RUNDSAVSKLINGE: STØRRELSE
Savens omdrejningstal er tilpasset savklingens størrelse, og derfor skal klingens diameter være den samme, som er stemplet på din rundsav. Klingen her måler 210 mm i diameter. I den rigtige sav får tænderne det rette tempo.
RUNDSAVSKLINGE: CENTERHULLET
Klingens centerhul skal passe stramt til savens spindel, ellers kan du smadre både klinge, materiale og lemmer. Med reducerringe kan du mindske hullet. Ringene skal passe præcist og må ikke være tykkere end klingen.
DE FIRE MEST ALMINDELIGE RUNDSAVSKLINGER
RUNDSAVSKLINGE TIL MEGET GROVE SNIT
En klinge med 24 tænder (krydstand, 15 fremad) er god til meget grove snit på tværs og på langs i hårdt og blødt træ. Bruges typisk til bygningstømmer, spånplader og forskallingsbrædder.
RUNDSAVSKLINGE TIL HURTIGE GROVE SNIT
En klinge med 36 tænder (krydstand, 15 fremad) bruges på tværs og på langs i både blødt og hårdt træ. Især beregnet til spånplader, bygningstømmer og tag- og gulvkrydsfiner.
RUNDSAVSKLINGE TIL FINE, RENE SNIT
En klinge med 48 tænder (krydstand, 15 fremad) kan save ne, rene snit i træ og krydsfiner, møbelplader, spånplader lamineret på én side og i parket. Bedst til snit på tværs af fiberretningen.
BYG EN FØRINGSSKINNE TIL RUNDSAVEN
1. Lim en liste fast på bagsiden af en 6 mm krydsfinerplade. Listen skal sidde lidt længere inde end afstanden fra kanten af rundsavens sål ind til klingen. Føringsskinnens længde bestemmer man selv.
2. Spænd krydsfinerpladen (nu med pålimet liste) fast til arbejdsbordet, og sav pladen til ved at føre rundsaven helt tæt langs listen.
3. Nu er den hjemmelavede føringsskinne klar til brug. Læg skinnens kant, hvor du vil save, og før saven langs listen. Så saver den et præcist lige snit, nøjagtig hvor du vil have det.
BRUG RUNDSAVEN SOM BORDRUNDSAV
1. Læg en 6 mm monteringsplade på bordet, streg op, og skær hul. Lim og skru så støttelister fast langs kanten – 6 mm nede, så monteringspladen kan komme i niveau med bordet.
2. Sæt savens sål på monteringspladen, og bor et 5 mm hul i hvert hjørne. Mærk op til klinge og evt. spaltekniv, og skær ud med en stiksav. Montér saven med 4 maskinskruer med fløjmøtrikker.
3. Læg monteringspladen – nu med rundsav monteret – i hullet i bordpladen, og gør den fast med skruer ned i støttelisterne. Husk at undersænke skruerne, så de ikke sidder i vejen.

RESULTAT:
Umiddelbart er der ikke den store forskel på de to snit. De er begge grove og med opflosset kant. Så det drejer sig mere om klingens holdbarhed end om snittets renhed. Bygningstømmer med søm og betonrester slider hårdt på klingens tænder, så standardklingen mister hurtigt skæret, mens specialklingen kan klare meget mere.

RESULTAT:
Standardklingens “grove” tænder slår store skaller af, i det øjeblik klingen begynder at save i pladen. Mindre stykker ryger også af senere, og samlet set ender det med et meget groft og grimt snit med standardklingen. Den fintandede og specialslebne laminatklinge leverer et overbevisende flot og rent snit.

RESULTAT:
Standardklingen magter at lave et kort snit, men sporet bliver sort, fordi klingen bliver overophedet. Klingen slides efter bare kort tids skæring. Specialklingen derimod – med kun fire tænder – skærer hurtigt og rent. Det støver voldsomt at skære i fibercement, så det er smart at save udendørs, og husk at bruge støvmaske!