Sikker skillevæg til badeværelset

Det er nemt og hurtigt at bygge en ny væg i badeværelset med stålskelet og vådrumsgips. Men der er nogle detaljer, du skal kende, så du kan bygge væggen efter reglerne.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
400 kr./m2

Intro

Hvis du skal bygge nyt badeværelse eller som her udvide et eksisterende badeværelse, er det oplagt at sætte en skillevæg med gipsplader op. Den proces har vi skrevet om mange gange, men i et vådrum er det en smule anderledes.

Først og fremmest er gipspladerne beregnet til vådrum. Du kan altså ikke bruge almindelige gipsplader på den side af væggen, der vender ud mod badeværelset. Dernæst skal stålskelettet bygges op af en lidt kraftigere dimension profiler end normalt, da væggen skal være ekstra stiv for at undgå revnedannelser. Men så er resten også ligetil.

Vejledning

01
Stålskelet 7 Trin

Vådrumsvæggen må under ingen omstændigheder kunne give sig. Det vil medføre sprækker. Derfor bruger vi de meget stive 70 mm stålprofiler, hvor 50 mm normalt kan gøre det.

Stolperne sætter vi pr. 45 cm, som svarer til en halv gipspladebredde. Væggen stiller vi oven på en 10 cm høj betonsokkel, som vi støbte, da vi udvidede badeværelsets gulvareal. Kanten er et lovkrav ved lette skillevægge.

Skinnerne hedder “vægskinner”, men bruges også på gulv og loft.

I badeværelset her skal vi tage hensyn til en kommende installationsvæg, der går vinkelret ind på den nye skillevæg.

1

Placer vægskinnen 2,6 cm fra sokkelkanten. Det svarer til tykkelsen på de to gipsplader, der skal sættes på. Gør skinnen fast med 6 mm murbøsninger og 4 x 40 mm skruer ned i soklen. Der skal bores for med et murbor.

2

Sæt en vægskinne på begge vægge. Da væggene her er af gipsplader, bruger vi 6 mm pladebøsninger (plugs) og 4 x 40 mm skruer.

3

Så skal der en vægskinne i loftet. Skinnen støtter på skinnerne på væggene. Her er loftet pudset, så profilet skrues fast med 5 x 60 mm skruer op i forskallingsbrædderne.

4

Ret den første stolpe ind, så den står 2,6 cm inde. Mål det op med et stykke vægprofil. Her placerer vi stolpen lige ud for profilerne i den fremrykkede væg, vi skal have bag toilettet.

5

Stil stolperne for hver 45 cm imellem gulv- og loftskinnen. Den ekstra stolpe tæt på væggen skal her bruges til en tværgående, fremrykket installationsvæg.

6

Ret stolperne ind, og klem dem fast med en fiksertang. Vær omhyggelig med at placere stolperne præcis pr. 45 cm, ellers rammer skruerne ved siden af stolperne, når du skal sætte gipspladerne op.

7

Her forlænger vi det sænkede loft i det gamle badeværelse. Det skal føres ud til skillevæggen med et lag af forskallings brædder, inden vi kan sætte et nyt gipspladeloft i badeværelset.

02
Gipsplader 4 Trin

Princippet i montering af gipsplader på de to sider af stålskelettet er det samme, selvom der inde i badeværelset skal sidde vådrumsgipsplader og på den modsatte side skal sidde almindelige gipsplader. Der gælder også samme regler for afstandene mellem skruerne.

Men vådrumspladerne er noget hårdere end de almindelige gipsplader. Derfor skal du huske at bruge specielle gipsskruer til hård gips. De har mindre hoveder, som er nemme at undersænke.

1

Sæt plader på den ene side. Vi starter med de almindelige 90 cm brede gipsplader i to lag med forskudte samlinger. Begynd med en hel plade i første lag, så går det bedst op.

2

Nu kan du isolere. Battsene af mineraluld passer imellem stålstolperne. Det er nu, du skal bede elektrikeren trække eventuelle kabler i væggen, inden der bliver lukket.

3

Sæt vådrumsgips på inde fra badeværelset. Det er tilstrækkeligt at skrue første lag plader fast med skruer for hver 40 cm. Vådrumsgipsplader er noget tungere end almindelige gipsplader, så pas på ryggen.

4

Sæt andet lag op. Første plade er halveret for at forskyde samlingerne i forhold til første lag. Pladerne stilles på betonkanten og vippes på plads. Skruerne i pladernes kanter skal minimum sidde pr. 20 cm og på midten pr. maks. 30 cm.

03
Spartling 4 Trin

1

Sæt armeringstape over samlingerne. Tapen er selvklæbende og skal sidde midt på alle de forsænkede samlinger mellem to plader.

2

Så skal der spartles. Kør først en spartel hen over alle skruehoveder. Et klik vil afsløre de skruer, der ikke er forsænket nok. Tryk rigelig spartelmasse på samlingen på en halv meter ad gangen.

3

Luk af omkring gennemføringer. Omkring vandrør mv. lukker du af med muffer. Hvis vandinstallationen har en flange som vist, skrues den på gevindet i væggen. Du kan ikke skrue den helt stramt. Læg en klods på flangen, og giv den et slag.

4

Badeværelset fik blandt andet plads til en rummelig bruseniche.

Materialer

 • 70 mm vægprofiler
 • 70 mm stolper
 • 70 mm mineraluld
 • 13 mm vådrumsgipsplader
 • 13 mm gipsplader
 • 35 mm skruer, gips på stål
 • 41 mm skruer, hård gips på stål
 • 6 mm mur- og pladebøsninger
 • Skruer: 4 x 40 mm og 5 x 60 mm
 • Armeringstape
 • Vådrumsspartelmasse
 • 16 mm krydsfiner til støtteplader

Specialværktøj

 • Fiksertang

Tidsforbrug

1-3 dage afhængigt af størrelsen

Pris

Ca. 400 kr. pr. kvadratmeter

Sværhedsgrad

Der er ikke stor forskel på at lave en almindelig skillevæg og en vådrumsvæg med gipsplader og stålskelet.

Tegning

Video

TEKNIK: Stålskelet til skillevæg

Nem montering med pladesaks og fiksértang

TEKNIK: Montering af gipsplader

Med to lag gips får du det stærkeste resultat

TEKNIK: Gipsplade-samlinger

Selvklæbende glasfibernet gør samlingen stærk

VÆRKTØJ: Sådan bruger du gipsskruemaskinen

Gipsskruemaskinen kan kun én ting. Til gengæld gør den det til perfektion. Skal du sætte mange gipsplader op, kan du indstille den til at sætte skruerne i præcis den rette dybde, og herefter kan du arbejde lynende hurtigt. I denne video kan du lære alt om maskinens indstilingsmuligheder og om, hvordan du arbejder med den.

Tips & Tricks

Hvis der skal installationer i væggen

Skal du bygge bruse- eller toiletinstallation ind i væggen, skal den forstærkes yderligere.

Vores skillevæg kræver ingen forberedelse til installationer som bruser eller toilet. I vores badeværelse sker det nemlig i en tilstødende væg. Men netop det kan du jo nemt komme ud for i et badeværelse. Se her, hvordan du forbereder væggen til ting, der skal op at hænge og have tilført vand.

Solide plader af krydsfiner skrues fast til stålskelettet. Her sidder der plader til vaskeskab og til- og afløb af vand.

VVS’eren har sat vandtilslutning og afløb fast til pladerne.

Bor hul til installationerne. Mål fra hullerne til bund og side, inden du sætter gipspladen på, og overfør til pladen.

Sæt gipspladen på plads, og skru den fast. Er sidevæggen lidt skæv, kan du rette kanten til, så pladens højrekant er lodret.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...