Pudsning af væg med ledere

Med denne smarte metode er det langt nemmere at pudse en væg fuldkommen lige og glat.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
60 kroner
Pudsning af væg

Med lister til at styre efter bliver pudsearbejdet nemmere og resultatet bedre.

Intro

En ujævn væg kan sagtens blive helt lige og glat. Men det er sin sag at pudse en væg op på fri hånd; det bliver nemt skævt.

Derfor skal du starte et andet sted end i spanden med pudsemørtel. Første skridt består i at sætte nogle lister op på væggen. De skal fungere som såkaldte ledere, som du kan bruge til at styre pudsebrættet.

Listerne er nødt til at være forholdsvis stive, så de ikke giver sig, når du trykker på dem med pudsebrættet. Det kræver, at de har en vis tykkelse.

Er væggen meget ujævn, kan du starte med at fræse riller, som listerne kan placeres i. Så er det langt nemme at styre listernes placering, og dit endelige pudslag bliver samtidigt tyndere, end hvis listerne blot sættes uden på væggen.

Her kan du trin for trin se, hvordan du griber opgaven an.

Hemmeligheden bag metoden

For at kunne styre det ret tykke pudslag, så det bliver nøjagtig lige tykt overalt, sætter vi lister op på væggen.

For at listerne kan sidde i samme niveau uanset de mange ujævnheder, fræser vi dem lidt ind i væggen. På den måde kan vi få listerne til at ligge i nøjagtig samme dybde, og når vi trækker puds på mellem dem, bliver puds laget helt jævnt overalt.

Væggen er meget, meget ujævn.

Med lister fræset ind i væggen kan vi styre det nye pudslag præcist.

Vejledning

01
Forbered væggen 4 Trin

På væggen her er der mange toppe, som med fordel kan slibes ned, inden vi går i gang. Det gør arbejdet med listerne lidt lettere, og det gør det endelige lag puds en del tyndere.

Alternativet ville være at lade toppene styre det endelige niveau, og det ville betyde et meget, meget tykt pudslag.

Når toppene er slebet ned, streger vi op til listerne og skærer riller, som listerne kan lægges ind i. Her kan du bruge en almindelig vinkelsliber med betonskæreskive eller (lidt nemmere) en fugefræser.

1

Slib væggen, og fjern de værste toppe, hvis væggen er meget ujævn.

2

Brug en betonsliber som denne, hvis du skal slibe store arealer. Den er meget effektiv og støver langt mindre end en vinkelsliber med betonslibekop.

3

Mål væggens ujævnheder. Find de steder, hvor der er størst niveauforskel mellem bund og top. Det afgør tykkelsen på de lister, du skal styre pudsearbejdet efter.

4

Skær riller til listerne. Her skærer vi ca. 2 cm ind i væggen til 2 cm lister, der skal sidde med en afstand af 40 cm fra hinanden, så det passer med pudsebrættets bredde.

02
Sæt lister op 6 Trin

De riller, listerne skal sidde i, går fra gulv til loft. Når rillerne er skåret, slår vi det mellemliggende puds og murværk ud med en tynd mejsel.

Når det er gjort, er det smart at få væggen primet. Brug en “universalprimer” eller “facadeprimer” eller lignende, som kan imprægnere murværket, så det ikke suger al væden ud af mørtlen.

Og så laver vi et lille trick: tre-fire klatter akrylfuge i hver rille, som listerne kan klæbes fast i midlertidigt. Når du har pudset væggen op, skal listerne nemlig fjernes igen.

1

Rens rillerne med en tynd mejsel. Når du først har slået et stykke af murværket mellem dine skårede riller ud, er det ret nemt at slå resten løs oppefra og ned.

2

Pensl væggen med primer. Den tynde primer lægger en hinde over murværket og sikrer, at væsken ikke trækkes for hurtigt ud af pudsen. Primeren skal også ind i rillen.

3

Så er væggen klar til lister. Alle rillerne er skåret og mejslet ud. Afstanden mellem rillerne er her 40 cm.

4

Læg klatter af akrylfuge i rillerne. Akrylfugemassen kan holde på listerne, men er samtidig så svag, at det er nemt at fjerne listerne igen efter oppudsningen. Tre klatter er nok.

5

Tryk listerne på plads i akrylfugemassen. Bare tryk, indtil listen kan holde sig selv. Akrylklatterne skal være så tykke, at listen rager et stykke uden for rillen.

6

Justér alle lister i niveau. Med et langt, lige bræt eller en retskinne kan du trykke på alle listerne og se, om de sidder i samme niveau. Listerne kan give sig lidt i dybden oven på akrylfugemassen.

03
Puds væggen jævn 7 Trin

Dagen efter trækker vi mørtel på væggen. Den er blandet op ud fra anvisningerne på emballagen.

Der går overraskende store mængder til et lag på blot få centimeter, så køb rigeligt ind, og bland rigeligt op.

Når mørtlen er trukket op mellem listerne, skal den have lov til at sætte sig lidt. Så kan du filtse ved at føre et pudse- eller filtsebræt i små cirkler over hele vægfladen. Og så kan du skære listerne fri og fjerne dem. Når du har fyldt hullerne op, filtser du igen. Nu har du med garanti en flot, plan væg.

1

Træk pudsen på mellem listerne. Kom godt med mørtel på brættet, og træk det på væggen. Der går ganske meget puds til, når det som her skal ligge i et tykt lag.

2

Træk pudsebrættet nedefra og op hen over to lister. Pudsen bliver trukket op og glattet ud. Opstår der huller, så kom mere puds på, og træk igen. Lad pudsen sætte sig (typisk 1-4 timer).

3

Så skal der filtses. Kør pudsebrættet rundt i små cirkler på hele væggen, når mørtlen har sat sig så meget, at du ikke trækker den af med brættet.

4

Nu er vi der næsten: Hele vægstykket har fået et lag puds, som er glattet ud. Men listerne sidder der endnu. Dem skal du have ud, inden mørtlen hærder.

5

Skær på begge sider af listerne med en hobbykniv. Pas på ikke at trække puds af.

6

Fjern listerne én ad gangen. Gør det forsigtigt ved at skrue en skrue igennem listen, indtil skruen skubber listen fri. Fyld nu puds i rillen, og filts området igen.

7

Færdigt arbejde! Med brættet eller retskinnen kan du kontrollere, at væggen nu er helt lige og glat. Efter en god uges tid er væggen typisk tør nok til maling.

Materialer

  • Pudsemørtel
  • Hobbylister (her 20 x 20 mm)
  • Akrylfugemasse
  • Primer

Specialværktøj

  • Betonsliber
  • Tynd mejsel

Tidsforbrug

Vi brugte ca. én dag på 4 m² væg. Dertil tørretider.

Pris

Ca. 60 kr. pr. m².

Sværhedsgrad

Øvelse gør mester, og pænt pudsearbejde kræver lidt øvelse, men det er ikke svært.

Video

Sådan bruger du vinkelsliberen

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...