Intro
Vejledning
01
Stålskelet
7
Trin
Vådrumsvæggen må under ingen omstændigheder kunne give sig. Det vil medføre sprækker. Derfor bruger vi de meget stive 70 mm stålprofiler, hvor 50 mm normalt kan gøre det.
Stolperne sætter vi pr. 45 cm, som svarer til en halv gipspladebredde. Væggen stiller vi oven på en 10 cm høj betonsokkel, som vi støbte, da vi udvidede badeværelsets gulvareal. Kanten er et lovkrav ved lette skillevægge.
Skinnerne hedder “vægskinner”, men bruges også på gulv og loft.
I badeværelset her skal vi tage hensyn til en kommende installationsvæg, der går vinkelret ind på den nye skillevæg.
Placer vægskinnen 2,6 cm fra sokkelkanten. Det svarer til tykkelsen på de to gipsplader, der skal sættes på. Gør skinnen fast med 6 mm murbøsninger og 4 x 40 mm skruer ned i soklen. Der skal bores for med et murbor.
Sæt en vægskinne på begge vægge. Da væggene her er af gipsplader, bruger vi 6 mm pladebøsninger (plugs) og 4 x 40 mm skruer.
Så skal der en vægskinne i loftet. Skinnen støtter på skinnerne på væggene. Her er loftet pudset, så profilet skrues fast med 5 x 60 mm skruer op i forskallingsbrædderne.
Ret den første stolpe ind, så den står 2,6 cm inde. Mål det op med et stykke vægprofil. Her placerer vi stolpen lige ud for profilerne i den fremrykkede væg, vi skal have bag toilettet.
Stil stolperne for hver 45 cm imellem gulv- og loftskinnen. Den ekstra stolpe tæt på væggen skal her bruges til en tværgående, fremrykket installationsvæg.
Ret stolperne ind, og klem dem fast med en fiksertang. Vær omhyggelig med at placere stolperne præcis pr. 45 cm, ellers rammer skruerne ved siden af stolperne, når du skal sætte gipspladerne op.
02
Gipsplader
4
Trin
Princippet i montering af gipsplader på de to sider af stålskelettet er det samme, selvom der inde i badeværelset skal sidde vådrumsgipsplader og på den modsatte side skal sidde almindelige gipsplader. Der gælder også samme regler for afstandene mellem skruerne.
Men vådrumspladerne er noget hårdere end de almindelige gipsplader. Derfor skal du huske at bruge specielle gipsskruer til hård gips. De har mindre hoveder, som er nemme at undersænke.
Sæt plader på den ene side. Vi starter med de almindelige 90 cm brede gipsplader i to lag med forskudte samlinger. Begynd med en hel plade i første lag, så går det bedst op.
Nu kan du isolere. Battsene af mineraluld passer imellem stålstolperne. Det er nu, du skal bede elektrikeren trække eventuelle kabler i væggen, inden der bliver lukket.
Sæt vådrumsgips på inde fra badeværelset. Det er tilstrækkeligt at skrue første lag plader fast med skruer for hver 40 cm. Vådrumsgipsplader er noget tungere end almindelige gipsplader, så pas på ryggen.
03
Spartling
4
Trin
Sæt armeringstape over samlingerne. Tapen er selvklæbende og skal sidde midt på alle de forsænkede samlinger mellem to plader.
Så skal der spartles. Kør først en spartel hen over alle skruehoveder. Et klik vil afsløre de skruer, der ikke er forsænket nok. Tryk rigelig spartelmasse på samlingen på en halv meter ad gangen.
Luk af omkring gennemføringer. Omkring vandrør mv. lukker du af med muffer. Hvis vandinstallationen har en flange som vist, skrues den på gevindet i væggen. Du kan ikke skrue den helt stramt. Læg en klods på flangen, og giv den et slag.
Materialer
- 70 mm vægprofiler
- 70 mm stolper
- 70 mm mineraluld
- 13 mm vådrumsgipsplader
- 13 mm gipsplader
- 35 mm skruer, gips på stål
- 41 mm skruer, hård gips på stål
- 6 mm mur- og pladebøsninger
- Skruer: 4 x 40 mm og 5 x 60 mm
- Armeringstape
- Vådrumsspartelmasse
- 16 mm krydsfiner til støtteplader
Specialværktøj
- Fiksertang
Tidsforbrug
1-3 dage afhængigt af størrelsen
Pris
Ca. 400 kr. pr. kvadratmeter
Sværhedsgrad
Der er ikke stor forskel på at lave en almindelig skillevæg og en vådrumsvæg med gipsplader og stålskelet.
Tegning
Video
Tips & Tricks
Hvis der skal installationer i væggen
Skal du bygge bruse- eller toiletinstallation ind i væggen, skal den forstærkes yderligere.
Vores skillevæg kræver ingen forberedelse til installationer som bruser eller toilet. I vores badeværelse sker det nemlig i en tilstødende væg. Men netop det kan du jo nemt komme ud for i et badeværelse. Se her, hvordan du forbereder væggen til ting, der skal op at hænge og have tilført vand.