Rundsavklinge

Rundsavsklingen skal under lup, hvis du vil have det optimale snit. Selv den bedste sav er aldrig bedre end den klinge, der sidder i den – og der er virkelig forskel på rundsavsklinger til fx træ og metal. Så stor forskel, at det overrasker selv meget erfarne håndværkere.

Har rundsavsklingen store tænder, arbejder den hurtigt, mens små tænder giver et finere snit. Men det er en smule mere kompliceret end det, og det skal du være rigtig glad for. Der ligger nemlig et hav af værdifulde tanker og erfaringer skjult i klingernes helt små detaljer.

Forskellige klinger til forskellige save

Det skulle være så simpelt med de runde klinger, vi sætter i vores rundsav, dyksav og kap/geringssav.

Men mens vores klinge til rundsaven trækker træet op mod savens sål, så den ikke begynder at hoppe, skubber klinge i kapsaven helt modsat træet fra sig, så det presses ned mod savbordet og derfor kommer til at ligge helt stabilt.

Bytter vi i vores uvidenhed rundt på klingerne mellem de to save, bliver arbejdet sværere, og resultaterne synligt ringere.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Test af rundsave

Den rigtige størrelse rundsavsklinge

Vi kan heller ikke bare sætte en ny klinge i rundsaven, dyksaven eller kap/geringssaven, blot hullet i midten passer. Har klingen et andet omfang end den, saven er skabt til, kører klingens tænder ikke i den fart, de er skabt til.

Netop derfor bør du sætte dig ind i klingernes forunderlige verden. Der er nemlig rigtig meget at vinde ved at investere i bedre klinger til vores rundsav, dyksav eller kap/geringssav.

De fleste save sælges med en klinge, der ikke er nær så god som saven selv. Den stiller du til side til det grove, og så viser du dig selv og din sav lidt respekt ved at finde en eller flere klinger i en kvalitet, der svarer til dine opgaver.

Her guider vi dig igennem klinge-junglen, så du er helt sikker på at komme hjem fra byggemarkedet med den rigtige klinge.