Fjern savsmuldstapetet og få glatte vægge

Det kan være en udfordring at få det gamle savsmuldstapet af væggene. Ofte sidder det umanerligt godt fast, men vi skal nok hjælpe dig med at få det af. Hemmeligheden ligger i at angribe det med mere end ét våben.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 dage
Pris
2.000 kroner

Intro

Fjern savsmuldstapet med skraber

Et tapetstripper, som er et effektivt skrabejern, er det vigtigste våben i kampen mod genstridigt savsmuldstapet. Start med at skrabe hul i tapetet flere steder, og få det skarpe jern godt ind under papiret. Hvis det kniber med at få hul, er der flere andre våben, du kan gribe til, fx. “pigrullen”, der med sine pigge flår savsmuldstapetet op, så du kan komme til med stripperen.

Fjern savsmuldstapet med opløser

Hvis tapetet sidder godt fast, er tapetopløser næste skridt. Lav en opløsning efter producentens anvisning, og kom den i en havesprøjte. Så kan du vande tapetet godt igennem og lade opløseren trænge ind. Herefter er det nemt at fjerne savsmuldstapetet med tapetstripperen.

Sidder savsmuldtapetet fast på gipsplader skal du IKKE bruge denne metode, da den opløser kartonen på gipspladerne. Her er må du nøjes med skraber og knofedt.

Glatte vægge afløser tapetet

Når savsmuldstapetet er fjernet, vil der ofte være småhuller, der skal spartles. Det gør du med det samme, også selv om der stadig sidder små rester af tapetlim på væggen. For når hullerne er lappet og spartelmassen er tør, kan du slibe hele væggen, så både lim og overflødig spartelmasse bliver slebet væk.

Og så er det på med vævlim og glasfilt, hvis du vil armere din væg og skabe en flot, glat overflade, der ikke krakelerer.

Glatte vægge på andre måder

Du kan også få glatte vægge uden glasfilt. Fuldspartling med fx multipuds er en nem metode, som efterlader en lidt mere rustikt pudset væg end glasfilten gør. Rullespartel er også en mulighed. Her ruller du spartelmasse på væggen og glatter ud bagefter.

LÆS OGSÅ: Glat væg med multipuds

I guiden her hjælper vi dig fra gammel savsmuldstapet til glat, armeret væg.

Vejledning

01
Flå tapetet af og gør væggen klar 8 Trin

Det kan virke uoverskueligt at skrabe et tapet ned fra væggen, men med et par fif sparer du mange kræfter undervejs:

Start med at fjerne mest muligt med en tapetstripper. Den har skarpe, udskiftelige blade og er eminent til at fjerne alt det tapet, der ikke sidder urokkeligt fast. Lad det tørre tapet ligge på gulvet.

Du får næppe det hele væk i første hug, og derfor må du ty til tip nummer to: tapetopløser blandet op med vand og hældt i en havesprøjte. Har du gisplade-vægge, må du nøjes med skraberen.

Skræl savsmuldstapetet af med et skarpt blad i tapetstripperen. Det er ingen hindring, hvis der sidder flere lag tapet. Find en “flad” vinkel med væggen, så tapetstripperen ikke skærer ind i pudsen.

Skær igennem tapetet langs med fodpaneler, indfatninger m.v., inden du skraber tapetet af. Ellers får du nogle irriterende tapetrester, som det tager lang tid at fjerne.

Når al tapetet er skrællet af, skal du IKKE fjerne det fra gulvet. Fej tapetstrimlerne ind mod væggen. Så er de klar til at tage imod de våde tapetrester i den næste proces, og du slipper for at dække af.

Kom vand og tapetopløser i en havesprøjte. Pump med håndtaget, så der kommer tryk på beholderen. Sprøjt nu opløsningen på en væg ad gangen. Hold sprøjten cirka 20 cm fra væggen.

Tapetresterne kan nemt skrabes af efter et kvarter til en halv time, når opløsningen er trængt ind i tapetresterne. De er nu helt bløde og løsner sig nemt. Gentag om nødvendigt hele processen.

Rul gulvpap ud. De våde tapetrester, der landede på de tørre tapetrester fra den første skrabning, er fejet sammen og smidt ud, så nu kan der udbedres skader på væggene.

Lap huller i væggen. Når du skraber tapetet af med tapet stripperen, kan det ikke undgås, at der skrabes huller i pudsen. Bland spartelmassen op med vand. Pres den godt ind i hullet. Glat efter med en spartel.

Slib alle rester af savsmuldstapetet væk. Sidder der de mindste rester tilbage, er der risiko for, at de vil sætte sig på spartlen og trække striber i spartelmassen.

02
Sådan gør du væggen glat 5 Trin

Nu kan vi beklæde væggen med filt. Det giver en helt glat væg, der ligner en pudset væg, og filten forstærker væggen og beskytter mod revner.

Du trækker først sandspartelmassen på væggen, lader den tørre og sliber den derefter helt glat med slibepapir.

Så er det tid til filt, men allerførst skal du pensle forankringsgrunder på den pudsede væg. Ellers suger den al væden ud af din vævklæber, og så falder filten ned, eller der opstår buler der, hvor den ikke klæber ordentligt til væggen.

Træk sandspartelmassen på væggene med en bred stålspartel. Når der skal glasfilt udenpå, skal du kun trække et ganske tyndt lag sandspartelmasse på.væggen. Glasvævet er med til at bevare styrken.

Når sandspartelmassen er tør, skal den slibes glat. Bruger du en slibesål på skaft, kan du meget nemt lave store bevægelser, så arbejdet går hurtigere.

Pensl væggen med forankringsgrunder, også kaldet hæftegrunder eller micro-disperser. Den sikrer, at vævklæberen får godt fat, og giver dig desuden længere tid til at montere glasfilten i klæberen.

Rul vævklæber på væggen med en langluvet malerrulle. Det er vigtigt, at du ikke sparer på klæberen, for så der er risiko for, at filten løsner sig. Smør klæber på væggen til en bane filt ad gangen.

Nu kan du sætte filt op: Læg rullen på gulvet. Træk en bane op, så den går ca. 5 cm ind over loftet. Lad banen overlappe forrige bane med 5 cm. Tryk filten mod væggen. Glat efter med en spartel.

Materialer

 • Tapetopløser
 • Spartelmasse (her Ardex f5)
 • Sandspartelmasse
 • Forankringsgrunder
 • Vævklæber
 • Forbehandlet glasfilt
 • Akrylfugemasse
 • Maling

Specialværktøj

 • Tapetstripper
 • Havesprøjte

Tidsforbrug

3-4 dage (plus tørretider) for et mindre rum.

Pris

Cirka 2000 kr. for et mindre rum.

Sværhedsgrad

Det er ganske nemt at fjerne tapetet. Husk at få det hele med, ellers får du problemer med filten.

Video

TEKNIK: Fuldspartling

Opgaven kræver flere spartler og en portion tålmådighed

VÆRKTØJ: Sådan bruger du girafsliberen

I denne video lærer du, hvordan du betjener den den store, effektive slibemaskine til vægge og lofter. Maskinens lange hals gør, at du har stor rækkevidde og derfor kan klare alt arbejdet, mens du står nede på gulvet. Det sparer masser af tid og kræfter, når du skal slibe pudsede vægge og spartlede lofter.

TEKNIK: Opsætning af glasfilt

Med en smart teknik bliver samlingerne usynlige

TEKNIK: Glasfilt - indvendige hjørner

Med en tynd stribe akrylfuge bliver samlingen usynlig

TEKNIK: Glasfilt - udvendige hjørner

Samlingen slibes, så hjørnet står helt skarpt

Tips & Tricks

3 kneb gør det hele lidt lettere

Hvis du skal klare mange kvadratmeter væg, kan du gøre arbejdet lidt billigere, nemmere og smartere.

Bladene til tapetstripperen er ret dyre. Brug i stedet bladene til en hobbykniv. De passer i længden og koster kun en brøkdel. Og så er de både bedre og skarpere.

Skal du slibe flere rum, kan det godt betale sig at leje en girafsliber. Den er super effektiv, og den kan kobles til en støvsuger. Husk at bevæge den hele tiden, når den er tændt.

Skal du bruge en smal bane glasfilt, ruller du banen sammen og “knækker” rullen. Nu kan du nemt skære den over med hobbykniven. Det forudsætter, at du bruger forbehandlet filt.

3 teknikker får filten sikkert op

Hemmeligheden bag pæne, glatte vægge ligger i de små detaljer: kanter, hjørner og samlinger.

Med en malerrulle på et langt skaft går det hurtigt at male de store flader. En lille malerrulle er praktisk til at male bag radiator m.v. Du skal regne med at male to gange på forbehandlet glasfilt.

SKARPE KANTER
Med stålspartlen kan du nu støde filten op mod loftet, så der bliver et skarpt “knæk”. Pres spartlen ind i knækket, mens du skærer overskydende filt af med en hobbykniv.

PÆNE HJØRNER
Læg akrylfugemasse i hjørnet. Det nemmeste og pæneste er først at skære filten af, så den støder sammen inde i hjørnet. Der må gerne være et par mm mellem banernes kanter.

Skru fodpanelerne ordentligt fast, hvis de sidder løse. Læg en pølse fugemasse mellem glasfilt og fodpanel. Glat den ud. Gør det samme omkring indfatninger. m.v.

USYNLIGE OVERLAP MELLEM BANERNE
I stedet for at støde banerne af glasfilt sammen kant mod kant kan du lave et overlap på ca. 5 cm. Med en skarp hobby kniv skærer du gennem begge lag filt. Hold kniven vinkelret på væggen.

Fjern de to fritskårne stykker filt, og glat samlingen med stålspartlen. Samlingen bliver næsten usynlig, hvis du sørger for at holde hobbykniven vinkelret på væggen. Skift bladet ofte.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Pudsning af væg