Rundsavsklinge – Hvilken skal du vælge?

Tempo og resultat afhænger af den klinge, der sidder på rundsaven. Med den rigtige rundsavsklinge går det hurtigt, og resultatet bliver pænt og uden flosser. De fleste rundsave sælges med en rundsavsklinge af mindre god kvalitet. Den er typisk bedst egnet til grove snit.

Rundsavsklingen skal under lup, hvis du vil have det optimale snit. Selv den bedste sav er aldrig bedre end den klinge, der sidder i den – og der er virkelig forskel på rundsavsklinger til fx træ og metal. Så stor forskel, at det overrasker selv meget erfarne håndværkere.

Har rundsavsklingen store tænder, arbejder den hurtigt, mens små tænder giver et finere snit. Men det er en smule mere kompliceret end det, og det skal du være rigtig glad for. Der ligger nemlig et hav af værdifulde tanker og erfaringer skjult i klingernes helt små detaljer.

Klik på overskrifterne for at komme direkte til afsnittet i artiklen.

Detaljer der tæller

RUNDSAVSKLINGE: STØRRELSE
Savens omdrejningstal er tilpasset savklingens størrelse, og derfor skal klingens diameter være den samme, som er stemplet på din rundsav. Klingen her måler 210 mm i diameter. I den rigtige sav får tænderne det rette tempo.

RUNDSAVSKLINGE: CENTERHULLET
Klingens centerhul skal passe stramt til savens spindel, ellers kan du smadre både klinge, materiale og lemmer. Med reducerringe kan du mindske hullet. Ringene skal passe præcist og må ikke være tykkere end klingen.

RUNDSAVSKLINGE: TANDANTALLET
Groft sagt giver klinger med få og store tænder hurtige og grove snit. De store U-formede mellemrum sikrer, at klingen går fri og får spånerne kastet ud. Små tænder giver fine snit, men kan ikke save på langs af træets fibre.

LÆS OGSÅ: Test af rundsave

De 4 mest almindelige rundsavklinger

RUNDSAVSKLINGE TIL MEGET GROVE SNIT
En klinge med 24 tænder (krydstand, 15 fremad) er god til meget grove snit på tværs og på langs i hårdt og blødt træ. Bruges typisk til bygningstømmer, spånplader og forskallingsbrædder.

RUNDSAVSKLINGE TIL HURTIGE GROVE SNIT
En klinge med 36 tænder (krydstand, 15 fremad) bruges på tværs og på langs i både blødt og hårdt træ. Især beregnet til spånplader, bygningstømmer og tag- og gulvkrydsfiner.

RUNDSAVSKLINGE TIL FINE, RENE SNIT
En klinge med 48 tænder (krydstand, 15 fremad) kan save ne, rene snit i træ og krydsfiner, møbelplader, spånplader lamineret på én side og i parket. Bedst til snit på tværs af fiberretningen.

RUNDSAVSKLINGE TIL MEGET FINE SNIT
Med en klinge med 60 tænder (krydstand, 15 fremad) opnår man helt fine snit helt uden flossede kanter i finer, møbelplader, spånplader med laminat på begge sider, MDF og parket- og laminatgulve.

Byg en føringsskinne til rundsaven

1. Lim en liste fast på bagsiden af en 6 mm krydsfinerplade. Listen skal sidde lidt længere inde end afstanden fra kanten af rundsavens sål ind til klingen. Føringsskinnens længde bestemmer man selv.

2. Spænd krydsfinerpladen (nu med pålimet liste) fast til arbejdsbordet, og sav pladen til ved at føre rundsaven helt tæt langs listen.

3. Nu er den hjemmelavede føringsskinne klar til brug. Læg skinnens kant, hvor du vil save, og før saven langs listen. Så saver den et præcist lige snit, nøjagtig hvor du vil have det.

4. Føringsskinnen kan også tilpasses, så den kan bruges som en primitiv føringsskinne til stiksaven. Gentag arbejds- gangen fra foto 2 og 3 – men denne gang på den anden side af listen.

Brug rundsaven som bordrundsav

1. Læg en 6 mm monteringsplade på bordet, streg op, og skær hul. Lim og skru så støttelister fast langs kanten – 6 mm nede, så monteringspladen kan komme i niveau med bordet.

2. Sæt savens sål på monteringspladen, og bor et 5 mm hul i hvert hjørne. Mærk op til klinge og evt. spaltekniv, og skær ud med en stiksav. Montér saven med 4 maskinskruer med fløjmøtrikker.

3. Læg monteringspladen – nu med rundsav monteret – i hullet i bordpladen, og gør den fast med skruer ned i støttelisterne. Husk at undersænke skruerne, så de ikke sidder i vejen.

4. En monteringsplade på 30 x 36 cm passer til de este rundsave. Det er en god idé at supplere med en klinge- beskytter: to listestykker, der samles med en bræddebolt og en møtrik.

Få rene snit med specialklinger

Jo, du kan godt bruge en standardklinge til meget, men du bliver belønnet med smukke, rene snit, hvis du vælger en specialklinge, der er udviklet til at skære i bestemte materialer.

Når du køber en rundsav, følger der typisk en standardklinge med. Det er en allroundklinge, som kan save i det meste træ. Klingen har få og store tænder, der giver et forholdsvist groft snit. Den klarer sig glimrende til længde- og afkortningssnit i bygningstømmer, hvor det ikke betyder noget, at savsnittet er en smule opflosset.

Skal du derimod bruge knivskarpe snit til møbelfremstilling i ædeltræ, terrassebrædder i komposit til den nye terrasse eller nye sternbrædder i vedligeholdelsesfri fibercement, skal du vælge en specialklinge. Standardklingen kan måske nok slæbe sig igennem disse materialer, men resultatet kan slet ikke måle sig med en specialklinge, der er specialudviklet til opgaven. Her ser du beviset.

Til det grove:

Bosch Constructwood ø 160 mm, 12 tænder

Klingen er beregnet til grove snit i byggepladstømmer, der indeholder søm og betonrester. Den har kraftige karbidtænder med forstærket ryg, der
gør tænderne ekstra stærke, så de kan skære i træ, som ikke er ’rent’.

RESULTAT:
Umiddelbart er der ikke den store forskel på de to snit. De er begge grove og med opflosset kant. Så det drejer sig mere om klingens holdbarhed end om snittets renhed. Bygningstømmer med søm og betonrester slider hårdt på klingens tænder, så standardklingen mister hurtigt skæret, mens specialklingen kan klare meget mere.

Til finer/hårdttræ:

Bosch Multi Material, ø 160 mm, 42 tænder

Som navnet indikerer, egner denne klinge sig til mange forskellige materialer. Klingen er fintandet med negativ tandvinkel, hvilket giver superrene
snit i møbelfiner og hårdttræsplader, også når der saves på tværs af træets fiberretning. Den laver også fine snit i komposit, PVC, laminat og aluminium.

RESULTAT:
Der er stor forskel på savsnittene, når der skæres på tværs af fiberretningen i en hårdttræs-køkkenbordsplade. Selv med en ny standardklinge er snittet meget opflosset. Den fintandede specialklinge leverer et skarpt og rent snit.

Til laminat:

Bosch Expert for laminated panel, ø 160 mm, 48 tænder

Specialklingen er beregnet til laminatplader, fx laminatgulve, bordplader og melaminplader. Det er flader, der typisk er vanskelige at lave pæne snit i. Den egner sig også til spån- og MDF-plader og kunststof som komposit.

RESULTAT:
Standardklingens “grove” tænder slår store skaller af, i det øjeblik klingen begynder at save i pladen. Mindre stykker ryger også af senere, og samlet set ender det med et meget groft og grimt snit med standardklingen. Den fintandede og specialslebne laminatklinge leverer et overbevisende flot og rent snit.

Til aluminium:

Bosch Expert for aluminium, ø 160 mm, 52 tænder

Klingen er beregnet til metaller, der ikke indeholder jern, fx aluminium. Det gælder både i plademateriale og profiler. Den kan også skære i kunststoffer og epoxy samt spånplade og MDF- og OSB-plader. Når du bruger skæreolie til snit i aluminium, forlænges klingens levetid betydeligt.

RESULTAT:
En helt ny standardklinge kan godt magte at save et snit i en aluminiumsplade, men den “hugger” fælt i det, og dens levetid vil være kort. Det samlede savsnit er groft og opflosset. Den fintandede aluklinge skærer i emnet, som var det smør, og efterlader et helt rent snit.

Til fibercement:

Bosch Expert for fiber cement, ø 160 mm, 4 tænder

Denne klinge er udviklet til at skære i fibercement og eternitplader, der vinder frem, fordi materialerne kræver minimal vedligeholdelse. Det er hårde materialer, der kræver sin klinge. Den kan også bruges til gipsplader.

RESULTAT:
Standardklingen magter at lave et kort snit, men sporet bliver sort, fordi klingen bliver overophedet. Klingen slides efter bare kort tids skæring. Specialklingen derimod – med kun fire tænder – skærer hurtigt og rent. Det støver voldsomt at skære i fibercement, så det er smart at save udendørs, og husk at bruge støvmaske!

Sådan har vi testet specialklingerne fra Bosch

STANDARDKLINGEN:
Standardklingen, som følger med rundsaven fra Bosch, er den, vi tester specialklingerne op imod. Klingen er en allroundklinge, der egner sig til hurtige skæringer i alle træsorter. Den klarer både savning på langs og på tværs af træets fibre. Snittet er groft med nogen opflosning, især ved tværsnit.

SPECIALKLINGERNE:
Vi bruger savklinger fra Bosch til alle opgaver, fordi de har en tydelig beskrivelse af deres speciale og er brugervenlige. Flere andre producenter har klinger med samme egenskaber, men de har typisk ikke noget navn, blot et nummer, hvilket godt kan være lidt uoverskueligt, når du står i byggemarkedet og skal vælge klinger.

GENERELT:
Helt generelt gælder det, at en savklinge med få og store tænder leverer et groft snit med opflossede kanter, mens en klinge med små og mange tænder giver et fint snit med skarpe kanter. Tændernes vinkel og slibning er også afgørende for savsnittet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Rundsav