Rundsavsklinge: Vælg den rigtige rundsavsklinge

Rundsavsklingen skal under lup, hvis du vil have det optimale snit. Selv den bedste sav er aldrig bedre end den klinge, der sidder i den – og der er virkelig forskel på rundsavsklinger til fx træ og metal. Så stor forskel, at det overrasker selv meget erfarne håndværkere.

Har rundsavsklingen store tænder, arbejder den hurtigt, mens små tænder giver et finere snit. Men det er en smule mere kompliceret end det, og det skal du være rigtig glad for. Der ligger nemlig et hav af værdifulde tanker og erfaringer skjult i klingernes helt små detaljer.

LÆS OGSÅ: Test af rundsave

VIGTIGT OM RUNDSAVSKLINGER

Det er nemt at forveksle klinger til rundsave og kap-/geringssave. Men der er forskel. Tænderne vender frem på en rundsavsklinger. På klingerne til kap-/geringssaven vender tænderne en anelse bagud.

Læs mere om rundsav

Få rene snit med specialklinger

Jo, du kan godt bruge en standardklinge til meget, men du bliver belønnet med smukke, rene snit, hvis du vælger en specialklinge, der er udviklet til at skære i bestemte materialer.

Når du køber en rundsav, følger der typisk en standardklinge med. Det er en allroundklinge, som kan save i det meste træ. Klingen har få og store tænder, der giver et forholdsvist groft snit. Den klarer sig glimrende til længde- og afkortningssnit i bygningstømmer, hvor det ikke betyder noget, at savsnittet er en smule opflosset.

Skal du derimod bruge knivskarpe snit til møbelfremstilling i ædeltræ, terrassebrædder i komposit til den nye terrasse eller nye sternbrædder i vedligeholdelsesfri fibercement, skal du vælge en specialklinge. Standardklingen kan måske nok slæbe sig igennem disse materialer, men resultatet kan slet ikke måle sig med en specialklinge, der er specialudviklet til opgaven. Her ser du beviset.

Til det grove:

Bosch Constructwood ø 160 mm, 12 tænder
Klingen er beregnet til grove snit i byggepladstømmer, der indeholder søm og betonrester. Den har kraftige karbidtænder med forstærket ryg, der gør tænderne ekstra stærke, så de kan skære i træ, som ikke er ’rent’.

Rene snit med specialklinger

RESULTAT:
Umiddelbart er der ikke den store forskel på de to snit. De er begge grove og med opflosset kant. Så det drejer sig mere om klingens holdbarhed end om snittets renhed. Bygningstømmer med søm og betonrester slider hårdt på klingens tænder, så standardklingen mister hurtigt skæret, mens specialklingen kan klare meget mere.

Til finer/hårdttræ:

Bosch Multi Material, ø 160 mm, 42 tænder
Som navnet indikerer, egner denne klinge sig til mange forskellige materialer. Klingen er fintandet med negativ tandvinkel, hvilket giver superrene snit i møbelfiner og hårdttræsplader, også når der saves på tværs af træets fiberretning. Den laver også fine snit i komposit, PVC, laminat og aluminium.

Rene snit: Finer/hårdttræ

RESULTAT:
Der er stor forskel på savsnittene, når der skæres på tværs af fiberretningen i en hårdttræs-køkkenbordsplade. Selv med en ny standardklinge er snittet meget opflosset. Den fintandede specialklinge leverer et skarpt og rent snit.

Til laminat:

Bosch Expert for laminated panel, ø 160 mm, 48 tænder

Specialklingen er beregnet til laminatplader, fx laminatgulve, bordplader og melaminplader. Det er flader, der typisk er vanskelige at lave pæne snit i. Den egner sig også til spån- og MDF-plader og kunststof som komposit.

Rene snit: Til laminat

RESULTAT:
Standardklingens “grove” tænder slår store skaller af, i det øjeblik klingen begynder at save i pladen. Mindre stykker ryger også af senere, og samlet set ender det med et meget groft og grimt snit med standardklingen. Den fintandede og specialslebne laminatklinge leverer et overbevisende flot og rent snit.

Til aluminium:

Bosch Expert for aluminium, ø 160 mm, 52 tænder
Klingen er beregnet til metaller, der ikke indeholder jern, fx aluminium. Det gælder både i plademateriale og profiler. Den kan også skære i kunststoffer og epoxy samt spånplade og MDF- og OSB-plader. Når du bruger skæreolie til snit i aluminium, forlænges klingens levetid betydeligt.

Rene snit: Aluminium

RESULTAT:
En helt ny standardklinge kan godt magte at save et snit i en aluminiumsplade, men den “hugger” fælt i det, og dens levetid vil være kort. Det samlede savsnit er groft og opflosset. Den fintandede aluklinge skærer i emnet, som var det smør, og efterlader et helt rent snit.

Til fibercement:

Bosch Expert for fiber cement, ø 160 mm, 4 tænder
Denne klinge er udviklet til at skære i fibercement og eternitplader, der vinder frem, fordi materialerne kræver minimal vedligeholdelse. Det er hårde materialer, der kræver sin klinge. Den kan også bruges til gipsplader.

Rene snit: Fibercement

RESULTAT:
Standardklingen magter at lave et kort snit, men sporet bliver sort, fordi klingen bliver overophedet. Klingen slides efter bare kort tids skæring. Specialklingen derimod – med kun fire tænder – skærer hurtigt og rent. Det støver voldsomt at skære i fibercement, så det er smart at save udendørs, og husk at bruge støvmaske!

Sådan har vi testet specialklingerne fra Bosch

STANDARDKLINGEN:
Standardklingen, som følger med rundsaven fra Bosch, er den, vi tester specialklingerne op imod. Klingen er en allroundklinge, der egner sig til hurtige skæringer i alle træsorter. Den klarer både savning på langs og på tværs af træets fibre. Snittet er groft med nogen opflosning, især ved tværsnit.

SPECIALKLINGERNE:
Vi bruger savklinger fra Bosch til alle opgaver, fordi de har en tydelig beskrivelse af deres speciale og er brugervenlige. Flere andre producenter har klinger med samme egenskaber, men de har typisk ikke noget navn, blot et nummer, hvilket godt kan være lidt uoverskueligt, når du står i byggemarkedet og skal vælge klinger.

GENERELT:
Helt generelt gælder det, at en savklinge med få og store tænder leverer et groft snit med opflossede kanter, mens en klinge med små og mange tænder giver et fint snit med skarpe kanter. Tændernes vinkel og slibning er også afgørende for savsnittet.