KEND DIN STIKSAV: Klik på billedet herover og se, hvad den typiske stiksav kan. Se billedet i stor (åbner i nyt vindue)

Kvikguide til stiksaven

Kender du alle stiksavens funktioner, hvilke opgaver stiksaven er helt perfekt til - og hvor mange forskellige slags stiksave der findes? Læs og få svarene i vores kvikguide til stiksaven. Klik på linket og kom direkte til afsnittet længere nede i artiklen.

3 typiske opgaver som du klarer med stiksav

Når du vil save præcise, skarpe kurver, svungne linjer eller bare lynhurtigt forkorte et bræt, så er det stiksaven, du griber.

Den er lille af størrelse og derfor let at manøvrere med, også når pladsen er trang. Her er nogle typiske opgaver, som stiksaven er perfekt til:

LÆS OGSÅ: Test af stiksave - Se nyeste test her

Stiksavens udvalgte funktioner

Pendulet lader klingen arbejde sig fremad i en cirkulær bevægelse. Det gør, at du kan save hurtigere i bløde materialer som fx træ.

Klingeskift uden brug af fx unbrakonøgle, er et must ved nye stiksave.

Laserlys gør, at du bedre kan følge din opmærkning. Du kan også få indbygget stroboskoplys, som blinker i takt med klingens bevægelser og får det til at se ud, som om klingen står stille.

Skær i smig ved at vinkle sålen. Du løsner og drejer den ved hjælp af et lille håndtag. Det er også smart, hvis sålen kan klappes sammen på langs, så du kan save langs en pladekant.

Konstantelektronik sikrer, at hastigheden er konstant, uanset hvor belastet motoren er af fx knaster.

Sådan bruger du en stiksav

Stiksavens arbejdsprincip er enkelt, du holder fast om maskinens greb, hvad enten det er stav- eller bøjleformet, sigter efter en opmærket streg og lader en klinge, der bevæger sig op og ned, om at skære emnet ud. Hvis din model har laserlys, hjælper det dig med at følge din opstregning.

STIKSAVENS SPIDSKOMPETENCE: KURVESNIT

En stiksav er en sand mester i at save i cirkler og buer. Det får du brug for, hvis du vil lave udskæringer i fx stakittet eller rækværket. Har du en smal savklinge, er der næsten ingen grænser for, hvor skarpe sving du kan slå. Smalle, fintandede klinger er nemlig beregnet til meget snævre kurver.

Skal du save i cirkler, eller save lange lige snit, arbejder en stiksav mere præcist, hvis den får noget at støtte sig til – fx et cirkelanslag eller en føringsskinne.

LÆS OGSÅ: Vælg de rigtige stiksavsklinger