” eller “facadeprimer” eller lignende, som kan imprægnere murværket, så det ikke suger al væden ud af mørtlen.
Og så laver vi et lille trick: tre-fire klatter akrylfuge i hver rille, som listerne kan klæbes fast i midlertidigt. Når du har pudset væggen op, skal listerne nemlig fjernes igen.
Rens rillerne med en tynd mejsel. Når du først har slået et stykke af murværket mellem dine skårede riller ud, er det ret nemt at slå resten løs oppefra og ned.
Pensl væggen med primer. Den tynde primer lægger en hinde over murværket og sikrer, at væsken ikke trækkes for hurtigt ud af pudsen. Primeren skal også ind i rillen.
Så er væggen klar til lister. Alle rillerne er skåret og mejslet ud. Afstanden mellem rillerne er her 40 cm.
Læg klatter af akrylfuge i rillerne. Akrylfugemassen kan holde på listerne, men er samtidig så svag, at det er nemt at fjerne listerne igen efter oppudsningen. Tre klatter er nok.
Tryk listerne på plads i akrylfugemassen. Bare tryk, indtil listen kan holde sig selv. Akrylklatterne skal være så tykke, at listen rager et stykke uden for rillen.
03
Puds væggen jævn
7
Trin
Dagen efter trækker vi mørtel på væggen. Den er blandet op ud fra anvisningerne på emballagen.
Der går overraskende store mængder til et lag på blot få centimeter, så køb rigeligt ind, og bland rigeligt op.
Når mørtlen er trukket op mellem listerne, skal den have lov til at sætte sig lidt. Så kan du filtse ved at føre et pudse- eller filtsebræt i små cirkler over hele vægfladen. Og så kan du skære listerne fri og fjerne dem. Når du har fyldt hullerne op, filtser du igen. Nu har du med garanti en flot, plan væg.
Træk pudsen på mellem listerne. Kom godt med mørtel på brættet, og træk det på væggen. Der går ganske meget puds til, når det som her skal ligge i et tykt lag.
Træk pudsebrættet nedefra og op hen over to lister. Pudsen bliver trukket op og glattet ud. Opstår der huller, så kom mere puds på, og træk igen. Lad pudsen sætte sig (typisk 1-4 timer).
Så skal der filtses. Kør pudsebrættet rundt i små cirkler på hele væggen, når mørtlen har sat sig så meget, at du ikke trækker den af med brættet.
Nu er vi der næsten: Hele vægstykket har fået et lag puds, som er glattet ud. Men listerne sidder der endnu. Dem skal du have ud, inden mørtlen hærder.
Fjern listerne én ad gangen. Gør det forsigtigt ved at skrue en skrue igennem listen, indtil skruen skubber listen fri. Fyld nu puds i rillen, og filts området igen.
Materialer
- Pudsemørtel
- Hobbylister (her 20 x 20 mm)
- Akrylfugemasse
- Primer
Specialværktøj
- Betonsliber
- Tynd mejsel
Tidsforbrug
Vi brugte ca. én dag på 4 m² væg. Dertil tørretider.
Pris
Ca. 60 kr. pr. m².
Sværhedsgrad
Øvelse gør mester, og pænt pudsearbejde kræver lidt øvelse, men det er ikke svært.