STØRRELSEN
Savens omdrejningstal er tilpasset savklingens størrelse, og derfor skal klingens diameter være den samme, som er stemplet på din rundsav. Klingen her måler 210 mm i diameter. I den rigtige sav får tænderne det rette tempo.
CENTERHULLET
Klingens centerhul skal passe stramt til savens spindel, ellers kan du smadre både klinge, materiale og lemmer. Med reducerringe kan du mindske hullet. Ringene skal passe præcist og må ikke være tykkere end klingen.
TANDANTALLET
Groft sagt giver klinger med få og store tænder hurtige og grove snit. De store U-formede mellemrum sikrer, at klingen går fri og får spånerne kastet ud. Små tænder giver fine snit, men kan ikke save på langs af træets fibre.

LÆS OGSÅ: Test af rundsave

STANDARD: DE FIRE MEST ALMINDELIGE RUNDSAVSKLINGER
TIL MEGET GROVE SNIT
En klinge med 24 tænder (krydstand, 15 fremad) er god til meget grove snit på tværs og på langs i hårdt og blødt træ. Bruges typisk til bygningstømmer, spånplader og forskallingsbrædder.
TIL HURTIGE GROVE SNIT
En klinge med 36 tænder (krydstand, 15 fremad) bruges på tværs og på langs i både blødt og hårdt træ. Især beregnet til spånplader, bygningstømmer og tag- og gulvkrydsfiner.
TIL FINE, RENE SNIT
En klinge med 48 tænder (krydstand, 15 fremad) kan save ne, rene snit i træ og krydsfiner, møbelplader, spånplader lamineret på én side og i parket. Bedst til snit på tværs af fiberretningen.
TIL MEGET FINE SNIT
Med en klinge med 60 tænder (krydstand, 15 fremad) opnår man helt fine snit helt uden flossede kanter i finer, møbelplader, spånplader med laminat på begge sider, MDF og parket- og laminatgulve.

TILBEHØR: BYG EN FØRINGSSKINNE TIL RUNDSAVEN
1.
Lim en liste fast på bagsiden af en 6 mm krydsfinerplade. Listen skal sidde lidt længere inde end afstanden fra kanten af rundsavens sål ind til klingen. Føringsskinnens længde bestemmer man selv.
2.
Spænd krydsfinerpladen (nu med pålimet liste) fast til arbejdsbordet, og sav pladen til ved at føre rundsaven helt tæt langs listen.
3.
Nu er den hjemmelavede føringsskinne klar til brug. Læg skinnens kant, hvor du vil save, og før saven langs listen. Så saver den et præcist lige snit, nøjagtig hvor du vil have det.
4.
Føringsskinnen kan også tilpasses, så den kan bruges som en primitiv føringsskinne til stiksaven. Gentag arbejds- gangen fra foto 2 og 3 – men denne gang på den anden side af listen.

TILBEHØR: BRUG RUNDSAVEN SOM BORDRUNDSAV
1.
Læg en 6 mm monteringsplade på bordet, streg op, og skær hul. Lim og skru så støttelister fast langs kanten – 6 mm nede, så monteringspladen kan komme i niveau med bordet.
2.
Sæt savens sål på monteringspladen, og bor et 5 mm hul i hvert hjørne. Mærk op til klinge og evt. spaltekniv, og skær ud med en stiksav. Montér saven med 4 maskinskruer med fløjmøtrikker.
3.
Læg monteringspladen – nu med rundsav monteret – i hullet i bordpladen, og gør den fast med skruer ned i støttelisterne. Husk at undersænke skruerne, så de ikke sidder i vejen.
4.
En monteringsplade på 30 x 36 cm passer til de este rundsave. Det er en god idé at supplere med en klinge- beskytter: to listestykker, der samles med en bræddebolt og en møtrik.

VIGTIGT OM KLINGER

Det er nemt at forveksle klinger til rundsave og kap-/geringssave. Men der er forskel. Tænderne vender frem på rundsavsklingerne. På klingerne til kap-/geringssaven vender tænderne en anelse bagud.

SPECIALIST: DET GROVE

Til opgaver, hvor man let skal kunne gnave sig igennem forskellige materialer som letbeton, beton ber og gammelt træ med søm og mørtel, skal der en specialklinge til. På fotoet herunder ses klingen Construct Wood fra Bosch. Den har lange ryttere, der sikrer, at næste tand ikke hugger for dybt.