Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan det stiksaves?

Print Gem artikel

Stiksaven er genial, men kan den save i stål og mursten? Vi giver dig svaret.

Stiksav-31

Gevindstang

Selvom en vinkelsliber vil være hurtigere, så efterlader stiksaven et meget renere snit, der gør det nemmere efterfølgende at få en møtrik på gevindet. Det er en god idé at bruge skæreolie, som mindsker friktionen og holder temperaturen nede. Da olien kan have svært ved at hænge fast på den runde gevindstang, kan du med fordel komme det på klingen.

Et godt klingebud: DeWalt DT2161, set til 75 kr. for seks stk.

Stål

Du kan sagtens save i stål i form af plader og rør, så længe tykkelsen på materialet ikke bliver for stor. Den maksimale skæredybde varierer fra klinge til klinge, men ofte ligger den omkring 3-6 mm. Tænderne på metalklingerne er fine (typisk under 1 mm til tynde emner og over 1 mm til de tykkere). Klingerne fås i billige udgaver til omkring 10 kroner. De slides hurtigt. Klinger i hårdtmetal har længere levetid og koster en del mere.

Et godt klingebud: DeWalt DT2150-QZ Extreme, set til 70 kr. pr. stk.

Støbejern

Det er ikke særlig ofte, at man får brug for at save i støbejern. Typisk vil det være i forbindelse med en nedrivningsopgave, hvor fx en gammel faldstamme skal fjernes. Og selvom bajonetsaven er specialist i nedbrydninger, så kan stiksaven faktisk også godt klare opgaven. Du skal bare udstyre den med en klinge med korn i hårdtmetal.

Et godt klingebud: Craftomat T 130 RF, set til 50 kr. pr. stk.

Plexiglas

Det er ingen sag at save i plexiglas, hvis bare du vælger den rette klinge. Det kan være en fintandet klinge til metal, men der findes også specialister.

Et godt klingebud: Bosch T 102 H, set til 70 kr. for fem stk.

Mursten

Mursten er hårde og derfor ret tidskrævende at skære i, ligesom det slider en del på klingen. Stiksaven er derfor ikke det oplagte værktøj, hvis du skal lave mange snit, men til enklere tilpasninger kan den fint fungere. I så fald kan du vælge en klinge med brede tænder i hårdtmetal, som egentlig er designet til bl.a fibercement og porebeton.

Et godt klingebud: Bosch T 141 HM, set til 180 kr. for tre stk.

Keramiske fliser

Det er ikke nemt at save i hårde fliser, men til små tilpasninger rundt om fx rør og stikkontakter fungerer stiksaven faktisk ret fint, hvis du har en smule tålmodighed. Klingen bliver meget hurtigt meget varm, og derfor er det vigtigt at køle den ned. Det gøres nemmest ved langsomt at tilføre koldt vand i en drypflaske. Klingen skal være af typen med korn i hårdtmetal i stedet for tænder.

Et godt klingebud: Craftomat T 130 RF, set til 50 kr. pr. stk.

Glas

Skal du skære i glas, skal en diamantklinge køre præcist, ensartet og med en høj hastighed. Da stik savens klinge bevæger sig op og ned, skaber det en masse vibrationer, temposkift og “døde” punkter, hvor klingen står helt stille, inden den skifter retning. Det dur ikke!

Rustfrit stål

Rustfrit stål er ekstremt hårdt, men så længe emnet ikke bliver tykkere end cirka 3 mm, kan stiksaven godt save i det. Det kræver dog sin klinge at kunne holde til mange snit. Det er derfor en god idé at vælge en klinge i hårdtmetal med en fin tandhøjde (omkring 1 mm). Og så er det også en god idé at bruge skæreolie.

Et godt klingebud: Bosch T 118 AHM, set til 180 kr. for tre stk.

Fibercement

Hårde, mineralbaserede materialer som fibercement slider voldsomt på klingen. Så selvom du kan lave et enkelt snit med flere forskellige typer klinger, bør du vælge en specialist, der har en betydeligt længere levetid. Det er en fordel, hvis den har tænder i hårdtmetal.

Et godt klingebud: Bosch T 141 HM, set til 180 kr. for tre stk.

Beton

Beton er ganske enkelt for hårdt. Samtidig er fx en mur i beton også typisk en del tykkere end stiksavenes maksimale snitdybde.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Artikel: Kan det stiksaves?
Total pris: null purchase.price.currency
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage