10 tips til skillevæggen

Har du lyst til at blive en endnu bedre håndværker? Så kig med: Vi har fået en af vores dygtigste håndværkere til at dele ud af sine erfaringer. Du kan helt sikkert lære noget!

1. Vælg stål frem for træ

Stålprofiler er lige, lette at klippe til med en pladesaks og nemme at arbejde med. Derfor er det en fordel at vælge stål frem for træ, når du skal bygge en ny skillevæg. Du undgår desuden savsmuld, fordi du ikke skal save. Du behøver heller ikke at skrue, fordi stålprofilerne kan samles med en tang.

2. Effektiv fiksertang

En fiksertang er det mest effektive værktøj, når du skal samle et stålskelet. Du presser blot ståldelene sammen i en samling, når de sidder, som de skal – nemt og hurtigt. Du undgår samtidig buler i skelettet, som du godt kan risikere, hvis du samler det med skruer.

3. Styrk væggen med en armeringsstrimmel

Samlingerne på en gipsvæg skal ikke bare spartles, men også styrkes med en armeringsstrimmel. Du får den stærkeste væg, hvis du bruger en kartonstrimmel. Den stiver væggen bedre af end fibernet.

4. Gipssko til store plader

Store gipsplader er svære at håndtere alene, men har du en såkaldt gipssko, kan du styre pladen med foden, mens du har begge hænder fri. Og det er faktisk en fordel at vælge store plader, der går fra gulv til loft, da det giver mindre spartelarbejde.

5. Brug dybdestop på skruemaskinen

Brug et dybdestop på din skruemaskine, når du sætter gipsskruer i. Så undgår du at komme til at give den for meget gas, og at skruerne kommer for langt ind i væggen. Sker det, ødelægges kartonen omkring skruen, og så får den ikke ordentligt fat, og du får ekstra meget spartelarbejde.

6. Akrylfuge dæmper lyd

Du kan gøre et rum bag en skillevæg mere lydtæt, hvis du lægger en fuge af akrylfugemasse mellem 1. og 2. lag gips rundt i kanten. Med en afstand på 7-8 mm til væggen kan du lettere få plads til fugen.

Dæmp lyden med akrylfuge.

7. Brug en skarp kniv.

Gipsplader skæres til med en skarp hobbykniv – en rigtig skarp en med kraftige blade, som du har rigeligt af, så du kan skifte det ofte. Sørg for, at du ikke skærer for dybt, det sløver kniven lynhurtigt, og det er slet ikke nødvendigt.

Du har brug for en god lineal, når du skærer gipsplader til. En føringsskinne er super.

8. Grov spartelmasse til "dybe" huller

Har du meget, der skal spartles, og er der “dybe” huller, kan det godt betale sig først at bruge en grovere spartelmasse. Bruger du kun fin spartelmasse, vil du skulle spartle mange gange. Den grove synker heller ikke så meget.

9. Gør væggen klar til tunge ting

Hvis du ved, at der skal være noget tungt på din gipsvæg, så sæt en 10 mm krydsfinerplade fast på den indvendige side. Så kan den let klare fx en tung reol.

10. Træ styrker skelettet

Hvis du skal sætte en dør i en ny væg af stålprofiler, er det en god idé at sætte et stykke træ ind i profilet på begge sider af døren, fx lægter. Det forstærker stålprofilet og giver en god bund at skrue karmen fast i.

LÆS OGSÅ: Få endnu flere håndværkertips!

Disse ti tips er en del af artiklen '50 håndværkertips', som vi bragte i Gør Det Selv 4/2017. Hvis du vil se, hvordan den erfarne prof gør arbejdet lidt nemmere med tips til opgaver i hele huset, kan du hente hele artiklen her: 50 HÅNDVÆRKERTIPS: Håndværkerens hemmeligheder

  • 10 tips til gulvbelægning
  • 10 tips til tapetsering
  • 10 tips til ophængning
  • 10 tips til skillevæggen
  • 10 tips til badeværelset

    Andre læser lige nu ...