10 stykker værktøj – der sparer tid

Når du har det rigtige værktøj, kan du spare masser af tid. Vi viser dig 10 slags værktøj, som alle kan gøre livet lettere for dig. Har du dem ikke allerede, så køb dem, og snart forstår du ikke, hvordan du har kunnet undvære dem.

Kap/geringssav

Har du prøvet at save fodpaneler og hulkellister til med en fukssvans og en skærekasse, så ved du også, hvor lang tid det kan tage at opnå en perfekt samling. Og har du stået med en kæmpe bunke terrassebrædder, som SKAL være nøjagtigt lige lange, så ved du, hvor svært det kan være. Det behøver det slet ikke at være, for du kan for ganske få hundrede kroner købe en udmærket kap/geringssav, der kan gøre arbejdet færdigt for dig på ingen tid. Altid nøjagtig i samme vinkel, når gradskalaen er indstillet, og altid nøjagtig samme længde, når du har indstillet savbordet. Du får en samlebåndseffekt, der sparer dig for dages arbejde, samtidig med at du får både større effektivitet og større præcision.

TIPS: Til små eller hårde emner er en klinge med mange små tænder at foretrække. Til det grove arbejde er det en fordel med få og store tænder.

Elhøvl

Den elektriske høvl er et overset stykke værktøj. For faktisk kan de roterende knive spare dig for rigtig meget slibearbejde og dermed for en masse tid.

Slut med at stå med skraber og groft slibepapir i en evighed. Bare frem med elhøvlen, stil kniven til den rigtige dybde, og i løbet af ingen tid er din overflade fri for lak, og du har det bare træ foran dig. Væk er også trykmærker, ridser og brændemærker fra glemte cigaretter.

Du skal dog vide, at selvom afhøvlingen går hurtigt, så skal du øve dig lidt, før du kaster dig over svigermors spisebord. Elhøvlen tager fat, og den uerfarne kommer let til at lave dybe spor i emnet, fordi det hele går så stærkt. Øv dig på gamle brædder, og tag hellere for lidt af end for meget.

TIPS: Til store flader bør du bruge et lige bræt eller en retskinne til at styre efter. Ryk brættet knap en høvlbredde ad gangen hen over fladen, når du høvler.

Multicutter

Selvom den ikke har været på markedet så længe som de andre værktøjer, er multicutteren lynhurtigt blevet super populær. Oprindelig var dens funktion begrænset til at være et elektrisk stemmejern, der vha. sine sideværts bevægelser lynhurtigt snittede direkte ind i ærts træ, men nu har den udviklet sig til at være et sandt multiværktøj.

Du kan købe mange forskellige værktøjer til montering på basisen heden, herunder det elektriske stemmejern (som er en sav med bittesmå tænder). Du kan også købe en fræser til fugerne mellem fliserne på bade værelset. Helt uundværlig, når der skal skiftes en enkelt flise; du undgår at smadre naboflisen/-erne, når du fjerner den ødelagte flise. Og det sparer tid. Brug også multicutteren til fx en tapsamling, så skal du ikke bruge tid på at bore og rense op med stemmejernet.

LÆS OGSÅ: Bliv ekspert i multicutteren på 5 minutter

Sømpistol

Skal du sætte et plankeværk op eller slå en træfacade på dit hus, så kan du godt gøre det på traditionel vis med hammer og søm. Men det tager tid.

Og med en ordentlig sømpistol, som du kan købe eller leje i et byggemarked, kan du slå søm i lynhurtigt og med én hånd. Så kan du bruge den anden til at holde på emnet, du skal sømme. Sømpistoler fungerer enten ved strøm eller trykluft. Det sidste kræver naturligvis en kompressor, men den kan du jo bruge til så mange andre ting.

Du kan få kraftige sømpistoler, der kan slå søm på op til 100 mm i. De bruges til plankeværker, taglægter eller forskalling, før du sætter listeloft op. De rigtig kraftige, profes sionelle sømpistoler kan endda skyde søm i beton. Mindre sømpistoler til små søm (dykkere) er særligt anvendelige, når du skal slå fejelister på, sætte vægpaneler op eller mon tere indfatninger om døre. Nogle sømpistoler kan tage lange søm, andre tager søm med store hoveder, fx tagpapsøm. Med sådan en maskine i hånden får du hurtigt lagt dit nye tag.

Gipsskruemaskine

Enhver, der har sat gipsplader op, ved, hvor mange skruer der skal skrues i, og hvor svært det kan være at skrue dem korrekt i. De må ikke rage udenfor, så er de ikke til at spartle væk. Og de må ikke bryde igennem kartonen, for så holder de ikke pladen fast.

Skal du kun skrue et par enkelte plader op, kan du nøjes med at købe en lille gipsskruebit til din skruemaskine. Den slipper skruen, når den ligger lige under pladens niveau.

Men skal du sætte mange plader op, måske endda i flere lag, så skal du anskaffe dig en gipsskruemaskine. Den fås i to forskellige udgaver - den billigste kræver, at du holder skruen i hånden som normalt og skruer i med den anden hånd. Maskinen kører konstant, men bitten drejer først rundt, når du trykker den mod skruen. Og den stopper, når skruen sidder, hvor den skal.

Den anden og virkelig smarte version bruger “patronbælter” af skruer på et langt fibånd. Du monterer båndet og trykker maskinens spids ind mod gipspladen, hvor skruen skal sidde. Og hurtigere end du aner, sidder skruen i pladen, præcis i den rigtige dybde. Du kan skrue skruerne i, lige så hurtigt du kan nå at flytte skruemaskinen.

Du behøver ikke købe en gipsskruemaskine, du kan som regel leje en.

TIPS: I modsætning til den almindelige skruemaskine kobler gipsskruemaskinen automatisk motoren fra skruebitten, og den larmer, så du skal bruge høreværn.

Rotationslaser eller krydslaser

Du kan godt afsætte en fast højde på en væg med et vaterpas, et målebånd og evt. en lodsnor eller et slangevaterpas. Du kan også bruge et af de nye laserinstrumenter, som lynhurtigt og altid præcist afsætter en rød streg eller et rødt kryds på væggen der, hvor du ønsker det. Slut med at kravle rundt og stramme snore (som du falder i) og sætte blyantsmærker sådan cirka der, hvor du skal bore. Og slut med at montere hele reolvæggen om, fordi den sidder lidt skævt.

Det er ikke det billigste værktøj, du kan anskaffe, så lej den evt. i stedet, når du skal i gang med dit næste større projekt. Du bliver forbavset over, hvor meget tid du sparer, når du først har fundet ud af at betjene laseren.

TIPS: Du bør vælge en model, som er selvnivellerende. Den finder selv vandret og lodret, så du sparer tid på at finjustere.

Vinkelsliber

Med en vinkelsliber er det særdeles hurtigt og nemt at skære jern og fliser i forhold til at stå og slide med en nedstryger med stål- eller karbidklinge.

Men med påsat specialværktøj kan du også bruge den lynhurtige maskine til meget andet end jern og fliser. Du kan sætte en betonkop på, som kan rette et ujævnt kældergulv af på ingen tid, og du kan sætte en såkaldt flapskive på, så du kan fjerne rust fra trappegelænderet i en fart.

De moderne skæreskiver er ret tynde, så du kan også skære badeværelses-fliserne til med vinkelsliberen. Og du arbejder mere præcist med vinkelsliberen frem for at stå og forsøge at få fliseskæreren til at skære et par mm af en flise.

Skal du skære i havefliser, må du have fat i en af de rigtig store vinkelslibere. Sådan en kan du leje i et byggemarked. Udgiften får du hjem i sparet tid.

TIPS: Farten har sin pris, så pas på, at galvaniserede overflader ikke bliver for varme, for så ødelægger du zinklaget, der skal forhindre rustangreb.

Kridtsnor (snorslag)

Den korteste vej mellem to punkter er en lige linje. Men det kan være svært og tage tid at mærke en helt lige linje op over en lang afstand. Så skal du fx save den nye terrasses brædder rene i kanten, efter de er lagt, sætte nye køkkenskabe op, eller skal du have en linje at rette tagpap ind efter på dit nye tag, er det ti gange hurtigere at trække en kridtsnor ud af holderen, holde den på i begge ender og svirpe med den på midten. midten Så har du slået en perfekt streg hele vejen mellem de to yderpunkter, og du er klar til at save, bore eller lægge tag.

Afstandsmåler

Kan man spare tid ved at bruge en elektronisk afstandsmåler i stedet for en tommestok eller et målebånd? Ja, i allerhøjeste grad. For du kan faktisk måle et helt køkken op nærmest uden at flytte dig og i hvert fald uden at skulle kravle rundt på gulvet og sætte en finger på, hvor tommestokken lige har ligget. Du får et helt præcist mål, og du får ingen problemer med indvendige mål på vanskelige steder (inde i et køkkenskab for eksempel). Bare stil eller læg afstandsmåleren, hvor du skal måle fra, peg på “målet”, og tryk på en knap. Så har du et nøjagtigt mål. Derfra kan du føre målene manuelt over på en tegning eller bruge en app på din telefon til at sætte dem ind på fotos.

TIPS: Husk at vælge en afstandsmåler, som bruger laserlys og ikke ultralyd. Lyden er meget mere upræcis, og du risikerer at ramme en forhindring undervejs, når du måler afstanden over til væggen.

LÆS OGSÅ: Test af afstandsmålere

Enhåndstvinge

En ekstra hånd sparer dig for meget tid. Det gælder, uanset om der skal støttes under savning eller holdes fast, når du monterer. Det kan du også med en almindelig skruetvinge, men med en enhåndstvinge kan du klare dig selv, uden at hente eller vente på hjælp. Da du kan betjene tvingen med én hånd, har du den anden til at holde på plads og rette ind med, mens du spænder. Tryk på pistolgrebet, så klemmer tvingen sammen, og tryk på udløseren, når du skal frigøre tvingen igen. Lettere og hurtigere bliver det ikke.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj