Intro
Vejledning
01
Flå tapetet af og gør væggen klar
8
Trin
Det kan virke uoverskueligt at skrabe et tapet ned fra væggen, men med et par fif sparer du mange kræfter undervejs:
Start med at fjerne mest muligt med en tapetstripper. Den har skarpe, udskiftelige blade og er eminent til at fjerne alt det tapet, der ikke sidder urokkeligt fast. Lad det tørre tapet ligge på gulvet.
Du får næppe det hele væk i første hug, og derfor må du ty til tip nummer to: tapetopløser blandet op med vand og hældt i en havesprøjte. Har du gisplade-vægge, må du nøjes med skraberen.
Skræl savsmuldstapetet af med et skarpt blad i tapetstripperen. Det er ingen hindring, hvis der sidder flere lag tapet. Find en “flad” vinkel med væggen, så tapetstripperen ikke skærer ind i pudsen.
Skær igennem tapetet langs med fodpaneler, indfatninger m.v., inden du skraber tapetet af. Ellers får du nogle irriterende tapetrester, som det tager lang tid at fjerne.
Når al tapetet er skrællet af, skal du IKKE fjerne det fra gulvet. Fej tapetstrimlerne ind mod væggen. Så er de klar til at tage imod de våde tapetrester i den næste proces, og du slipper for at dække af.
Kom vand og tapetopløser i en havesprøjte. Pump med håndtaget, så der kommer tryk på beholderen. Sprøjt nu opløsningen på en væg ad gangen. Hold sprøjten cirka 20 cm fra væggen.
Tapetresterne kan nemt skrabes af efter et kvarter til en halv time, når opløsningen er trængt ind i tapetresterne. De er nu helt bløde og løsner sig nemt. Gentag om nødvendigt hele processen.
Rul gulvpap ud. De våde tapetrester, der landede på de tørre tapetrester fra den første skrabning, er fejet sammen og smidt ud, så nu kan der udbedres skader på væggene.
Lap huller i væggen. Når du skraber tapetet af med tapet stripperen, kan det ikke undgås, at der skrabes huller i pudsen. Bland spartelmassen op med vand. Pres den godt ind i hullet. Glat efter med en spartel.
02
Sådan gør du væggen glat
5
Trin
Nu kan vi beklæde væggen med filt. Det giver en helt glat væg, der ligner en pudset væg, og filten forstærker væggen og beskytter mod revner.
Du trækker først sandspartelmassen på væggen, lader den tørre og sliber den derefter helt glat med slibepapir.
Så er det tid til filt, men allerførst skal du pensle forankringsgrunder på den pudsede væg. Ellers suger den al væden ud af din vævklæber, og så falder filten ned, eller der opstår buler der, hvor den ikke klæber ordentligt til væggen.
Træk sandspartelmassen på væggene med en bred stålspartel. Når der skal glasfilt udenpå, skal du kun trække et ganske tyndt lag sandspartelmasse på.væggen. Glasvævet er med til at bevare styrken.
Når sandspartelmassen er tør, skal den slibes glat. Bruger du en slibesål på skaft, kan du meget nemt lave store bevægelser, så arbejdet går hurtigere.
Pensl væggen med forankringsgrunder, også kaldet hæftegrunder eller micro-disperser. Den sikrer, at vævklæberen får godt fat, og giver dig desuden længere tid til at montere glasfilten i klæberen.
Rul vævklæber på væggen med en langluvet malerrulle. Det er vigtigt, at du ikke sparer på klæberen, for så der er risiko for, at filten løsner sig. Smør klæber på væggen til en bane filt ad gangen.
Materialer
- Tapetopløser
- Spartelmasse (her Ardex f5)
- Sandspartelmasse
- Forankringsgrunder
- Vævklæber
- Forbehandlet glasfilt
- Akrylfugemasse
- Maling
Specialværktøj
- Tapetstripper
- Havesprøjte
Tidsforbrug
3-4 dage (plus tørretider) for et mindre rum.
Pris
Cirka 2000 kr. for et mindre rum.
Sværhedsgrad
Det er ganske nemt at fjerne tapetet. Husk at få det hele med, ellers får du problemer med filten.
Video
Tips & Tricks
3 kneb gør det hele lidt lettere
Hvis du skal klare mange kvadratmeter væg, kan du gøre arbejdet lidt billigere, nemmere og smartere.
3 teknikker får filten sikkert op
SKARPE KANTER
Med stålspartlen kan du nu støde filten op mod loftet, så der bliver et skarpt “knæk”. Pres spartlen ind i knækket, mens du skærer overskydende filt af med en hobbykniv.
PÆNE HJØRNER
Læg akrylfugemasse i hjørnet. Det nemmeste og pæneste er først at skære filten af, så den støder sammen inde i hjørnet. Der må gerne være et par mm mellem banernes kanter.
Skru fodpanelerne ordentligt fast, hvis de sidder løse. Læg en pølse fugemasse mellem glasfilt og fodpanel. Glat den ud. Gør det samme omkring indfatninger. m.v.
USYNLIGE OVERLAP MELLEM BANERNE
I stedet for at støde banerne af glasfilt sammen kant mod kant kan du lave et overlap på ca. 5 cm. Med en skarp hobby kniv skærer du gennem begge lag filt. Hold kniven vinkelret på væggen.