10 tips til badeværelset
1. Sådan får du vvs-arbejdet ned i pris
Skal du i gang med at renovere dit badeværelse og have besøg af en VVS’er, som skal lave rørarbejdet, så er det en rigtig god investering at fritlægge rørene, inden han kommer. Det gør det meget lettere for ham at vurdere den konkrete opgave, så hans tilbud bliver mere realistisk og med stor sand synlighed også billigere. Hvis rørene ikke er fritlagte, vil han ofte lægge lidt ekstra til, da han ikke ved, præcis hvad der gemmer sig bag fliserne.
2. Pas på vådrumsmembranen når du skifter fugen
En silikonefuge bliver hurtigt grim og ulækker og kan trænge til en udskiftning. Når du skifter den, er det vigtigt, at du ikke skærer for dybt med din hobbykniv. Så risikerer du nemlig at ødelægge vådrumsmembranen, der beskytter den bagvedliggende konstruktion mod fugtskader. En god teknik er først at skære forsigtigt i begge sider af den gamle fuge, så den løsnes. Med lidt held kan du forsigtigt hive den ud i ét stykke. Inden du laver den nye fuge, skal du sørge for at gøre grundigt rent og affedte med acetone, så den nye silikone hæfter ordentligt.
3. Sulfo er genialt
... hvis du skal skifte toilettet og sætte et nyt på plads over gulvafløbet. Smør rigeligt med sulfo på kanten af tilslutningsmuffen, så glider toilettet meget lettere på plads.
4. Få nem adgang til rørene med en velcrolem
Det er et lovkrav, at der skal være adgang til vandrørene i dit badeværelse, hvis du laver en skjult samling. Bygger du i vådrumsgips, er det smart at lave en lem, der sættes fast med velcro. Skær blot et hul i væggen, og skær en plade til, der er lidt større end hullet, så der er plads til at sætte velcro op, som lemmen kan fastgøres med.
5. Behold rørføringen og spar mange penge
Det er rigtig dyrt, hvis du ændrer på faldstammens placering og rørføringen til vand. Det gør opgaven mere omfattende og koster både ekstra i materialer og arbejds timer. Så kan du leve med den eksisterende placering af rør og faldstamme, er der mange penge at spare.
6. Rens rørene grundigt og undgå utætte samlinger
Hvis du sætter et væghængt toilet op, skal du være opmærksom på at få renset rørene grundigt, inden du samler dem. Rørene skal typisk skæres til med en nedstryger, og det er vigtigt, at alt “savsmuld” fra plasticrørene fjernes, ellers risikerer du, at samlingerne bliver utætte. Sørg også for at skære snittet helt rent rundt i kanterne med en skarp hobbykniv.
7. Bank forsigtigt
Når du skifter en flise, fx i gulvet på badeværelset, skal du passe på ikke at ødelægge de andre fliser samt vådrumsmembranen og evt. gulvvarme. Hvis du først borer huller i den ødelagte flise med din boremaskine, mindsker du spændingen i flisen, så den er nemmere at fjerne. Bagefter banker du forsigtigt hul på flisen med hammer og mejsel, så du fjerner den stykke for stykke.
8. Let og risikofrit: lim toilettet fast
Skal du skifte det gamle toilet, der står på gulvet, så lim det nye fast. Du undgår at bore i gulvet og risikerer ikke at ødelægge gulvvarme eller vådrumsmembran. Og så er det nemt og hurtigt.
9. Snup en ventilator med fugtmåler
Hvis du vælger en ventilator med fugtmåler til badet, er du sikker på at få fjernet al fugt. Den kører nemlig, så længe der er fugt, og koster ikke meget ekstra.
10. Gem de grimme fliser
Har du grimme fliser på dit badeværelse? I stedet for at have besvær med at banke dem ned og sætte nye op kan du få en ny, flot væg med multipuds. Materialet er et cementbaseret mørtelprodukt, der hæfter på alt. Det pudses på væggen som almindelig mørtel og skal tørre langsomt.
10 tips til gulvbelægning
1. Sav fra bagsiden
Hvis du skal save et gulvbræt til i længden eller lave et hak med din stiksav, så sav altid fra bagsiden. Det giver det pæneste resultat, fordi du undgår, at træet flosser på forsiden. Tippet gælder til alle typer trægulve, også klikgulve i fx laminat eller linoleum.
2. Kom nemt rundt om rør
Det er en god idé at planlægge, hvordan det bedst går op, hvis dit gulv skal gå rundt om rør. Hvis du kan få det til at gå op med en samling, er det en fordel, og du kan skære et hul, der går halvt ind i hvert bræt.
3. Hold luft rundt i kanten
Når du lægger et svømmende gulv, er det vigtigt, at der er luft rundt i kanten ved væg og rørgennemføringer. Det sikrer du let med et par plasticklodser, efterhånden som gulvet lægges.
4. Akklimatisér brædderne så de ikke slår sig
Inden du lægger dit nye gulv, skal gulvbrædderne akklimatiseres. Det er vigtigt, at de har nogenlunde den samme temperatur som rummet, de lægges i, så du undgår, at træet slår sig. Derfor er det en god idé at bestille brædderne i god tid og sætte dem indendørs, helst i det rum, de skal lægges, så de vænner sig til temperaturen og luftfugtigheden. Hvor lang tid, de skal ligge indenfor, er forskelligt, så det er vigtigt, du følger producentens vejledning.
5. Planlæg forbandtet på dit nye gulv
Det er vigtigt, at der er en vis afstand mellem samlingerne på gulvbrædderne, et såkaldt forbandt, for at gulvet ligger stabilt. Du skal også sørge for, at der ikke er et meget kort bræt i hjørnet på den første række, for så risikerer du, at gulvet slår sig. Derfor er det en god idé at lave en tegning, så du lægger brædderne efter et vist system.
6. Hurtigt arbejde med klammepistolen
Når du skal fastgøre et undergulv af masonitplader, fx som underlag for et linoleumsgulv, er klammepistolen genial. Det går lynhurtigt at fastgøre pla der -ne, så de ligger ordentligt, og du hurtigt kan komme i gang med at lægge gulv.
7. Få gulvet til at flugte med skabe
Det giver et flot, harmonisk resultat, hvis linjerne på dit færdige gulv er parallelle med fx skabene i rummet. Det kan du sikre ved at teg ne en streg op på gulvet, der svarer til skabenes linje, og lægge dit nye gulv efter den.
8. Vælg det rette underlag
Lægger du et gulv oven på beton, skal du være opmærksom på, at det er et lovkrav, at det underliggende materiale har et fugtspærrende lag. Der findes særlige såkaldte akustiske måtter, fx fra Pergo, der også dæmper lyden. De klæbes sammen med metalfolie.
9. Et ordentligt gulvjern er uundværligt
... når du skal lægge gulv. Det gør det let at lægge de sidste brædder, og det sikrer, at samlingerne bliver helt tætte. Køb et solidt ét med lidt tyngde, hvis det, der følger med gulvbrædderne, er for småt.
10 tips til tapetsering
1. Start med en lige streg på væggen
Den første bane tapet skal sidde helt præcist, for at de øvrige baner kommer til at sidde ordentligt, og du får et flot resultat. Det kan du sikre ved at tegne en lodret streg på væggen fra loft til gulv, som du kan sætte den første bane op efter. Når de næste baner sættes op efter den første, kommer de alle til at sidde pivlige.
2. Vinkelret snit giver tætte samlinger
Hold din kniv vinkelret mod loft eller væg, når du skærer filten til i overlappet mellem to samlinger. Det gør ikke noget, at dit snit ikke er snorlige, når blot du holder kniven vinkelret. Hvis du holder kniven i en skæv vinkel, får du et mellemrum mellem de to stykker filt, så samlingen ikke bliver helt tæt, og resultatet dermed ikke bliver helt så pænt.
3. Drop saksen, når du skærer tapetet til i baner
Brug i stedet en tapetlineal - det går lynhurtigt med at rive banerne af i den ønskede længde, når først du har fået taget på det!
4. Stød banerne sammen
Når du tapetserer med mønstret tapet, er det vigtigt, at du støder banerne sammen, så mønsteret kommer til at passe. Du kan sagtens skubbe lidt med banerne, mens limen er våd, så mønsteret bliver helt præcist. Sørg for, at banerne bliver skubbet helt sammen, så du får en perfekt samling.
5. Smør godt med lim på
Sætter du filt op, skal du ikke være fed tet med limen. Det er vigtigt, at filten kommer til at slutte helt tæt til underlaget. Hvis limen ikke er smurt jævnt ud over hele væggen, risikerer du, at der kommer luftlommer under filten - fejl, du så skal til at udbedre. Sørg for at glatte filten, så den sidder godt og er helt jævn.
6. Tapet direkte op på væg
Non-woven er en ny, smart type tapet af ekstrakraftig kvalitet, der kan spare dig for en masse tid, fordi banerne sættes direkte op på væggen. Først smøres lim på væggen, så sættes banen op og skæres til direkte på væggen. Limen tørrer først efter ca. 15 min. Det giver dig god tid til at justere banerne, så de kommer til at sidde helt præcist.
7. Gummispartel glatter bedst
Når du skal glatte glasfilten og trække limbuler ud på væggen, så brug en bred gummispartel. Den er meget bedre end en traditionel tapetbørste, der let kan komme til at rive hul i filten. Spartlen kan også komme helt ud i hjørnerne.
8. Drop forgrundet filt til loftet
Hvis du vil sætte filt op på loftet, så gør det let for dig selv, og vælg det, der ikke er forgrundet. Det er meget lettere at arbejde med, fordi det ikke er så stift.
9. Lad tapet “trække”
Når du har smurt lim på tapetet, skal du lade det trække 2-3 min. Tapet er nemlig papir, og det udvider sig, når det bliver vådt. Sætter du det op med det samme, vil det “vokse” på væggen, og du risikerer at få folder, som ikke forsvinder, når limen tørrer.
10. Fold tapetet så det er nemt at sætte op
Når du har smurt tapetklister på en bane, skal du folde den, så den er til at håndtere. Fold den ene halvdel ind til midten, og den anden ende ligesådan. I den ende, der skal vende op mod loftet, laver du et ombuk på 5-10 cm, så den er let at sætte op uden at få lim overalt.
10 tips til ophængning
1. Kend det underlag du skal bore i
Når du skal hænge noget op på en væg, er det vigtigt at vide, hvad den er lavet af, så du kan vælge den rigtige plug. Borer du et lille hul med et 5-6 mm bor langt ind i væggen, kan borestøvet afsløre materialet. Gipsstøv er hvidt og klæbende, letbeton og beton gråt og grovkornet, mursten er typisk rødligt og smitter af.
2. Tjek om vaterpasset måler nøjagtigt
Et vaterpas kan blive upræcist, hvis det fx har stået ude i frostvejr, eller du har tabt det. Måler du op med et vaterpas, der er unøjagtigt, bliver resultatet derefter. Du kan tjekke, om det måler nøjagtigt, ved at afsætte to streger i hver ende, når li bellerne sidder præcist i midten. Vend det så om, og tjek, om det stadig er i vater ved de to streger. Hvis ikke, skal du købe dig et nyt.
3. Undgå at boret glider
Hvis du skal bore i en væg, der er glat, kan boret let komme til at skride til højre - den retning, som boret roterer. Det kan du undgå ved at bore forsigtigt og starte med et lille bor, typisk 3 mm, uden at trykke særlig hårdt. Boret skal kun lige have fat. Derefter skifter du til et større bor, fx 6-8 mm, som passer til den plug, du har valgt.
4. VVS’eren borer skråt når vasken er tung
En vask er tung og kan komme til at “hænge”, hvis du ikke tager dine forholdsregler, som VVS’eren gør. Han borer hullerne til de lange gevindstænger en lille smule på skrå ind i væggen, lidt nedad, så vasken bliver presset en anelse opad fra starten.
5. Smart hylde sidder i fugen
Murer du hylden i brusenichen direkte ind i fugen, undgår du at bore, og du risikerer ikke at ødelægge vådrumsmembranen. Sætter du nye fliser op, undlader du at fuge der, hvor hylden skal sidde. Placér den oven på fliserne, og sæt den i spænd med et par plastbrikker, mens du fuger med en sanitetsfuge. I en eksisterende bruser kan du fjerne fugen med en multicutter med diamantklinge, sætte den op og fuge på ny.
6. Lim ting op i badet
På badeværelset er det oplagt at lime mindre ting op, som fx kroge og spejle. Især hvis du har fliser på væggen, der kan være svære at bore i, fordi de er hårde og glatte. Du risikerer heller ikke at ødelægge vådrumsmembranen, og du sparer tid.
7. Epoxy binder på det meste
Hvis du skal sætte tunge ting op, kan du bruge epoxylim, der er ekstremt stærkt og binder på stort set alt. Det er en tokomponentlim, som først hærder, når de to masser blandes sammen. Og så sidder tingene fast!
8. Tip beslaget så lågen ikke hænger
Vil du undgå, at havelågen kommer til at “hænge”, skal du vippe dens beslag en smule bagover, når du skruer det fast. Det modvirker det træk, der er nedefter, så lågen sidder perfekt. Også efter et par år.
9. Plasticbrik redder reol på skæv væg
Skal du sætte en reol op på skinner, er det vigtigt, at skinnen sidder helt lige. Med plastbrikker, der fås i tykkelser fra 1 til 5 mm, kan den let rettes op.
10 tips til skillevæggen
1. Vælg stål frem for træ
Stålprofiler er lige, lette at klippe til med en pladesaks og nemme at arbejde med. Derfor er det en fordel at vælge stål frem for træ, når du skal bygge en ny skillevæg. Du undgår desuden savsmuld, fordi du ikke skal save. Du behøver heller ikke at skrue, fordi stålprofilerne kan samles med en tang.
2. Effektiv fiksertang
En fiksertang er det mest effektive værktøj, når du skal samle et stålskelet. Du presser blot ståldelene sammen i en samling, når de sidder, som de skal - nemt og hurtigt. Du undgår samtidig buler i skelettet, som du godt kan risikere, hvis du samler det med skruer.
3. Samlingerne på en gipsvæg skal ikke bare spartles
... men også styrkes med en armeringsstrimmel. Du får den stærkeste væg, hvis du bruger en kartonstrimmel. Den stiver væggen bedre af end fibernet.
4. Gipssko til store plader
Store gipsplader er svære at håndtere alene, men har du en såkaldt gipssko, kan du styre pladen med foden, mens du har begge hænder fri. Og det er faktisk en fordel at vælge store plader, der går fra gulv til loft, da det giver mindre spartelarbejde.
5. Brug dybdestop på skruemaskinen
Brug et dybdestop på din skruemaskine, når du sætter gipsskruer i. Så undgår du at komme til at give den for meget gas, og at skruerne kommer for langt ind i væggen. Sker det, ødelægges kartonen omkring skruen, og så får den ikke ordentligt fat, og du får ekstra meget spartelarbejde.
6. Akrylfuge dæmper lyd
Du kan gøre et rum bag en skillevæg mere lydtæt, hvis du lægger en fuge af akrylfugemasse mellem 1. og 2. lag gips rundt i kanten. Med en afstand på 7-8 mm til væggen kan du lettere få plads til fugen.
7. Brug en skarp kniv
Gipsplader skæres til med en skarp hobbykniv - en rigtig skarp en med kraftige blade, som du har rigeligt af, så du kan skifte det ofte. Sørg for, at du ikke skærer for dybt, det sløver kniven lynhurtigt, og det er slet ikke nødvendigt.
8. Grov spartelmasse til “dybe” huller
Har du meget, der skal spartles, og er der “dybe” huller, kan det godt betale sig først at bruge en grovere spartelmasse. Bruger du kun fin spartelmasse, vil du skulle spartle mange gange. Den grove synker heller ikke så meget.
9. Gør væggen klar til tunge ting
Hvis du ved, at der skal være noget tungt på din gipsvæg, så sæt en 10 mm krydsfinerplade fast på den indvendige side. Så kan den let klare fx en tung reol.