Vælg den rigtige borehammer

Til krævende opgaver i mur, sten og beton er en borehammer som sendt fra himlen. Via maskinens SDS-kobling og høje hastighed borer den i hårde materialer, som var det smør. Her kan du se, hvad du skal kigge efter inden du køber en borehammer.

Borehammer: Vælg den rigtige borehammer

STYRKE: En borehammer er langt mere effektiv end en slagboremaskine, når det gælder arbejde i beton og murværk.

Kvikguide til borehammeren

Kender du alle borehammerens funktioner, hvilke opgaver borehammeren er helt perfekt til, og hvilket tilbehør du skal have til din borehammer? Læs og få svarene i vores kvikguide til borehammeren.

Klik på linket og kom direkte til afsnittet længere nede i artiklen.

Rundt om borehammeren

Klik på tallene på billedet herunder og læs mere.

  1. BOREPATRON/ SDS-HOLDER bruges til bor og mejsler. Det skal være let at montere værktøjet.

  2. FUNKTIONSVÆLGER bruges, når man skal skifte mellem almindelig borefunktion og hammerfunktion. På nogle maskiner kan rotationen slås fra, så den kan bruges med mejsel til nedbrydning af murværk og beton.

  3. FREM-TILBAGE-KNAPPEN skal være nem at betjene, mens man holder på maskinen.

  4. TÆND-SLUK-KNAPPEN skal være let at betjene, og hastigheden skal være let at regulere.

  5. HOVEDGREBET skal være stort nok til en hånd med en arbejdshandske på.

  6. BATTERI OG LADEINDIKATOR. Ved akkumodeller skal batteriet være nemt at af- og påmontere, og der skal være tydelige lamper eller skalaer, der viser, hvor meget strøm der er tilbage på borehammeren.

  7. SIDESTØTTEGREB. Når der skal lægges kræfter i, er det nødvendigt med et støttegreb til at styre borehammeren. Tjek, at det sidder ordentligt fast, og at det er godt at holde på.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Læs vores store test af borehammere her

3 TYPISKE OPGAVER MED BOREHAMMER

Lav huller i beton, mursten og sten med en borehammer
Indstillet på borefunktion er en borehammer oplagt til huller i hårdt materiale.

Nedbrydning af fliser og beton med en borehammer
Med mejsel og indstillet på hammerfunktion er maskinen effektiv til nedbrydning

Lav store huller, fx til ventilation med en borehammer
Store huller i murværk kræver mange kræfter. En borehammer er oplagt her.

BOREHAMMER I 3 VARIANTER

Borehammer med lille borepatron
Til almindelige opgaver i beton, mur og sten er en borehammer med SDS-plusfæste rigeligt. Denne borehammer fås både med ledning og på batteri.

Borehammer med udskiftelig borepatron
En borehammer findes også i en variant med udskiftelig borepatron, så du hurtigt kan skifte fra hammerfunktion til almindelig boremaskine.

Borehammer i ekstra stor model
Til store projekter, fx nedbrydning af en halvmur i beton, anbefaler vi en kraftig borehammer med SDS-Max-fæste eller en nedbrydningshammer. Begge kan lejes.

BOREHAMMER MED PRAKTISKE FUNKTIONER

Borehammer med bærerem.
Flere producenter har indfældet en ring til en bærerem i toppen af maskinen. En bærerem er praktisk, hvis du arbejder i højden eller på steder, hvor du ikke lige kan lægge borehammeren fra dig.

Borehammer med støttegreb.
Et støttegreb, der kan sættes på siden, når der skal lægges kræfter i, er en stor fordel. Og med indbygget dybdestop er det nemmere at arbejde præcist.

Borehammer med funktionsvælger
Skift mellem fx hammerfunktion og mejselfunktion skal være tydelig at aflæse, nem at komme til og nem at betjene – selv når man har arbejdshandsker på.

Borehammer med arbejdslys.


Ordentligt lys, hvor man borer, er et must. Det skal være kraftigt, og hverken maskine, borepatron eller hånd må skygge for det.

BOREHAMMER I 3 PRISNIVEAUER (AKKU-MODELLER INKL. LADER OG 2 BATTERIER)

DEN DYRE BOREHAMMER
Stor, robust og meget stærk halvprofessionel maskine.

Batteri: 18 V/4,0 Ah
Ladetid: 70 minutter
Maks. dybde i beton/træ: 24/26 mm
Maks. slag/min.: 4.500
Energi pr. slag: 2,1 joule
Vægt m. batteri: 3,1 kg
Pris: 4.000-5.000 kr.

BOREHAMMER I MELLEMKLASSEN
Lille, let borehammer med overraskende styrke.

Batteri: 12 V/4,0 Ah
Ladetid: 80 minutter
Maks. dybde i beton/træ: 13/13 mm
Maks. slag/min.: 6.575
Energi pr. slag: 1,1 joule
Vægt m. batteri: 1,9 kg
Pris: ca. 3.000 kr.

DEN BILLIGE BOREHAMMER
Lille maskine, der er ideel til mindre opgaver.

Batteri: 18 V/2,5 Ah
Ladetid: 50 minutter
Maks. dybde i beton/træ: 10/10 mm
Maks. slag/min.: 5.000
Energi pr. slag: 0,6 joule
Vægt m. batteri: 1,4 kg


Pris: ca. 1.500 kr.

LÆS OGSÅ: Vi tester vi 6 stærke søjleboremaskiner. Find testen her

Borehammerens tilbehør

Når der skal bores huller i beton og sten, er borehammeren hurtig og effektiv. Og vælger man en model, der også har en mejselfunktion, får man en potent maskine, der – udstyret med den rigtige mejsel – kan klare en lang række forskellige renoveringsopgaver både udendørs og indendørs.

mejsel til borehammer: Med en mejsel på borehammeren går arbejdet meget hurtigere end med hammer og mejsel.

Med en mejsel på borehammeren går arbejdet meget hurtigere end med hammer og mejsel.

Standard: Hammerbor til borehammer

Når der skal bores i hård beton, natursten og murværk, kræver arbejdet en borehammer med hammerbor.

Borehammeren slår langsomme og langt tungere slag end slagboremaskinen. Her dur almindelige bor med glat skaft ikke. Arbejdet i de hårde materialer kræver et hammerbor med et skaft, der passer til et SDS-fæste. Det sikrer, at boret ikke kan rystes løs under arbejdet.

Hammerbor findes i mange forskellige længder fra 5 cm til over en meter og i diametre fra 3,5 mm til 26 mm. Borene fås med to skær som vist her og med tre eller fire skær. Alle tre varianter er udmærkede, men de ekstra skær gør boret bedre til at gnave sig igennem armering i beton. I beton uden armering er det lidt billigere bor med to skær hurtigere til at klare opgaven.

Som tommelfingerregel kan det anbefales at holde sig fra de helt billige bor.

Bor til borehammer: Hammerbord

Hammerborene fås med to skær - som vist her på billedet - og med tre eller fire skær.

2 muligheder: Borehammer med fæste

Et SDS-fæste sørger for at holde godt fast om hammerborets riller, men giver samtidig mulighed for, at boret frit kan bevæge sig nogle millimeter ud og ind.

Fæstet findes i to varianter: SDS-Plus og SDS-Max. De to varianter er så godt som ens i udførelsen; den største forskel er størrelsen.

Til langt de fleste gør det selv-opgaver er en borehammer med SDS-Plus-fæste alt rigeligt. Men til meget store nedbrydningsarbejder går arbejdet hurtigere med en borehammer med SDS-Max-fæste.

Borehammer tilbehør: Fæste

På billedet her ses et SDS-Plus-fæste.

Hammerbor i sæt

Til større opgaver betaler det sig at købe et sæt med de mest almindelige størrelser hammerbor. Som regel følger der også et par mejsler med, fx en spidsmejsel og en fladmejsel. Og så er man rigtig godt dækket ind.

7 mejsler til borehammer

SPIDSMEJSEL
Den spidse form gør, at al maskinens slagenergi er koncentreret mest muligt på ét enkelt punkt. Den gør den til et effektivt værktøj, der knuser det materiale, den møder. Den type findes både med rund og kantet spids.

FLADMEJSEL
Ligesom spidsmejslen er denne type primært beregnet til nedbrydningsarbejde. Men det flade hoved gør det nemmere at retningsbestemme arbejdet, hvilket er praktisk, fx når et dørhul skal udvides.

HULNINGSMEJSEL
Denne type mejsel kaldes også for en rillemejsel. Den er formet som en ske og beregnet til udhulning af riller til el- og VVS-installationer i fx mursten, beton og gasbeton.

BREDMEJSEL
Denne type har flere anvendelsesmuligheder. Det brede hoved er fx velegnet til afretning af overflader og fjernelse af afskalninger. Den kan også bruges, hvis der skal fjernes fliser på væg eller gulv.

FLISEMEJSEL
Flisemejslen er optimal, når der skal fjernes fliser på væg og gulv. Det samme gælder på puds og lignende. Det vinklede hoved gør det nemmere at få mejslen til at ligge plant med væggen.

SPADEMEJSEL
Denne type mejsel er skarp i skæret. Den er skræddersyet til at grave i hårdt underlag som fx ler, skifer, kridt og stenet jord, hvor en almindelig spade har det svært.

TÆPPEMEJSEL
Som navnet antyder, er denne type mejsel designet til at fjerne limede tæpper. Men også vinyl (fliser eller baner) klarer den uden problemer. Bladet er tyndt og fleksibelt og slutter derfor tæt til underlaget under arbejdet.

OBS!
En del borehamre er udstyret med en mejselfunktion. Når mejslen er klikket fast i borepatronen, indstilles maskinen til at mejsle. Indstillingen sikrer, at borepatronen ikke drejer rundt.

Specialtilbehør: Adapter til almindelige bor

En SDS-adapter består af en borepatron, som man kender den fra en klassisk boremaskine, der sidder på et SDS-fæste, der passer til borehammeren. Med adapteren på kan man bruge almindelige bor til træ og mur og kombinere dem med borehammerens mange kræfter. SDS-adapteren kan købes for omkring 200 kroner.

Specialtilbehør til borehammer: Adapter til almindelige bor

Borepatronen her sidder fast på et SDS-Plus-skaft.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Bore- og skruemaskiner