Vi har testet
7 bajonetsave med ledning til under 1.000 kroner
- BILTEMA 17-145
- BOSCH PSA 9000 E
- EINHELL TE-AP 950 E
- MAKITA JR3051TK
- MAX Reciprocating Saw 800W
- SKIL 4961 AA
- STANLEY FME360

BILTEMA 17-145
Effekt: 1.200 watt
Slaglængde: 28 mm
Pris: 499 kroner

BOSCH PSA 9000 E
Effekt: 900 watt
Slaglængde: 28 mm
Pris: 950 kroner

EINHELL TE-AP 950 E
Effekt: 950 watt
Slaglængde: 28 mm
Pris: 695 kroner

MAKITA JR3051TK
Effekt: 1.200 watt
Slaglængde: 30 mm
Pris: 909 kroner

MAX Reciprocating Saw 800W
Effekt: 800 watt
Slaglængde: 20 mm
Pris: 325 kroner

SKIL 4961 AA
Effekt: 900 watt
Slaglængde: 29 mm
Pris: 680 kroner

STANLEY FME360
Effekt: 900 watt
Slaglængde: 28 mm
Pris: 749 kroner
Klik og se præsentation af testen:
Bajonetsave
Bajonetsaven er elsavenes bulldozer: en pragtfuld maskine til alskens nedbrydning og groft savearbejde.
Den kraftige motor og det store udvalg af klinger gør, at du kan bruge bajonetsaven til at save i mange forskellige materialer.
Snittet er særdeles groft, men til gengæld er der nærmest ingen grænser for, hvad den kan gnave sig igennem.
Voldsomme vibrationer
De syv save, vi har testet her, er alle med ledning, og der er for de flestes vedkommende tale om gedigne, kraftfulde maskiner, som relativt ubesværet saver sig igennem den tykke stolpe i testen.
Rå styrke gør det dog ikke alene, for når der over længere tid skal lægges kræfter i arbejdet, bliver ergonomien ekstravigtig.
Bajonetsaven overfører nemlig ret voldsomme vibrationer, som medfører træthed og ømhed i hænder, arme og skuldre.
Sådan tester vi
Bajonetsaven kan save i mange forskellige materialer. De mest krævende opgaver kræver dog ekstra styrke og hastighed, som vi naturligvis tester her.
De mange vibrationer, som savene uundgåeligt laver under arbejdet, stiller store krav til både kvalitet og ergonomi. Savene skal nemlig balancere mellem at være solide og hårdføre på den ene side, mens de på den anden skal være behagelige at holde om og nemme at betjene.
Bajonetsaven er et rimelig simpelt stykke elværktøj. Funktionerne er derfor ganske få, men ikke helt uvæsentlige.

KARAKTERGIVNING
Den samlede karakter er et vægtet gennemsnit af disse fire parametre: hastighed, kvalitet, ergonomi og funktioner.

HASTIGHED
Vi tager tid, mens vi hurtigst muligt og med sømmet i bund saver stolpen på 10 x 10 cm over 10 gange.

KVALITET
Vi vurderer kvaliteten på fæstet, knapperne, de bevægelige dele og på maskinerne generelt.

ERGONOMI
Vi vurderer, hvor voldsomme vibrationerne er, hvor god balancen er, og hvor godt maskinerne er indrettet.

FUNKTIONER
Vi tester og vurderer de relativt få funktioner som arbejdslys, værktøjsfrit klingeskift og mulighed for at justere pendulet.
Resultaterne

MAKITA JR3051TK
909 kroner
SKIL 4961 AA
680 kroner
BILTEMA 17-145
499 kroner
BOSCH PSA 9000 E
950 kroner
EINHELL TE-AP 950 E
695 kroner
MAX Reciprocating Saw 800W
325 kroner
STANLEY FME360
749 kroner
Testvinder
Stærk, hurtig og solid
MAKITA JR3051TK
Testvinderen fra Makita er lækker at arbejde med, og den kan med sin råstyrke nemt og ubesværet save tykke emner. Den er robust, kompakt og velkomponeret.
I testens midterfelt er der ikke den helt store forskel på deltagerne, men kaster du lidt flere penge i puljen og vælger maskinen fra Makita, bliver du belønnet. Når du holder saven mellem hænderne, mærker du nemlig straks, at den er i en klasse for sig.
Designet er lækkert, balancen er god, og knapperne er gedigne og nemme at betjene. Og når Makitaen samtidig slår sine konkurrenter på hastigheden, er der ikke så meget at rafle om.
Med undtagelse af deltageren fra Max vejer alle savene 3,6 kg, så det er ikke på vægten, at Makita skiller sig ud. Den har dog en bedre vægtfordeling og ligger med sine slanke greb også bedre i hænderne end de øvrige deltagere. Det gør den mere behagelig at arbejde med og får de ret voldsomme vibrationer, som altid følger med en bajonetsav, til at virke mindre belastende.
Variabel hastighed
Jo længere aftrækkeren trykkes ind, jo hurtigere arbejder saven. Det er dog lidt svært at styre, og det er i praksis vanskeligt ikke at arbejde ved højeste hastighed.
Skal man save i hårde materialer, hvor et lavere tempo kan være en fordel, ville en separat knap til forvalg af savehastighed derfor have været at foretrække.

Klingeskift klares nemt uden brug af værktøj. Du roterer bare fæstet en kvart omgang, så kan klingen trækkes ud, og en ny skubbes i.

Savens slanke hals er helt dækket i skridsikkert gummi, som er behageligt at holde om, mens det også giver et godt og sikkert greb.

Den smarte låsefunktion kan aktiveres under arbejdet. På den måde slipper du for at skulle holde aftrækkeren inde, mens du saver.
Godt køb
Kraftfuld sav til fornuftig pris
SKIL 4961 AA
Bajonetsaven fra Skil er et mulehår efter testvinderen på alle parametre. Derfor kommer den også ind på en ganske suveræn andenplads. Det er en bajonetsav uden de store dikkedarer. Der er ingen smarte funktioner ud over værktøjsfrit klingeskift, som alle deltagere har. Men kerneopgaven at save klarer den på imponerende vis, og man fornemmer straks, at maskinen tager godt fat.
Grebene er en smule bredere end Makitas, men saven ligger alligevel godt i hænderne, og den gummibelagte og nubrede overflade sikrer et godt greb.
Prisen er ganske fornuftig. Den er ikke helt vildt billig, men i skrivende stund er 4961 AA 229 kroner billigere end testvinderen. Og da det er de færreste gør det selv’ere, der griber efter bajonetsaven hverken hver eller hveranden uge, så er det en oplagt maskine at spare lidt penge på.
Skil har lavet en gedigen sav til en fair pris, og derfor kvitterer vi med en kåring som godt køb.
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.